İş Akışı Sistemleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
İş Akışı Sisteminin Kullanımında Organizasyonel Bağlam
Organizasyonlar, öğrenmenin ve bilgi yönetiminin öneminin farkında olduklarından, çevrenin sunduğu fırsatlara ve zorluklara daha etkin bir şekilde yanıt verebilmek için ilgili bilgilerin işlenmesini geliştirecek teknolojik çözümleri uygulamaya çalışırlar. Bu iyileştirmeyi sağlamak için sunulan çözümler arasında iş akış sistemleri (WS) de yer alıyor.
Yeni bir teknolojinin benimsenmesi her zaman değişim anlamına gelir, ancak aynı bilgi sisteminin (BS) farklı kuruluşlar tarafından uygulanması genellikle aynı değişikliklere yol açmaz. Bu, bir IS’nin benimsenmesi ile uygulandığı organizasyon arasındaki ilişkiye aracılık eden bazı faktörlerin olduğunu ima eder.
Bu makale, WS’nin kısa bir açıklaması, temel özellikleri ve potansiyelleri ile başlar. İkinci olarak, teknoloji ile uygulanacağı organizasyon arasındaki ilişkiye aracılık edebilecek ana organizasyonel faktörleri tanımlar.
Bunu, tanımlanan örgütsel faktörlerin etkisini derinlemesine anlamak amacıyla yürütülen bir vaka çalışmasının açıklaması izler. Son olarak, bazı sonuçlara varıyoruz ve gelecekteki bazı araştırma eğilimlerine işaret ediyoruz.
İş Akışı Sistemleri
WS, görevleri oluşturan önceden tanımlanmış prosedürlere göre bir katılımcıdan (kişiler, diğer sistemler, departmanlar ve hatta işletmeler) diğerine belgelerin, bilgilerin veya görevlerin aktarıldığı iş akışını yöneten proaktif sistemler olarak tanımlanır.
Bu sistemlerin ana odak noktası, işin genellikle geliştiği yoldur, yani içinde (veya süreçte dolaşan bir destek olarak kullanılan belgelerde) içerebilecek belirli bilgiler değil, süreçtir.
Birkaç WS türü vardır. En sık kullanılan kategoriler şunlardır: i) Üretim WS’si (bunlar önceden tanımlanmış katı kuralları destekler ve hiçbir şeyin başarısız olmasına izin verilmemesi gereken kritik süreçlerde kullanılır); ii) İdari WS (çoğunlukla rutin ve düşük değerli süreçler için yeterli raporların yönlendirilmesiyle karakterize edilen elektronik posta sistemlerine dayalı) ve son olarak iii) İşbirlikçi WS (bunlar çoğunlukla bilgi paylaşımına odaklanır ve bu nedenle izin verir) ortak çalışma, daha yaratıcı ihtiyaçların olduğu alanlarda kullanılır.
Şirketler bu sistemlerle özellikle ilgileniyorlar çünkü bunlar çeşitli organizasyonel alanlarda değişikliklere olanak sağlıyorlar: i) Ekonomik, ii) Süreç Yönetimi ve iii) Bilgi ve Organizasyonel Öğrenme.
Bu değişiklikler, birbirinden ayrı sunulsa da, birbiriyle bağlantılı olarak görülmelidir. Örneğin, formların ve belgelerin otomatik olarak yönlendirilmesi (koordinasyon), görev tamamlama süresinin (verimlilik) azaltılmasına yardımcı olur.
Ayrıca, prosedürlerin standartlaştırılması ve görevlerin önceden tanımlanmış kurallara göre yakalanması ve yerine getirilmesi (koordinasyon), olası tüm durumlar sistemde analiz edildiğinden ve izin verildiğinden hata sayısının (verimlilik) azaltılmasına katkıda bulunur.
Organizasyon Faktörleri
Yeni bir teknolojinin benimsenmesi genellikle teknolojik, yapısal, sosyal ve bireysel, politik ve kültürel gibi çeşitli organizasyonel faktörler tarafından aracılık edilir ve şartlandırılır. Bu faktörler özetlenmiştir.
Tüm organizasyonel faktörler aynı anda aynı etkiye sahip olmadığından, yeni bir teknolojinin benimsenmesi sürekli bir süreçtir. Ayrıca, bir teknolojinin benimsenmesine aracılık eden tüm faktörler, yeni BT’nin benimsenmesinin ve kullanılmasının etkilerini etkileyerek birbirleriyle etkileşime girer.
Bu nedenle, bu faktörler arasındaki karmaşık ilişkilerin dinamik bir şekilde analiz edilmesi gerekmektedir. Yeni bir teknoloji, taşıdığı yeni teknolojik özellikler aracılığıyla organizasyonu (yapısını ve/veya bireysel rolleri ve görevleri) değiştirir ve yeni güç ilişkilerinin kurulmasına yardımcı olur.
Ancak bu değişikliklerin kendisi de mevcut yapının özellikleri ve teknoloji seçimini düzenleyecek olan kişiler tarafından koşullandırılmaktadır.
IS akış ŞEMASI
Üretim iş akışı
İş akışı Örnekleri
İş akışı Nedir
İs akışı otomasyonu
İs akışı ve süreç yönetimi
Fabrika Is Akış Şeması Örneği
İş akış tipleri
BİR VAKA ÇALIŞMASINDAN DERSLER
Bir iş akışı sisteminin benimsenmesi nedeniyle meydana gelen değişiklikleri ve bu tür değişiklikleri etkinleştiren ve kısıtlayan organizasyonel faktörleri belirlemek amacıyla bir vaka çalışması yürüttük. Sonuçlar özetlenmiştir.
Bu makalenin girişinde belirtildiği gibi, bir iş akışı sisteminin benimsenmesi nedeniyle meydana gelen organizasyonel değişiklikler, ya organizasyonun kendi özelliklerinden ve benimsenen teknolojinin doğasından ya da aralarında kurulan ilişkiden etkilenir.
Aşağıdaki paragraflar, değişiklikleri kısıtlayıcı veya kolaylaştırıcı olarak hareket eden organizasyonel faktörlerin rolünü tanımlar ve tartışır.
Kısıtlayıcılar
Bu organizasyonda WS’nin kullanımı tamamen sorunsuz uygulanmadı. Örneğin, sistemin aşırı yüklenmesi nedeniyle bilgisayarı sürekli olarak çöktüğü için sistemi kullanmakta güçlük çeken bir çalışan vardı. Ayrıca bu kişi başlangıçta sistemin işleyişini anlamakta da bazı zorluklar yaşamıştır.
Memnuniyet ifade ederek herhangi bir satın alma sürecini resmi olarak bitirmeye yönelik sistem gerekliliği özellikle sorunluydu. Bu adım, nispeten basit olmasına rağmen, aslında bazı zorluklar yaratıyordu ve gereksiz görülüyordu.
Çalışanların eğitim durumu ve bilgisayar kullanma konusundaki önceki bilgilerinin durumu da sistemin kullanımını kısıtlamış olabilir. Yeni sisteme uyum sağlamada daha fazla zorluk yaşayan personel aynı zamanda eğitim yılı daha az olan personeldir.
Eldeki veriler böyle bir tahmine izin vermediğinden, zorluklarının üniversite eğitimi geçmişinin olmamasından kaynaklandığını kesin olarak söyleyemeyiz.
Bununla birlikte, üniversite diplomasına sahip olanların WS’yi kullanmada daha az sorun yaşamaları bu hipotezi desteklemektedir ve bu da, bir üniversite eğitiminin, her değiştiğinde kolayca aktarılan bazı yeterliliklerin ve becerilerin geliştirilmesine yardımcı olabileceği ihtimaline işaret ediyor gibi görünmektedir. ve engellerin üstesinden gelinmesi gerekir.
Son olarak, görevlerin bazı özellikleri sistemin kullanımını kısıtlayabilir. Bu durumda, WS’nin uygulandığı süreç oldukça basitti, çok önemli değil ve düzenli olarak gerçekleştirilmiyordu. Görevler ara sıra yapılıyordu ve bu gerçek bir iş rutini edinilmesini engelliyor. Bu nedenle, engel, belgenin çok basit bir prosedürle fiilen doldurulması değil, görevi gerçekleştirmek için gereken tüm adımların hatırlanmasıdır.
Gerçekleştirici
Daha önce açıklanan zorluklara rağmen, sistemin kullanımını kolaylaştıran bazı faktörler vardı. Bu faktörlerden biri de personelin eğitim durumudur. Çalışanların çoğu üniversite mezunu. Eğitim geçmişlerinin, yeni sisteme uyum sağlamalarına ve olumlu yanıt vermelerine yardımcı olan bazı beceri ve yeterlilikleri geliştirmelerine izin verdiğini öne sürmek isteriz.
Bireysel kişilikler de sistemin kullanımına başarılı adaptasyonda rol oynayabilir. Sistemin kullanımında zorluk yaşayan çalışanlar olmasına rağmen, en az bir tanesi bu zorlukların üstesinden gelmeye çalıştı ve kendisine söylenmeden sistemi tanımaya ve keşfetmeye ilgi duyduğunu ifade etti.
Bu sistemin kullanılmasını mümkün kılan bir başka husus da, WS’nin Web tabanlı bir platform üzerinde çalıştığını kabul etmesiydi. Bunu kullanmak için, çalışanların yalnızca internette nasıl gezineceklerini bilmeleri gerekir.
Fabrika Is Akış Şeması Örneği İs Akış ŞEMASI İş akış tipleri İş akışı Nedir İs akışı örnekleri İs akışı otomasyonu İs akışı ve süreç yönetimi Üretim iş akışı