Bilgi Sistemleri Stratejisi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Bilgi Sistemleri Stratejisi – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

3 Nisan 2023 Bilgi sistemi bileşenleri Bilgi sistemleri ve özellikleri 0
Çıkarım Yapmada Kullanılan Bilgi

Bilgi Sistemleri Stratejisi

Stratejik bilgi yönetiminin temel yönlerine ilişkin tartışmamıza, terime ilişkin kavramsallaştırmamızın iç halkası olan ve aşağıda tekrarlanan bilgi sistemleri (BS) stratejisine odaklanarak başlıyoruz ve şunları içeriyoruz:

  • bir bilgi stratejisi
  • bir bilgi teknolojisi (BT) stratejisi bir bilgi yönetimi stratejisi ve
  • bir değişim yönetimi stratejisi.

IS stratejisinin bu bileşenlerine odaklanan makaleler ararken, konunun bazı yönlerinin diğerlerinden daha fazla dikkat çektiğini açıkça gördük; bilgi sistemleriyle ilgili stratejinin çeşitli tanımları ve kavramsallaştırmaları olduğu; bilgi sistemleri stratejisi ve bilgi sistemleri planlaması terimleri arasında bazı karışıklıklar olduğunu; ve IS stratejisi bağlamında bulunabilecek çok az şey var.

Ayrıca, IS stratejisine odaklanan çok az güncel makale var.* Verimli ve etkili bir şekilde büyümeyi uman herhangi bir kuruluş için esnek bilgi altyapılarının bir gereklilik olması nedeniyle, IS stratejisinin artık her zamankinden daha önemli olduğu görülüyor.

Çalışmanın bu bölümünde, IS strateji alanına ilişkin daha fazla netlik sağlamanın yanı sıra konuyla ilgili temel özellikleri ve son araştırmaların sonuçlarını vurgulamayı amaçladık. Genel yönelimimiz, BS’nin yönetimi ve BS geliştirme süreci veya genel olarak BS yöneticilerinin ve BS personelinin değişen rolü ve gerekli yetenekleri/becerileri gibi ayrıntılara bakmak yerine konuya oldukça genel bir düzeyde odaklanmaktır.

Örgütsel gelişimin evrimsel ve devrimci aşamalarının daha geniş değerlendirmesini takiben, ilk olarak dile getirilen IS/IT’ye uygulanan sözde ‘büyüme aşamaları’ kavramı üzerinde düşünerek konuya genel bir bakışla başlıyoruz.

‘Aşamalar’ modeli, gelecekteki gelişmeleri tahmin etmenin bir aracı, aşırı dar teknolojik odağı, orijinal konseptin 1970’lerin ortalarından sonlarına kadar veritabanı teknolojisine dayanması ve ampirik desteğinin olmaması nedeniyle önemli eleştirilere maruz kaldı. hem IS hem de şirket yöneticilerine yönelik sezgisel çekiciliği son derece sağlamdır.

Galliers ve Sutherland’ın asıl amacı, daha geniş bir dizi stratejik, organizasyonel ve yönetimsel meselenin yanı sıra İD ile ilgili meselelere odaklanarak, dar ve tarihli teknolojik yönelimlerine yönelik eleştirilere karşı koymak için önceki Nolan çerçevelerini genişletmekti. Çalışmaları, İD ile işletme arasında daha yakın bir ‘uyum’ sağlamak amacıyla popüler hale getirilen sözde ‘Seven-S’ konsepti ve 2000’lerin ikinci yarısında geliştirilen bir dizi ‘aşamalı’ model tarafından şekillendirildi. 

İlk geliştirilmesinden bu yana çerçeveyi birçok kuruluşta uygulama deneyimleri, genel uygulanabilirliği ve zamandan bağımsızlığı açısından sağlamlığına ilişkin önceki iddiaya güven vermektedir.

Bununla birlikte, yazarların çerçevenin gerçekliği temsil ettiğini iddia etmek istemeyeceklerini unutmayın; bunun yerine, bir dizi paydaş arasında temel BS stratejisi ve BS yönetimi konularına ilişkin soru ve farkındalık yaratmada önemli bir etki için kullanılabilir.

Sosyolog  bir kar fırtınasında kaybolan İtalyan ordusuna ait bir müfrezenin öyküsünü anlatıyor. Bir belirsizlik döneminden ve güvenlikleri için hiç de azımsanmayacak bir korkudan sonra ve ana kampa geri dönmek için hangi rotayı izleyeceklerini bilmenin görünürde hiçbir yolu yokken, birinin sırt çantasının altında eski, buruşuk bir harita bulunur.

Bir rota belirlenir ve grup büyük bir rahatlama ile ana kampa geri döner. Ancak daha parlak kamp ışığının altında haritanın ait olduğunu anladılar.

Çerçevesi, bu hikaye akılda tutularak yorumlanmalıdır: gerçeği temsil ediyormuş gibi yapmaz, ancak kilit konuların neler olabileceği ve ne yapılması gerekebileceği konusunda ortak bir anlayış elde etmek için bir araç (bir harita) sağlar. Çerçevenin uygulamaları hakkında daha fazla okuma bulunabilir.


Bilgi Sistemleri Bölümü
Bilgi sistemleri örnekleri
Bilgi sistemleri ve özellikleri
Bilgi sistemi bileşenleri
Bilgi yönetim sistemleri
Bilgi Sistemleri Sağlık BAKANLIĞI
Bilgi sistemi Tasarımı
Temel bilgi sistemleri


Gelişen Bilgi Sistemleri Stratejisi

Bir süredir, Bilgi Teknolojilerinin (BT) kullanımıyla ilgili kurumsal büyümenin ve kuruluşların bilgi sistemlerinin yönetimine ve planlamasına yönelik yaklaşımlarının, çeşitli, oldukça açık bir şekilde tanımlanmış, olgunluktur.

Varsayımlanan modellere yönelik bazı eleştiriler olsa da, birçoğu çeşitli “büyüme aşamaları” modellerinin kuruluşların olgunluğunu (BT terimleriyle) belirlemede yararlı olduğunu düşünüyor. Bu tür dört “büyüme aşaması” modeli aşağıda kısaca açıklanmıştır, yani öne sürülenler.

Nolan modeli, hem uygulayıcı hem de araştırmacı tarafından belki de dördü arasında en çok bilinen ve kullanılan modeldir. Eleştirilerine rağmen, 1984 yılına kadar ABD’de Nolan, Norton ve Company tarafından 200’den fazla danışmanlık çalışmasına temel olarak kullanılmış ve IBM’in bilgi sistemleri planlama danışmanlıkları raporuna dahil edilmiş, modeli açıklayan orijinal makalenin bunlardan biri olduğunu bildirmiştir. 

Nolan Modeli

Nolan’ın orijinal dört aşamalı modeli daha sonra altı aşamalı bir modele dönüştürüldü ve en yaygın olarak uygulanan bu ikinci model. Onu takip eden modeller gibi, kuruluşların BT’yi kullanma ve yönetme konusunda bir dizi tanımlanabilir büyüme aşamasından geçtiği önermesine dayanmaktadır.

Bu “büyüme aşamaları” daha sonra, BT’nin daha fazla geliştirilmesiyle ilgili kilit konuların belirlenmesi amacıyla bu bağlamda kuruluşun olgunluk düzeyini belirlemek için kullanılır.

Nolan, büyüme aşamasının öncelikle veri işlemeye (DP) harcanan miktarı satış gelirinin bir oranı olarak analiz ederek tanımlanabileceğini öne sürdü ve DP harcamalarının zaman içinde bir S-eğrisi izleyeceğini varsaydı.

Ancak daha da önemlisi, bu eğrinin BT’nin kuruluş içinde genel kullanımına ilişkin öğrenme yolunu temsil ettiği iddia edildi. Yukarıda belirtildiği gibi, orijinal dört aşamalı model, 1979’da “kontrol” ve “olgunluk” arasına iki yeni aşama, yani “entegrasyon” ve “veri yönetimi” eklenerek altı aşamalı bir modele genişletildi.

Altı aşamalı model gösterilmektedir. Görülebileceği gibi, Nolan, DP harcamalarına ek olarak, kuruluşun BT kullanımına ilişkin olgunluk aşamasını belirlemek için analiz edilebilecek dört ana büyüme süreci olduğunu belirtir.

1 Kuruluş genelindeki uygulama portföyünün kapsamı (esas olarak finans ve muhasebe sistemlerinden daha geniş kapsamlı operasyonel sistemlere ve yönetim bilgi sistemlerine geçiş).
2 DP organizasyonunun odak noktası (ilk aşamalarda merkezi, “kapalı mağaza”dan olgunlukta veri kaynağı yönetimine geçiş).
3 DP planlama ve kontrol faaliyetinin odağı (ilk üç aşamada öncelikle dahili bir odak noktasından sonraki aşamalarda harici bir odağa geçiş) ve
4 Kullanıcı farkındalığı düzeyi [ilk iki aşamada birincil olarak tepkisel bir duruştan (tepkisel, yani merkezi DP girişimlerine), orta aşamalarda değişimin itici gücü olmaya ve olgunlukta bir ortaklığa geçiş söz konusudur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir