Basılı ve Elektronik Kütüphane – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Basılı ve Elektronik Kütüphane Kaynakları için Tercihler
35 katılımcıdan gösterildiği gibi (yaklaşık %77) basılı materyalleri tercih ederken, sadece üçü dijital kaynakları tercih etmiştir. Sonuçlar, yanıt verenlerin bu iki tür malzemeyi kullanma alışkanlıklarına karşılık geliyor gibi görünüyor. Bir önceki bölüm öğrencilerin fiziksel baskı kaynaklarını dijital olanlardan daha sık kullandıklarını göstermiştir ki bu da bu materyallere yönelik tercihlerini yansıtmaktadır.
Şekil 8’de görüldüğü gibi tercihlerin üç ana nedeni var. Basılı materyalleri tercih edenlerin büyük çoğunluğu, basılı kaynakları kullanmanın sonradan edindikleri bir alışkanlık olduğunu söylediler. Basılı kitaplar aslında daha taşınabilir olduğundan, diğerleri basılı materyalleri kullanmanın daha uygun olduğunu düşündüler. Katılımcıların “diğerleri” yanıtını verdiği durumlarda, dördü fiziksel materyalleri okumanın gözler için daha iyi olduğunu buldu.
Bu bölüm, ankete katılan sekiz kişiyle yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen sonuçları rapor etmektedir. Onlardan esas olarak, basılı materyallerin dijital olanlarla değiştirilip değiştirilmeyeceği gibi göze çarpan bir konu hakkında yorum yapmaları istendi.
Genel olarak öğrenciler, kütüphanelere fiilen gitmeleri gerekmediği ve yine de evden kitap veya dergi okuyup indirebildikleri için dijital kütüphanelerin çok uygun olduğunu fark ettiler. Ancak dijital kitaplıkların tamamen fiziksel kitaplıkların yerini alacağını düşünmüyorlardı. Basılı kitapların hala avantajları var. Öğrenciler gerçekten de ciltli bir kitabın fiziksel varlığıyla okuma deneyiminden keyif aldılar.
Görüşülen kişiler, basılı kitaplıklardan dijital kitaplıklara olası bir paradigma kaymasıyla ilgili üç ana konuyu gündeme getirdi. Her şeyden önce, bazıları elektronik kaynakların kullanımındaki teknik sorunlarla ilgilendiler. Bilgisayar sistemlerinin her zaman tüm malzemeleri koruyabileceğinden şüphe duyuyorlardı.
Dijital kütüphane sisteminde, internet sunucusunda ve hatta kendi bilgisayarlarında öngörülemeyen arızalar veya hatalar olabilir. Kullanıcıların her zaman istediklerini alabileceklerinin garantisi yoktur. Ancak basılı materyallerde, bir kitap kaybolmadığı veya teslim alınmadığı sürece, kitap her zaman herhangi bir teknik kaygı olmaksızın var olacaktır.
İkinci husus, telif hakkı meselesidir. Öğrenciler, dijital materyalleri yöneten telif hakkı düzenlemelerine aşina değildir. Dijital kaynakların kopyalarını ne ölçüde yapabileceklerinden emin değiller.
Denekler ayrıca, Hong Kong’daki bazı insanların ne bilgisayarları ne de bilgisayar kullanımı hakkında herhangi bir bilgileri olmadığını ve bu nedenle dijital kütüphaneler gibi kaynaklara erişimlerinin olmadığını belirttiler. Basılı ortamdan dijital okuryazarlığa geçiş ancak bilgisayarlar ve internet yaygın olarak kullanılırsa gerçekleşecektir.
Kütüphanecilerden Görüntüler
Şimdiye kadar, yalnızca öğrencilerin görüşlerine, yani kullanıcı açısından baktık; bu, basılı materyaller için genel bir tercih olduğunu ve dijital kaynakların yalnızca ihtiyatlı bir şekilde kabul edildiğini gösteriyor. Ancak, elektronik kaynakların edinimi ve yönetimini fiilen yöneten kişilerin görüşlerini de ihmal etmemeliyiz.
Bu nedenle HKU kütüphanelerindeki iki kütüphaneciyle görüştük. Görüşmede, HKU’da dijital kaynakların edinilmesi ve kullanımına ilişkin genel bilgilerin yanı sıra kendi görüşlerini vermeleri istendi.
Yanıt veren öğrencilerin görüşlerinden farklı olarak, bu iki kütüphaneci, kütüphanelerde elektronik kaynakların elde edilmesini şevkle destekledi. Her ikisi de dijital kaynakların kullanıcıların bakış açısından oldukça erişilebilir olduğunu, yani materyalleri kütüphaneyi fiilen ziyaret etmeden alabileceklerini düşündüler.
e-kütüphane giriş
kütüphane e-kitap
E Kütüphane ankara.
ankara. üni kütüphane giriş
Online kütüphane ücretsiz
e-kütüphane meb
milli kütüphane e-kitap
e-devlet kütüphane
Kütüphane yöneticileri açısından bir diğer cazip avantaj da e-kitapların ve e-dergilerin fiziksel kütüphanelerde çok fazla depolama alanı kaplamamasıdır. Bu, alan kaygılarının Avrupa ve Kuzey Amerika’daki karşılaştırılabilir şehirlere göre çok daha fazla zorluk oluşturduğu Hong Kong gibi yoğun nüfuslu bir şehir için çok önemlidir.
Kütüphanelerin geleceği hakkında fikirleri sorulduğunda, e-materyallerin yerden tasarruf avantajı göz önüne alındığında, elektronik kaynakların sayısının artmaya devam edeceğini söylediler. Görüşülen kişilerden biri, e-dergilerin sonunda HKU kütüphanelerindeki tüm basılı dergilerin yerini alacağını bile tahmin etti.
Yukarıda sunulan bulgular, Hong Kong’da elektronik materyallerin kullanımındaki üç potansiyel sorunun temelini oluşturmaktadır: (i) dijital kaynaklar için düşük kullanıcı tercihi, (ii) dijital kütüphanelerin düşük erişim oranları ve (iii) kütüphane kullanıcıları ile kütüphane kullanıcıları arasında olası bir iletişim boşluğu. kütüphane yöneticileridir.
Dijital Kaynaklar İçin Düşük Tercih
Çalışma, kütüphanelerde edinilen elektronik materyallerin miktarının artmasına rağmen, basılı materyallerin hala yüksek oranda tercih edildiğini gösterdi. Dünyanın diğer yerlerinde yürütülen kullanıcı tercihi anketlerinin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, Hong Konglu öğrencilerin dijital kaynaklar için nispeten düşük bir tercihi olduğu görülüyor.
Bunun iki ana nedeni olabilir: (i) kütüphaneler ve diğer yetkililer tarafından tanıtım yapılmaması, (ii) dijital kaynakları kullanma konusundaki farkındalığın düşük olması, yani öğrencilerin “geleneksel olmayan” medya yoluyla yayınlanan kitapları kullanma “alışkanlığı” geliştirmemiş olmaları. Başka bir deyişle, öğrenciler e-kitap okumaya “dijital olarak hazır” değildir.
Dijital okuryazar olmak çok boyutlu ve etkileşimlidir’. Daha önce tartışıldığı gibi, elektronik bilgilerin işlenmesinde tıklama ve köprüleme gibi özel ‘eylemler’ söz konusudur. Öğrenciler, ciltli ve basılı kitap okuma deneyimine ve okuryazarlık uygulamalarına hala daha alışkındır.
Görünüşe göre, önceki bölümde gösterildiği gibi, dijital kaynaklara erişim oranları hala düşük. Öğrenciler, basılı kitapların dijital kitaplardan daha taşınabilir olduğunu düşünürler, çünkü basılı kitap bir yere taşınabilirken, dijital kitap okumak için ağa bağlı bir bilgisayar veya diğer özel cihazlar gerekir.
Piyasada çeşitli taşınabilir e-kitap okuyucuları bulunsa da, bu teknoloji Hong Kong’da pek popüler değil. Bu sorunları dile getirdikten sonra, şimdi çalışmada ortaya çıkan sorunların üstesinden gelmek için bazı olası önlemler önerelim.
Kullanıcı Tercihleri
Öğrencilerden ve kütüphanecilerden toplanan verilere dayanarak, dijital kütüphanelere yönelik kullanıcı ve sağlayıcı beklentileri arasında bir boşluk olduğunu fark ettik.
Bulgular açıkça gösteriyor ki, kütüphaneler dijital kaynaklar için olumlu bir görüşe sahipken, öğrencilerin çoğu, kullanıcılar aslında hala basılı materyalleri tercih ediyor, dolayısıyla bölümün adı, bazı öğrenciler 21. Yüzyılda hala (basılı) kitap okuyor.
Böylece, dijital kitaplıklar fikrinin başarılı bir şekilde uygulanmasının, farklı malzeme türleri için gerçek kabul edilebilirliği ve kullanıcı tercihlerini hesaba katması gerektiğini fark ettik.
ankara. üni kütüphane giriş E Kütüphane ankara. e-devlet kütüphane e-kütüphane giriş e-kütüphane meb kütüphane e-kitap milli kütüphane e-kitap Online kütüphane ücretsiz