ARAMA MOTORU TEKNOLOJİLERİ – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
World Wide Web Arama Teknolojileri
World Wide Web artık neredeyse tüm günlük sorunları kapsayan altı milyardan fazla sayfaya sahiptir. Web’in hızla büyüyen boyutu ve yapısal tarzının olmaması, bilgi erişimi için yeni bir zorluk teşkil ediyor.
Geleneksel arama teknikleri, kullanıcıların daha sonra arama servislerinin istenen Web sayfalarını bulmak için kullanabileceği arama anahtar sözcüklerini girmesine dayanır. Ancak, bu yaklaşım normalde çok fazla belge alır ve bunların yalnızca küçük bir kısmı kullanıcıların gereksinimleriyle alakalıdır.
Ayrıca, en alakalı belgeler mutlaka sorgu çıktısı listesinin başında yer almaz. Web arama motorlarına çok sayıda arama teknolojisi uygulanmıştır; ancak, baskın arama yöntemleri henüz tanımlanmamıştır.
Bu makale, Web arama motorları için mevcut teknolojilere genel bir bakış sağlar ve bunları altı kategoride sınıflandırır: i) köprü keşfi, ii) bilgi alma, iii) meta aramalar, iv) SQL yaklaşımları, v) içerik tabanlı multimedya aramaları ve vi) diğerleri.
Bu makalenin sonunda, başlıca ticari ve deneysel arama motorlarının karşılaştırmalı bir çalışması sunulmakta ve Web arama motorları için gelecekteki bazı araştırma yönleri de önerilmektedir.
Web Arama Motorlarının Gereksinimleri
Etkili ve verimli bir Web araması yapabilmek için öncelikle bir Web arama motorunun ne tür özelliklere sahip olması beklendiğinin incelenmesi de gerekir.
Bir Web arama motorunun gereksinimleri aşağıda önem sırasına göre listelenmiştir:
1. Web belgelerinin etkili ve verimli konumu ve sıralaması;
2. Kapsamlı Web kapsamı;
3. Güncel Web bilgileri;
4. Web sayfalarına tarafsız erişim;
5. Kullanıcıların herhangi bir makul sorgu oluşturmasına da izin veren, kullanımı kolay bir kullanıcı arabirimi;
6. Etkileyici ve kullanışlı arama sonuçları; Ve
7. Kullanıcı sorgularına iyi uyum sağlayan bir sistem.
Web arama hizmetlerine iki farklı yaklaşım uygulanır: orijinal arama motorları ve dizinler. Aradaki fark, listelemelerin nasıl derlendiğidir.
- Google gibi arama motorları, listelemelerini otomatik olarak oluşturur.
- Yahoo! gibi bir dizin, listelemeleri için insanlara bağlıdır.
Hibrit arama motorları olarak bilinen bazı arama motorları, ilişkili bir dizin tutar. Tipik bir arama motorunun sistem yapısını da gösterir.
Arama motorları geleneksel olarak üç bileşenden oluşur: i) tarayıcı, ii) indeksleme yazılımı ve iii) arama ve sıralama yazılımı:
• Tarayıcı, çeşitli Web sitelerini otomatik olarak tarayan ve bunlardan Web belgeleri toplayan bir programdır. İki arama algoritması, önce genişlik aramaları ve önce derinlik aramaları, tarayıcılar tarafından Web’de gezinmek için yaygın olarak kullanılır.
• Otomatik indeksleme, hızla aranabilen bir veri yapısı oluşturmak için bilgi öğelerini algoritmik olarak inceleme sürecidir. Geleneksel arama motorları, istenen Web sayfalarını bulmak için HTML komut dizileri tarafından sağlanan aşağıdaki bilgileri kullanır: i) içerik, ii) açıklamalar, iii) köprü, iv) köprü metni, v) anahtar sözcükler, vi) sayfa başlığı, vii) metin farklı bir yazı tipi ve viii) ilk cümle.
• Sorgu işleme, bir sorguyu analiz etme ve ilgili öğeleri bulmak için dizinlerle karşılaştırma etkinliğidir. Bir kullanıcı bir arama motoruna “ve”, “veya” veya “değil” gibi Boolean değiştiricilerle birlikte bir anahtar sözcük veya anahtar sözcükler girer ve ardından anahtar sözcükler için dizine eklenmiş Web sayfalarını tarar. Sayfaların kullanıcıya hangi sırada görüntüleneceğini belirlemek için motor, anahtar sözcükleri içeren sayfaları sıralamak için bir algoritma da kullanır.
Arama motoru Örnekleri
Arama motorları
18 arama motoru
Baidu arama motoru
Arama motoru Nelerdir
Bing arama motoru
Yaani arama motoru
Filtresiz arama motoru
ARAMA MOTORU TEKNOLOJİLERİ
Bu bölüm, Web arama motorları için mevcut teknolojileri inceler ve bunları altı kategoriye ayırır: i) hiper bağlantı keşfi, ii) bilgi alma, iii) meta aramalar, iv) SQL yaklaşımları, v) içerik tabanlı multimedya aramaları ve vi) diğerleri.
Yetkililer ve merkezler ya arama sonuçlarında üst sıralarda yer alır ya da ilgili Web sayfalarını bulmak için kullanılır. Negatif olmayan bir otoriteyi x ağırlıklı ve negatif olmayan bir merkezi y ağırlıklı güncellemek için basit bir yöntem verilmiştir. Bir sayfa birçok iyi merkez tarafından yönlendirildiyse, yetki ağırlığı aşağıdaki formül kullanılarak da güncellenir.
Ne yazık ki, yetkilileri ve merkezleri bulmak için yukarıdaki formülleri tüm Web’e uygulamak pratik değildir. İdeal olarak formüller, pek çok ilgili belge içeren küçük bir Sσ sayfa koleksiyonuna uygulanır. S’yi bulmak için bir kök küme ve bir temel küme kavramları önerilmiştir.
Kök küme genellikle Google veya Y ahoo! gibi bir arama motorundan σ sorgusu için en yüksek sıradaki t sayfa toplanarak oluşturulur. Ancak, kök küme en güçlü otoritelerin çoğunu da içermeyebilir.
Bu nedenle, kök kümedeki bir sayfa tarafından işaret edilen herhangi bir sayfa ve kök kümedeki bir sayfaya işaret eden herhangi bir sayfa dahil edilerek bir temel küme oluşturulur. Kök küme ve temel küme örneğini de gösterir. Daha önce belirtilen formüller daha sonra tüm Web yerine çok daha küçük bir kümeye, temel kümeye uygulanabilir.
Bilgi Alma (IR)
IR teknikleri, Web belge aramalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunlar arasında alaka geri bildirimi ve veri kümeleme, arama motorları tarafından kullanılan en popüler tekniklerden ikisidir:
• İlk sorgu genellikle çılgın bir tahmindir. Alınan sorgu sonuçları daha sonra daha kesin bir sorgu oluşturmaya veya veritabanı dizinlerini değiştirmeye yardımcı olmak için kullanılır. Aramayı iyileştirmek için iki alaka geri bildirim yöntemi, sorgu değişikliği ve indeksleme değişikliği kullanılabilir.
• Veri kümeleme, tüm veri setini veri kümelerine bölerek arama sonuçlarını iyileştirmek için kullanılır. Her bir veri kümesi, benzerliği yüksek nesneler içerir ve kullanıcının sorgusuyla ilgili belgeleri ilgisiz olanlardan ayrı olarak gruplayan kümeler üretilir. Örneğin, aşağıdaki formül bir benzerlik ölçüsü de verir.
18 arama motoru Arama motorları Arama motoru Nelerdir Arama motoru Örnekleri Baidu arama motoru Bing arama motoru Filtresiz arama motoru Yaani arama motoru