Beş Öğrenme Alanı – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Beş Öğrenme Alanı – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

12 Kasım 2021 Ders planında öğrenme ALANI nedir duyuşsal psikomotor Sayılar ve İşlemler ÖĞRENME ALANI Sosyal Bilgiler öğrenme alanları Yetişkin destekli öğrenme alanı nedir 0
Çıkarım Yapmada Kullanılan Bilgi

Gagné, Robert Mills (1915 – 2002)

Öğretim donanımına ek olarak teknoloji, “problemleri bilimsel yollarla çözmenin sistematik bir süreci” olarak da görülmektedir. Bu nedenle, eğitim teknolojisi, eğitimin amaçlarına ulaşmak için belirli bir yaklaşımı uygun şekilde ifade eder. Öğretim teknolojisi, bu tür teknolojik süreçlerin özellikle öğretme ve öğrenme için kullanılması anlamına gelir”.

Bu tanımı kullanan Robert Mills Gagné, eğitim teknolojisi alanında önde gelen bilim adamlarından biriydi. Öğrenme araştırmalarındaki çalışması, psikolojinin öğretim tasarımındaki uygulamalarına, özellikle öğrenmeyi etkilediği için bilgi işlemenin rolüne odaklandı.

1915’te doğup Massachusetts, North Andover’da büyüyen Gagné, lisedeyken psikoloji okumak istediğine karar verdi. B.A. derecesini aldı. 1937’de Yale’de ve M.S. ve doktora Brown Üniversitesi’nden 1939 ve 1940’ta mezun oldu. Gagné, Brown’da bilişsel süreçlerle ilgilenen Walter Hunter’dan etkilendi.

1941 yılında askere alınan Gagné, 1945 yılına kadar havacılık psikolojisi programında görev yaptı. Orduda algısal ve motor öğrenmeye olan ilgisini sürdürdü ve iki farklı Hava Kuvvetleri laboratuvarında simülatör tasarımı ve diğer eğitim cihazları üzerinde çalıştı. Orada bilgi işlemenin insan performansını nasıl etkilediğine dair erken bir anlayış geliştirdi.

Gagné, 1958 ve 1962 yılları arasında Princeton Üniversitesi’nde ders verdi. 1962’de Amerikan Araştırma Enstitüleri’nin direktörü oldu. Princeton’da öğrenme alanlarının tanımını genişletti ve öğrenme hiyerarşileri kavramını geliştirdi. Öğrenme hiyerarşileri önemlidir çünkü öğrenmeye hazır olmanın önemini önkoşul beceriler şeklinde oluştururlar.

1965’te, farklı öğrenme çıktıları için öğretim gereksinimlerine bakmak için bir çerçeve oluşturan Öğrenme Koşulları’nı yayınladı. Gagné fikirlerini uygulamalı ortamlarda denedi. Maryland Üniversitesi’nde önkoşul becerilere olan inancını daha da güçlendiren bir matematik müfredatının geliştirilmesinde işbirliği yaptı.

1966’da California-Berkeley Üniversitesi’ne taşındı ve burada öğretmenlik yaptı ve 1969’da Robert Morgan tarafından öğretim sistemlerinde yeni bir müfredat geliştirilmesine yardımcı olmak için işe alındıktan sonra Florida Eyalet Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Departmanına geçti. Florida Eyaleti’ndeyken Gagné, öğretim araştırmalarına odaklandı ve öğrenmenin iç ve dış koşulları hakkındaki fikirlerini geliştirmeye devam etti.


Ders planında öğrenme ALANI nedir
Alt öğrenme alanları
öğrenme alanları bilişsel, duyuşsal psikomotor
Matematik öğrenme alanları
Bilişsel öğrenme alanı
Sosyal Bilgiler öğrenme alanları
Yetişkin destekli öğrenme alanı nedir
Sayılar ve İşlemler ÖĞRENME ALANI


1974’te Leslie J. Briggs ile birlikte Instructional Design Principles of Instructional Design kitabının ortak yazarıdır. Bu kitap, psikolojik bir öğrenme modeline dayalı entegre bir öğretim tasarımı modeli geliştiren ilk kitaplardan biriydi. Bu kitapta Gagné ve Briggs, bilgi işleme modelinin aşamaları ile ilişkili olan “öğretim olayları” fikrini açıkladılar.

Gagné ayrıca şema teorisiyle de ilgilendi. Şemanın bilgiyi organize etmek, depolamak ve hatırlamak için yapılar olduğunu ve şemanın öğrenmede hem proaktif hem de reaktif roller oynadığını hissetti. Daha sonra, 1990’da Gagné ve David Merrill, kurumsal şema biçiminde hedefler ve şema arasındaki ilişkileri keşfettiler. Girişim şeması, muhtemelen, her iki akademisyenin de bugün yapılandırmacı teori ile ilişkili bazı fikirleri benimsemeye geldiği kadar yakındır.

Son yayınlarından biri olan Öğrenme Koşulları: Eğitim Uygulamaları, Karen Medsker ile birlikte, öğretim teorisini işyeri eğitimi ile bütünleştirdi (Gagne ve Medsker 1996). Gagné üretken bir yazardı ve 1989’da açıklamalı bir antolojide yaptığı en önemli araştırmadan bir örnek topladı.

Gagné, erken dönem yazılarının bir kısmı ve diğer davranış psikologlarıyla olan ilişkisi nedeniyle genellikle davranış psikoloğu olarak sınıflandırılır. Ancak, davranışçı teorilerin insan öğrenmesini açıklamak için yeterli olduğunu düşünmüyordu. Aksine, Gagné erken bilişsel psikologlardan biri olarak kabul edilmelidir.

Önemli araştırması, öğretim ortamındaki olayların öğrenmeyi nasıl kolaylaştırdığına odaklandı. Toplamda, Gagné başlıca beş öğretim teorisinin geliştirilmesinden sorumluydu: (1) öğrenmenin beş alanı; (2) talimat olayları; (3) öğrenme koşulları; (4) medyanın rolü; ve (5) entegre hedefler. Bu teoriler aşağıda kısaca açıklanmıştır.

Beş Öğrenme Alanı

Üç araştırmacı bilişsel ve duyuşsal alanlarda öğrenmenin sınıflandırmalarını tanımlamıştı. Alternatif olarak, Gagné ve Briggs beş alan tanımladı: sözlü bilgi, entelektüel beceriler, motor beceriler, tutumlar ve bilişsel stratejiler. Entelektüel beceriler alanında, beş tür öğrenme çıktısı tanımladılar: problem çözme, kural kullanma, tanımlanmış kavramlar, somut kavramlar ve ayrımlar.

Entelektüel Beceriler Hiyerarşisi

Entelektüel beceriler alanı, Gagné’yi bir beceriler hiyerarşisi olarak gördüğü için en çok ilgilendiriyordu. Başka bir deyişle, problem çözmeyi öğrenmek için önce kural ve prosedürleri öğrenmek gerekiyordu; kuralları ve prosedürleri uygulamayı öğrenmek için öncelikle kavramları öğrenmek gerekliydi; ve kavramları öğrenmek için ayrım yapabilmek gerekiyordu. Gagné, bu hiyerarşiden bir önkoşul becerileri teorisi oluşturdu.

Teori, üst düzey becerileri öğrenmek için önce alt düzey becerilerin kazanılması gerektiğidir. Diyelim ki belirli bir kural için becerilerin hiyerarşisini tanımlamak için, “Öğrencinin bu kuralı uygulayabilmesi için önce hangi kavramları edinmesi gerekir?” sorusu sorulabilir. Diğer bitişik öğrenme türleri arasında da benzer sorular sorulacaktır.

Entelektüel beceriler hiyerarşisi, öğrenmenin birikimli olduğunu ve ilgili üst düzey becerilerin öğrenilmesi için belirli önkoşul becerilerin gerekli olduğunu ima eder. En belirgin örnek, uzun bölme işleminde çarpma kullanıldığından, çarpma işleminden önce uzun bölme işlemine hakim olunamaz. Bu, bölme kavramının çarpmadan önce öğrenilemeyeceği anlamına gelmez, ancak işlemin kendisi öğrenilemez.

Entelektüel beceriler alanı, okulda öğrenilen önemli becerilerin çoğunu temsil eder. Problem çözme becerileri en üst düzeydedir ve Gagné’nin üretken veya üretken öğrenme olarak adlandırdığı şeyi içerir. Gagné, problem çözmenin ürününün yeni bir kuralın veya prosedürün -hiçbir zaman birlikte kullanılmayan veya uygulandıkları belirli bir şekilde birlikte öğrenilmeyen diğer kuralların ve ilgili kavramların bir sentezi- üretilmesi olduğunu hissetti.

Sözlü bilgi isimleri, etiketleri ve gerçekleri içerir. Sözlü bilgiler genellikle alım yoluyla öğrenilir; çıkarılmamış veya çıkarsanmamıştır. Örneğin, bir böceğin altı bacağı vardır. Bu bir gerçek. Bu bir tanım veya bildirimsel bir ifadedir. Aynı zamanda böcek kavramının bir özelliğidir. Ancak sözlü ifadeyi hatırlayabiliyor olmak, kişinin onu mutlaka uygulayabileceği veya bilgili bir şekilde kullanabileceği anlamına gelmez. Okulda öğretilenlerin çoğu bilgidir. Bilgi, bir bağlama veya şemaya yerleştirilebildiği zaman en iyi öğrenilir ve hatırlanır.

Motor beceriler, koordineli kas hareketlerini içeren davranışlardır. Gagné, motor becerilerin, başlangıçta motor performansın aracısı olan bir yönetici bileşene sahip olduğuna inanmaktadır. Bu yürütme bileşeni, bir arabayı paralel park etmek için yedi adım gibi sözlü bilgi olarak öğrenilebilir. Bununla birlikte, uygulama ile sözlü arabulucu düşer ve motor beceri otomatikleşir veya hiç düşünmeden yapılır. Yanlış motor performansı öğrenmemek için, bazen bir koç, koordineli performanstaki bir adımı düzeltmek için performansın sözlü bileşenlerine geri döner.

Gagné, öğrenmeyle ilgili stratejileri bilişsel stratejiler olarak sınıflandırır. Bilişsel stratejiye bir örnek, bir kitap okurken metnin altını çizmek olabilir. Bu, metni hatırlanacak daha az önemli bilgi parçasına indirgemek için bir odaklanma stratejisidir. Öğe listelerini ezberlemek için kısaltmalar yapmak gibi resmi anımsatıcı stratejiler de vardır. Ve Metni anlamak için bir strateji olan Anket, Soru, Okuma, Tekrar Etme ve İnceleme gibi işleme stratejileri vardır. Bazen bilişsel stratejiler üstbilişsel stratejilere benzer. Üstbiliş, öğrenmeyle ilgili biliştir ve genellikle görev sırasındaki davranışı, anlayışı vb. izlemeye yöneliktir.

Herhangi Bir Alan Bulunamadı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir