Karmaşık Etkileşimler  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Karmaşık Etkileşimler  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

27 Mart 2023 Bilişim Teknolojileri Nedir kısaca Bilişim teknolojileri Nelerdir 0
Çıkarım Yapmada Kullanılan Bilgi

Karmaşık Etkileşimler 

Zihinsel modeller ve görevler

Üçüncü ve dördüncü teori kategorilerimiz, teknolojilerin ve BT kullanım kalıplarının ötesine, BT kullanımı ile kullanım bağlamının diğer yönleri arasındaki karmaşık etkileşimlere, örneğin insanların yerine getirdiği görevler, kuruluşların onları ödüllendirdiği uygulamalar, kültürel inanç sistemleri ve örgütlerin politik sistemleri vardır.

Her iki teori grubu da BT tasarımı ve kullanıcı sahiplenme teorilerine göre yönelim açısından daha “makro”dur. Bu bölümdeki teoriler öncelikle psikolojik, mühendislik ve sosyo-teknik bakış açılarından kaynaklanmaktadır; Aşağıdaki bölüm sosyolojik teorileri ele almaktadır.

Etkileşim teorisi ve uyumsuzluklar

BT etkilerinin belki de en iyi bilinen erken dönem teorik analizi “bilgi işlem ağı”dır. Bu yazımızda, BT’nin istenmeyen etkilerini, ilk olarak eksiksiz bir BT ‘paketini’ oluşturan birçok öğe (örn. donanım, yazılım, çevre birimleri, destek) açısından ve ikinci olarak, sosyal ve örgütsel BT ağıyla kesişen bağlam.

BT ile kullanım bağlamı arasındaki etkileşimlerin karmaşıklığı, öngörülemeyen BT kullanım kalıplarının geliştiği ve beklenmedik sonuçların ortaya çıktığı çok sayıda ‘tekrarlayan ikileme yol açar. BT kullanımının daha geniş bağlamına odaklanan bu teori, önceki bölümde açıklanan mikro düzeydeki yeniden icat ve sahiplenme teorilerinden farklıdır.

Sonraki işlemlerde, bilgi işlem paketi ile kullanım bağlamı arasındaki kesişmeler, “etkileşim teorisi” olarak resmileştirildi.

Tasarımcılar ve karar vericiler tarafından beklenenden farklı sonuçlar, sistemler ve kullanıcıların gerçekleştirdiği görevler arasındaki etkileşimlere, örgüt kültürünün yönlerine ve siyasi sistemin yönlerine, özellikle ödüller ve teşviklere kadar izlendi.

Örneğin, büyük bir kuruluş, ofisleri çalışan başına metrekareye göre sıralayan (daha az daha iyiydi) bir ofis alanı yönetim sistemini uygulamaya koyduğunda, kuruluş çok geçmeden rapor edilen çalışan sayısının gerçek maaş bordrosunu birkaç bin kat aştığını keşfetti.

Sistem uygulayıcıları, çalışan sayısını doğrudan bordro kayıtlarından almak yerine, büro yöneticilerinden sayıyı kendilerinin vermesini istemiştir. Ancak, alan yönetimi sıralamasında ortalamanın altında performans için kurumsal yaptırımlardan korkan ofis yöneticileri, yarı zamanlı çalışanları, onaylanan ancak doldurulmayan pozisyonları, izinli personeli vb.

Raporlanan personel sayısındaki artış, sistem ile kuruluşun yönetim ve kontrol sistemleri arasındaki etkileşimlerin istenmeyen bir sonucuydu.

Araştırmacılar, sistemler ve kurumsal kullanım bağlamı arasındaki uyum eksikliğinden kaynaklanan istenmeyen sonuçları gözlemlemeye devam ediyor. Örneğin, orijinal olarak tasarlandıklarından farklı olarak ulusal kültürel bağlamlarda kullanılan ERP sistemleri üzerine yapılan araştırmalar, çok sayıda “uyumsuzluk” örneği ve hızla istismar edilen beklenmedik “görünürlük” faydaları gösterdi.

ERP sistemleri üniversiteler gibi kamu sektörü kuruluşlarına yayıldıkça, araştırma fakültesinin mesleki varsayımları ve uygulamaları ile yazılıma gömülü modern iş varsayımları ve uygulamaları arasında benzer uyumsuzluklar kaydedildi.

Sistem dinamiği: “Sistem dinamiği” teorileri, uzun süredir karmaşık sistemlerin amaçlanan sonuçlara ulaşmadaki başarısızlığını açıklamaya çalışmaktadır.

Değişimin başarısızlığına ilişkin klasik açıklama, destekleyici ve kısıtlayıcı güçler açısından formüle edildi. Değişimi engelleyen güçler, değişimi destekleyen güçlere ağır basarsa, ya mevcut durum aynı kalır ya da durum değişir ancak amaçlanan sonuçlara ulaşılamaz.


Bilişim teknolojileri Nelerdir
Bilişim Teknolojileri örnekleri
Bilişim Teknolojileri Nedir kısaca
Bilişim teknolojileri kullanım Alanları
Web 2.0, Web 1.0 farkı
Web 4.0 araçları
Web 3.0 yazılım dili


Etkinleştirici ve kısıtlayıcı güçler, sistem teorisini bir iş bağlamına uygulayan genel sistem teorisi ve endüstriyel dinamiklerde daha kapsamlı bir şekilde ifade edildi.

Sistem dinamiğinin üç temel ilkesi, yapının (insanın karar vermesi dahil) sistem davranışını belirlemesi, organizasyonel sistemlerin yapısının genellikle “yumuşak değişkenler” (algılar gibi) içermesi ve endüstriyel sistemlerin davranışının anlaşılarak değiştirilebilmesidir.

Karşıt ve kolaylaştırıcı güçlerin dengesinden kaynaklanan değişim eksikliğini, birkaç sistem dinamiği arketipinden biri olan “büyümenin sınırları” olarak yeniden yorumlayan Lewin’in etkinleştiren ve kısıtlayan güçleri yeniden ele alındı.

Senge’ye göre, büyümenin sınırları arketipi, belirli bir sınırlayıcı koşula ulaşıldığında negatif bir geri besleme döngüsü ile dengelenen bir pozitif veya güçlendirici büyüme döngüsünü içerir. Bu noktada, büyüme durabilir ve hatta tersine dönerek çöküşe yol açabilir.

Büyümenin sınırları arketipinin bir örneği, AOL’nin 1990’ların ortalarında, İnternet servis sağlayıcısının sabit oranlı fiyatlandırmaya geçtiği zaman geçici olarak çökmesidir. Müşteri tabanındaki hızlı büyüme, hizmetin kalitesini düşüren ve müşterilerin sürüler halinde kaçmasına neden olan hizmet talebini artırdı.

Diğer sistem dinamikleri arasında arketipler şunlardır:

■ İnsanların eylemlerinin anında sonuçlarını göremedikleri için durumu gereğinden fazla veya eksik düzelttikleri ‘gecikmeli dengeleme süreci’.
■ Kısa vadeli bir çözümün başlangıçta bir sorunu düzeltiyor gibi göründüğü, insanları buna aşırı güvenmeye ve sorunu ortadan kaldıracak daha uzun vadeli çözümleri ihmal etmeye yönlendiren ‘yükü kaydırma’.
■ “Aşınan hedefler”, sorunun kısa vadeli çözümünün hedefleri aşağı doğru ayarlamak olduğu “yükü kaydırma”nın bir versiyonu.
■ İki kişinin veya kuruluşun agresif bir şekilde birbirini geride bıraktığı ve her ikisinin de istemediği bir duruma (örn. aşırı rekabet) yol açar.
■ Bir tarafın başarısının diğerinin pahasına büyüdüğü söz konusudur.
■ Bireylerin yaygın olarak bulunan bir kaynağı tükenene kadar aşırı kullandığı, çabanın yoğunlaşmasına ve daha fazla düşüşe yol açtığı ‘ortak mal trajedisidir..
■ Kısa vadede etkili olan bir çözümün, aynı düzeltmeden daha fazlasını gerektiren öngörülemeyen uzun vadeli sonuçları olduğu “başarısız olan düzeltmeler” vardır.
■ “Büyüme ve yetersiz yatırım”, büyümenin sınırlarının, genellikle yapılmayan agresif ve hızlı yatırımlarla ortadan kaldırılabileceği, bu da daha düşük hedef ve beklentilere ve sürekli yetersiz yatırımı teşvik eden düşük performansa yol açar.

Sistem dinamikleri ve özellikle pozitif geri bildirimin yarattığı “kısır döngüler”, yeni güvenlik düzenlemeleri, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması gibi organizasyonel yeniden yapılandırmalar ve ERP’deki uygulama taktikleri gibi harici kaynaklı yeniliklerin istenmeyen sonuçlarını açıklamak için kullanılmıştır. 

Önceki kötü performansın, aslında kötü performansı sürdüren yeni uygulamaların törensel olarak benimsenmesini teşvik ettiği kısır döngülerin kanıtlarını buldu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir