BT Proje Yönetimi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
BT Proje Yönetiminde Sponsorluk
1970’lerden bu yana, proje yönetimi disiplinindeki akademisyenler ve uygulayıcılar, birbiriyle ilişkili iki soruya yanıt aradılar: Proje başarısı nasıl tanımlanır ve ölçülür? Proje başarısı üzerindeki etkiler nelerdir? İlk soruyu cevaplamak için insanlar proje başarı kriterlerini/temel performans göstergelerini incelediler.
İkinci soruyu yanıtlamak için, çalışmalar proje kritik başarı faktörlerine odaklandı. “Başarı faktörleri” kavramını tanıttı, “çoğu endüstride genellikle başarıyı belirleyen üç ila altı faktör vardır; Bir şirketin başarılı olabilmesi için bu kilit işlerin fazlasıyla iyi yapılması gerekir”.
Bilgi yönetimine yönelik yaklaşımlar, Daniel’in konsepti kullanılarak oluşturulmuştur. Örneğin, üst düzey yöneticilerin bilgi ihtiyaçlarını karşılamak için bir Kritik Başarı Faktörü (CSF) yöntemi geliştirdi. Bu yöntem, şirketin amaçlarını ve hedeflerini ve bunların başarılması için kritik olan faktörleri (CSF’ler) anlamaya ve bu iki alandaki performansı raporlamak için bilgi sistemleri kurmaya odaklandı.
Başarının tanımlarını ve ölçütlerini CSF’lerle entegre etmek önemli bir zorluk olmuştur ve bu bağlamda, başarı kriterleri modellerini (başarı ölçütleri) CSF’lerle ilişkilendiren çerçeveler geliştirmek için çalışmalar yapılmıştır.
CSF kavramı proje ortamlarına da uygulanmıştır, proje CSF’leri “projenin başarısına doğrudan veya dolaylı olarak yol açan yönetim sistemine girdilerdir”.
Proje yönetimi teorisi de “Proje başarısı nasıl tanımlanır ve ölçülür?” sorularına bütüncül bir cevap aramıştır. ve proje başarı kriterleri ile proje CSF’lerini birbirine bağlayan modellerin geliştirilmesi yoluyla “Proje başarısı üzerindeki etkiler nelerdir?”.
Proje Kritik Başarı Faktörü Olarak Sponsorluk
Bireysel proje CSF’leri ile ilgili olarak, başarılı proje sonuçlarına ulaşmak için proje sponsorluğunun önemi uzun zamandır kabul edilmektedir. CSF’lerle ilgili önceki çalışmaların gözden geçirilmesinde, üst yönetim tarafından proje sponsorluğunun başarı üzerindeki 8 ana etkiden biri olduğu vurgulanmış ve aynı yazarlar tarafından daha sonraki bir çalışmada 10 etkiden biri olarak doğrulanmıştır.
Sponsorluğun önemi, sponsor kuruluş alanındaki faaliyetleri içeren Makro CSF’ler ile proje ekibi alanında yürütülen Mikro CSF’ler arasında yapılan ayrımla anlaşılmaktadır.
Sponsorluğun bu önemli rolü, savunma, inşaat, araştırma ve geliştirme ve yönetim danışmanlığı gibi çeşitli imalat ve hizmetle ilgili iş ortamlarında tanımlanmıştır. BT ortamlarında proje CSF’lerine ilişkin çalışmalar, proje sponsorluğunun önemli etkisini doğrulamıştır.
PROJE SPONSORU VE PROJE YÖNETİCİSİNİN GÖREVLERİ
Başarılı sonuçlar elde etmenin önemli bir adımı, sponsor ve diğer paydaşlar da dahil olmak üzere tüm paydaşların projeye bakış açılarını anlamaktır. BT ortamlarında, anlayış eksikliği projelerin başarısız olmasına katkıda bulunmuştur.
Proje yöneticilerinin, kullanıcıların, zaman ve maliyet hedeflerini karşılamakla bağlantılı kısa vadeli kriterlerden ziyade, çalışabilir sistemler sunmaya ilişkin daha uzun vadeli kriterleri vurguladıklarını anlamamaları, başarısız olarak algılanan BT projelerinin bir özelliğiydi.
Anlamaya ulaşmak için gerekli bir adım, proje sponsoru ve proje yöneticisinin rollerini ve sorumluluklarını tanımlamak ve tasvir etmektir. Aşağıdaki mevcut literatürden yola çıkarak proje sponsorunun rolünü özetler.
Sponsorun proje başarısına ulaşmadaki önemi artık iyi bir şekilde belirlenmiş olmasına ve sponsor ile proje yöneticisinin rolleri teoride oldukça iyi tanımlanmış olmasına rağmen, gelecekte hala ele alınması gereken bir dizi kritik konu vardır.
BT Proje Yönetimi pdf
Bt Proje Yönetimi soruları
Bt projesi Nedir
Bilişim Teknolojilerinde Proje yönetimi
Yönetim Bilişim Sistemleri proje örnekleri
Laba bt iş analistliği
BT iş analisti Eğitimi
Bilişim Proje Yönetimi Ders Notları
Proje Sponsorları Arasında Faydanın Gerçekleştirilmesindeki Rollerine İlişkin Farkındalık
İlk olarak, bazı proje organizasyonlarında sponsorun rolü, özellikle de proje yöneticisi ile olan ilişkileri açısından net bir şekilde anlaşılmamıştır. Bu sorunlara yol açabilir.
Örneğin, faydaların gerçekleşmesini izleme sorumluluğu genellikle (ilgili herhangi bir yetki olmaksızın) proje yöneticilerine bırakılır.
Ancak, proje yöneticilerinin sadece ürün teslim ettikleri unutulmamalıdır. Sponsorun faydaların gerçekleştirilmesiyle ilgili rolünü yerine getirmedeki başarısızlığı, organizasyonun stratejik perspektifinden optimalin altında performansa yol açacaktır.
Proje Sponsoru ve Proje Yöneticisi Perspektiflerinin Entegrasyonu
İkinci olarak, sponsorun ve proje yöneticisinin bakış açılarını bütünleştirmenin pratik zorluğu vardır. Sponsor, bir BT sisteminin yararlarına, kuruluş üzerindeki etkilerine ve şirket vizyonuna katkısına odaklanmalıdır. Ancak proje yöneticisi ürünlerin teslimine, IS/IT işlevine ve bunların operasyonel olarak nasıl kullanılacağına odaklanmalıdır.
Böyle bir stratejik ve taktik entegrasyona duyulan ihtiyaç, başarılı BT projelerinin teslimi için yeni modellerin geliştirilmesine yönelik çalışmaların temelini oluşturur.
Proje yöneticileri, doğası gereği geriye dönüktür ve ne yapıldığına, ne harcandığına ve ürünü teslim ederken yaşadıkları sorunlara odaklanma eğilimindedir. Sponsorlar ise ileriye dönük olmalı, faydaların sağlanacağından ve hiçbir şeyin bunun önüne geçmeyeceğinden emin olmaya çalışmalıdır.
“Yönetici” Proje Sponsorluğu ile Bireysel Proje Sponsorluğu Arasındaki Fark
Son olarak, yönetici sponsorluğu ile ne kastedildiği sorusu var. Tek bir projeye bir kişi tarafından sağlanan sponsorluk ile stratejik bir vizyonun bir BT sisteminin etkili bir şekilde sunulmasıyla bağlantılı olmasını sağlamak için kuruluş tarafından verilen sponsorluk arasında bir fark vardır.
Potansiyel olarak yeni bir paradigma olan bu ikinci sponsorluk türü, şirket yöneticilerinin, üst düzey yöneticilerin ve orta düzey yöneticilerin değişime nasıl liderlik edeceklerini ve yöneteceklerini anlamalarını içerir. Kuruluşun üstlenilecek bir proje için hazır olmasını sağlamaya odaklanır.
Örneğin, bir keşif çalışması, iş sürecini yeniden yapılandırma girişimlerinden başarılı sonuçlar elde etmede en büyük etkinin kuruluşun yenilikçi kapasitesi olduğunu göstermiştir.
Benzer bir şekilde, yeni paradigmada, proje sponsorları, program yönetimi, fayda yönetimi, bireysel projelere sponsorluk, uzun vadeli planlama ve yönetişim, eğitim ve destek, uygun şekilde ele alınır.
Başarıyı garantilemek için çoğu kuruluş, sezgisel olarak, çok az veya hiç çapraz işlev etkileşimi olmaksızın projeleri belirli bir departman veya alanla sınırlandırır. Bu tamamen bir yeterlilik sorunudur ve büyük ölçüde proje yönetimi yeterliliklerinden çok yönetici sponsorluğuyla ilgilidir.
En az direnç çizgisi, işin diğer alanları üzerinde sınırlı etkisi olan iş paketlerini veya küçük projeleri yönetmektir. Bununla birlikte, başarılı kuruluşlar, karmaşık ve birbiriyle ilişkili projeleri etkin sponsorluk yoluyla yönetebilir.
Bilişim Proje Yönetimi ders Notları Bilişim Teknolojilerinde Proje yönetimi BT iş analisti Eğitimi BT Proje yönetimi pdf Bt Proje Yönetimi soruları Bt projesi Nedir Laba bt iş analistliği Yönetim Bilişim Sistemleri proje örnekleri