Bilgi Sistemlerinin Analizi ve Tasarımı – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Bilgi Sistemlerinin Analizi ve Tasarımı
Bilgisayar çağının başlangıcından beri, sistem analistleri, kullanıcı ihtiyaçlarını tatmin edici bir şekilde karşılayan sistemler üretmenin zorluğu karşısında şaşkına dönmüştür. Çoğu zaman, önemli ölçüde zaman ve masrafla geliştirilen sistemler kullanılmaz, çünkü sonuç, kullanıcının beklenti ve gereksinimlerini karşılamaz.
Bu başarısızlığın en önemli faktörlerinden birinin kullanıcı grubu ile geliştirme grubu arasındaki etkisiz iletişim olduğu açıktır.
Buna göre, kullanıcı ve geliştirici arasındaki bilgi aktarım sürecinin etkinliğini artıran herhangi bir eylem, başarılı sayılan sistemlerin geliştirilmesine büyük katkı sağlayacaktır. Geleneksel olarak, geliştirme ekibi güçlü IS becerilerine sahiptir, ancak müşterinin bilgi alanına aşina olması gerekmez.
Tersine, kullanıcı grubu IS hakkında yüzeysel bilgiye sahip olabilir, ancak bu, hangi geliştirme seçeneklerinin ihtiyaçlarını karşılayacağına karar vermek için yeterli değildir.
Genel olarak, geliştirme ve kullanıcı gruplarının farklı zihinsel çerçeveleri vardır ve bu nedenle bir taraf için tamamen anlaşılır ve anlamlı olan bir ifade, diğeri tarafından özümsenmez veya daha kötüsü yanlış yorumlanır. Temel olarak, kullanıcı ve geliştirme grupları arasındaki bilgi aktarımının kalitesi yetersizdir.
Bu bölüm, geliştiriciler ve kullanıcılar arasındaki bilgi aktarımı sorununu, bilgi aktarımının etkinliği veya kalitesi açısından incelemektedir. Sistem geliştirme yaşam döngüsünün sistem analizi aşamasında bilgi aktarımına odaklanıyoruz.
Sistem analizi aşamasında müşteri ile geliştirici arasında etkili bilgi aktarımı kritik öneme sahiptir. İyi yapılmazsa, projenin başarıyla tamamlanabileceğine dair çok az umut olabilir.
Projelerin başarısız olmasının elbette birçok nedeni vardır ancak sistem analizi aşamasından çıkan gereksinimlerin doğru olması gerekir. Bu aşamada etkin bilgi aktarımının sağlanması bu bölümün amacıdır.
Burada başka bir sistem geliştirme metodolojisi önermediğimize dikkat etmek önemlidir. STRADIS, SSADM, IE, ETHICS ve UML dahil olmak üzere literatürde ve uygulamada bulunan birçok mükemmel metodoloji bulunmaktadır.
Diğerlerinin yanı sıra, bu metodolojileri, her birinin tarihini ve temalarını ve çeşitli metodolojiler kullanıldığında karşılaşılan hem zor hem de yumuşak sorunları vurgulayan çerçevelere göre sınıflandırdılar.
Her geliştirme metodolojisinin analiz benzeri bir ilk aşama ile başlaması gerekirken, bu aşamanın başarısı ve nihai olarak nihai sistemin başarısı büyük ölçüde her grubun (son kullanıcılar ve sistem geliştiriciler) diğerinin alanı hakkında sahip olduğu bilgiye bağlıdır.
Sistem Analizi ve Tasarımı Ders Notları
Sistem Analizi ve Tasarımı proje örnekleri
Sistem Analizi ve Tasarımı Ders Notları pdf
Sistem Analizi ve Tasarımı PDF
Sistem analizi ve Tasarımı
Sistem analizi ve tasarımı iş ilanları
Sistem Analizi Ders Notları Endüstri Mühendisliği
Sistem Analizi ve Tasarımı dersi
Bilgi ve öğrenme, yukarıda belirtilen metodolojilerin birçoğunda örtük olsa da, hiçbiri başarılı sistem analizi potansiyelini değerlendirmenin bir yolu olarak hem bilgiye hem de öğrenmeye odaklanmamıştır.
Sistem analizi aşaması boyunca müşteri ile geliştirici arasındaki bilgi aktarımının etkinliğini izlemeyi kolaylaştıran kavramları ve teknikleri tanıtıyoruz. Bunlarla, herhangi bir orta yol düzeltmesine olan ihtiyacı belirlemek mümkündür.
Birkaç farklı ortam bağlamında etkili bilgi aktarımını ele almak için stratejiler açıklanmaktadır. Bunun için önce gelişimsel bağlamda bilginin doğasını inceliyoruz ve ardından geliştirici ile kullanıcı arasındaki bilgi aktarımı problemlerini anlamayı kolaylaştıran bir dizi fikir ve kavram sunuyoruz.
Geliştirici ile kullanıcı arasındaki bilgi aktarımı düzeyini değerlendirebilmek istememizin başlıca nedeni, başarılı bir sistem analizi aşaması olasılığını artıran ekip atamaları yapmayı kolaylaştıran bir çerçeve sağlamaktır.
Açıkçası, ideal veya optimal bir bilgi aktarım stratejisi, hem geliştirme ekibinin hem de kullanıcı grubunun özelliklerine bağlı olarak büyük ölçüde değişir. O kadar açık olmayan şey, bu tür durumların, geliştirme ve kullanıcı ekiplerinin yanı sıra çeşitli proje ortamlarının sahip olduğu çok çeşitli özellikler arasında hangi bilgi aktarım stratejisinin en uygun olduğuna dair rehberlik sağlayabilecek genel bir çerçeveye nasıl dahil edileceğidir.
İlgili terim bilgisi gibi birçok tanımı vardır. Literatürde bilgi teriminin farkındalık, akıl, pratik yetenek, bilgelik, kesinlik vb. terimlerle tanımlandığı bir dizi tanım bulundu.
Bilgiyi, yeni deneyimler ve bilgilerin değerlendirilmesi ve birleştirilmesi için bir çerçeve sağlayan, çerçevelenmiş deneyimlerin, değerlerin, bağlamsal bilgilerin ve uzman içgörüsünün akıcı bir karışımı olarak tanımlayın.
Bilgiyi, bireylerin zihninde sahip olunan bilgi olarak tanımlayın. Bilginin, bireyin etkili eylemde bulunma kapasitesini artıran haklı bir inanç olduğunu iddia edin. Terimi anlamanın yararlı bir yolu, onu benzersiz kategoriler açısından düşünmektir.
Birçok bilim adamı, zımni ve açık bilgi olmak üzere iki tür bilgi arasında ayrım yapmıştır. Açık bilgiyi, bilinçli ve kelimelere dökülebilen tür olarak tanımlar. Öte yandan örtülü bilgi, bilinçsiz tümevarımsal zihinsel süreçler, önemli değişkenler arasındaki ilişkiyi gösteren çevre yapısının bir temsilini yarattığında gelişen bilgidir.
İnsanların, sistemlerin altında yatan karmaşık yapı hakkında, bilinçli olmadan veya anlayışlarını ifade edemeden öğrenebilecekleri bilinçsiz soyutlamalara sahip olabileceğine dikkat çeker.
Çalışmamızın altında yatan önermelerden biri, diğerinin alanı için geliştiricilerin ve kullanıcıların zımni bilgileri arasındaki uygunluk derecesinin, açık bilgi transferinin doğası ve etkinliği üzerinde önemli ve kritik bir etkiye sahip olmasıdır. Bu ifade, kapsamlı ve uzun süredir devam eden bir araştırma grubu tarafından zımnen desteklenmektedir.
Konu, “Ortak kültürel geçmişe ve deneyimlere sahip bireyler, makul ölçüde yakınsak zihinsel modelleri paylaşacak ve farklı öğrenme deneyimleri (hem kültürel hem de çevresel) olan bireyler, bu ortamı yorumlamak için farklı teorilere (modeller, ideolojiler) sahip olacak” diyen çalışmada kısa ve öz bir şekilde çerçevelenmiştir.
Benzer modellere sahip olmak, [bireylerin] daha iyi iletişim kurmasını ve öğrendiklerini paylaşmasını sağlar.’ Çalışmamız için örtük ve açık bilgi kavramlarını düzeltmek gerekiyor. Örtülü bilgi ile, bir bireyin başkaları tarafından üretilen bilgileri işlemek veya gözlemleri özümsemek için kullandığı zihinsel modeli kastediyoruz.
Bu nedenle bireyler, zihinsel modellerine bağlı olarak aynı uyaranları çok iyi yorumlayabilir veya farklı tepkiler verebilir. Açık bilgi, taraflar arasında iletilen verileri bilgiye dönüştüren bir çerçeve veya yapıdır.
Kişinin zihinsel modeline bağlı olarak, bir tarafça sağlanan açık bilgi, diğer tarafça amaçlandığı şekilde yorumlanabilir veya alıcı tarafın zımni bilgisi tarafından belirlendiği üzere kötü bir şekilde yanlış yorumlanabilir. Bu nedenle, her iki tarafın da diğerinin alanına ilişkin sahip olduğu örtülü bilgi düzeyi, açık bilgi transferinin doğruluğunu ve hızını etkiler.
Sistem Analizi Ders Notları Endüstri Mühendisliği Sistem analizi ve Tasarımı Sistem Analizi ve Tasarımı Ders Notları Sistem Analizi ve Tasarımı Ders Notları pdf Sistem Analizi ve Tasarımı dersi Sistem analizi ve tasarımı iş ilanları Sistem Analizi ve Tasarımı PDF Sistem Analizi ve Tasarımı proje örnekleri