Okullarda Teknoloji Planlaması – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Okullarda Teknoloji Planlaması
Okullarla ilgili olarak bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) planlaması, okulların eğitimsel ve idari amaçlarını desteklemek için kullanılan bilgi ve iletişim teknolojilerini belirleme ve bu teknolojilerin nasıl kullanılacağına karar verme süreci olarak tanımlanabilir.
Bu makale, okullarda BİT planlama olgunluğunun gelişimini yansıtan bir model sunmakta ve BİT planlaması ile eğitim stratejisi arasındaki entegrasyonu etkileyen ve karakterize eden faktörleri tanımlamaktadır. Model, okullarda BİT planlaması için ortak bir evrimsel yol önerir ve bu ortamlarda BİT planlamasını karakterize etmek ve değerlendirmek için bir “büyüme aşamaları” modeli önermek için bir temel sağlar.
Bilgi sistemleri (IS) planlaması1 ve bu planlamanın bir kuruluşun stratejik hedefleriyle açıkça bağlantılı olma derecesi, kuruluş içinde bilgi teknolojisinin (BT)2 başarıyla kullanılmasında kilit faktörler olarak geniş çapta kabul görmüştür.
On yılı aşkın bir süre önce, BT’nin eğitim bağlamlarında bir yönetim aracı olarak kullanılmasının, özellikle de altta yatan bir bilgi tabanının olmaması açısından, ihmal edilen bir araştırma alanı olduğunu öne sürdü.
Sonraki yıllarda, eğitim yönetiminde BİT’e yönelik artan bir araştırma odağı görülmesine rağmen, bu odak, yönetim bilgi sistemlerinin, bilgisayarlı okul bilgi sistemlerinin ve bilgi teknolojisinin belirli uygulamalarının etkinliğinin değerlendirme analizine daha fazla odaklanmıştır. okulların BİT sistemlerini nasıl geliştirdiğini ve bunları yönetim sistemlerine ve uygulamalarına nasıl entegre ettiğini anlamak. Okul sektöründe BİT ve okul yönetimi ile ilgili devam eden araştırma eksikliğine dikkat çekildi.
Örgütlerin geliştiği kavramı, hem örgütsel hem de BS araştırmalarında yaygın olarak kullanılan büyüme modellerinin çeşitli aşamalarında özetlenmiştir. IS literatüründe, bu modeller, organizasyonların IS kullanımında ve yönetiminde çeşitli olgunluk aşamalarından geçtikleri varsayımına dayanmaktadır.
Örneğin, iş stratejilerinin etkili bir şekilde desteklenmesini daha iyi sağlamak için BS planlaması ve iş planlamasının zaman içinde entegrasyonunu kavramsallaştıran dört aşamalı bir model önerdi. Bu dört aşama, idari entegrasyon ile ayrı planlama, sıralı entegrasyon ile tek yönlü bağlantılı planlama, karşılıklı entegrasyon ile iki yönlü bağlantılı planlama ve iş planlaması ile BS planlaması arasında tam entegrasyon ile entegre planlamadır.
Araştırmacılar bu çeşitli modellerin doğruluğunu ve eksiksizliğini tartışsalar da, modeller kuruluşlara mevcut olgunluk durumlarını belirlemek ve gelecekteki büyümeyi planlamak için faydalı kriterler sağlar.
Daha spesifik olarak, örneğin, bu tür bilgilerin kuruluşlara IS ile ilgili uygun stratejiler, yönetim stilleri, kontrol yaklaşımları ve yatırım seviyeleri geliştirmek için bir temel sağladığını öne sürdü. Benzer şekilde okullar, BİT planlama olgunluklarını belirlemek ve gelecekteki büyüme için uygun stratejiler geliştirmek için bu tür modelleri kullanabilir.
OKULLARDA BİT PLANLAMASI
Eğitim ortamının karmaşıklığı, BİT planlamasını dikkate almak için ilginç bir bağlam sağlar. İlk olarak, işletmelerden farklı olarak okullar, işletme hedeflerinden ziyade öğrenme hedeflerini desteklemek için BİT kullanımına odaklanma eğilimindedir, ancak işletmeler gibi sınırlı kaynaklar ve finansmanla çalışırlar. İkinci olarak, okullarda teknoloji her zaman iyi yerleşmemiştir ve bir Eğitim İnceleme Ofisi (ERO) raporunda “BİT’in genel olarak uygulanmasının hala erken aşamalarda olduğu” belirtilmiştir.
Bu nedenle okullar, BİT kullanımının bir kuruluş içinde nasıl geliştiğini göstermek için çağdaş bir bağlam sağlar. Ayrıca, okullarda genellikle olduğu gibi, bir kuruluştaki birçok kişinin BİT geliştirme ve planlama konusunda yalnızca sınırlı bir anlayışa sahip olduğu durumlarda bu sürecin nasıl etkilendiğini incelemek için bir alan sağlarlar.
Öğretmenler ve okul yöneticileri genellikle BT becerilerini “iş başında” edinirler, ancak okul içinde BİT’in planlanması ve uygulanmasını başlatmaları beklenir.
Üçüncüsü, BİT planlarının ve eğitimsel stratejik planların entegrasyonu üzerine yürütülen az miktardaki araştırmaların çoğu, çok farklı organizasyon yapılarına, daha karmaşık BS gereksinimlerine ve olduğundan daha fazla sayıda uzman BT personeline sahip olan büyük üçüncül kurumlara odaklanmaktadır.
Okul teknoloji planlama Modelleri
Teknoloji PLANLAMASI ve UYGULAMALARI
Teknoloji PLANLAMASI nedir
BİT PLANLAMASININ AŞAMA TEORİSİ
Önerilen model, sekiz Yeni Zelanda devlet ilköğretim okulunda BİT planlamasının durumunu ve eğitimsel stratejik planlamayla entegrasyonunu inceleyen yorumlayıcı bir vaka çalışmasına dayanmaktadır. Model, müdürlerle yapılan görüşmelerden elde edilen verilere ve okulların stratejik ve BİT planlarının analizine dayanmaktadır.
Veriler, sekiz okulda BİT planlamasını etkiliyor gibi görünen faktörleri belirledi ve okullarda BİT planlamasının plansız bir durumdan, okulların stratejik planlarında belirlenen eğitim hedefleriyle bir tür uyumlaşmaya doğru evrildiği bir modelin altını çizdi.
Bu model, önerilen dört aşamalı BİT planlama olgunluğu modelinin temelini oluşturdu. Şekil 1’de ayrıntılı olarak açıklanan model, yalnızca okullarda planlama olgunluğunun aşamalarını tanımlıyor gibi görünen özellikleri değil, aynı zamanda bu aşamalar boyunca zaman içindeki evrimsel ilerlemeyi de sunar.
Modelin dört aşamasını ana hatlarıyla belirtmenin yanı sıra, aşamaların her birine karşılık gelen bir dizi kıyaslama sağlar. Bu ölçütler müfredat, profesyonel gelişim, altyapı geliştirme ve okul yönetimi olmak üzere dört kategoride düzenlenmiştir.
Modelin dört aşamasının ayrı olması amaçlanmamıştır, planlama olgunluğunun sürekliliği boyunca sinyal noktalarıdır. Bu nedenle, her aşamayla ilişkilendirilen kıyaslama özellikleri, benzer şekilde, ayrık kategorilerin örneklerinden ziyade, evrimsel bir yol boyunca ilerlemenin göstergeleridir.
Planlamadaki ilerleme, dış faktörlerden ziyade iç faktörlerden etkileniyor gibi görünüyordu. Araştırmadaki tüm okullar benzer parametreler içinde faaliyet gösteren devlet ilkokulları olsa da, BİT ile ilgili yeterlilik ve taahhütleri açısından bariz bir şekilde farklıydılar.
BİT planlamasını ve gelişimini etkilediği görülen faktörler, okul büyüklüğü (insan ve fiziki kaynakları etkileyen) ile ilgiliydi; BİT yeterliliği ve üst yönetimin tutumları; BİT yeterliliği ve öğretmenlerin tutumları; mevcut BİT altyapısı (geçmiş planlama ve eski sistemlerin etkinliği ile ilgili); ve okulun BİT ile ilgili stratejileri ile eğitim stratejileri arasındaki uyum.
Okulların, ICT ve stratejik eğitim hedeflerinin uyumlu hale getirilmesi için etkili bir şekilde plan yapma becerilerinde ilerleme sağlamalarını sağlayan bazı itici güçleri tanımlar.
Okullar için BİT planlama olgunluğuna ilişkin bir aşama modelinin geliştirilmesi, mevcut planlama süreçlerini analiz etmek ve model tarafından önerilen planlama kategorilerinin her birine göre olgunluğu değerlendirmek için bir araç sağlar.
Bu bağlamda, organizasyonel gelişim ve BS stratejisi ve iş/eğitim stratejisi uyumunu anlamada aşama teorisinin yararlılığına dair daha fazla kanıt sunmaktadır.
Model tanımlayıcıları, eksiklik alanlarını vurgulamak, gelecekteki yönlendirmeleri değerlendirmek ve planlama olgunluğuna doğru çalışırken okul liderlerine güvence sağlamak için kıstaslar sağlar. Aşama sürücüleri, BİT planlamasını okul stratejik planlamasıyla uyumlu hale getirme konusunda yön sağlamak için temel aşama modelinin ötesine geçer.
Yürütülen çalışmaya benzer şekilde, model, donanım ve yazılımın parça parça uygulanmasıyla formüle edilmemiş BİT planlarından okulun stratejik hedeflerini vurgulayan tutarlı ve odaklanmış planların geliştirilmesine doğru bir ilerlemeyi tasvir eder.
Görünen o ki, okullar BİT için planlama becerilerini geliştirdikçe, BİT’in idari, işbirlikçi ve destek rollerinde yenilikçi kullanımı yoluyla temel öğretme ve öğrenme işini geliştirme fırsatlarını belirleme eğilimindeler.
Model, küçük kuruluşlarda ve özellikle eğitim bağlamlarında BİT planlama olgunluğunu araştırmak ve analiz etmek için bir temel sağlar. Okullar, eğitim hedeflerine ulaşmak için ICT planlama ve entegrasyonunda olgunlaştıkça, modeli iyileştirme ve geliştirme fırsatları vardır.
Okul teknoloji PLANLAMA modelleri Teknoloji PLANLAMASI Nedir Teknoloji PLANLAMASI ve UYGULAMALARI