Artan İşlem Etkinliği ve Verimliliği
Araştırma Çerçevesi ve Metodolojisi
Araştırma modelimiz, elektronik piyasa sistemlerini benimseyen piyasa yapıcıların, piyasa etkinliğinde beklenen iyileştirmeleri gerçekleştirmede engellerle karşılaşacağını varsaymaktadır. Elektronik piyasa sistemlerini başarılı bir şekilde uygulamak için, işlem verimliliğini ve etkililiğini artıracak sistemlerin uygulanmasıyla birlikte benimseme engelleri tanımlanmalı ve uygun şekilde yönetilmelidir.
Benimseme başarısı, potansiyel engelleri azaltırken belirlenen ekonomik kazanımları yaratmaya ve sürdürmeye bağlıdır. Bu bölüm, elektronik piyasanın benimsenmesinden kaynaklanan ekonomik kazançları ve engelleri tanımlar ve firmaların piyasa sürecinin yeniden yapılandırılması sürecinde riskleri ve engelleri nasıl yönetebileceğini inceler.
Artan İşlem Etkinliği ve Verimliliği
Her piyasa işlemi, bilgi toplama, sözleşme oluşturma ve ticari uzlaşmadan oluşur.25 Bilgi toplama, tacirlerin tercihlerine en uygun potansiyel ticari muhataplar hakkında bilgi edinme sürecini yansıtır.
Ticaret fırsatları keşfedildiğinde, tüccarlar, işlem fiyatları üzerinde bir anlaşmaya varmak gibi sözleşme oluşturmaya geçerler. Potansiyel ticaret tarafları işlem şartları üzerinde anlaşamazlarsa, bir sözleşme nihai olarak formüle edilmeden önce müzakerelerin birçok firma ile tekrarlanması gerekebilir.
Birçok piyasa yapıcı firma, bu pazarlık prosedürünü hızlandırmak ve malların piyasa değerini hemen bulmak için açık artırma mekanizmalarını benimsiyor. Ticari mutabakat süreci, fiziksel mal alışverişi ve ödeme yoluyla işlemleri netleştirir. BT’nin bu üç işlem sürecini nasıl iyileştirdiğini ortaya çıkarmak için elektronik pazar benimsemelerinden elde edilen ekonomik faydalar araştırılabilir.
Bilgi toplamak için, elektronik piyasalar tipik olarak piyasa katılımcıları tarafından herhangi bir zamanda erişilebilen alım satım öncesi ve alım satım sonrası bilgiler sunar.
Piyasaya vardıklarında mevcut ticaret ortakları hakkında bilgi alabilen tüccarlar, artık müstakbel ticaret ortakları hakkında önceden daha iyi bilgilendiriliyor. Ayrıca, çoğu elektronik piyasa sistemi, son zamanlarda satılan ürünlerin miktarları, ürün kalite özellikleri ve alıcılar tarafından ödenen fiyatlar dahil olmak üzere son işlemlerle ilgili bilgileri görüntüleyen bir elektronik ilan panosu sağlar.
Bu ticaret sonrası bilgiler, tacirleri, alıcıların veya satıcıların ilgilendikleri belirli özelliklere sahip malların piyasa fiyatı hakkında iyi bir şekilde bilgilendirir ve böylece satış ve satın alma kararlarını kolaylaştırır. Tüccarlar bu bilgileri alıp piyasalara gelmeden işlem gerçekleştirebildikleri için hem zamandan hem de paradan tasarruf ediyorlar.
Sözleşme oluşumu için, açık piyasalardaki satıcılar, piyasalardaki eylemlerinin sonuçları hakkında tam bilgiye sahip olmadıkları için genellikle borsalar için rezervasyon fiyatları belirlerler. Rezervasyon fiyatı, eksik piyasa bilgisi altında sıralı rasyonel kurallar olarak rol oynar.
Ürünlerini geleneksel pazarlara getiren tedarikçiler genellikle rezervasyon fiyatlarından daha düşük fiyatları kabul etmek zorunda kalıyordu. Bu, çabuk bozulan ürünlerde veya ürünleri eve getirmenin nakliye maliyetleri yüksek olduğunda yaygındır. Ürün akışları piyasa işlemlerinden ayrılırsa, satıcılar ürünleri için acilen nakde ihtiyaç duymadıkça rezervasyon fiyatlarını nispeten sabit tutabilir.
Etkinlik ve verimlilik arasındaki fark
Etkinlik ve VERİMLİLİK örnekleri
Etkililik ve verimlilik arasındaki fark
Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Fonu geleceği
Akbank elektrikli araçlar fonu yorumları
Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Fonu yorumları
İşletmede etkinlik ve VERİMLİLİK nedir
VCY Fon yorumları
Bu nedenle, elektronik pazarlar, bazı pazar ortamlarında tedarikçi gücünü güçlendirerek, mallarının ortalama fiyatlarının artmasına neden olabilir.
Elektronik pazarlar, coğrafi kısıtlamaları ortadan kaldırarak ulusal bir pazar haline gelebilir ve alıcılar için seçenek yelpazesini genişletebilir. Geleneksel pazarlar (tarım ürünleri müzayedeleri gibi) tipik olarak ülke geneline dağılmış birkaç bölgesel pazardan oluşur.
Bölgesel piyasalar, satış anına kadar stok bulundurmaları gerektiğinden işlem hacmi sınırlıdır. İşlem, bölgesel pazarda tutulan veya depolanan ürün havuzuna bağlıdır.
Elektronik pazarlar, depolama kapasitesi gibi fiziksel altyapıyı genişletmeden ürün teklif havuzunun genişletilmesine olanak tanır. Bölgesel pazarların aksine ulusal pazarların kurulması, alıcıların fiyatlar ve ürün kalitesi açısından tercih edilen ticaret tarafları bulma şanslarını artırır.
Elektronik piyasalar, ticari uzlaşma sürecine de fayda sağlayabilir. Mallar on-line bir işlemden sonra doğrudan tedarikçilerden alıcılara teslim edildiğinden, tedarikçilerden pazarlara nakliye lojistiği ortadan kalkar. Genellikle doğrudan nakliye, paketleme, yükleme ve boşaltma sırasında ürün hasarını azaltır. Ayrıca, elektronik piyasaların kullanımı, firmaların işlemleri izlemesine yardımcı olan elektronik denetimi kolaylaştırır.
Elektronik Pazarın Önündeki Engeller
Mal alışverişi için bir pazara gelmeye alışkın tüccarlar için, çevrimiçi ticaret yoluyla lojistiği pazar işleminden ayırma fikri devrim niteliğindedir. Yeni işlem yöntemi kurumsal kuralları, piyasa yapıları, yönetim sistemleri, üye tüccarlarla ilişkiler ve teknik karmaşıklık ile ilgili her şey, değişikliğe uyum sağlamak için yeniden tasarlanmalıdır.
Birçok üye tüccarın uzun süredir devam eden politikaları ve gelenekleri etkilenebilir ve yenilik liderleri genellikle statükoyu tercih edenlerin direnişiyle karşılaşır.
Elektronik piyasa sistemlerini başlatan piyasa yapıcı firmaların bu nedenle iki tür benimseme engeliyle karşılaşması olasıdır:
(1) yeni alternatif piyasa formunun yarattığı işlem riskleri ve
(2) değişikliği uygulamak için gerekli piyasa gücünün olmaması.
İşlem maliyeti analizinde insan davranışlarının iki önemli varsayımı, açık piyasalardaki işlemlerin riskleri ve belirsizlikleriyle sonuçlanan sınırlı rasyonellik ve fırsatçılıktır. Daha önce tartışıldığı gibi, piyasa yapıcı firmaların temel işlevlerinden biri kurumsal kurallar yoluyla işlem risklerini azaltmaktır.
Bununla birlikte, elektronik piyasaların benimsenmesinin işlem risklerini veya belirsizlikleri artırması muhtemeldir. Örneğin alıcılar, ürünleri fiziksel olarak incelemeden bilgiye dayalı olarak satın alma kararları vermek zorunda kalıyor ve bu nedenle eksik ve çarpık bilgi riskiyle karşı karşıya kalıyor.
Satıcılar, özellikle yeni yaratılan elektronik piyasalarda etkin olmayan ticaret nedeniyle daha düşük fiyatlardan zarar göreceklerine dair güçlü bir olasılık olduğunda, ürünlerinin kanıtlanmamış piyasa sisteminde uygun şekilde değerleneceğinden şüphe duyabilirler. Piyasa katılımcıları, değişimle ilgili bu risklerin veya belirsizliklerin yeni yaklaşımı kullanarak beklenen faydaları aştığını algıladıklarında, yeni işlem sürecini benimseme konusunda isteksiz olacaklardır.
BPR genellikle yukarıdan aşağıya bir yaklaşım gerektirir. Eski süreçlerin ve yapıların ataleti, genellikle radikal değişiklikler getirmeyi son derece zorlaştırır. Bu nedenle BPR’nin, organizasyon boyunca yeniden yapılanmaya liderlik etme yetkisine sahip olan üst yönetim tarafından başlatılması gerekir.
Piyasa sürecinin yeniden yapılandırılması da muhtemelen piyasa katılımcılarının direnişiyle karşılaşacaktır. Direnç ataletten başka bir şey olmayabilir, ancak aynı zamanda yeni ve kanıtlanmamış piyasa sistemlerine dair sağlıklı bir şüpheden de kaynaklanmaktadır.
Akbank elektrikli araçlar fonu yorumları Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Fonu geleceği Elektrikli ve Otonom Araç Teknolojileri Fonu yorumları Etkililik ve verimlilik arasındaki fark Etkinlik ve verimlilik arasındaki fark Etkinlik ve VERİMLİLİK örnekleri İşletmede etkinlik ve VERİMLİLİK nedir VCY Fon yorumları