Elektronik Teknolojileri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Takımlar ve Elektronik Teknolojiler
Ekipler, günümüzün kurumsal ve endüstriyel dünyasının ayrılmaz unsurlarıdır ve bazıları tarafından kuruluşların temel birimleri olarak kabul edilir ve teknoloji, ekip çalışması için gerekli hale gelmiştir. Günümüzde ekip desteği olmadan herhangi bir organizasyonel görevi yerine getirmek neredeyse imkansız olduğu gibi, teknolojik destek olmadan etkili bir ekip çalışması yapmak da aynı derecede imkansızdır.
Teknoloji, özellikle bilgisayar ve dijital teknoloji, hem geleneksel ekiplerin (yüz yüze) hem de sanal (dağıtılmış veya coğrafi olarak ayrılmış) ekiplerin işleyişi için gerekli hale geldi.
Teknoloji ve sanallık tartışmaya açık bir şekilde çalışma gruplarını üç önemli şekilde değiştiriyor: geleneksel mekan ve zaman engellerini yıkarak üyeler arasında iletişimin yeni boyutlarını ortaya koyuyorlar; geleneksel grup süreçlerini değiştirirler; ve grubun bilgiye erişme, bilgiyi paylaşma, manipüle etme, geri alma ve depolama kapasitesini büyük ölçüde geliştirirler.
Ekipler için teknolojinin doğal avantajları vardır. Örneğin teknoloji, ekip üyelerini coğrafi kısıtlamalardan kurtarır. İnsanlar artık birlikte çalışmak için aynı fiziksel yerde çalışmak zorunda değil; katılımcılar dünyanın herhangi bir yerinden, günün veya gecenin herhangi bir saatinde katkıda bulunabilirler.
Teknoloji, yer ve zaman engellerini ortadan kaldırarak, ekiplerin bir kuruluşun (veya birkaç kuruluşun) üyelerinin uzmanlığını, onları başka projelerden çekmeden veya yer değiştirme masraflarına maruz kalmadan tam olarak kullanmalarını sağlar. Bu nedenle, en azından kavramsal olarak, bu tür ekipler, kurumsal etkinliği geliştirmek için muazzam bir potansiyele sahiptir.
Ekipler ve teknoloji üzerine önemli miktarda araştırma olmasına rağmen, ekip üyelerine sunulan teknolojilere odaklanma şimdiye kadar Bilgi Teknolojisinin alanı olarak kaldı.
Bu makale, bireylerin ve ekiplerin bir grup içinde ve dışında, eşzamanlı ve eşzamansız olarak iletişim kurmasına, bilgi alışverişinde bulunmasına, işbirliği içinde etkileşimde bulunmasına ve verileri yönetmesine olanak tanıyan yazılım ve iletişim teknolojilerini ele almak için kişilerarası bir odak noktası almaktadır.
Burada tartışılan teknolojik destek sistemleri, bilgisayar, görsel-işitsel ve telefon uygulamaları başta olmak üzere ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çok çeşitli teknolojik uygulamaları kapsamaktadır.
Tartışmamızı organize etmek için mesajlaşma ve konferans sistemleri (örn. e-posta, tartışma listeleri, elektronik bülten tahtaları, Web günlükleri ve kısa mesaj hizmetleri), bilgi alışverişi ve veri yönetimi sistemlerinin sınıflandırma şemasını kullanacağız. (örn. İnternet, Dosya Aktarım Protokolü, Gopher, Telnet, World Wide Web ve İnternet alternatifleri) ve ticari grup yazılımı paketleri. Donanımdan ziyade son kullanıcı olarak ekip üyesine odaklandığımız için, donanım ve programlama konuları olarak kurulum, programlama ve kurulum tartışılmayacaktır.
MESAJ SİSTEMLERİ
Mesajlaşma sistemleri, ekip üyeleri arasında bire bir, birden çoğa ve eşzamanlı veya eşzamansız iletişim sağlar ve kolaylaştırır. Bilgisayarları ve İnterneti kullanan en eski yöntemler, sınırlı eşzamanlı iletişimle büyük ölçüde eşzamansızdı.
World Wide Web’in ve kablosuz teknolojinin ortaya çıkışı, insanların gerçek zamanlı iletişim kurmak için mesajlaşma sistemlerini kullanmalarına giderek daha fazla izin verdi. Bu bölümde, asenkron mesajlaşma (örn. e-posta, tartışma listeleri, bülten ve mesaj panoları, Web günlükleri ve kısa mesaj hizmeti [SMS]), senkronize mesajlaşma (örn. sohbet ve anlık etkileşimli mesajlaşma) ele alınacaktır.
elektrik-elektronik teknolojisi bölümü
Elektrik-Elektronik Teknolojisi dalları
elektrik-elektronik teknolojisi dersleri
Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı nedir
Elektrik-Elektronik Teknolojisi nedir
elektrik- elektronik teknolojisi alani meslekleri
elektronik teknolojisi (2 yıllık)
Elektronik Teknolojisi DGS
ASENKRON BİLGİSAYAR MESAJLAMA SİSTEMLERİ: E-POSTADAN SMS’E
E-posta, kolay saklama ve almanın yanı sıra kolay düzenleme, yanıtlama ve eklemeye izin veren bilgi yönetimi özelliklerine sahip en basit mesajlaşma biçimidir. Belki de e-posta şeffaf olduğu için, günümüzde kuruluşlarda birincil iletişim aracıdır.
Kişisel dijital asistanlar ve cep telefonları aracılığıyla internete kablosuz erişim, kullanıcıları ağa bağlı bir bilgisayarın kısıtlamalarından kurtarır.
Teknolojideki gelişmeler, e-posta için sesli ve görsel özellikleri giderek daha kolay hale getiriyor. Sözel öğeler yazılım ve mikrofon gerektirir ve görsel eklentiler Web kameralarını kullanır. Daha ucuz teknolojinin ve ücretsiz yazılımın ortaya çıkışı, geleneksel metin tabanlı e-postada katalize edilmiş bir değişiklik görebilir.
Elektronik bülten panoları veya BBS’ler, bireyler tarafından gönderilen ve gruplar tarafından okunan “dünya çapında, çok çeşitli konularda yayınlanan genel mesajlardır”. BBS’ler, bağlantılı veya bağlantısız bireylere bilgi ve enformasyon paylaşma olanağı sağlar ve bireyler arasındaki mesafeyi ve izolasyon boşluğunu kapatmaya yardımcı olur.
Ekip üyeleri, BBS’leri kişisel Web sayfalarına bağlantılar aracılığıyla veya InsidetheWeb gibi ücretsiz görev odaklı BBS’ler aracılığıyla kullanabilir. Tartışma Listeleri, BBS ve e-posta ile bazı benzerlikleri olan asenkron bir iletişim ortamı sağlar.
Liste sunucuları ve haber grupları, ekipler için nadiren birincil iletişim aracı olsa da, yönetilen liste sunucuları, zincirli tartışmalar için yararlı olabilir. Tartışma listeleri, ağa bağlı herhangi bir bilgisayar sistemi aracılığıyla kurulabilir.
Son bir eşzamansız mesajlaşma sistemi, Web günlükleri veya bloglar, Web tabanlı bireysel olarak tutulan günlük kaydı siteleridir. Diğer teknolojik yenilikler gibi, Web günlükleri de kendilerini kurumsal dünyaya entegre etti.
Manilla gibi iş yazılımları, kurumsal intranet ekiplerinin birbirleriyle konuşmasına izin verir ve bir “topluluk oluşturma ve koordinasyon aracı” olarak hizmet eder.
İş blogları ayrıca ekip üyeleri arasında anlık iletişime, ekip iletişiminin ve karar verme sürecinin izlenmesine ve müşteriler ve diğer iş ortaklarıyla iletişime olanak tanır; ekip üyeleri ve müşterilerin danışması için bilgi referansları olarak hizmet ederler.
SMS, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da büyüyen bir olgudur. SMS, bireylerin bir ila birkaç alıcı arasında kısa (160 karakterden az) kablosuz metin mesajları alışverişinde bulunmasına olanak tanır.
Mesaj başına 5 ila 20 sent arasında, SMS mesajları tipik olarak sesli mesajlardan daha ucuzdur; sınırlı karakter uzunluğu doğrudan konuya yönelik mesajlara izin verir ve gereksiz metinleri caydırır.
SMS’in popülaritesi, genel personel ve diğer iç iletişim gibi küresel uygulamalar, toplantı zamanlarında yapılan hatırlatmalar veya değişiklikler veya sorulara hızlı yanıtlar gibi ekiplere sağladığı birçok fayda nedeniyle iş sektöründe giderek artıyor.
elektrik- elektronik teknolojisi alani meslekleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi Alanı nedir elektrik-elektronik teknolojisi bölümü Elektrik-Elektronik Teknolojisi dalları elektrik-elektronik teknolojisi dersleri Elektrik-Elektronik Teknolojisi nedir elektronik teknolojisi (2 yıllık) Elektronik Teknolojisi DGS