Bilgi Sistemi Modelleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Bilgi Sistemi Modelleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

4 Nisan 2023 Akademi Delisi Bilgi sistemleri örnekleri Yönetim bilgi sistemi Nedir 0

Bilgi Sistemi Modelleri

Nolan, bilgi sistemleri yönetimi odağının, büyümenin erken aşamalarında teknolojiyle çok ilgilendiğini, üçüncü aşamanın tamamlanmasında bir dönüşüm noktasının meydana geldiğini ve ardından odak noktasının, veritabanı teknolojisini kullanarak kuruluşun veri kaynaklarını yönetmeye odaklandığını savunuyor. 

Daha önce de belirtildiği gibi, model eleştirilmiştir, çünkü ne kuruluşların BT’yi kullanırken geçtiği aşamaları tanımlamanın bir aracı olarak, ne de bir değişim öngörüsü olarak gerçekliği temsil etme iddialarını kanıtlamanın mümkün olmadığı kanıtlanmıştır.

Ek olarak, veri tabanı teknolojisine odaklanması modeli açıkça eskitiyor. Örneğin, gösterildiği gibi, kuruluşların farklı BT’lere göre bir dizi farklı öğrenme eğrisinden geçeceğini savunuyor. Ek olarak, tek bir organizasyonun farklı bölümlerinin belirli bir BT açısından farklı büyüme aşamalarında olabileceği artık açıktır.

Earl Modeli

Nolan’ın modelinden farklı olarak Earl, kuruluşların bilgi sistemlerini planlarken geçtiği aşamalara odaklanır. İlk olarak açıklanan model, birkaç kez revize edilmiştir. Burada sunulan sürüm, Earl’ün kendi müteakip değişikliklerini göz önünde bulundurarak, değiştirildiği şekliyle önceki iki sürüme dayanmaktadır.

Buradan da görülebileceği gibi, Earl, sürecin birincil görevi olarak görülen şeye odaklanarak bilgi sistemleri planlaması için değişen gündemi göstermektedir: ana hedefi, planlama sürecinin itici güçleri (dahil olanlar açısından), metodolojik vurgu ve planlamanın gerçekleştiği bağlamdır.

Mevcut bilgi sistemleri planlama pratiği üzerine yapılan araştırmayı takiben, Galliers buna ek bir erken planlama aşaması (doğası gereği geçicidir) ve planlama çabasının odak noktasıyla ilgili ek bir faktör ekler.

İkinci bağlamda, odak noktasının yıllar içinde ağırlıklı olarak izole edilmiş bir Bilgi Sistemleri işlev yöneliminden örgütsel bir odaklanma yoluyla rekabetçi, çevresel bir odaklanmaya doğru değişme eğiliminde olduğunu savunuyor.

Earl’ün argümanı, esas olarak, kuruluşların planlama çabalarına, ilk önce bilgi sistemleri kapsamı ve BT kullanımı açısından mevcut ‘durumu’ değerlendirmeye çalışarak başladıklarıdır.

Giderek artan bir şekilde odak, iş hedefleriyle daha güçlü bir bağlantı için yönetim kaygısına kaymaktadır. Son olarak, planlama ekiplerinin oluşumu (bilgi sistemleri personeli, yönetim ve kullanıcılar arasında), çevresel ve örgütsel bilgiler (kuruluşlar arası sistemlerin olası olması olasılığı ile) ile ilgili olarak sürdürülen bir denge ile yönelim stratejik bir odağa kayar geliştirilen) ve benimsenen yaklaşımların aralığındadır (kabul edilen birden fazla yöntem ile).

Stratejik planlamaya yönelik dört aşamalı bir evrim süreci öneren daha önceki çalışmalara ve bir şekilde benzer bir BT asimilasyon ve yayılım modeline dayanarak, bilgi sistemlerinin resmi stratejik planlamasına doğru ilerlemenin haritasını çıkarmaya çalışan bir model geliştirdi.


Bilgi Sistemi
Bilgi sistemleri örnekleri
Yönetim bilgi sistemi Nedir
Bilgi sistemi Tasarımı
Yönetim Bilgi sistemleri örnekleri
İşletme bilgi sistemi nedir
Bilgi sistemleri ve özellikleri
Bilgi sistemi çeşitleri


Bhabuta’nın argümanını destekleyen, üretkenliği geliştirmeye (ve bunları desteklemek için gereken bilgi sistemlerine) dayalı stratejilerin “önümüzdeki on yılın çalkantılı ve şiddetli rekabet içindeki pazarlarında baskın paradigma haline geleceği” iddiasıdır.

Onun modeli, örneğin strateji formülasyonu, bilgi sistemleri ve bilgi sistemlerinin işlevinin yönetildiği mekanizmaların unsurlarını bir araya getirmeye çalıştığı için Nolan veya Earl modellerinden daha geniş bir şekilde odaklanmıştır. Modelin her aşamasıyla ilişkili değer sistemleri de tanımlanır.

Bhabuta modelini yorumlarken, kullanılan kategorilerin ayrı veya mutlak olmadığına dikkat edilmelidir. BT kullanımının olgunlaşması ve BT ile ilgili yönetimsel karmaşıklığın artmasıyla, örneğin Aşama 3 ve 4 kuruluşlarıyla ilişkili bazı özelliklerin Aşama 1 ve 2 kuruluşlarında ortaya çıkması beklenebilir.

Bu nokta, örgütlerin büyümede yaşadıkları süreksizliklerle ilgili olarak kendisi daha önceki çalışmalara dayanan Nolan modeline yönelik bazı eleştirileri dikkate almaktadır.

Model ayrıca Nolan’ın daha önceki çalışmasını temel alır ve 1986’nın ilk yarısında bir dizi İngiliz kuruluşunda BT işlevinin evrimi ve yönetimine yönelik yürütülen araştırmadan kaynaklanır.

Bu araştırma sonucunda. Hirschheim ve meslektaşları, üst yönetimin bilgi sistemlerinin işleri için hayati önem taşıdığını fark etmeye başladığı şirketlerde, kuruluşların IS/IT işlevinin yönetiminde üç evrimsel aşamadan geçtiğini ileri sürüyorlar. Üç aşama “teslimat”, “yeniden yönlendirme” ve “yeniden düzenleme” olarak etiketlenmiştir.

“Teslimat” aşaması, IS/IT fonksiyonunun “malları teslim etme” yeteneği hakkında üst yönetimin endişesi ile karakterize edilir. Üst düzey yöneticiler konuyu çok ciddiye almaya başladılar, ancak BT harcamalarına ve donanım ve altyapı politikalarının tutarlılığına ilişkin artan endişeyle birlikte, mevcut bilgi sistemlerinin kalitesi ve IS/IT işlevinin verimliliği konusunda genellikle bir memnuniyetsizlik var. Görünüşe göre bu aşama genellikle DP yöneticisini iyi bir geçmiş performansa ve önemli bilgi işlem deneyimine sahip harici bir işe alımla değiştirerek başlatılır.

Bu aşamada vurgu, bilgi sistemlerinin ‘teslimi’ üzerinedir ve buna bağlı olarak, yeni atanan BS yöneticisi, zamanın çoğunu BS departmanının içindeki konulara harcar. Birincil rol, işlevin güvenilirliğini yeniden sağlamak ve/veya kullanıcı/üst yönetimde işlevin gerçekten mevcut ihtiyaçları desteklediğine ve verimli bir şekilde yürütüldüğüne dair güven oluşturmaktır. Bu aşamada, IS eğitimi seyrektir, ancak verildiği yerde becerileri, teknikleri ve proje yönetimini geliştirmek amacıyla DP personelini hedef alır.

“Yeniden oryantasyon” aşamasında, üst yönetim (veya nihai olarak BS’den sorumlu olan Direktör), ilgi odağını temel BS hizmetlerinin sunumundan rekabet avantajı için BT’nin kullanılmasına kaydırır. IS/IT yatırımını iş stratejisiyle uyumlu hale getirmek için bir girişimde bulunulur. Kısacası, “işletmenin bilgi işleme girmesi” bu “yeniden yönlendirme” aşamasındadır.

Bu yön/vurgu değişikliğiyle, DP Yöneticisi yerine bir BS yöneticisinin atanması yaygın bir durumdur. Yeni pozisyon, genellikle içeriden biri tarafından doldurulur: bir iş birimini yöneten veya pazarlama veya strateji oluşturma gibi kurumsal bir rolde aktif olan üst düzey bir yöneticidir.

Muhtemelen yalnızca sınırlı bir DP deneyimine sahip olacaklar, ancak üst yönetim tarafından değişim yaratma yeteneklerine saygı duyuyorlar. Bu ikinci aşamada odak pazardadır; işletmenin dış ortamı hakkında; BT’yi rekabet avantajı için kullanma ve değer zincirini kuruluşlar arası sistemler aracılığıyla genişletme konusundadır.

“Yeniden düzenleme” aşamasında, kıdemli BS yöneticisi (şimdiye kadar BT Direktörü), BS işlevi ile organizasyonun geri kalanı arasındaki arayüzleri veya ilişkileri yönetmekle ilgilenir.

Bazı alanlar stratejik olarak IŞİD’e bağımlı olacak, diğerleri ise bir destek rolü olarak IŞİD’e daha çok bakacak. Bazıları, özellikle son kullanıcı bilgi işlemindeki ilerlemeyle birlikte önemli BT yeteneklerine sahip olacak ve bazı şirket yöneticileri BT ve BS gelişimini yönlendirecek. Giderek artan bir şekilde BS, merkezde ve iş birimlerinde/fonksiyonlarında BS yeteneği ile “federal” hatlar boyunca yönetilecektir.

Bu değişen ve değişen ilişkiler, dikkatli bir yönetim ve genellikle “yeniden yapılanma” gerektirir ve bir kez daha dikkatler, dış (pazar yeri) yerine iç (kurumsal) kaygılara odaklanır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir