Gelişen E-Kitap Teknolojileri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Dijital Kütüphanelerin Erişim Oranlarının Artırılması
Yukarıda tartışılan konuların ele alınması için bazı önlemlerin alınması gerekmektedir. Burada, Hong Kong ve ötesinde dijital kütüphaneler kavramının uygulanmasına ilişkin gözlemlediğimiz sorunlara aşağıdaki çözümleri öneriyoruz.
Dijital Materyallerin Avantajlarını Teşvik Etmek
Bu çalışmanın en önemli bulgularından biri, kütüphanecilerin dijital kaynakların getirdiği potansiyel değerleri takdir ederken, öğrencilerin bu oldukça ‘geleneksel olmayan’ kaynakları kullanma konusunda oldukça şüpheci olmalarıdır.
Bu nedenle, kütüphane yöneticileri ve e-kitap geliştiricileri için en önemli görevlerden biri, kullanıcılarının ihtiyaçlarına dikkat etmektir. Elektronik malzemelerin baskıya göre avantajlarını vurgulamalılar. Kullanıcılar, e-kitap okumanın da aynı derecede eğlenceli bir deneyim olduğunu fark ettiklerinde, elektronik materyalleri okumaya karşı olumlu bir tutum geliştirmeye başlayabilirler.
Zengin Elektronik Malzeme Koleksiyonu Hakkında Farkındalık Yaratmak
Kütüphanelerde çok büyük bir elektronik kaynak koleksiyonu olmasına rağmen, pek çok kullanıcının elektronik kaynakların gerçek kapsamını bilmemesi şaşırtıcı olmayabilir. Bu, elektronik kaynaklara erişim oranlarının düşük olmasına katkıda bulunmuş olabilir.
Bu nedenle, akademik kütüphanelerin, potansiyel kullanıcıların dikkatini bu hayati kaynakların mevcudiyetine çekmek için, yeni eklenen e-dergiler ve e-kitaplar gibi dijital materyaller hakkındaki bilgilerin yayılmasını çok daha düzenli bir şekilde vurgulamaları gerektiğini öneriyoruz.
E-Kitap Yayımlamada Elektronik Medyadan Tam Olarak Yararlanmak
Günümüzde basılı kitapların bazı e-kitap sürümleri, orijinal basılı sürümlerin tam kopyaları değildir.
Fotoğraflar veya çizelgeler ve kitap kapakları gibi resimler eksik olabilir. Elektronik kaynakların geliştiricilerinin, basılı sürümlerin tüm içeriğini elektronik sürümlerde tutmak veya daha da iyisi, yalnızca elektronik sürümde yapılabilen multimedya öğelerini dahil etmek için ellerinden gelenin en iyisini yapacakları umulmaktadır.
Gelişen E-Kitap Teknolojileri
Taşınabilirlik, kullanıcıların dijital materyalleri değerlendirirken göz önünde bulundurdukları en önemli kriterlerden biridir. Elektronik materyallerin belirli bir esnekliğe sahip olduğunu ve depolama alanından tasarruf ettiğini kabul etmemize rağmen, e-kitap ve e-dergi kullanmak, basılı kitap kullanmaktan her zaman daha uygun değildir.
Basılı kitaplarda olduğu gibi elektronik materyallerde de sıklıkla bir takım kısıtlamalar uygulanmaktadır. Örneğin, akademik kütüphanelerdeki e-dergi ve e-kitaplara sadece kayıtlı bilgisayar ağı veya sunucudaki yetkili kullanıcılar tarafından erişilebilir.
Kullanıcılar e-kitapları veya e-dergileri evden kullanmak isterlerse, öncelikle bilgisayarlarını kayıtlı ağa bağlamaları gerekir. Bu tür rahatsızlıklar, elektronik kaynakların kabul edilmesini bir dereceye kadar engelleyebilir. Son yıllarda eBOOKMAN® ve AlphaBook gibi taşınabilir e-kitap okuyucuları piyasaya sürüldü. Bu tür teknolojilerin yakın zamanda yaygınlaşarak taşınabilirlik sorununa çözüm olması umulmaktadır.
E-Kitap PDF
E-kitap teknolojisi ve basılı kitabın GELECEĞİ
Milenyum E Kitap Teknolojileri
Milenyum Yayınları
E kitabın Geleceği
Elektronik Kitapların Diğer Eğitim Sektörlerinde Kullanımını Teşvik Etmek
Bugünün e-kitaplarının çoğu, yüksek öğretim seviyesindeki insanlar için referans çalışmaları veya akademik materyallerdir. Bununla birlikte, öğrenciler erken yaşta e-kitapları kullanmaya başlayabilirlerse, avantajları veya en azından elektronik materyallerin ‘varlığı’ hakkında erken bir farkındalık geliştireceklerdir. Elektronik materyallerin sağlanmasının sadece üniversite kütüphaneleriyle sınırlı kalmaması gerektiğini öneriyoruz.
Özellikle Hong Kong gibi bir yerde okul kütüphanelerindeki alan çok sınırlı olacağından, ilk ve orta okullar gibi diğer sektörler de elektronik materyallerin avantajlarından yararlanmalıdır. Tabii ki, elektronik materyallerin yüksek abonelik ücretleri nedeniyle, pek çok okul bu tür teknolojilerin uygulanmasını fiilen karşılayamaz. Finansman kurumlarının sadece üçüncü basamak akademik kütüphaneleri değil, aynı zamanda ilk ve orta okul kütüphanelerini de desteklemeye devam etmesi umulmaktadır.
Elektronik Kaynakları Yöneten Telif Hakkı Politikalarını Netleştirme
Görüşülen kütüphanecilerden birinin verdiği bilgilere göre, elektronik materyallerin telif hakkı yasaları, kütüphane kullanıcıları ve hatta profesyonel kütüphaneciler için hala belirsizdir. Bu aynı zamanda elektronik kaynaklar için kullanıcı tercihinin düşük olmasına da katkıda bulunmuştur.
Bu nedenle, elektronik bilgilerin kullanımını yöneten telif hakkı yasalarının, kütüphane yöneticileri kadar kütüphane kullanıcıları için de daha açık hale getirilmesini öneriyoruz. Kullanıcıların materyalleri ne ölçüde kopyalayabileceği, paylaşabileceği, yayabileceği ve kullanabileceği belirtilmelidir. İlgili yönergeler seminerler, broşürler veya belki de İnternet’teki bazı yönergeler şeklinde dağıtılabilir.
BASKI KAYNAKLARININ GELECEĞİ
Literatür incelemelerinden ve bu bölümde yapılan anketlerden, elektronik materyalleri okumanın basılı materyalleri okumaktan oldukça farklı olduğu sonucuna varılabilir. Elektronik kaynakların, özellikle dergiler olmak üzere çoğu basılı materyalin yerini alması muhtemel görünmektedir, ancak belirsizlik halen devam etmektedir. Bazı öğrenciler 21. yüzyılda hala basılı kitapları tercih ediyor.
Basılı kitaplardan dijital kütüphanelere paradigma kayması, eğer hedef buysa, dijital kaynakların kullanıcılarının olumlu tutumunu teşvik etmek için alınan önlemlere bağlı olacaktır. Gerçek şu ki, 21. yüzyılın bu ilk yarısındaki çoğu öğrenci kitap basmaya hâlâ daha alışkındır.
Hong Kong’daki ve dünyanın diğer bölgelerindeki okullar, elektronik olanlardan daha fazla basılı okuryazarlık uygulamalarını benimsiyor, yani öğrenciler “dijital okuryazar” olmaktan çok “yazılı okuryazar” olacak şekilde eğitiliyor. Bu nedenle, tam olarak kabul edilebilirlikten uzun bir yol olduğu anlaşılabilir.
10 yıl sonra, e-kitap teknolojileri daha gelişmiş ve yaygın hale geldiğinde, daha fazla öğrencinin basılı kitap yerine e-kitabı tercih ettiği bir paradigma değişikliği görmek şaşırtıcı olmayabilir.
Gerçekten de, Hong Kong Üniversitesi kütüphanesi yıllık bir kullanıcı tercihi anketi başlatmıştır ve bu, anketten alınan rakamlardan ve yorumlardan görülebileceği gibi, giderek daha fazla sayıda okuyucunun basılı dergiler yerine elektronik dergileri tercih etme eğiliminde olduğunu göstermeye başlamıştır.
Gelecekteki araştırmalar, disiplinler, eğitim seviyeleri ve hatta dünyanın farklı kültürleri ve ekonomik bölgeleri arasındaki kullanıcı tercihlerini dikkate almalıdır. Beşeri bilimler öğrencilerinin elektronik kaynaklara, fen bilimleri öğrencilerine göre daha az erişebileceklerine inanılmaktadır.
Tabii ki, bunun daha fazla kanıtla desteklenmesi gerekiyor. Diğer kullanıcı tercihi çalışmaları, örneğin lisans öğrencilerinin araştırma yüksek lisans öğrencilerine göre e-kitap okuma alışkanlıklarını, e-dergilere kıyasla e-kitaplar için kullanıcı tercihlerini ve diğerlerine kıyasla referans materyalleri için kullanıcı tercihlerini içerebilir.
Asya ve Afrika gibi gelişmekte olan ekonomilerdeki öğrencilerin ve genç okuyucuların, kaynakların ve kültürlerin farklı olduğu Hong Kong, Japonya ve Avrupa ve Kuzey Amerika’nın pek çok yerindeki gelişmiş ekonomilerdeki okuyucuların yanında nasıl ilerlediğini görmek de ilginç olacaktır. internet altyapısına geniş erişim şartları. Bu yönde atılan bir adım Malezya’da yapılan bir çalışma ama bu tür çalışmalara daha çok ihtiyacımız var.
Dijital okuryazarlık okuma pratikleri ve tercih çalışmalarına özellikle atıfta bulunarak okuma okuryazarlığı kavramına odaklandıktan sonra, bir sonraki bölümde dil kullanıcılarının yeni iletişim teknolojileri ve yeni iletişim teknolojileri ortamında fiilen nasıl konuşup yazdıkları konusuna döneceğim. Bu yeni iletişim türünün sonucu olan dilsel biçimler ve kullanımlar. Yeni iletişim teknolojileri ortamında dilin değişen biçimlerini ve kullanımlarını yakalamak için özel bir model geliştireceğiz.
E kitabın Geleceği E-Kitap PDF E-kitap teknolojisi ve basılı kitabın GELECEĞİ Milenyum E Kitap Teknolojileri Milenyum Yayınları