Sesli İletişim Öngörüleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Sesli İletişim Öngörüleri
Bilgisayar aracılı iletişimin (CMC) bir örneği olarak cep telefonu iletişimi, e-posta ve diğerleri kadar ilgi görmedi. Aslında, bazı insanlar cep telefonunu bir bilgisayar olarak görmediğinden ve ayrıca SMS göndermede neredeyse hiç İnternet Protokolü (IP) adresi bulunmadığından, bunun tipik bir CMC örneği olmadığı iddia edilebilir.
Bununla birlikte, yazarların da belirttiği gibi, cep telefonu o kadar karmaşık bir hale geldi ki, işlem gücü açısından gerçekten de bazı bilgisayarlardan daha güçlü ve gerçekten de internet olanakları cep telefonlarına kolayca dahil ediliyor.
Birçoğu e-posta ve bunun yazma ve okul müfredatı üzerindeki etkilerini ve diğer konuları incelemiş olsa da, şimdiye kadar cep telefonunda çok az şey yapıldı.
Bu bölüm ve bir sonraki bölüm, tamamlanan araştırma projelerinin raporlarına dayanan vaka çalışmaları yoluyla özellikle cep telefonlarının kullanımına odaklanmaktadır. Cep telefonu iletişiminin en az iki yönü vardır, sesli cep telefonu iletişimi ve yazılı mesajlaşma. Temel olarak sesli cep telefonu iletişim yönlerine odaklanırken, cep telefonu mesajlaşması, özellikle gramer yönleri üzerinde durur.
VAKA ANALİZİ
Bu bölümde, en önemli iletişim araçlarından biri haline gelen cep telefonunun nasıl iletişim kurduğuna dair bize bir fikir vermenin bir yolu olarak, esas olarak Hong Kong’daki bir grup insan tarafından cep telefonu sesli iletişimi üzerine yapılan bir araştırmayı rapor edeceğim. Çağımızın CMC araçları kullanılıyor.
Dilin cep telefonu aracılığıyla nasıl kullanıldığını anlamaya adanmış, dünya çapında olmasa bile Hong Kong’daki ilk projelerden biri olan, finanse edilen bir araştırma projesinden arka plan bilgileri, veriler, anket, analiz ve faaliyetlerden yararlanacağız.
Cep telefonu, son zamanların en devrim niteliğindeki iletişim araçlarından veya ortamlarından biridir. Cep telefonlarının toplumda yaygın kullanımı, telefon konuşmalarında dili kullanmanın yeni yollarının temeli olabilir.
Hong Kong’da cep telefonu kullanımı 1980’lerin sonunda başladı. 1990’ların ortalarından bu yana, pazara daha fazla hizmet sağlayıcının katılmasıyla penetrasyon oranı muazzam bir şekilde arttı ve böylece hizmet ücretlerinin düşmesine yol açtı2. Örneğin, penetrasyon oranı 1997’de %20’den 2001’de %80’e yükseldi.
Ayrıca, Mart 2002 gibi erken bir tarihte yayınlanan bir rapor, Hong Kong’da 20 ila 29 yaşlarındaki insanların yaklaşık %98’inin cep telefonuna sahip olduğunu bile gösteriyor3. Asya’da, Hong Kong cep telefonlarında en yüksek kişisel penetrasyon seviyelerine sahiptir ve bu konumunu yıllar boyunca korumuştur.
Cep telefonu sesli iletişimiyle ilgili bu vaka incelemesinde, cep telefonu aracılığıyla iletişimle ilişkilendirilen bir dizi ayırt edici Kantonca ifade biçimini ifade eden Hong Kong’daki “Mobile phone Kantonese” kullanımına odaklanıyorum. Genel telefon dilinin özelliklerini paylaşır, ancak bazıları ayırt edicidir veya farklı oluşum derecelerine sahiptir.
Yukarıda belirtilen cep telefonlarıyla ilgili araştırma projesinin bir parçası olarak, yazar tarafından verilen Dil ve Okuryazarlık sınıfındaki öğrenciler arasında cep telefonunun Kantonca yapısını ve en sık kullanılan ifadeleri gözlemlemek için gayri resmi bir çalışma gerçekleştirildi.
Bu ön araştırma ayrıca, cep telefonu iletişiminin (bundan sonra MPC) bazı dilsel özellikleri ve Hong Kong’daki MPC’nin bazı genel alışkanlıkları ve uygulamaları hakkında ilk bulguları elde etti. Anket 28 Şubat 2002 tarihinde yapılmıştır. Bu ankette 17 üniversite öğrencisinin bulunduğu bir sınıfa anket uygulanmıştır. Aşağıda vaka çalışmasının bulguları özetlenmektedir.
Sesli iletişim araçları
Görüntülü ve sesli iletişim araçları
Görüntülü iletişim
Görüntülü iletişim araçları
Cep Telefonu Kullanım Sıklığı
2. soru, cep telefonu kullanım sıklığını araştırmak içindi. Ankete katılanların %88’inin cep telefonunu günde bir defadan fazla kullandığı tespit edildi.
Cep Telefonu En Çok Ne Zaman ve Nerede Kullanılır?
Temsili verilerin elde edilmesine yardımcı olmak için, insanların cep telefonlarını en çok ne zaman ve nerede kullandıklarını da bilmek istedik. Bu nedenle, soruların amacı bunları araştırmaktı. Sonuçlar, yanıt verenlerin %50’den fazlasının cep telefonlarını tatiller, hafta sonları ve akşamlar dahil mesai saatleri dışında kullandığını gösterdi. Öte yandan, okul, toplu taşıma ve sokak, genellikle ÇPM’lerin gerçekleştiği üç ana yerdi.
Cep Telefonunun Amaçları
4a ve 4b soruları cep telefonunun temel amaçlarıyla ilgiliydi. Katılımcılardan önce cep telefonunun konulduğu 10 kullanımdan oluşan bir listeden seçim yapmaları istendi ve birden fazla seçim yapmalarına izin verildi. Ankete katılanların cep telefonlarını daha çok insanlara bulundukları yer hakkında bilgi vermek, randevu almak (örneğin, birisiyle nerede ve ne zaman buluşacaklarını ayarlamak) ve insanlarla sohbet etmek için kullandıkları tespit edilmiştir.
4b’de katılımcılardan ayrıca 4a’da seçtiklerine öncelik vermeleri istendi. Anketi yanıtlayan 16 kişiden altısı, cep telefonlarının en yaygın kullanım amacının “insanları konumunuz hakkında bilgilendirmek” olduğunu iddia etti.
Diğer altı kişi, asıl amacın insanlarla randevu almak olduğunu söyledi. “Kişisel sohbetler” bir başka önemli amaç olarak ortaya çıktı ve üç katılımcı bunu en önemli amaç olarak sıralarken, beşi ikinci en önemli amaç olarak belirtti.
Sorularda, yanıtlayanlara normalde cep telefonu görüşmesi ve normal sabit telefon görüşmesi (SPC) için harcadıkları süre sorulmuştur.
Bu iki sorunun amacı, bu iki teknolojinin doğasının, kişinin her aramada ne kadar zaman harcayacağı üzerinde belirli bir etkiye sahip olup olmayacağını karşılaştırmaktı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yanıt verenlerin çoğu MPC’de SPC’den daha kısa bir süre geçirdi.
Genel olarak, yanıt verenler bir cep telefonunda beş dakikadan fazla zaman harcamazlardı. Sadece birkaçı 15 dakikaya kadar harcadı. Bununla birlikte, insanların bir SPC’de beş dakikadan fazla zaman geçirmesi daha yaygındır.
Tercih Etmenin Temel Nedenleri
Anket, insanların neden normal bir telefon yerine cep telefonuyla iletişim kurmayı tercih ettikleriyle de ilgilendi. Ankete katılanların çoğu, cep telefonunun “hareket kabiliyetinin”, yani her yerde kullanılabilir olmasının temel endişe olduğunu düşündü. İkinci önemli sebep ise bununla yakından ilgili, yani cep telefonu her an kullanılabilir durumda olmasıdır.
Görüntülü iletişim Görüntülü iletişim araçları Görüntülü ve sesli iletişim araçları Sesli iletişim araçları