Kullanıcı Geliştiriciler – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Kullanıcı Geliştiriciler
Bir kullanıcı-geliştirici, işinde kullanıcı-geliştiriciyi destekleyen UDA’lar geliştiren, iyi iş bilgisine sahip bir kişidir. Kullanıcı-geliştirici, öncelikle USD gerçekleştirirken bir veya daha fazla BT uzmanının rolünü bir dereceye kadar bütünleştiren bir profesyoneldir (örn. bir kontrolör).
Kullanıcı-geliştirici, IS geliştirme araçları hakkında iyi bilgiye sahip olabilir. Bu, onu bir kullanıcı geliştirici olarak diskalifiye etmez; daha çok onu daha verimli hale getirir. Kullanıcı geliştiriciler farklı şekillerde kategorize edilebilir. Genel olarak, sınıflandırma bilgi işlem teknolojileri bilgisi ile yapılır.
Aşağıdaki türleri kullanılır:
• Programlamayan, çok basit uygulamalar geliştiren ve çok sınırlı sayıda araç işlevi kullanan son kullanıcılar.
• Bildirime dayalı işlevler (ör. formüller ve işlevler) kullanarak uygulamalar geliştiren komut düzeyindeki kullanıcılar.
• Prosedürel işlevlerin yanı sıra bildirimsel işlevleri kullanan daha karmaşık (örneğin, çok kullanıcılı) uygulamalar geliştiren son kullanıcı programcıları.
İkinci ve üçüncü tiplerle ilgili olarak, iş hakkındaki derin bilgi ile BT araçları hakkındaki bilginin birleşimi, kullanıcı-geliştiricinin BT uzmanlarını görevlendirmeden sistem geliştirme gerçekleştirmesini mümkün kılar.
Bilgi
USD gerçekleştirirken, bilgi kullanıcı-geliştirici ve araç (SP) arasında bölünür. Belirli türdeki (çok karmaşık olmayan) bilgiler SP’de resmileştirilir ve SP-UDA’da kullanılabilir. Diğer türler, kullanıcı geliştirici tarafından SP-UDA’ya resmileştirilebilir. Bazı bilgi türleri (örneğin, formüllerin uygunluğunun eleştirel değerlendirmesi) hiçbir şekilde resmileştirilemez.
Yine de, kullanıcı-geliştirici (iş bilgisine sahip) sistemin kullanıcısı olduğundan, bu tür kolayca resmileştirilmemiş (bazen zımni) bilgiler UDA kullanılırken dikkate alınabilir. Ayrıca, kolayca resmileştirilemeyen hedeflerin USD gerçekleştirirken dikkate alınabileceğini iddia ediyoruz.
Araçlar hakkındaki bilgi, işle ilgili bilgiyi derinleştirmek için kullanılabilir. Kullanıcı-geliştiriciler, USD geliştirirken zımni bilgiyi açık hale getirebilir, bu da diğerlerinin UDA’yı ve çıktısını değerlendirmesini ve eleştirmesini mümkün kılar.
Kullanıcı-geliştiriciler, şirketin/yetkilinin çevresinde devam eden bir değişikliğin, çalışmalarının koşulları ve koşulları hakkında henüz bilinmeyen bilgileri geliştirmeyi önemli kıldığının bilincindedir. Kullanıcı-geliştiricinin önemli bir amacı, işle ilgili bilgileri ve UDA’nın bunu yapmak için önemli bir araç olduğunu ifade etmektir.
Normlar
Normlar ve bilgi yakından ilişkilidir ve bazen ayrı tutulması zordur. Merkezi olan bir dizi norm mesleki etiktir. Profesyonellerin faaliyetleri prosedürler tarafından değil, profesyonel ve iş etiği tarafından izlendiğinden, profesyonel etik, kullanıcı geliştirici için çok önemlidir.
Mesleki etik ve mesleki zımni bilgi (yukarıya bakın), sistem geliştirme projelerinde BT uzmanlarına kolayca aktarılamaz. Bu nedenle USD, kullanıcı-geliştiriciler tarafından yapıldığında, TSD’de mümkün olmayan bir şekilde mesleki etik ve zımni bilgi dikkate alınabilir. İşletmenin UDA’ları kullanarak sürekli olarak sorgulanması, mevcut modellerin yanı sıra normlarına dolaylı veya açık bir şekilde meydan okuyabilir.
kullanıcı deneyimi (ux) nedir
Kullanıcı deneyimi terimi ilk defa
Neden ürün geliştirmeye ihtiyaç duyulur
Ürün geliştirme ne demek
Var olan bir ürünü geliştirmek örnekleri
Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir
Yeni ürün GELİŞTİRME ödevi
Var olan bir ürünü geliştirme işine ne denir
Araçlar
USD araçları, normlar ve bilgi ile yakından ilişkilidir, çünkü normlar ve bilgi araçlarda uygulanmaktadır. SP-USD gerçekleştirirken ana araç elbette SP’dir. SP, giriş, çıkış, depolama, işleme ve sunum için işlevleri birleştirir.
Bu entegrasyon etkileşimli geliştirme ve kullanımla sonuçlanır. SP’nin açık doğası, farklı türde hatalara neden olabilir. İş, araçlar ve tasarım bilgisi bu hataların bazılarını önleyebilir. Deneyim ve eğitim eksikliği de araçla ilgili bir sorun olabilir.
BT, farklı ortamlarda giderek daha yaygın hale geldiğinden, USD’nin de daha yaygın hale gelmesi muhtemeldir. Günlük hayatın ve iş bağlamlarının çoğu yönündeki hızlı değişim, yıllar önce geliştirilen standart paketlerde ve sistemlerde beklenmeyen durumlarla, sorularla ve özel bilgi gereksinimleriyle başa çıkabilmeyi daha önemli hale getirecektir.
Neticede Web tabanlı olan öğrenme araçlarına artan ihtiyaç, bu nedenle, kullanıcı geliştiricilere öğrenme olanakları sağlamayı amaçlayan esnek araçlara olan ihtiyacı artıracaktır. Bu şekilde, son kullanıcı bilgi işlemi ve bilgi yönetimi bir araya gelecek ve gelecekteki araştırmalara ilham verecektir.
SP-USD, entegrasyon, etkileşim ve sorgulama kapasitesi ile karakterize edilir. Entegrasyon kavramı birkaç boyutta ele alınabilir: 1) IS’lerin yönleri (bilgi toplama, depolama, işleme ve dağıtma entegrasyonu), 2) roller (geliştirici, kullanıcı ve yönetici rollerinin entegrasyonu), 3 ) sistem geliştirmedeki aktörlerin rolleri (analist, programcı, veri tabanı ve tasarımcı rollerinin entegrasyonu) ve 4) IS’nin işlem fonksiyonlarının entegrasyonu vardır.
USD’nin entegre doğası etkileşimle sonuçlanır. Etkileşim, kullanıcı-geliştiricinin SP-UDA’yı geliştirme ve kullanma arasında hızla geçiş yapabilmesi anlamına gelir. USD işlemi sırasında, kullanıcı-geliştiricinin iş ve USD hakkındaki bilgisi artar.
Bu aslında kullanıcı geliştiricinin amacıdır. USD gerçekleştirirken kullanıcı-geliştiricinin iş hakkındaki bilgisi arttığından, kullanıcı-geliştirici işin yönlerini analiz edebilir ve ayrıca sorgulayabilir (ör. üretim ölçüm yöntemleri). Sorgulayıcı yönü, işi geliştirmeyi mümkün kılar.
SP-USD, USD yardımıyla iş değiştirerek kuruluşun ortamındaki sürekli değişiklikleri kontrol etmenin bir aracı olarak kullanılabilir.
Bir iş analizi (1), işletmenin yeniden değerlenmesiyle (2) sonuçlanabilir, bu da hedeflerinin (3) (ve normlarının) yeniden değerlenmesiyle sonuçlanabilir, bu da ölçüm yöntemlerinin (4) yeniden değerlenmesiyle sonuçlanabilir. yeni bir iş analizine (1) yol açabilen yeni analitik modellere (5) (UDA) neden olabilir, vb. USD, sistem geliştirmeye yönelik geleneksel yöntemlerden farklı olarak, kalıcı bir iş koşulu olarak değişimi karşılamanın bir yolu olarak tartışılmaktadır.
Kurumsal hedefleri yeniden değerlendirmenin bu yolu, sunulduğu gibi çift döngülü öğrenme ile ilişkilendirilebilir. Bu sadece davranış veya stratejilerdeki değişiklikleri içermez. Bu, örgütün normlarının değiştirilebileceği anlamına gelir. USD aracılığıyla gerçekleştirilen iş pratiğinin devam eden sorgulaması, bu tür bir norm değişikliğini ima edebilir.
- Son Kullanıcı Bilgi İşlem: Kurumsal görevleri desteklemek için yazılım uygulamaları geliştirmek üzere bilgi sistemleri departmanı dışındaki personel tarafından bilgi teknolojisinin benimsenmesi ve kullanılmasıdır.
- Bilgi Sistemi: Bilginin girişi, işlenmesi, saklanması, çıktısı ve sunumuna yönelik işlevlerden oluşan bir sistem.
- Hesap Çizelgesi Programı: Kullanıcı sistemleri geliştirmeye uygun, kelime işlemcilerden sonra en yaygın standart paket.
- Sistem Geliştirme: Bir bilgi sisteminin geliştirildiği bir süreç.
- Geleneksel Sistem Geliştirme: “Yaşam döngüsü” modeline göre gerçekleştirilen sistem geliştirme.
- Kullanıcı Sistemleri Geliştirme: Sistemin hizmet vereceği kuruluştan (kısmen) sorumlu (kısmen) sorumlu olan ve hakkında iyi bilgiye sahip olan kullanıcı geliştiriciler tarafından başlatılan ve gerçekleştirilen sistem geliştirme.
- Kullanıcı Tarafından Geliştirilen Uygulama: Bir kullanıcı geliştirici tarafından geliştirilen bir bilgi sistemi. Sistem genellikle küçüktür ve kullanıcı-geliştiricinin çalışma ortamındaki belirli bir göreve adanmıştır.
- Kullanıcı-Geliştirici: Çalışmasında kullanıcı-geliştiriciyi destekleyen UDA’lar geliştiren kişi. Kullanıcı-geliştirici, sistemin hizmet edeceği organizasyon hakkında derin (genellikle zımni) bilgiye sahiptir ve genellikle (kısmen) organizasyondan (kısmen) sorumludur.
kullanıcı deneyimi (ux) nedir Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Nedir Kullanıcı deneyimi terimi ilk defa Neden ürün geliştirmeye ihtiyaç duyulur Ürün geliştirme ne demek Var olan bir ürünü geliştirme işine ne denir Var olan bir ürünü geliştirmek örnekleri Yeni ürün geliştirme ödevi