Nesne ve Süreç Modelleme – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Doğal Dil Kalıplarının Nesne ve Süreç Modellemeye Çevirisi
Bu bölüm, doğal dilden (NL) kavramsal modellere (CM’ler) çeviri (temelde model bütünleştirme amacıyla) üzerine yapılan araştırmanın teknik nedenlerini ve bu alandaki son teknolojinin ve temel kavram ve sorunların gözden geçirilmesini sağlar.
Bilgi sistemi (BS) temsilinin karmaşıklığı, nesne, işlevsel, süreç ve organizasyonel modellerde tanımlanan, entegre etmesi gereken kavramların karmaşıklığından ve çeşitliliğinden gelir. Bu modellerin entegrasyonu IS analizi veya tasarım aşamasında gerçekleştirilmelidir.
Bu modeller, NL’deki analistler tarafından ifade edilen IS gereksinimlerinin soyutlanmasından kaynaklanmaktadır. NL modeli ile mevcut CM’ler arasındaki bir karşılaştırma, NL ve kavramsal modelleme arasındaki kavramsal ilişkileri ortaya koymaktadır.
En önemli ilişkiler şunlardır:
• CM’ler ve NL’deki kategoriler arasında. Örneğin, nesneler ve isimler, etkinlikler ve fiiller, nesne nitelikleri ve sıfatlar, etkinlik nitelikleri ve zarflar arasında. Ayrıca, NL’deki isim ve fiil belirleyicileri/ değiştiricileri/yerine geçenlerin CM’lerde karşılıkları vardır.
• CM’ler ve NL’deki anlamsal ilişkiler arasında. Örneğin, nesne toplama/parçalama ve isim meronymy/holonymy arasında; nesne uzmanlaşması/genelleştirmesi ile isim iki anlamlılığı/hipernimi arasında; süreçlerin fonksiyonel bileşimi/ayrışımı ile meronymy/holonymy fiili arasında vs.
• NL’deki sözdizimsel roller (özne, yüklem, doğrudan/dolaylı/edat nesnesi, tamamlayıcı, zarf değiştirici) ve CM’lerdeki ilkeller arasında. Örneğin, yüklem bir etkinlik/olay ile temsil edilir; aktif sesteki özne, mesajın nesne benzeri göndericisi veya bir aktivitenin başlatıcısıdır; doğrudan, dolaylı, edat nesneleri, aktivite yürütmedeki nesne benzeri parametrelerdir; ve benzeri.
• NL ve CM’lerdeki yapılar arasında. Örneğin, NL’deki basit tümce, etkinlik imzasıyla temsil edilir (etkinliğin yürütülmesine katılan nesne benzeri parametrelerin listesi); karmaşık cümleler (alt)süreç diyagramları vb. ile de temsil edilir.
Son zamanlarda, iki veya daha fazla cümledeki kavramlar arasındaki ortak göndermeler ve NL’deki eksiltiler de CM’lerde de temsil edilmektedir. Bu benzerlik, araştırmacıları kavramsal modellemenin gerçeği temsil etmede NL kadar güçlü olabileceğini düşündürdü. Ancak, NL modellerinin dört modeli entegre eden bir CM’ye dönüştürülmesi hala açık bir sorundur.
NL-CM çevirisi çeşitli araştırma alanlarında denenmiştir: modellerin dilbilimsel yorumu (esas olarak varlık-ilişki ve nesne yönelimli modeller), kavramsal şemaların anlamsal entegrasyonu, sistem dinamiklerinin modellenmesi, insan-bilgisayar etkileşimi, gereksinim mühendisliği, organizasyon modellemesi, bilgi temsili, resmi ontolojiler ve bunların Web’de aramaya uygulanması, konuşma eylemi teorisine dayalı iş iletişimi modellemesi vb.
En önemli sonuçlar NL’nin nesne ve olay modellerine dönüştürülmesinde elde edilmiştir. Bu modellerin NL yönelimli temsilleri arasında en önemlileri fonksiyonel gramer (FG) ve semantik ağlardır (özellikle kavramsal bağımlılıklar ve kavramsal grafikler).
Sözdizimsel kategoriler ve kurallarla nesne modellerinin temsilini önerirler. İşlevsel gramer, yüklem çerçevelerinin tanımlanması ve sınıflandırılmasıyla, NL’deki işlevsel yönleri de temsil eder.
FG ayrıca NL basit cümlelere odaklanan CPL’yi (kavramsal prototipleme dili) tanımlamak için kullanılmıştır (arası anlam ilişkileri açıkça ortaya konmamıştır). Ayrıca, CPL sözcüksel kategoriler içindeki genel anlamsal ilişkilere de yaklaşmaz.
Yazılım GELİŞTİRME süreçleri
Yazılım geliştirme Modelleri
Yazılım geliştirme Modelleri karşılaştırma
Evrimsel Geliştirme modeli
Artırımsal geliştirme Modeli
Yazılım süreç Modelleri
Çağlayan Modeli
V-Modeli nedir
COLOR-X, CPL’nin en önemli uygulaması ve CM’lerin entegrasyonu için pratik sonuç olarak da kabul edilebilir. Metinsel açıklamalarından soyutlanmış bilgi ve iletişim sistemlerinin statik nesne ve olay modellerini de bütünleştirir.
OMT’ye (nesne modelleme teknikleri) dayanır. Herhangi bir nesne yönelimli modelde olduğu gibi, süreçler, kullanım durumu diyagramlarına benzer şekilde yalnızca senaryolar oluşturan olayları izler. Son zamanlarda, örneğin metinsel gereksinimler UML şemalarına da dönüştürülmüştür.
Kavramsal bağımlılıklar ve son zamanlarda kavramsal grafikler (CG), CM’ler için diğer dilsel temsillerdir. Sözdizimsel kategoriler birbirlerine olan rolleriyle (isimler ve onları basit bir cümlede yöneten fiil arasındaki anlam ilişkileri, örneğin aracı, hasta, araç, alıcı, yer, zaman, kaynak, varış yeri vb.) ilgilidir.
Benzer bir temsil, FrameNet’teki çerçeve açıklamasıdır. Ancak tüm bu temsiller veri merkezlidir (IS’lerin dinamik davranışı bir modelleme hedefi olarak önemli değildir).
NL’nin örgütsel modellere (iş akışlarına) çevrilmesi, esas olarak iş iletişiminin modellenmesine ilişkin olarak elde edilmiştir. İletişimsel eylemler teorisi ve son zamanlarda konuşma eylemi teorisi, IS’lerdeki iletişim yönlerinin de ana dilsel temsilleridir.
Kuruluşların küreselleşmesinin, özellikle ortak sözlükler ve dağıtılmış ve heterojen uygulamalar arasındaki birlikte çalışabilirlik ile ilgili olarak BS temsili üzerinde büyük bir etkisi de vardır. Bu bağlamda, kavramsal modelleme yeni bir çağa adım atmalı ve yeni bir alanla kesişmelidir: biçimsel ontolojiler.
IS temsili için ontolojilerin ilk faydası, geliştirme zamanında kavramları ve ilişkileri tanımlamaları, kategorize etmeleri ve kısıtlamalarıdır. CM’ler kullanılarak, kısıtlamalar temel olarak çalışma zamanında uygulanır. Diğer bir fayda da, ontoloji belirtiminin kodun dışında olması, birçok nesne yönelimli modelleme belirtiminin (özellikle kısıtlamaların) kodun içinde de uygulanmasıdır.
Ne yazık ki, IS’lerin dinamiklerinin kavramsal entegrasyonu ve temsili için, mevcut ontolojiler CM’lerle aynı sınırlara sahiptir. Çoğu, OKBC (açık bilgi tabanı bağlantısı) spesifikasyonuna dayanan da nesne yönelimlidir.
İş süreci ontolojileri oluşturmak için, PSL (süreç belirtim dili) (NIST tarafından başlatılan) önerilir, çünkü nesne ve bilgi açıklaması ve alışverişi için uygun olan KIF (bilgi değişim formatı) ile mantıksal olarak da entegre edilebilir.
Ontoloji entegrasyonu için iki alternatif düşünülebilir: (1) gerçek dünyadaki tüm yönleri temsil edebilen üst düzey bir ontoloji veya (2) farklı ontolojilerdeki kavramlar ve kurallar arasında çeviri ve korelasyon algoritması da söz konusudur.
Böyle bir algoritma çoğunlukla kodlanır ve ontoloji entegrasyonunun geliştirme sırasında tamamlanması da önerilir. Dolayısıyla birinci alternatif daha iyi bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Gerçek dünyadaki (ve örtülü olarak IS’lerdeki) tüm yönlerin kavramsal entegrasyonu için, ontoloji entegrasyonu için faydalarla birlikte üst düzey dilbilimsel ontolojiler de önerilmiştir.
Artırımsal geliştirme Modeli Çağlayan Modeli Evrimsel Geliştirme modeli V-Modeli nedir Yazılım geliştirme Modelleri Yazılım geliştirme Modelleri karşılaştırma Yazılım GELİŞTİRME süreçleri Yazılım süreç modelleri