Kablosuz Ağlar – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Kablosuz Ağlar – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

27 Şubat 2023 Kablosuz ağ ve Teknolojileri Kablosuz ağlar Ders 0

Kablosuz Ağlar

Mobil ad hoc ağlar, mobil kablosuz terminallerden (örn. ahize, PDA’lar, dizüstü bilgisayarlar) oluşan yeni bir iletişim biçimini temsil eder. Bu tür ağlar, günümüzün sabit, önceden kurulmuş bir altyapıya dayanan kablosuz iletişiminin aksine, herhangi bir sabit altyapısı ve merkezi yönetimi olmayan kablosuz çok sekmeli paket ağlardır.

Kablosuz ad hoc ağların tasarımı birçok benzersiz zorlukla karşı karşıyadır. Bu yazıda mobil ad hoc ağlar ve özellikleri anlatılacak ve bu tür ağların tasarım konuları, uygulamaları ve gelecekteki eğilimleri tartışılacaktır.

Son yıllarda, kablosuz iletişim ve el cihazlarının yaygınlaşması, önceden kurulmuş bir altyapı ve herhangi bir merkezi mimari gerektirmeyen kendi kendini organize eden ağlar üzerindeki araştırma ve geliştirmeleri teşvik etti. Bu spontane ağlar, mobil kullanıcılara bulundukları yerden bağımsız olarak her yerde hazır iletişim yeteneği ve bilgi erişimi sağlar. Bu tür ağlara mobil ad hoc ağlar denir.

Mobil ad hoc ağlar fikri, Mobil Paket Radyo Teknolojisi ve Sürdürülebilir Uyarlanabilir Ağlar çerçevesinde 1970’ler ve 1980’lerden beri geliştirilmektedir. Bu projeler, orta derecede mobiliteye sahip paket radyo ağlarında otomatik çağrı kurulumu ve bakımının geliştirilmesine yönelik araştırmaları destekledi.

Bununla birlikte, dizüstü ve avuç içi bilgisayarlar gibi çok sayıda taşınabilir dijital cihazın popülaritesi ve kablosuz iletişim cihazlarının yaygın olması nedeniyle bu alana olan ilgi hızla arttı.

1990’ların ortalarında, standartların tanımlanmasıyla, ticari radyo teknolojileri ortaya çıkmaya başladı ve kablosuz araştırma topluluğu, ad hoc ağlarda kablosuz ağların zorlu bir evrimini belirledi. Bir ağ teknolojisinin başarısı, kablosuz ağ erişimini rekabetçi bir fiyata sağlayabilen ağ ürünlerinin geliştirilmesiyle ilişkilidir.

Bu amaca ulaşmada önemli bir faktör, uygun ağ standartlarının mevcudiyetidir. Bir mobil ad hoc ağ oluşturmak için günümüzün gelişen standartları ve teknolojileri IEEE 802.11, Bluetooth ve ETSI Hiperlan/2’dir.

Mobil ad hoc ağların konuşlandırılması, askeri senaryolardan çeşitli ticari, özel ve endüstriyel senaryolara kadar geniş bir potansiyel kullanım alanı açar.

MOBİL AĞLAR VE ÖZELLİKLERİ

Bir mobil ad hoc ağ (MANET), kendiliğinden geçici bir ağ oluşturan bu anlamda basitçe “düğümler” olarak adlandırılan mobil kablosuz ve otonom ana bilgisayarların bir koleksiyonundan oluşur. Cihazlar çeşitli türlerde (ör. dizüstü bilgisayarlar, PDA’lar, cep telefonları vb.) ve çeşitli kapasitelerde (ör. bilgi işlem gücü, bellek, disk vb.) olabilir.

Böyle bir ağın en önemli özelliği, herhangi bir sabit altyapıdan (örn. baz istasyonu veya erişim noktası) veya merkezi yönetimden bağımsız olmasıdır. Ağ topolojisinin belirlenmesi, çoklu erişim, verilerin en uygun yollar üzerinden yönlendirilmesi gibi tüm ağ oluşturma işlevleri dağıtık bir şekilde gerçekleştirilmelidir.

Bu görevler, kablosuz kanalda bulunan sınırlı iletişim bant genişliği nedeniyle özellikle zordur. Aslında, ad hoc ağ oluşturma fikri bazen altyapısız ağ oluşturma olarak da adlandırılır.


Kablosuz ağlar Nedir
Kablosuz ağlar Ders Notları
Kablosuz ağ WiFi midir
Kablosuz ağlar PDF
Kablolu ve kablosuz ağlar
Kablosuz ağ Teknolojileri
Kablosuz ağ bağlantısı Nedir
Hangi cihazlar kablosuz ağ bağlantısı kullanıyor


Ad hoc bir ağ, otonom olarak çalışabilir ve tamamen kendi kendini organize eder ve kendi kendini yapılandırır. Bu nedenle kolay ve hızlı bir şekilde kurulabilir. Ad hoc bir ortamda, insanlar ve araçlar, önceden bir iletişim altyapısı olmayan alanlarda veya bu tür bir altyapının kullanımı kablosuz uzantı gerektirdiğinde birlikte çalışabilir.

Özerk düğümler keyfi olarak hareket edebilir, böylece topoloji önceden haber verilmeksizin sık sık değişir. Düğümlerin kablosuz iletim aralığı da sınırlıdır; bu nedenle, komşu düğümler arasındaki bağlantı (örn. kablosuz bağlantı), menzil dışına çıkar çıkmaz kesilebilir.

Sonuç olarak, ağın topolojisi ve düğümler arasındaki ara bağlantı modelleri dinamik olarak değişebilir, böylece düğümler arasındaki bağlantılardır.

Ad hoc ağların dinamik doğası nedeniyle, yönlendirme protokolleri kullanılarak yeni yollar dikkate alınmalı ve korunmalıdır.
Ad hoc ağların bir diğer önemli özelliği de çoklu sekme özelliğidir. Tek atlamalı ağlar olarak da adlandırılan hücresel ağların, yönlendirme görevini yerine getirmek ve uçtan uca bağlantıyı sürdürmek için sabit bir kablolu altyapıya güvendiği verilir.

Aksine, ad hoc ağdaki bir mobil düğüm, radyo iletim menzili içinde bulunmadığı için hedefe doğrudan ulaşamaz, bilgi akışını diğer düğümler aracılığıyla iletmeye ihtiyaç duyacaktır. Bu, mobil ana bilgisayarların hem yönlendirici hem de ana bilgisayar olarak hareket edebilmeleri için yönlendirme işlevselliğini içermesi anlamına gelir.

MANET’in diğer önemli özellikleri şunları içerir:

• Dinamik topolojiler: Düğümler rastgele hareket etmekte serbesttir; bu nedenle, ağ topolojisi öngörülemeyen zamanlarda rastgele ve hızlı bir şekilde değişebilir.
• Bant genişliği kısıtlamalı bağlantılar: Hava arayüzünün sınırlarından kaynaklanır. Ayrıca, çoklu erişim, çoklu yol sönümleme, gürültü ve sinyal paraziti, tahsis edilen frekans hızında mevcut olan sınırlı kapasiteyi azaltır.
• Enerji kısıtlamalı çalışma: MANET’ler doğası gereği taşınabilir, sonlu güç kaynaklarına dayalı bir güveni ifade eder.
• Sınırlı güvenlik: Mobil ağlar, genel olarak, sabit kablolu ağlara göre gizli dinleme, sahtekarlık ve hizmet reddi saldırılarına karşı daha savunmasızdır.

TASARIM KONULARI

Mobil geçici ağlar için iyi tasarlanmış bir mimari, fiziksel katmandan uygulama katmanına kadar tüm ağ katmanlarını içerir. Düğüm dağılımı, ağ yoğunluğu, bağlantı arızaları vb. gibi bilgiler katmanlar arasında paylaşılmalı ve ağ topolojisini daha iyi görebilmek için MAC (orta erişim kontrolü) katmanı ve ağ katmanı işbirliği yapmalıdır. ağdaki mesaj sayısını optimize etmek içindir.

Fiziksel iletim sistemini tasarlamanın ana yönleri, yol kaybı, girişim ve sönümleme gibi radyo yayılım kanalının çeşitli özelliklerine bağlıdır. Ek olarak, mobil terminaller genellikle sınırlı güç kaynaklarına sahip olduğundan, alıcı-verici güç verimli olmalıdır.

Radyo ekipmanındaki modülasyon, kodlama ve güç kontrol özellikleri tasarlanırken bu yönler dikkate alınır. Prensip olarak, bir mobil geçici ağ oluşturan düğümlerdeki radyo ekipmanı, ortak bir kanal üzerindeki komşu mobil terminaller arasında güvenilir bağlantılar sağladığı sürece herhangi bir teknolojiyi kullanabilir. Önem kazanan aday fiziksel katmanlar, kızılötesi ve yayılı spektrum radyo teknikleridir.

MAC (orta erişim kontrolü) katmanı, ortak kanalı paylaşan bir dizi denetlenmeyen terminal arasındaki çekişmeyi çözerek kanal kullanım verimliliğinin belirlenmesinde kilit rol oynar. Verimli bir MAC protokolü, sınırlı kaynaklara koordineli erişim sağlar. Bu nedenle bir MAC protokolünün ana hedefi, başarılı iletim olasılığını en üst düzeye çıkarmak ve tüm kullanıcılar arasında adaleti sağlamaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir