Teknolojiyi Uygun Hale Getirme – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Teknolojiyi Uygun Hale Getirme
Yeniden icat üzerine yapılan araştırmalar, genellikle kullanıcıların teknolojiyi kendi kullanımlarına nasıl uygun hale getirdiklerine ilişkin süreçlere ilişkin anlayışlı değildir. Bununla birlikte, doğaçlama üzerine yakın tarihli ilgili çalışmalar, tasarımların beklenmedik sonuçlara yol açacak şekilde değiştirilme yollarını daha dikkatli bir şekilde tanımlar.
Doğaçlama, “yeni bir prodüksiyonun tasarımı ve icrasının kasıtlı ve anlamlı bir şekilde birleştirilmesi” olarak tanımlanmıştır. Bu tanım, doğaçlama eylemin, sanatçının yeni, tutarlı fikirlerin kompozisyonunu bu fikirlerin uygulanmasıyla birleştirmesini gerektirdiği caz performansındaki doğaçlamayı tanımlar.
Kompozisyon ve uygulama ayrıldığında, performans basitçe planı yürütür. Doğaçlama, yeni yapımların, kişinin sanatının malzemelerine hazırlık ve aşinalık temelinde temellenirken, o anki bağlama duyarlı olmasına izin verir.
Farklı doğaçlama türleri de vardır. Cazda doğaçlama, “tüm besteyi spontane bir şekilde doğaçlamaktan kaynaklanan maksimum yeniliği: öncülünü, armonik yapısını, tonal dilini ve çalınan gerçek sesleri” içerebilir.
Benzer şekilde, bilgi teknolojilerinin doğaçlama kullanımları, hem amaçlanan kullanımlardan radikal sapmalara hem de bir planın daha sınırlı varyasyonlarına ve süslemelerine atıfta bulunabilir. Örneğin, doğaçlama, sonunda yeni çalışma ve düzenleme yolları üretmek için teknolojik özelliklerin kullanıcı tarafından uyarlandığı ve özelleştirildiği deneysel bir kullanım olarak görüldü.
Bir müşteri destek departmanı tarafından müşteri çağrılarını izlemek için kullanılan Lotus Notes’un boylamsal bir çalışmasında. Orlikowski, çeşitli beklenmedik sonuçlar üreten hem kasıtlı hem de acil değişiklikleri içeren üç metamorfoz belirledi.
Örneğin, üçüncü metamorfozda departman üyeleri, sistemi o kadar yoğun bir şekilde kullanmaya yöneldiler ki, yüz yüze etkileşimleri önemli ölçüde azaldı. İşbirliğini artırmak için tasarlanmış bir sistemin bu istenmeyen sonucu, kullanıcılar tarafından sistemle etkileşim halindeyken seçilen doğaçlamalar nedeniyle ortaya çıktı.
Hem yeniden icat etme hem de doğaçlama literatürü, belirli türden uyarlamaları arzu edilir ve hatta gerekli olarak görme eğilimindedir. Ancak, bu tür değerlendirmeler belirli aktörlerin bakış açılarından gelir. Emniyet ve güvenlik özelliklerini alt üst eden doğaçlamalar ve yeniden icatlar, kısa vadede diğer aktörlerin çalışma hayatlarında aksama tohumları ekerken kullanıcılara fayda sağlayabilir.
Yangının analizi, hem etkili hem de etkisiz doğaçlamaları ortaya çıkardı, ürün geliştirme ekiplerinin incelenmesi, doğaçlamanın uzun vadeli öğrenme üzerindeki zararlı etkilerini ortaya çıkardı. Giriş bölümünde belirttiğimiz gibi, istenmeyen sonuçların değerlendirilmesi, kimin niyetlerinin karşılanıp karşılanmadığından açıkça etkilenir.
Alıştırma merceği, teknoloji kullanımının istenmeyen sonuçlarını incelemek için potansiyel olarak yararlı bir bakış açısı sunar. Uygulama merceği, doğaçlamayı bilgi teknolojisinin birkaç olası “canlandırmasından” biri olarak içerir.
“Bir teknolojiyle her etkileşimin zamansal ve bağlamsal olarak geçici olduğunu ve bu nedenle her kullanımda her zaman farklı bir yapının yürürlüğe girme olasılığının olduğunu” savunur.
Üç tür canlandırma tanımlar: atalet, uygulama ve değişim. Atalet, kullanıcıların teknolojiyi kullanmaktan kaçındığı veya üstünkörü kullanımla meşgul olduğu sınırlı teknoloji kullanımıyla ilişkilidir. Uygulama, mevcut çalışma uygulamalarının tasarımcıların amaçlarına uygun olarak genişletilmesini veya iyileştirilmesini içerir.
Değişim, organizasyon üyeleri, yukarıda açıklanan doğaçlamalar gibi, amaçlanmayan şekillerde mevcut iş uygulamalarını önemli ölçüde değiştirdiğinde meydana gelir. Teorik önermeler, teknolojinin kasıtsız tahsisatını açıklamaya çalışan araştırmacılara değerli teorik rehberlik sağlayarak, her bir yasalaştırma düzeyi için bağlam ve sonuçlarla ilgilenir.
Yaşa göre teknoloji Kullanımı
Eğitimde teknoloji kullanımı örnekleri
Üretim teknolojileri nelerdir
Üretim teknolojisi Nedir
Yeni üretim teknolojileri nelerdir
Eğitimde teknoloji kullanımının faydaları
Eğitimde teknoloji kullanımı zararları
Eğitimde teknoloji örnekleri
Uyarlanabilir Yapılanma Teorisi
Sahiplenmeyi ve BT kullanımının amaçlanmayan sonuçlarını anlamaya yönelik daha resmi girişimler, sosyal-teknik etkileşimlerle ilgili bölümümüzde daha genel terimlerle ele alınan yapılanma teorisinden alınmıştır.
Uyarlanabilir Yapılanma Teorisi (AST), tasarımcıların niyetlerinden sapabilecek bilgi teknolojilerinin mikro düzeydeki tahsislerini hesaba katmak için formüle edildi. AST, tasarım amaçlarını bir BT uygulamasının ruhu, yani uygun şekilde tasarlanmış kullanım kalıpları olarak kavrar.
Bununla birlikte, gerçek kullanım kalıpları, bir uygulamayı sadakatsiz bir şekilde, yani beklenmedik ve amaçlanmayan bir şekilde sahiplenebilecek kullanıcıların eylemlerinden ortaya çıkar. AST kullanan deneysel çalışmalarda, araştırmacılar, etkileşimde bulunan çoklu kullanıcıların bir sonucu olarak yeni yapıların (kullanım kalıplarının) nasıl kurulduğunu göstererek, kullanımın sosyal bağlamında meydana gelen sahiplenme hareketlerini inceler.
Aslında, AST, teknolojinin uygulama tasarımı sürecindeki ilk yapılanmasına ve kullanım sürecindeki sonraki teknoloji yapılanmasına dikkat çeker. Bu şekilde, tasarımcıların (ve yöneticiler gibi uygulama tasarımının sponsorlarının) niyetlerinin tasarım parametreleriyle sonuçlandığı görülürken, kullanıcıların niyetleri bu parametrelerin değişken tahsisatları olarak görülür. Böylece AST, istenmeyen sonuçların kullanım yoluyla nasıl ortaya çıktığına dair daha eksiksiz bir teori sunar.
Örneğin, grup karar destek sistemlerinin (GDSS) deneysel gruplardaki çatışma üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sonuçları, GDSS’nin etkisinin, grupların teknolojiyi nasıl sahiplendiğine bağlı olduğunu gösterdi.
On üç GDSS grubundan altısı, sistemi üretken çatışma yönetimini teşvik edecek etkiler üretecek şekilde uyarladı ve yedisi, sistemi üretken çatışma etkileşimi sürecini engelleyecek veya hiçbir net faydaya yol açmayacak şekilde uyarladı. Çalışmanın sonuçları, GDSS’lerin çatışma etkileşimini veya sonuçlarını doğrudan belirlemediğini öne süren temel çerçevemizi desteklemektedir. Aksine, teknolojinin grup kullanımı etkisine aracılık eder.
Bu tür sonuçlar çok sayıda başka deneysel çalışmada desteklenmiştir ve AST ayrıca saha ortamlarında teknoloji kullanımını anlamak için bir şablon görevi görmüştür.
Uygulama/durumlu Öğrenme Toplulukları
Başka bir “kendine mal etme” teorisi, uygulama topluluklarında yer alan öğrenmenin sonucu olarak amaçlanmayan sonuçları açıklar. Tasarımcıların niyetleri genellikle resmi eğitim programları bağlamında kullanıcılara iletilir.
Bununla birlikte, sistemler uygulamanın sosyal bağlamına taşındıktan sonra, öğrenme gayri resmi bir şekilde, uygulamada konumlanarak devam eder. Durumlu öğrenmeyi “öğrenme, sosyal pratiğin ayrılmaz ve ayrılmaz bir yönüdür” görüşü olarak tanımlamıştır.
Uygulamanın ayrıntılarını anlayan güvenilir meslektaşlardan öğrenmek, (nispeten) bir uygulama toplulukları teorisine resmileştirildi. Bir uygulama topluluğu, ortak girişimde yer alan ve etkileşimde bulunan ve teknolojinin yorumlarını paylaşan bireylerin gayri resmi bir toplamıdır.
Eğitimde teknoloji Kullanımı örnekleri Eğitimde teknoloji kullanımı zararları Eğitimde teknoloji kullanımının faydaları Eğitimde teknoloji örnekleri Üretim teknolojileri nelerdir Üretim teknolojisi Nedir Yaşa göre teknoloji kullanımı Yeni üretim teknolojileri nelerdir