Web Girişimleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Web Girişimleri ve E-Ticaret Stratejisi
Modern bilgisayarların ticari kullanımı 1950’lerde başladı. O zamandan beri BT, bireylere, firmalara ve kuruluşlara daha düşük maliyetle daha fazla değer sağlayan bir dizi donanım, yazılım ve uygulama geliştirmesiyle ilerledi. Hem bireysel hem de organizasyonel seviyelerde üretkenlik geliştirme (verimlilik) ana odak noktası olmuştur. Ayrıca, firmalar BT’den nasıl rekabet avantajı elde edeceklerini öğrendiler.
Web’in tarihsel kökleri birkaç on yıl öncesine dayansa da, iş dünyasının İnternet’i gerçekten benimsemeye başlaması ancak son iki yılda oldu ve sonuncusunda Web’deki ticari fırsatlar hızla arttı. Ticari kullanım, basit operasyonel verimliliklerden (İnternet’te e-posta, özel EDI ağlarının değiştirilmesi, vb.) etkililiğe, gelişmiş hizmetlere ve sanal ürünlere geçmiştir.
Dijital formda bulunan bilgi ve bilgi ürünleri ve bunların bir taraftan diğerine hızlı bir şekilde aktarılabilmesi, birçok kuruluşun çalışma biçiminde bir paradigma değişikliğine yol açmıştır. Geçiş, tarihsel BT’nin otomatikleştir, bilgileştir, dönüştür ilerlemesini takip ederken, hız emsalsizdi. Kazanılan ve kaybedilen servetlerle başarılar ve başarısızlıklar oldu.
BT ve İnternet’teki gelişmelere paralel olarak, küreselleşme, hiyerarşik organizasyonların düzleşmesi, bilgi işine artan vurgu (el emeğinin aksine), artı hizmet sektöründe ve bilgi ekonomisinde büyüme dahil olmak üzere bir dizi ekonomik değişim olmuştur. BT, hem bu ekonomik değişimleri hızlandırdı hem de beraberindeki baskıları ele almak için hoş bir araç sağladı.
Artık kaçınılmaz olarak Web girişimlerini de içine alan e-ticaret, bu ekonomik değişimler arasında en son olarak ön sıralarda yer almıştır. Web girişimlerini ve e-ticaret (EC) stratejisini değerlendirmek için önce stratejiyi anlamak ve ardından bunu kuruluşun iş modeline ve taktiklerine genişletmek gerekir.
Bir firmanın genel iş stratejisi, BT stratejisini içerir, ancak bunlarla sınırlı değildir. Benzer şekilde EC stratejisi, BT stratejisinin bir alt kümesidir. Strateji, uygun bir iş modeli aracılığıyla eylemleri (taktikleri) yönlendirmelidir. Strateji (iş, BT ve EC) ve taktikler yakından uyumlu hale getirildiğinde ve taktikler başarılı bir şekilde yürütüldüğünde, arzu edilen sonuçlar elde edilir.
Web’in ticari kullanımına ek olarak, birçok ticari olmayan kullanım ve ticari olmayan kullanıcı (hükümetler, eğitim kurumları, tıbbi kuruluşlar vb.) vardır. E-ticaret terimi genellikle İnternet üzerindeki hem ticari hem de ticari olmayan faaliyetleri kapsamak için kullanılır. Bu yazıda ticari faaliyetlere odaklanılmıştır.
İŞ STRATEJİSİ, BT STRATEJİSİ VE WEB GİRİŞİMLERİ
İş stratejisi ve BT stratejisi kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Stratejik uyum modeli, stratejik seçimin dört alanını tanımlar: iş stratejisi, BT stratejisi, kurumsal altyapı ve süreçler ve BT altyapısı ve süreçleri. Bu model, bir firmanın BT’sinin daha geniş bir ortamda çalıştığını ve desteklediğini kabul eder.
Aynı zamanda, bir firmanın BT stratejisi bir firmanın iş stratejisine öncülük edebilir, geride kalabilir, ondan bağımsız olabilir veya onunla uyumlu olabilir. Hizalama mevcut olduğunda, önemli getiriler vardır.
İş stratejisi tarafında, Porter firmalara stratejilerini ve iş modellerini seçmelerinde rehberlik edecek çeşitli çerçeveler sağlar. Beş kuvvet modeli, değer zinciri ağı ve jenerik stratejileri, hem iş hem de BT stratejileri göz önüne alındığında faydalı çerçevelerdir.
İnternetin (bazılarının öne sürdüğü gibi) yerleşik strateji kurallarını geçersiz kılıp kılmadığı sorusuna yanıt olarak Porter, internetin stratejiyi her zamankinden daha hayati hale getirdiği yanıtını veriyor.
Web 1.0 Tarihi
Web 1.0 özellikleri
web 1.0, web 2.0 nedir
Web 1.0 örnek
Web 1.0 nedir
Web 1.0 araçları nelerdir
Web 1.0, Web 2.0 Web 3.0 nedir
Web 1.0, Web 2.0 arasındaki Farklar
İnternetin endüstri yapısı üzerinde nasıl hem olumlu hem de olumsuz etkileri olduğunu gösteriyor ve stratejik konumlandırmanın altı ilkesini belirliyor: (1) doğru hedefle başlayın, üstün uzun vadeli yatırım getirisi; (2) bir firmanın stratejisi, kendisini rakiplerinden farklılaştıran bir değer önerisi veya bir dizi fayda sunmasını sağlar; (3) bir firmanın stratejisi, ayırt edici bir değer zincirinde yansıtılır; (4) etkili stratejiler ödünleşim gerektirir; (5) strateji, bir şirketin yaptığı şeyin tüm unsurlarının nasıl bir araya geldiğini tanımlar; ve (6) strateji, yönün sürekliliğini içerir. Porter, “İnternetin ne kadar farklı olduğunu görme arayışımızda, İnternet’in nasıl aynı olduğunu göremedik” sonucuna varıyor.
Porter’ın değer zincirinin bir uzantısı, sanal değer zinciridir. Fiziksel değer zincirinin fiziksel malların aktığı katma değer aşamalarını tanımlaması gibi, sanal değer zinciri de bilgi için katma değer adımlarını (toplama, organize etme, seçme, sentezleme ve dağıtma) tanımlar. Sanal ürünler ve hizmetler için EC stratejisi ve Web girişimleri özellikle önemlidir.
Bu nedenle firmaların BT ve EC stratejilerini iş stratejilerinin bir parçası olarak dikkate almaları gerekir. Bunların hiçbiri bağımsız olarak geliştirilmemeli veya uygulanmamalıdır. Herhangi bir firma içindeki kararlar, belirli bir iş stratejisi, belirli bir deneyim ve beceriler dizisi, belirli bir kültür ve organizasyonel yapı ve belirli bir teknoloji ve veri yetenekleri dizisi bağlamında alınır. EC ve BT stratejisinin bir alt kümesi olarak web girişimleri yürütme tarafında yer alır.
E-TİCARET STRATEJİSİ
90’ların ortalarından sonlarına kadar yaygın olan iyimserlik sırasında, e-ticaretle ilgili gerçeklikten çok yutturmaca varmış gibi görünüyordu. Artık işlerin farklı olduğu, İnternet ve Web’in her şeyi değiştirdiği, yeni e-iş modellerine ihtiyaç olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Hemen hemen her girişimi finanse etmeye hevesli risk sermayedarları arasındaki beslenme çılgınlığı, eksik ve kötü tasarlanmış kavramların finanse edilmesine izin verdi.
Dot.com patlaması dot.com iflası haline geldiğinden, gerçekliğin yeniden hakim olması uzun sürmedi. Sarkaç artık “e” üzerine aşırı vurgudan hem “e” hem de “c” üzerine daha dengeli bir bakış açısına kaydı. Gartner Group Coşku Döngüsü (Şekil 2), bu teknoloji yaşam döngüsünün biraz kaygısız ama yine de gerçekçi bir görünümünü sunar. EC bu döngünün ilk yarısından geçti ve artık olgunlaşıyor.
Bir kuruluşun stratejik şebeke konumunu anlamak, uygun bir BT ve AT stratejisi geliştirmek ve taahhüt edilecek gerekli kaynak düzeyini belirlemek için kritik öneme sahiptir. EC, tüm firmalar için stratejik olmadığı gibi, tüm EC de stratejik değildir.
Bugün BT’nin çoğunun birçok kuruluş için emtia benzeri bir hizmet olduğunu ve bu şekilde yönetilebileceğini savunuyor. Y et, EC ve Web girişimleri stratejik olabilir. Bu şebeke içinde bir kadrandan diğerine geçiş yapan firmalar için genellikle önemli kaynak çıkarımları vardır.
Web 1.0 Web 1.0 araçları nelerdir Web 1.0 nedir Web 1.0 örnek Web 1.0 Özellikleri Web 1.0 Tarihi Web 2.0 arasındaki Farklar Web 2.0 Nedir Web 2.0 Web 3.0 nedir