Kavramsal Arka Plan – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Kavramsal Arka Plan
Bu bölümde, bu bölümün konusu için temel teşkil eden birbiriyle ilişkili üç kavramsal konuyu ele alıyoruz. İlk olarak, istenmeyen sonuçların “ortaya çıktığını” söylediğimizde ne demek istiyoruz?
İkincisi, ‘istenmeyen’ veya ‘beklenmeyen’ sonuçların referans noktası nedir – kim tarafından amaçlanmayan veya beklenmeyen? Üçüncüsü, özellikle belirli bir BT kullanımının beklenilen veya beklenmeyen, kasıtlı veya kasıtsız olduğunu söylediğimizde, “BT kullanımı” ile ne demek istiyoruz?
İstenmeyen sonuçların meydana geldiğini söylemek ne anlama gelir?
Teknoloji tasarımı ve uygulaması, amaca yönelik faaliyetlerdir. Tasarımcılar eserler üretir ve diğer insanlar, eserlerin kullanımının önceden var olan koşullara göre belirli sonuçlar üretmesi niyetiyle bunları satın alır.
Örneğin, PC tabanlı elektronik tablo programı VisiCalc’ın geliştiricisi, bu programı kullanmanın, bütçeleme gibi daha önce manuel olan görevlerde otomasyon ve doğruluk düzeylerini artırarak angarya ve yeniden çalışmayı ortadan kaldıracağını umuyordu.
Amaçlanan sonuç, önceki bir engelleyici, yoğun emek gerektiren çalışma durumunu, verimli ve hatasız çalışma sonrası bir duruma dönüştürmekti. Başka bir deyişle, teknoloji geliştirme ve uygulama, sistemin durumunu değiştirmesi beklenen bir sosyo-teknik sisteme yapılan müdahalelerdir.
İstenmeyen sonuçların meydana geldiğini söylediğimizde, müdahale sonrası durumun bazı özelliklerinin müdahale öncesi durumun özelliklerinden farklı olduğunu, ancak bunların başlangıçta amaçlanan etkiler olmadığını kastediyoruz.
Örneğin, elektronik tablo yazılımı beyaz yakalı analitik faaliyetin hızını ve doğruluğunu artırmasına rağmen, gerçekleştirilen analiz miktarını da önemli ölçüde artırdı. Elektronik tablo yazılımı çılgınca başarılıydı ve kişisel bilgisayarın “öldürücü uygulaması” olarak görülüyordu.
Eskiden olduğundan daha fazla insan elektronik tablo analiziyle uğraştı ve eskisinden daha fazla analiz yürüttüler. Karmaşık yönetim raporları oluşturmak için bilgi sistemleri uzmanlarına güvenmek zorunda kalan kişiler artık kendi raporlarını üretebilirler.
Kuruluşlarda, BS profesyonelleri ve kullanıcıları arasında bir kontrol yarışıyla karakterize edilen yeni bir “son kullanıcı bilişimi” çağı başladı. Bireyler ve departmanlar, uygun yöntemler veya testler olmaksızın amatörler tarafından geliştirilen elektronik tablo şablonlarını “üretim sistemleri” olarak kullanmaya başladı. Daha sonraki araştırmalar, bu tür şablonların şaşırtıcı derecede çok sayıda hata içerdiğini gösterdi.
Bunun gibi istenmeyen sonuçların BT kullanımının bir sonucu olarak ortaya çıktığını söylediğimizde, BT kullanımının doğrudan istenmeyen sonuçlara yol açtığını kastetmiyoruz. Gerçekten de bu bölümün amacı, BT kullanımı ile istenmeyen sonuçlar arasında varsayılan alternatif ilişkiler sunmaktır.
Kavramsal ve teorik çerçeve nedir
Kuramsal Arka plan nedir
Araştırma planı örneği
Teorik çerçeve araştırma sürecinin hangi aşamasında yer alır
Kavramsal çalışma nedir
Tez genel bilgiler nasıl yazılır
Sayıltı nedir örnek
Araştırma önerisi konuları
Örneğin, istenmeyen sonuçlar, çalışanların işverenlerine bağlılıklarındaki düşüşlerin BT’nin birincil etkisinin dolaylı bir yan etkisi olarak ortaya çıktığı uzaktan çalışma durumunda olduğu gibi dolaylı etkiler olabilir: iş arkadaşlarıyla yüz yüze temasın azalması. İstenmeyen etkilerin tamamen yeni olduğunu da kastetmiyoruz.
Bunlar, BT kullanımının doğrudan veya dolaylı bir sonucu olarak büyütülen veya azaltılan müdahale öncesi durumun özellikleri olabilir. Nasıl meydana geldiklerine bakılmaksızın, istenmeyen etkilerin önemli bir şekilde BT kullanımıyla ilişkili olduğunu düşünüyoruz. Bunlar “sahte sonuçlar” değildir. Müdahale sonrası durumdaki yeni veya daha belirgin etkiler, BT kullanımının yokluğunda gözlemlenemezdi.
Elektronik tablo örneği, “çevremizdeki dünyanın ödeşme, zekamızı teknolojiyle aleyhimize çevirme eğiliminden” kaynaklanan “intikam etkileri”ni göstermektedir. Örneğin, üretkenlik yazılımının mevcudiyeti, belgeleri kolayca değiştirmemizi sağlar ve ironik bir şekilde, teknolojinin tasarruf etmeyi amaçladığı zamanı harcayarak daha fazla değişiklik yapmamızı teşvik eder.
İntikam etkisine dair pek çok örnek var: düğmeli telefonları ‘aramanın’ kolaylığı, sesli yanıt sistemlerinin yaygınlaşması nedeniyle daha fazla düğmeye basmamıza yol açtı; yerli teknoloji alanında, çamaşır makinelerinin mevcudiyeti, çamaşırların çok daha sık yıkanmasına yol açtı; video konferans teknolojisinin iş seyahatinin yerini alması bekleniyordu ama aslında bunu artırdı; ve otoyolların genişletilmesi, daha fazla insanı araç kullanmaya teşvik ettiği için daha fazla trafik sıkışıklığına yol açmıştır.
“İntikam etkileri” terimi, teknoloji kullanımının amaçlanan olumlu etkilerinin gerçekleşmediği veya belki de olumsuz sonuçların yerini aldığı bir durumu ifade eder.
Ancak bazı yazarlar, teknoloji kullanımının, aynı anda çok farklı sonuçların ortaya çıkabileceği “ikili sonuçlara” yol açabileceğini belirtmişlerdir. Örneğin, telefonun kullanımı, gökdelen inşaatının yanı sıra kentsel yayılmanın görünüşte çelişkili ikili etkilerini teşvik etti.
İkili etkilerin gözlemlenmesi, BT’nin bazı kullanımlarının ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olumlu ve olumsuz etkileri birlikte üretebileceği olasılığına dikkat çekiyor. Taşınabilir cep telefonlarının yakın tarihli bir analizi, cep telefonu kullanımının doğasında var olan ikili sonuçları göz önünde bulundurarak bu sonucu desteklemektedir.
Böylece, cep telefonu kullanıcıları aynı anda mobil ve sabit, müsait ve meşgul, bağlı ve uzak, özel ve kamusal ve bağımsız ve tasmalı. Grup destek sistemleri ve CASE araçları gibi teknolojilerde de ikili etkiler gözlemlenmiştir.
Bu örneklerin öne sürdüğü gibi, amaçlanmayan sonuçlar bilgi teknolojileriyle sınırlı olmadığı gibi özellikle yeni bir olgu da değildir. Gerçekten de, bilgisayarın yönetim üzerindeki etkisine ilişkin en eski kapsamlı çalışmalardan biri, “planlanan” etkilerin neredeyse hiç gözlemlenmediği ve en sık gözlemlenen etkilerin “kazara” sonuçlar olduğu sonucuna varmıştır.
Araştırmacılar ampirik düzenlilikler yerine, birçok yöne dağılmış “av tüfeği mermi modellerine” benzeyen sonuçlar bildirdiler. Bu nedenle, BT’nin sonuçlarını açıklama, tahmin etme ve yönetme sorunu, uzun yıllardır IS araştırmasının bir parçası olmuştur.
“Beklenmeyen sonuçlar” ve “istenmeyen sonuçlar” ifadeleri, “kim tarafından kasıtsız?” sorusunu akla getirir. Bu sorunun yanıtlanması birkaç nedenden dolayı zor olabilir. İlk olarak, Rob Kling’in bize sık sık hatırlattığı gibi, bazı insanlar BT’ye iyimser veya ütopik bir şekilde bakarken, diğerleri kötümser veya distopik bakış açıları benimsiyor.
Dolayısıyla kişinin beklentileri, yatkınlıklarıyla renklenir. İkincisi, kurumsal BT kullanımı örnekleri, her biri BT ile ilgili farklı beklentilere veya niyetlere sahip olabilen birçok aktörü içerebilir.
Örnekler, BT satıcıları için çalışan geliştirme uzmanlarını, BT’yi görevlendiren, satın alan, seçen, geliştiren ve/veya uygulayan kuruluş yöneticileri ve BT uzmanlarını ve çalışanlar, müşteriler veya iş adamları olsun, BT’yi fiilen kullanan kişileri içerir.
Bu bölümde kullanıldığı şekliyle, “istenmeyen sonuçlar” ve “beklenmeyen sonuçlar” ifadeleri, bu aktörlerin en azından bazıları tarafından planlanmayan veya onlar tarafından beklenmeyen BT kullanımının sonuçlarına atıfta bulunur.
Araştırma önerisi konuları Araştırma planı örneği Kavramsal çalışma nedir Kavramsal ve teorik çerçeve nedir Kuramsal Arka plan nedir Sayıltı nedir örnek Teorik çerçeve araştırma sürecinin hangi aşamasında yer alır Tez genel bilgiler nasıl yazılır