Metin Madenciliği – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
İş Zekası Bağlamında Metin Madenciliği
Dış çevre ve kurumsal süreçler hakkındaki bilgiler, iş zekası (BI) için en değerli girdiler arasındadır. Günümüzde şirketler, dış izlemeden veya kurumsal sistemlerden yapılandırılmış veya metinsel formlarda çok sayıda bilgiye sahiptir.
Son yıllarda, bu bilgi stokunun yapılandırılmış kısmı, analistlerin organizasyonel problemlerin çözümleri hakkında içgörü kazanmasını sağlayan modeller üreten veri madenciliği (DM) teknikleri aracılığıyla büyük ölçüde araştırıldı. Metin madenciliği (TM) tarafında, yeni uygulama geliştirme ritmi o kadar hızlı gitmedi.
2002’de yapılan resmi olmayan bir ankette, veritabanlarından bilgi keşfi (KDD) uygulayıcılarının sadece %4’ü TM tekniklerini uyguluyordu. Bir kuruluşta bulunan tüm bilgilerin %80’inin metin biçiminde geldiği düşünülürse, bu gerçek şaşırtıcı olduğu kadar ilgi çekicidir.
Teknolojinin benimsenmesinin aşamalarını açıklamaya yönelik popüler modellerinde, bir teknolojinin kapsamlı bir hale gelmesi için geçmesi gereken “erken benimseyenler, vizyonerler” ve “erken çoğunluk pragmatistleri” aşamaları arasında bir uçurumun varlığını tartışın.
Bizim açımızdan, TM bu uçurumu henüz aşıyor. Piyasada olgunlaşmış araçların varlığına ve artan sayıda başarılı vaka incelemesi sunulmasına rağmen, topluluk hala ikinci aşamadan ayrılıyor gibi görünüyor. Bununla birlikte, vaka incelemelerinde sunulan sonuçlar, TM’nin geniş çapta benimsenmesinin yakın gelecekte gerçekleşeceğine işaret etmektedir.
TM ve BI arasındaki ilişkileri incelerken, aralarındaki önemli bir ara katmanı hesaba katmak gerekir: bilgi yönetimi (KM) süreci. Bilgi yönetimi, bilgiyi kuruluş boyunca taşımaktan ve gerektiğinde bilgiyi erişilebilir kılmaktan sorumlu faaliyetler kümesini ifade eder.
TM ve BI arasındaki ilişkileri açıklığa kavuşturmak için, bir KM modeli bakış açısı altında, önerilen genel KM modelini benimsedik. Model yedi süreçten oluşur: (a) kritik yeteneklerin tanımlanması ve geliştirilmesi, (b) becerilerin oluşturulması ve sürdürülmesi için bilgi, beceri ve deneyimlerin elde edilmesi, (c) filtreleyen, değerlendiren ve özetleyen seçim ve doğrulama gelecekte kullanılmak üzere edinilen bilgi, (d) saklanan bilginin hızlı ve doğru bir şekilde kurtarılmasını sağlamak için organizasyon ve depolama, (e) bilgiye ve bilgiye erişimi kolaylaştıran paylaşım, (f) bilginin gerçek durumlarda uygulanan ve (g) zımni bilgiyi paylaşma, kavramlar yaratma, arketipler oluşturma ve bilgiyi çapraz seviyelendirme etkinliklerini içeren yaratma.
Bahsedilen süreçleri içeren, liderlik, organizasyon kültürü, ölçme ve tazminat ve teknoloji yönleri vardır. TM ve KM arasındaki temel ilişki, yaratma sürecinde yer almaktadır. Bir sonraki bölümde tartışılan ÇB tekniklerini uygulayarak, yeterince yorumlandığında kavram yaratma faaliyetinden yararlanabilecek kalıplar bulmak mümkündür.
METİN MADENCİLİK YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Metin madenciliği, ilgili ve içsel bilgileri ve daha önce bilinmeyen bilgileri bulmak için metinsel veriler üzerinde hesaplamalı yöntem ve tekniklerin uygulanması olarak tanımlanabilir.
Metin madenciliği teknikleri dört kategoride organize edilebilir: sınıflandırma, ilişkilendirme analizi, bilgi çıkarma ve kümeleme. Sınıflandırma teknikleri, nesnelerin önceden tanımlanmış sınıflara veya kategorilere tahsis edilmesinden oluşur.
Konu belirleme (belgedeki bilinen bir konunun veya konunun tanımlanması) ve belge yönlendirme veya filtreleme (bir süreç veya biri için ilgili belgelerin seçimi) gibi görevlerde metinlerin sınıfını veya kategorisini belirlemek için kullanılırlar.
İlişkilendirme analizi, öğeler veya nitelikler (belgelerde bulunan sözcükler veya kavramlar) arasındaki korelasyonu veya bağımlılıkları belirlemek için kullanılır. Bir arada bulunan sözcüklerin veya kavramların tanımlanmasına ve sonuç olarak bir belgenin veya belge kümesinin içeriğini ve bunların ilişkilerini anlamaya yardımcı olur.
Bilgi çıkarma teknikleri, belgelerin içindeki ilgili verileri veya ifadeleri bulabilir. Bu tekniklerin tipik kullanımları, metinlerden veritabanlarının oluşturulmasını veya geniş bir belge kümesindeki belirli bilgilerin (adlar, tarihler ve e-postalar gibi) tanımlanmasını içerir.
Kümeleme, metinler veya kelimeler arasındaki ilişkileri bulma ve bunları ilgili belge gruplarında bir araya getirme sürecidir. Kümeleme teknikleri, tüm bir belge koleksiyonunun bilgi veya bilgisinin nasıl organize edildiğini anlamak için kullanılır.
Bu bölümde kümeleme tekniklerine odaklanıyoruz çünkü bu, (kavram) oluşturma aşamasına daha uygundur çünkü bu, kullanıcının belgeler ve büyük bir belge koleksiyonunda bulunan sözcükler arasındaki ilişkiyi kullanarak önceden bilinmeyen verileri analiz etmesine ve anlamasına yardımcı olur. Bir sonraki bölüm, kümeleme sürecini daha ayrıntılı olarak açıklamaktadır.
Metin madenciliği nasıl yapılır
Metin MADENCİLİĞİ örnekleri
Text mining
Metin MADENCİLİĞİ Projeleri
Metin MADENCİLİĞİ PDF
metin madenciliği hangi yollarla kişisel enformasyonun gizliliğinin ihlal edilmesine yol açabilir?
Metin MADENCİLİĞİ Nedir
Metin madenciliği karar Vermeyi nasıl
KÜMELEME
Kümeleme, nesneler arasındaki ilişkileri tanımlayan ve bu ilişkilere dayalı olarak nesne kümeleri oluşturan bir bilgi-keşif sürecidir. Belirli bir kavram mesafe metriğinin bir sonucu olarak benzer nesnelerin aynı kümede bir arada kalma eğiliminde olduğunu belirten küme hipotezine dayanır.
Kümeleme, birçok alandaki verileri analiz etmek için yaygın olarak kullanılan bir araçtır. Küme analizinin ardındaki fikir, önceden bilinmeyen veriler hakkında bilgi bulmaktır. Kümeleme yöntemleri, belirli veri kümelerinin nasıl düzenlendiği veya ilişkilendirildiği hakkında önerilerde bulunabilir.
Birçok nesne veya veri örüntüsü arasındaki benzerliği ve farklılığı belirlemek ve buna dayalı olarak sınıflar veya kategoriler oluşturmak mümkündür. Kategoriler veya sınıflar, yeni kavramlar oluşturmak için temel öğeler oldukları ve kavramlar insan bilgisinin temeli olduğu için çok önemlidir.
Ancak, kümeleme nesneler arasındaki ilişkileri gösterdiğinden, diğer birçok amaç için kullanılabilir. Örneğin, kümeleme analizinin hedeflerini dört kategoride sınıflandırın: (a) bir tipoloji veya sınıflandırma geliştirmek, (b) varlıkları gruplamak için yararlı kavramsal şemaları araştırmak, (c) hipotezlerin üretilmesine yardımcı olmak ve (d) hipotezleri test etmek için, diğer prosedürlerle tanımlanan türlerin veri setinde gerçekten var olup olmadığını doğrulamak.
Kümeleme Türleri
Pek çok kümeleme yöntemi vardır ve bu gerçek, birçok küme türü veya şeması üretir. Buna göre, bu yöntemler yedi ailede sınıflandırılabilir: hiyerarşik birleştirici, hiyerarşik bölücü, yinelemeli bölümleme, yoğunluk arama, faktör analitik, kümeleme ve grafik teorik. Her biri çok özel bir küme türü veya şeması oluşturur.
Genellik adına, kümeleme yöntemlerini önerilen kategorilere göre sınıflandırmayı ve detaylandırmayı seçiyoruz. Bu kategoriler (a) hiyerarşik ve (b) hiyerarşik olmayan (veya bölümleme kümeleme) şeklindedir.
Hiyerarşik Kümeleme
Hiyerarşik kümelemede, ortaya çıkan küme şeması bir ağaca çok benzer. Her düğüm bir kümeyi temsil eder. Ara kümeler küme kümeleridir ve yapraklar nesnelerdir.
Kümeler arasındaki ilişki, nesne grupları arasındaki özgüllükleri ve soyutlamaları gösterdiği için büyük önem taşır. Kullanıcı küme ağacında yukarı çıkarsa, daha soyut veya genel gruplar belirlemek mümkündür. Öte yandan, kullanıcı aşağı inerse, nesnelerin kendilerine ulaşılana kadar daha spesifik gruplar tanımlanacaktır.
metin madenciliği hangi yollarla kişisel enformasyonun gizliliğinin ihlal edilmesine yol açabilir? Metin madenciliği karar Vermeyi nasıl Metin madenciliği nasıl yapılır Metin MADENCİLİĞİ Nedir Metin MADENCİLİĞİ Örnekleri Metin MADENCİLİĞİ PDF Metin madenciliği projeleri Text mining