Linux Monitörü – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri
Kullanıcı Modu Linux Monitörü
Bu çalışmada açıklanan deneyler, Linux konuk sistemlerinin bir Linux ana bilgisayarı üzerinde yürütülmesine izin veren bir tip II sanal makine monitörü olan UML – Kullanıcı Modu Linux [6] kullanılarak gerçekleştirildi. Bu monitör, aşağıdaki ana özellikleri nedeniyle seçilmiştir:
- kullanıcıya özel ihtiyaçlara göre uyarlanabilen ve özelleştirilebilen açık kaynaklı yazılımdır; ücretsiz olması, herhangi bir öğrencinin evde deney ortamını yeniden üretmesine izin verir;
- monitör, konuk işletim sistemi çekirdek koduna yerleştirilmiştir; monitör ve çekirdek, ana bilgisayar sistemi tarafından tek bir yürütülebilir dosya olarak görülür;
- konuk çekirdek, değiştirilmemiş yerel Linux uygulamalarını yürütür ve kullanıcının RedHat, Debian, vb. gibi
- mevcut Linux sistemlerinde zaten mevcut olan yazılım paketlerini yüklemesine olanak tanır;
- sanal makine başlatıldığında, sanal makinenin disk ve ağ arabirimlerinin sayısı komut isteminde tanımlanabilir;
- verimli ana bilgisayar disk alanı kullanımı ile sonuçlanan bir yazma üzerine kopyalama ilkesi (COW) aracılığıyla
- paylaşılan önceden tanımlanmış disk görüntülerinin kullanımına izin verir;
- sanal yalıtılmış hub’lardan bir ana bilgisayar arabirimine bağlı sanal anahtarlara kadar çeşitli ağ ara bağlantı mekanizmaları mevcuttur ve sanal makinelerin diğer gerçek ana bilgisayarlarla etkileşime girmesine izin verir.
Öğretim Ortamı
Bilgisayar ağlarını öğretmek için sanal makineleri kullanma konusunda bazı deneyimler
Kurumumuzda bilgisayar ağı öğretim laboratuvarı faaliyetleri ağırlıklı olarak belirli bir Ağ Laboratuvarı bünyesinde yürütülmektedir. Bu laboratuvar, beş sıraya dağıtılmış ve iki yerel ağ ile birbirine bağlı 25 bilgisayardan oluşmaktadır. Ayrıca öğrencilerin kullanımına sunulan hub’lar, anahtarlar, yönlendiriciler, kablosuz adaptörler, bağlantı panelleri ve diğer bağlantı ekipmanları da bulunmaktadır. Ayrıca, makinelerin konfigürasyonlarına tam erişime sahiptirler.
Bu ortamda sanal makineleri kullanma motivasyonu şu gözlemlerden ortaya çıktı:
• öğrenciler ders dışı işlerini yapmak için üniversiteye gelmelidir; laboratuvar kullanımı yoğun olduğundan, deneyleri için laboratuvara yeterince zaman ayırmakta zorluk çekerler;
• Her bir deneyin ihtiyaç duyduğu makinelerin konfigürasyonundaki sık değişiklikler, özellikle yeni başlayan öğrenciler için bir baş ağrısı ve zorluk kaynağıdır;
• çok sık, devam eden bir deney başka biri tarafından silindi.
Bu kanıtlara dayanarak, sanal makineler kullanarak, bulunan sorunları çözmemize izin veren ve grafik istemcilere ihtiyaç duyulduğunda bile (tarayıcı ve e-posta) uzaktan deney yapma imkanı gibi başka avantajlar sunan bir çözüm geliştirmeye başladık. müşteriler). Önemli bir endişe, deneylerin mahremiyetiydi: bir öğrencinin başka bir öğrencinin çalışmasını gözlemlemesini, müdahale etmesini ve hatta silmesini engelleyecektik.
Ubuntu çift monitor
Linux 2 ekran
Ubuntu ekran yansıtma
Ubuntu çift ekran Sorunu
Ubuntu grafik ekrana geçiş
Bulunan çözüm, öğrencilerin metin terminalleri (SSH) veya grafik terminalleri (X l l veya VNC) kullanarak uzaktan erişebilecekleri orta büyüklükte bir sunucu üzerinde tip II sanal makine sistemi sunmaktan oluşuyordu. Her öğrencinin sunucuda bir hesabı vardır ve deney gereksinimlerini karşılayacak şekilde yapılandırılmış isteğe bağlı sanal makineleri başlatabilir. Dağıtılan öğretim ortamının mimarisini gösterir.
Bu ortam, öğrencilerin isteğe bağlı, kullanıcı tarafından yapılandırılan sanal makineler oluşturmasına olanak tanıyarak aşağıdaki avantajları da sunar:
- sunucu laboratuvar ağına entegre olduğundan, sanal makineler laboratuvar bilgisayarlarıyla etkileşime girerek gerektiğinde daha gerçek ve inandırıcı bir ortam sağlar;
- sunucu, metin terminalleri (SSH) ve grafik terminalleri ( X l l ve VNC) aracılığıyla kullanıcı hesaplarına uzaktan
- erişim sunar; WWW ve E-posta gibi popüler ağ servislerini kullanarak deneyler yaparken grafiksel arayüz önemlidir;
- sanal disk görüntüleri ve diğer konfigürasyonlar, sunucudaki öğrenci diski alanında depolanır ve öğrencinin uzun süreli veya artımlı deneyler yapmasına olanak tanır;
- belirli konfigürasyonları ve/veya yazılımları içeren önceden tanımlanmış görüntüler, genel bir dizinde mevcuttur;
- protokol çözümleyicileri ve web istemcileri gibi grafik uygulamalar her sanal makinenin içinde çalıştırılabilir (pencereleri kullanıcının grafik masaüstü oturumuna gönderilir).
Geçerli sunucu yapılandırması, bir çift PHI Dell PowerEdge 1500 sunucusundan (1.1 GHz), 2 GByte RAM ve 100 GByte SCSI diskten oluşur. Ana sistem Fedora Core 3 Linux’u çalıştırır ve konuk makineler RedHat 9 Linux’u çalıştırır. Bu sunucu normalde 40’a kadar aktif kullanıcıyı destekler; bir kullanım zirvesi sırasında, aynı anda aktif olan 55’e kadar sanal makine gözlemlendi.
Örnek Pratik Deneyler
Sanal makinelerin kullanımı, bilgisayar ağları öğretimi ile ilgili etkinlikler için büyük bir esneklik sağlar. Özel bir laboratuvar (veya sanal makine) olmadan yapılması çok daha zor olan deneylerin, basit ana bilgisayar yapılandırma görevlerinden ağ hizmetleri kurulumu, yapılandırması ve işletimi gibi daha karmaşık görevlere geçerek kolayca uygulanmasına olanak tanır.
Öğrenciler, bilgisayar ağlarında tipik olarak gözlemlenen senaryolar ve problemlerle karşı karşıya kalabilirler. Bu tür senaryolar, bireysel olarak veya öğrenci grupları tarafından konuşlandırılabilir, böylece etkileşim kurmalarına, işbirliği yapmalarına ve daha iyi anlamalarına olanak tanır. Bu bölüm, ağ güvenliğindeki pratik durumları temsil eden iki deney örneği sunar.
Güvenlik Duvarı Mimarisi – DMZ Senaryosu
DMZ (De-Militarized Zone) ağı, güvenlik duvarı mimarisi için olağan bir çözümdür. Harici olarak erişilebilen ana bilgisayarların bağlı olduğu bir ara ağdan dahili bir ağın izolasyonuna dayanır. Bu deney sırasında öğrenciler, bir DMZ ağının kullanılmasının gerekli olduğu tipik bir senaryo için bir çözüm önerir, örneğin:
Bir ticari şirket, müşterilerine web tabanlı bir uygulama sağlar. Bu uygulama, web sunucularından birinde çalışır. Ayrıca, şirketin harici web erişimine izin verilen bir dahili ağı vardır. Son olarak, şirket, ad hizmetini korumak için bir DNS sunucusuna sahiptir.
Yukarıdaki senaryodan öğrenciler, IP adresleme ve yönlendirme şemalarıyla ilgili prosedürlerin izlediği ağ topolojisi planlamasını gerçekleştirir. Son olarak, sanal makinelerin sağladığı altyapıyı kullanarak önerilen çözümlerini uygulamaya başlarlar. Bu senaryoyu uygulamak için tipik bir ağ topolojisini göstermektedir. Altı sanal makinenin (VM 1’den VM 6’ya) kullanımını gösterir.
Öğrenme süreci açısından bakıldığında, bu bağlamda sanal makinelerin kullanılmasının önemini iki husus doğrulamaktadır. İlk olarak, bu senaryo bir öğrenci veya bir grup tarafından uygulanabilir ve hepsine pratik prosedürleri uygulama koşulları verir. Bu, öğretilmekte olan ve bazen mevcut kaynaklarla sınırlı olan pratik beceriyi geliştirmek için kilit bir noktadır.
İkinci olarak, bu karmaşık senaryonun uygulanması, sanal makineler kullanılmadan pratik olmayacaktır, çünkü çok sayıda ana bilgisayar ve ağ cihazının öğrencilerin kullanımına sunulmasını gerektirecektir. Ayrıca, bu ekipmanların bu özel uygulama için uygun bir konfigürasyona sahip olması, bazen ortak ve sıklıkla meşgul olan öğretim laboratuvarlarında zor bir görev olması gerekir.
Linux 2 ekran Ubuntu çift ekran Sorunu Ubuntu çift monitor Ubuntu ekran yansıtma Ubuntu grafik ekrana geçiş