Proje Veri Modeli

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Proje Veri Modeli

10 Haziran 2023 Kavramsal veri modeli Mantıksal veri modeli 0
Program Tipolojisi

Proje Veri Modeli

Daha önceki bölümlerde açıkladığımız gibi, proje yönetimi faaliyetleri, proje ortamında ve proje çalışma sisteminde bulunan nesneler üzerindeki işlemler aracılığıyla gerçekleştirilir.

Bu türden fiili operasyonları içermeyen (örneğin, bir planlama PMAC) proje yönetimi aktiviteleri bile, sonuçlarının verimli olabilmesi için ilgili nesne sisteminin görünümlerini içermeye ihtiyaç duyar. Ancak, daha önce tartıştığımız gibi, proje yönetim sürecinin modellenmesi açısından (yani bu kitabın konusu), bu sistemlerin herhangi bir süreç yönü burada ilgi konusu değildir.

Örneğin, bir yönetici, bir programcının bir kod parçasını yazacağı süreçle ilgilenmez; endişesi, onu iyi yazmasıdır, yani programcının atandığı görevin durumuyla (örneğin, tamamlandıysa veya hala devam ediyorsa, çıktısının kalitesi) ilgilenir.

Benzer şekilde yönetici, üstlerinin kendilerine sağladığı bilgileri fiilen nasıl işleyecekleriyle ilgilenmez; sadece onu işledikleri ve sürecin sonuçlarıyla (örneğin, projenin sonuçlarından memnun oldukları veya memnun olmadıkları) da ilgilenir.

Bu konuları göz önünde bulundurarak, bu iki ilgili nesne sisteminin (yani, proje ortamı ve proje çalışma sistemi) parçalarını yalnızca yöneticiyi ilgilendirdiği ölçüde (ve buna bağlı olarak) modelleme ihtiyacını tanımladık. Bu çalışmaya yani, parçaları işlemek yerine durumlarını modellememiz gerekiyor.

Proje veri modelinin, proje ortamı ve proje çalışma sistemi hakkında bilgi içermesi yoluyla proje yönetimi sürecindeki rolü belirtilmiştir. İçinde, herhangi bir zamanda örneklenen proje veri modelinin temel olarak proje ortamının ve proje çalışma sisteminin statik bir temsili olduğunu tartışmıştık. çünkü burada vurgu proje yönetimi üzerindedir ve proje çalışma sisteminin veya proje ortamının zaman içinde nasıl değiştiğinin tanımı üzerinde değildir.

Proje veri modeli, cbange kurallarının kendisini değil, bu değişikliklerin tespit(ler)ini temsil edebilmelidir. Proje veri modelinin tanımlanmasında ve somutlaştırılmasında kullanılan modelleme tekniği (varlık-ilişki modellemesi), proje yönetim sisteminin modellenmesi (bunun için uygun değildir) ile proje ortamının ve proje çalışma sisteminin modellenmesi (bunun için uygun değildir) arasındaki vurgudaki bu farkı yansıtır. 

Ayrıca, proje veri modelini oluştururken, proje ortamında yer alan nesneler ile proje çalışma sisteminde yer alan nesneler arasında s@cally ile ilgili olan varlıklar arasında ayrım yapmıyoruz.

Yöneticinin bakış açısından, proje veri modelindeki varlıklar, basitçe onun faaliyetlerini gerçekleştirmesiyle ilgili olan nesnelere atıfta bulunur. Ancak burada, her yeni proje bağlamında, proje veri modeli kullanıcısının (yani proje yöneticisinin) proje veri modelini sıfırdan oluşturması gerektiğini önermiyoruz.

Bunun yerine, bu bölümde, kullanılacağı özel bağlamdan bağımsız olarak, makul bir şekilde proje veri modelinin genel çekirdeğini oluşturması beklenebilecek varlıkların önceden yapılandırılmış özelliklerini sunuyoruz.

Proje yöneticisi daha sonra sorumlu olduğu belirli projeye uyacak şekilde jenerik temel varlıkları genişletebilir, detaylandırabilir veya uyarlayabilir, aynı zamanda onu yönetmek için kullanacağı faaliyetleri ve yöntemleri uyarlayabilir.

İçinde, proje veri modelinin genel çekirdeğini oluşturan ilgili varlıklar olarak proje çalışma sistemindeki ve proje ortamındaki hangi öğelerin alınması gerektiğine karar vermek için kullandığımız seçim kriterlerini açıklıyoruz. İçinde, bu varlıkların farklı nitelik türleri arasında ayrım yapıyoruz.

İçinde, proje veri modelinin genel çekirdeğini ana hatlarıyla belirtiyoruz ve bir PMAC ile proje veri modeli arasındaki ilişkinin bir örneğini veriyoruz (yani, bir subPMAC’nin proje veri modelini nasıl kullandığı).


Kavramsal veri modeli
Ağ veri modeli
Mantıksal veri modeli
Veri modeli çeşitleri
Veri modeli örnekleri
Nesneye yönelik veri modeli
Fiziksel veri modeli nedir
Veri modeli nedir


Proje Veri Modelindeki Varlıklar İçin Seçim Kriterleri

Proje veri modelinin genel çekirdeğini geliştirirken karşılaşılan temel sorun, nelerin modele dahil edileceğine ve nelerin modelin dışında bırakılacağına karar vermektir. Yani, hangi varlıkların jenerik bir çekirdek oluşturduğuna ve hangilerinin bu jenerik çekirdekle ilgili olmadığı görülebileceğine karar vermek gerekir.

Genel anlamda, proje ortamı veya proje çalışma sistemi ile ilgili her şey, proje veri modelinin bir varlığı olarak alakalıdır veya ilgili olabilir. Örneğin, bir borsa çöküşü, müşteri kuruluşun konumunu etkileyebilir ve sonuç olarak, projenin yürütüldüğü çevresel koşullarda bir değişikliği etkileyebilir.

Aynı şekilde, bir ekip üyesinin evlilik sorunları o kişinin ruh halini ve dolayısıyla üretkenliğini etkileyerek proje çalışma sisteminin genel üretkenliğinde düşüşe neden olabilir. Proje veri modelinin genel çekirdeğine belirli varlıkların dahil edilmesi için bir tartışmaya yol açabilecek çok sayıda bu tür örnek düşünülebilir (örneğin, ilk örnekte borsa durumu, ekip üyelerinin kişisel sorunları ilk örnekte).

Model geliştirme için bu tür bir strateji, proje veri modelinin, öngörülebilir bazı durumlarda ilgili hale gelebilecek tüm varlıkları içeren, oldukça zor boyutta olan genel bir çekirdeğini oluşturabilir. Bu kesinlikle pratik değildir.

Bu nedenle, proje ortamındaki ve proje çalışma sistemindeki hangi öğelerin, modelin genel çekirdeğini tanımlamak için varlıklar olarak kullanılabileceğini ve belirli özniteliklerinden hangilerinin onları karakterize etmek için kullanılabileceğini belirlemek için bazı özel seçim kriterleri kullanmak zorunda kaldık. ve özellikleri olarak tanımlanabilir.

Bu kümeyi oluşturmanın ilk yolu, yönetici tarafından kullanılan perspektiflerde görülebilen her şeyin projeyle ilgili olabilecek her şeyle birleşimini belirlemektir. Bu, başka bir yerde, veri modellemenin üzerine kurulduğu söylem evreni olarak adlandırılmıştır.

Belirli bir bakış açısı seçmenin sonucu olarak bu evrenin dışında kalacak her şeyi saymak elbette imkansızdır. Ayrıca, yöneticilerin projeleri yönetme yöntemlerinde farklılık gösterdiklerini ve sonuç olarak, proje çalışma sistemi ve proje ortamının durumunu temsil etmek için kullanmaya eğilimli oldukları varlıklar ve özellikler kümesinde farklılık gösterdiklerini fark etmek gerekir.

Buna göre, kullandığımız ilgili varlıkları seçmek için ilk kriter, yapımı ve modifikasyonu yöneticinin takdirinde olan nesne sistemlerindeki elemanları model oluşturma açısından dikkate almaktır. Bir yöneticinin takdirinde olan unsurlar, değerlerini değiştirebileceği veya değiştirmesine izin verildiği varsayılan ve projenin ömrü boyunca değişen varlıkların nitelikleri tarafından temsil edilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir