ZIMNİ BİLGİ – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
ZIMNİ BİLGİ ETKİLİ MİDİR?
Disiplinler genelinde zımni bilgiye en tutarlı şekilde atfedilen nitelik, tarif edilemezliktir. Güçlü konum, zımni bilginin herhangi bir dilsel biçimde ifade edilemeyeceğidir, zayıf konum ise ifade edilmesinin zor olduğunu savunur.
“Söyleyebileceğimizden daha fazlasını biliyoruz” şeklindeki ideal bir önerme, ifade edilemezliği açısından zımni bilmenin epistemolojik önemini öne sürer. Bu öneriyi değerlendirirken, “söylemenin” ne anlama geldiğini dikkate almak önemlidir. Anlatma, doğrudan dinleyicinin zihnine aktarılan açık, kodlanmış eserler yapmak anlamına geliyorsa, o zaman bu tür bir anlatım, zımni bilgiyi ifşa etmenin olası bir yolu değildir.
Bununla birlikte, anlatımın, konuşmacının zorunlu olarak farkında olmadığı ve sırayla dinleyicinin hem bilinçsiz hem de bilinçli yorumuna tabi olan süreçleri içerdiğine izin verirsek, dilsel yapı anlamayla ilgili olarak eski durumuna getirilir. zımni bilgi. Bu alt-görünüm süreçleri, Peirce’in önceki bölümde tanıtılan göstergebilimdeki yorumlayıcı kavramına benzer.
Bu nedenle Polanyi’nin ifadesinin rafine edilmesi gerekiyor gibi görünüyor. Ancak anlatmayı açık bilgi yapmak olarak düşünürsek, söyleyebileceğimizden daha fazlasını biliriz. Böyle bir varsayım, zayıf bir iletişim modelini kullanır.
Matematiksel iletişim modeli olarak adlandırılan bu model, iletişimdeki anlamın mutlak olduğunu ve bu haliyle konuşmacının zihninden dinleyicinin zihnine sorunsuz bir şekilde aktarılabileceğini varsayar. Kanal metaforu, yani kelimelerin, yönlendirildikleri kişi tarafından ambalajından çıkarılan, içinde anlamlar bulunan kutular olduğu kavramını hangi terimlerle uygular.
Tıpkı yukarıdaki cümleleri söylerken, iletişimle ilgili olarak varsaydıkları varsayımlara odaklanmayacağımız gibi, konuştuğumuzda, dile getirdiğimiz şey aleni bir nesne olarak görülemez. Bildiklerimizi, doğrudan ilgilenmediğimiz dilin kalıpları ve özellikleri aracılığıyla üstü kapalı olarak ifade edebiliriz.
Bu, eklemlenmenin tanımı gereği açık olan bir form üretmediği veya alternatif terimlerle eklemlenmenin kodlamanın eşdeğeri olmadığı argümanıdır. Bununla birlikte, bilgi sistemleri araştırmalarındaki birçok çalışma, bu iki anlam oluşturma modunu eşitler.
Psikoterapide dile, kişinin bilinçdışı deneyimini anlamanın bir yolu olarak yaklaşan önemli bir gelenek vardır.
Bu kavram, dilbilgisi ile bilinçdışı arasındaki ilişkinin önemini öne süren dilbilimde daha da belirginleşir. Bu görüşe göre dilbilgisi ile anlam oluşturma örtük anlam oluşturmadır.
Bu, bir öznenin söylemindeki dilbilgisel özelliklerin betimlenmesinin, onların bilinçdışı deneyimlerinin doğası hakkında bize fikir vereceği argümanıyla uyumlu görünmektedir. Bundan şu sonuç çıkar ki, bir konunun gramerinin silinmiş anlamlar içeren özellikleri açıklanırsa, o zaman işaret ettikleri bilgi ortaya çıkarılabilir.
Örtük bilgi örnekleri
Örtük bilgi Nedir
Açık bilgi Nedir
Açık ve örtülü bilgi örnekleri
Tacit knowledge
Enformasyon Nedir
Örtük algı nedir
Örtük anlama bakarken, söylemde örtük stil kavramını tanıtın. Örtük olmayan bir dize içermediği için azami örtüklüğün bir örneği olduğunu iddia ettikleri “yapacaklar” yan tümcesi örneğini veriyorlar.
Madde şu soruları gündeme getiriyor: kim “yapacak” ve onlar ne “yapacak”? örtük ve açık söyleme biçimleri arasında ayrım yapabileceğimizi ve bir konuşmacı tarafından örtük bir üslup benimsendiğinde, “kesin anlamlar ancak belirli ek koşullar yerine getirildiğinde kullanılabilir hale gelir; dilin ortalama çalışma bilgisi gereklidir, ancak yeterli değildir. İşte tam da bu noktada bir dil uzmanının hizmetine ihtiyaç duyuyoruz.
Örtük bilginin dilbilimsel bir modeline dayanan bir yönlendirilmiş görüşme süreci yoluyla, görüşülen kişilerin dilinden örtülü bilgiyi ortaya çıkarmak için bir yöntem sunun. Bu süreç, görüşmecinin, görüşülen kişinin dilinde, katılımcının sahip olduğu ve “görüntü altında” kalan bilgiyi akla getiren anlamsal ve gramer özelliklerini tanımlamasına odaklanır.
Görüşülen kişinin yaptığı dilsel seçimin yetersiz temsili göstermesi anlamında bilgi, görüş altıdır. Yetersiz temsil, birey tarafından otomatikleştirildiği için bilgi bileşenleri söylemde silindiğinde ortaya çıkar.
Örneğin, bir yan tümcedeki aracı ihmal edilebilir. Bilgi, basitçe söylemin dışında bırakılmanın yanı sıra, onu yapısöküm için uygun olmadığı şeklinde yorumlayan genelleme yoluyla silinebilir.
Örneğin, bir fiil, bileşen adımları olan bir süreç olan bir şeyin statik bir nesne olarak işlendiği anlamına gelebilir, bu, bu adımların analiz edilmesi için daha az potansiyel olduğu anlamına gelir. Örtük bilgi, bu tür şaşırtmacalara katılmamamız anlamında ikincildir.
Yönlendirilmiş görüşme yöntemi şunları içerir:
1. Görüşülen kişinin söyleminde yeterince temsil edilmeyen ve mevcut bilgi yönetimi görevi için önemli olan bilgiyi öneren semantik özelliğin belirlenmesi.
2. Görüşülen kişiden daha hassas bir yanıt alan ve onları bu özellik üzerinde ayrıntılı düşünmeye sevk eden bir soru sormak.
Bu röportaj yöntemini Avustralyalı bir yayın kuruluşunda devam eden bir vaka çalışmasında uygularken, bu tür özellikleri tanımlamanın, yalnızca içeriği ortaya çıkarmaya dayalı bir stratejiden ziyade, görüşülen kişilerin anlamının daha hassas bir tanımını ortaya çıkarmaya katkıda bulunacağını gösterin. Betimleme, yalnızca sözlüksel olarak daha spesifik olması anlamında değil, aynı zamanda sözlükbilimsel olarak giderek daha kesin olması anlamında da daha hassastır.
Kuruluşun dijital medya bölümündeki üst düzey bir yöneticiyle yapılan doğrudan bir görüşmede görüşmeci, yöneticinin adlaştırmalara gömülü örtük bilgiye sahip olduğunu kaydetti. Örneğin, yönetici kendi bölümünü “BT hizmetleri de dahil olmak üzere hizmetler sunan” bir “hizmet alanı” olarak tanımlamıştır.
“Hizmet”, müşterileri anlama, iletme ve geri bildirim sağlamayı içeren bir dizi sürecin adlaştırılmasıdır. Bu süreçlerin altında yatan bir bileşen, paylaşılan kültürel deneyimi müzakere etmektir.
Görüşmeyi yapan kişi, görüşmenin yönlendirilen aşamasında bu adlandırmayı detaylandırarak, yöneticinin, teşvik edebildiği paylaşılan kültürel deneyim ve aktif kültürel süreçler ne kadar büyük olursa, çalışanlarının paylaşılan bilgi ve uyumunun da o kadar büyük olacağına inandığını ortaya çıkardı.
Bu bilgi, yalnızca yöneticiden daha spesifik olmasını isteyerek elde edilmedi, çünkü bu, onun açık üslubunun daha ayrıntılı bir sunumuna yol açacaktı. Bu, yalnızca kuruluştaki BT hizmetlerinin bir sınıflandırmasını oluşturmuş olabilir. Bunun yerine, yöneticinin örtük tarzı analiz edilerek, yöneticinin inançları ve uygulamaları hakkındaki yerleşik olgular açığa çıkarıldı.
Bu fenomen, belirli bir şekilde daha “spesifiktir”: görüşülen kişinin dilinin, farkında olmadıkları kısımlarının detaylandırılmasıdır. Bu, metnin yüzeyinin altında ve çoğu görüşmenin yapıldığı içerik düzleminin altında bir alıştırmadır. Bu nedenle, görüşülen kişinin deneyiminin daha zengin bir şekilde ortaya çıkarılmasını içerir.
Açık bilgi Nedir Açık ve örtülü bilgi örnekleri Enformasyon nedir Örtük algı nedir Örtük bilgi Nedir Örtük bilgi örnekleri Tacit knowledge