BİLGİ TABANINI GÜNCELLEME – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
BİLGİ TABANINI GÜNCELLEME
Bilgi tabanını güncellemenin üç yolu vardır:
• Manuel olarak, yani herhangi bir rapor bilgi tabanının herhangi bir bölümünde saklanabilir,
• Yarı otomatik – kullanıcı, örneğin bazı bölümler ve/veya raporlar gibi tüm bilgi tabanının veya yalnızca bir kısmının otomatik olarak güncellenmesi seçeneğini başlatır.
• Tam otomatik – bilgi tabanını güncelleme seçeneği her gün belirli bir saatte başlayacak şekilde ayarlanmıştır.
Bilgi tabanı güncellemesi başlatıldığında, sistem zaman etkinleştiricilerini tarar ve hangi raporların güncelleneceğini kontrol eder, uygun seçenekleri, yani önceden tanımlanmış seçenek şablonlarıyla rapor oluşturmaya yönelik uygulama programlarını başlatır ve bilgi tabanını günceller.
BİLGİ TABANININ AVANTAJLARI
Bilgi tabanı konsepti aşağıdaki avantajları sağlar:
• Bilgiler kapsamlı ve iyi yapılandırılmıştır: 10 – 15 bölümde ve dikkatle tanımlanmış 150 – 200 raporda işin tüm yönleri ele alınmaktadır:
• Tipik zaman dilimlerinde (dün, bugün, cari ay, cari yıl vb.)
• İlgili kuruluşlar (malzemeler, satıcılar, vb.) tarafından özetlenen
• ABC analizi olarak, yani kümülatif yüzdelerle ilgili değere göre sıralanmış olarak sunulur.
Önümüzdeki 5 gün içinde teslim edilecek örnek siparişler
• Teslim edilmeyen siparişler veya ödenmemiş faturalar gibi zaten gecikmiş olan son tarihler
• Kurallara ilişkin istisnalar, örneğin minimumun altındaki stoklar vb.
Kullanıcı, bir bilgi sisteminin normal kullanımıyla da, sistem seçeneklerini standart bir şekilde kullanarak bilgi edinebilir, ancak bilgi ihtiyaçlarının büyük bir kısmı bilgi tabanı tarafından karşılanmalıdır.
Bilgi tabanında ne olacağı, bilgi sisteminin potansiyeline ve neyin ilgili olduğuna dair kullanıcı kararına bağlıdır. Yine de, bilgi sisteminin kalitesi ne olursa olsun, bilgi tabanı kavramı, bilgi sistemi çıktı repertuarının tüm potansiyelinin dikkatli bir şekilde yapılandırılmasını, tamamen şeffaf olmasını ve kullanıcı için kalıcı olarak erişilebilir olmasını mümkün kılar.
• Bilgi sistemini kavramak çok daha kolaydır: Kuruluşla ilgili bilgi sistemi çıktı repertuarının tam potansiyeli, bilgi tabanı yapısı ve içerikleri tarafından şeffaf bir şekilde sunulur. Bu nedenle, en önemli bilgi sistemi yeteneklerinin ne olduğunu kavramak kolaydır.
• Bilgiler her zaman günceldir – güncelleme otomatik olarak yapılır.
• Bilginin tam mevcudiyeti ve doğrudan kullanımı – kullanıcı, herhangi bir zamanda, herhangi bir yerden (uzaktan erişim ve/veya İNTERNET yoluyla) bilgiyi aracılar olmadan anında alır ve bilgisayar okuryazarlığı gerekmez.
Bu nedenle, kullanıcılar bilgi sisteminin tüm inceliklerini unutabilirler – tek yapılması gereken bilgi tabanı menüsüne girmek ve bilgileri seçmek.
• Dikkati yönlendirir – bölümlerin ve raporların başlıkları, kullanıcının neye bakması gerektiği konusunda hiçbir fikri olmasa bile, incelenmesi gereken hususları belirtir.
• Çabalar ve maliyetler en aza indirilir – bilgi bir kez yapılır, otomatik olarak ve birçok kişi tarafından kullanılır, böylece gereken insan ve bilgisayar kaynakları en aza indirilir.
• Bilgi tabanının sonuçta ortaya çıkan etkisi, tüm kullanıcıların, özellikle yönetimin, daha az toplam maliyet ve çaba ile daha iyi bilgilendirilmesidir.
Veri tabanları Örnekleri
Veri tabanı ne demek
Veri tabanı TDK
Veri Tabanları isimleri
Veri tabanı Nerelerde Kullanılır
Veri Tabanı PROGRAMCILIĞI
Veritabanı programları
Veri tabanı yönetim sistemi Nedir
STANDART (Varsayılan) BİLGİ TABANI
Kullanıcıya yardımcı olmak için bilgi sistemi, tüm parametreleri hazır olarak standart, yani varsayılan bilgi tabanı sunar. Daha önce de belirtildiği gibi, kullanıcı programlamaya gerek duymadan bunu değiştirebilir veya tamamen farklı bir yapı tanımlayabilir. Standart TOMAS bilgi tabanı için bölümlerin yapısı ve bazı bölümlerin içeriği aşağıda gösterilmiştir.
TOMAS’a, yani SÜPER söz konusu olduğunda, bilgi tabanı yazılım motorunun daha fazla geliştirilmesi için herhangi bir plan bulunmamaktadır. Bunun yerine, bilgi tabanı içeriği, yani çeşitli iş fonksiyonları (ör. satış, üretim kontrolü vb.) ve organizasyon türleri (ör. perakende, üretim vb.) için bilgi tabanı bölümlerinin yapısı üzerinde çalışıyoruz; yani, mantıksal bilgi tabanının morfolojisini inceliyoruz.
Yine de bilgi tabanı kavramı kabul edilirse, mevcut ERP paketleri ve/veya büyük kuruluşların bilgi sistemleri için bilgi tabanı yazılımlarının geliştirilebileceği düşünülebilir.
Bilgi tabanı, bilgi sisteminin son ürününü, yani bilgiyi otomatik olarak sürdürmek için bilgi sistemleri veritabanı ve uygulama programlarını kullanan bilgi sisteminin yeni bir katmanıdır.
Bu şekilde üretilen bilgiler kapsamlıdır, özenle yapılandırılmıştır, kalıcı olarak günceldir ve kullanıcıların herhangi bir program çalıştırmasına gerek kalmadan kullanıcıya açıktır. Bu nedenle, bilgi tabanı, bilgi sisteminin tüm potansiyelini sürekli olarak kullanılabilir tutan, bilgi edinmede maksimum verimlilik ve gereken minimum insan ve bilgisayar kaynağı sağlayan bir tür bilgi sistemi yönetimidir.
Herhangi bir bilgi güvenliği programının başarısı, politika geliştirmede yatar. Herhangi bir programdaki başarı eksikliği, genellikle başarının temelini oluşturmaya yönelik bu karşılanmamış ihtiyaca atfedilebilir. 1989’da Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü, Özel Yayın SP 500-169: Bilgi Kaynaklarının Korunmasına Yönelik Yürütme Kılavuzu’nda bu noktaya değindi.
Bir bilgi kaynaklarını koruma programının başarısı, oluşturulan politikaya ve yönetimin otomatik sistemlerde bilgi güvenliğine yönelik tutumuna bağlıdır.
Siz, politika yapıcı, bilgi güvenliğinin kurumunuzda ne kadar önemli bir role sahip olacağının tonunu ve vurgusunu siz belirleyin. Birincil sorumluluğunuz, riskin azaltılması, yasalara ve düzenlemelere uyum ve operasyonel sürekliliğin, bilgi bütünlüğünün ve gizliliğin güvence altına alınması amaçlarıyla kuruluş için bilgi kaynağı güvenliği politikasını belirlemektir.
Politika, etkili bir bilgi güvenliği programının temel temelidir. Bilgi güvenliği politikalarının, bilgi güvenliği alanında gerçekleşen hemen hemen her şeydeki merkeziliği giderek daha belirgin hale geliyor.
Bu politikalar, izin verilmesi gereken hizmetlerin türünü, kullanıcıların kimliklerinin nasıl doğrulanacağını ve güvenlikle ilgili olayların nasıl günlüğe kaydedileceğini belirleyecektir. Etkili bir bilgi güvenliği eğitimi ve farkındalık çalışması, bilgi güvenliği politikaları yazılmadan başlatılamaz çünkü politikalar, eğitim ve farkındalık materyallerinde kullanılabilecek temel içeriği sağlar.
Politika esastır çünkü bir kuruluşun çalışanlarda beklenen davranışları bilgilendirmek ve uygulamak için sahip olduğu birincil mekanizmadır. Politika, kurumların sınırları içinde hukuk etkisine sahiptir. Bununla birlikte, kamu alanında ignorantia legis neminem excusat (yasayı bilmemek mazeret değildir) yaygın olsa da, politikayı bilmemek hukuken savunulabilir.
Bilgi güvenliği politikaları, oluşturulması en ucuz bilgi güvenliği kontrolleri arasında olmasına rağmen, genellikle uygulanması en zor olanlardır.
Politikaya dayalı kontroller tipik olarak yalnızca yönetim ekiplerinin bunları oluşturmak, onaylamak ve iletmek için harcadıkları zamana ve çabaya ve çalışanların politikaları günlük faaliyetlerine entegre etmek için harcadıkları zaman ve çabaya mal olur. Yönetim ekibi politikanın geliştirilmesine yardımcı olması için dışarıdan bir danışman tutsa bile, maliyetler diğer kontrol biçimlerine, özellikle teknik kontrollere kıyasla minimum düzeydedir.
Veri tabanı ne demek Veri tabanı Nerelerde Kullanılır Veri Tabanı PROGRAMCILIĞI Veri tabanı TDK Veri tabanı yönetim sistemi Nedir Veri Tabanları isimleri Veri tabanları Örnekleri Veritabanı programları