Stratejik Bilgi Yönetimi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Stratejik Bilgi Yönetimi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

27 Aralık 2022 Bilgi sistemleri stratejileri Stratejik bilgi sistemler 0
Lojistik Sağlayıcıları

Kamu Kuruluşlarında Stratejik Bilgi Yönetimi

Yeni kamu yönetimi ve daha yeni yeni kamu yönetişimi kavramı, kamu sektöründe baskın yönetim doktrinleri haline gelmiştir. Kamu kuruluşları, kamu, iş dünyası ve gönüllü sektörlerden aktörlerle çeşitli yönetişim ilişkilerine sahip ağ benzeri birimler haline geldi.

Örgütlenmeleri, geleneksel hiyerarşilerden çok ağlara dayalıdır ve buna, komuta ve kontrol tipi yönetimden başlatıcı ve koordineli yönetişim tipine geçiş eşlik eder.

Bu dönüşümdeki en kritik faktörlerden biri bilgidir, çünkü olanların çoğu bilgiyi yaratmaya, işlemeye ve onu hükümet işlevlerinin yerine getirilmesinde kullanmaya yönelik genel talebi artırmıştır.

Kamu kuruluşlarının başarısı, gösterildiği gibi, bilgi varlıklarını ne kadar verimli kullandıklarına ve bilgi süreçlerini yerel ve bağlamsal değişikliklere uyum sağlamada nasıl yönettiklerine giderek daha fazla bağlıdır. Bu, stratejik bilgi yönetimine özel önem verilmesini gerektirir.

Kamu yönetiminin ilk organizasyon teorilerinde, bilgi ağırlıklı olarak iç idari süreçler içinde kavramsallaştırıldı, dolayısıyla bürokratik prosedürler, iş süreçlerinin rasyonalizasyonu, idari işlevlerin tanımlanması ve resmi kararın seçilmiş yönleri olarak kavrandı. 

Dünya Savaşı’ndan sonra stratejik planlama ve yeni yönetim doktrinleri şeklinde yeni bakış açıları ortaya çıktı. Stratejik düşünmeden öğrenilen ders, bu değişikliklere uyum sağlayabilmek ve bu değişikliklerden yeni fırsatlar yaratabilmek için dış çevre ve buradaki değişiklikler hakkında bilgiye ihtiyacımız olduğudur.

Küreselleşme ve diğer eğilimler nedeniyle toplumsal yaşamdaki karmaşıklık ve buna bağlı örgütsel karşılıklı bağımlılık arttıkça, örgüt-çevre etkileşimini yönetmenin yeni zorlukları da ortaya çıktı.

Bilgi yönetimi (KM) olarak bilinen yönetim doktrini dalı, iş dünyasındaki gerçek değişiklikleri ve yeni fikirleri yansıtıyordu. Daha sonraki gelişmelere ilham veren klasik eserler dahil.

1980’lerde bilgi, rekabet gücü kaynağı olarak geniş çapta kabul gördü ve 1990’ların sonunda bilgi yönetimi moda bir kelime haline geldi. Bu alanın yükselişine katkıda bulunan en tanınmış düşünürler arasındadır.

Bilgi yönetiminin özünde organizasyonlarda bilginin yaratılmasını, yayılmasını ve kullanılmasını yönetmekle ilgili olduğu ortak bir anlayış haline geliyor.

Bilgi, geleneksel yönetim anlayışıyla yönetilemez. Bilginin işlenmesi ve dağıtılması kesinlikle yönetilebilir, ancak bu, resmin yalnızca bir parçasıdır. Diğeri bilgiyle ve özellikle yöneticilerin organizasyon içinde aktif ve dinamik bilgi yaratmayı, öğrenmeyi ve bilgi paylaşımını teşvik eden koşulları yaratma becerisiyle ilgilidir.

Bu resmi sistematize etmek için bilgi yönetiminin dört temel alan içerdiğini söyleyebiliriz:

  • Bilgi yönetimi: veri ve bilgiyi yönetmek ve bilgi ve bilgi sistemlerini tasarlamak
  • Entelektüel sermaye yönetimi: bilgi varlıkları, yenilikler ve entelektüel sermaye yaratmak ve kullanmak
  • Bilgi süreci yönetimi: anlamlandırma ve diğer bilgi süreçlerini organize etme, kolaylaştırma ve kullanma
  • Örgütsel öğrenme: öğrenme ve bilgi paylaşım ortamları ve uygulamaları yaratmak

Geleneksel olarak, kamu kuruluşlarında bilgi yönetiminin en yaygın olarak uygulanan alanları, veri ve işlem işleme sistemleri ve esas olarak dahili idari işlevlere hizmet eden yönetim bilgi sistemleriydi.


Stratejik bilgi sistemleri
Bilgi sistemleri stratejileri
Üretim bilgi sistemleri
Bilgi sistemleri strateji dokümanı


Ancak, 1980’lerden itibaren yetkililer, yerel alan ağları aracılığıyla bilgi alışverişini kolaylaştırmaya başladı ve bunu 1990’ların İnternet devrimi izledi. 2000’li yılların başında bilgi yönetimi gündemi giderek artan bir şekilde bilgi paylaşımı ve öğrenmeye ve organizasyonlar arası ağ ve ortaklık ilişkilerine odaklandı.

Bildirildiği üzere, bilgi yönetimi, OECD üyesi ülkelerdeki merkezi hükümet kuruluşlarının büyük çoğunluğunun yönetim gündeminde üst sıralarda yer almakta ve bunu bölgesel ve yerel makamlar biraz gecikmeli olarak izlemektedir. Birçok kamu kuruluşu kendi bilgi yönetimi stratejilerini bile geliştirmiştir. Bu konuda önde gelen ülkeler arasında Fransa, İsveç, Finlandiya ve Kanada yer almaktadır.

Daha operasyonel eylemlere gelince, 1990’ların sonlarından bu yana kamu yönetiminin her seviyesinde bir intranet projesi dalgası olmuştur. Sonuç, 2000’lerin başında OECD tarafından ankete katılan devlet kurumlarının yaklaşık %90’ının kendi intranetlerine sahip olduğudur. OECD ortalamasının çok üzerinde olarak öne çıkan sektörler arasında finans ve bütçe, adalet, ticaret ve sanayiden sorumlu kuruluşlar yer alıyor.

Yerel düzeyden somut bir örnek vermek gerekirse, New York Şehri Teknoloji Ofisi extranet ve intranet projeleri kurdu: İnsan Hizmetleri Extranet Projesi, şehir ajanslarını insan hizmeti yüklenicileri ile ve NYC Share Projesi, şehir çapında bir intranet Dış ve iç bilgi süreçlerini kolaylaştırmak için kurumlar arasında bilgi alışverişini geliştirmek gerekir.

Bu tür projeler 2000’li yılların başlarında kamu sektöründe tipiktir. Bilgi yönetiminden gerçek bilgi yönetimine geçişi gösterirler.

STRATEJİK BÖLÜME ODAKLANMAK

Stratejik düşünceyi bilgi yönetimi ile birleştirmek, bizi organizasyonların yaşamının tam merkezine getirir. Stratejik bilgi yönetimi, bir organizasyonun bilgi varlıklarını ve organizasyonel hedeflere ulaşmak amacıyla stratejik öneme sahip süreçleri yönetmek için araçlar sağlayan bir dizi teori ve kılavuzdur.

Kamu sektöründeki stratejik bilgi yönetiminin temel fikri, kamu kuruluşlarının çevreleriyle etkileşim kurarken bilgi varlıklarını ve bilgi süreçlerini kullanarak yüksek performans göstermelerini sağlamaktır.

Stratejik bilgi yönetiminde esas olan, operasyonel değil, kelimenin tam anlamıyla stratejik olması gerektiğidir. Kamu çalışanları bazen bilgi gereksinimlerine mevcut iş uygulamaları açısından bakma eğilimindedir.

Örgütsel düzeyde de, bazen mevcut güçlü yönler ve iyi tanımlanmış kısa vadeli zorluklar temelinde geleceği planlamak için bir cazibe vardır.

Bilgiye yönelik stratejik yaklaşım, görüşleri içebakıştan dışa dönüklüğe, kaynaklardan sonuçlara ve resmi görevlerden gerçek etkilere ve müşteri memnuniyetine dönüştürmeye yardımcı olan yaratıcı bilgi süreçleriyle bu tür ataletin ve dar bakış açılarının üstesinden gelmeyi amaçlar.

Bilgi yönetimi literatüründe bilgiye öncelikle bir nesne veya süreç olarak yaklaşılmıştır. Kamu kuruluşlarının ana odak noktası, belirli kurumsal düzenlemeler tarafından çerçevelenen bilgi süreçleridir. Bunların en önemlileri arasında siyasi boyut ve demokratik kontrol ve bölgesel olarak tanımlanmış yetki alanlarında yasal olarak tanımlanmış işlevler, yetkiler ve prosedürler yer alır. Bu tema daha sonra tartışılacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir