Bilgi Teknolojisi Yatırımı – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Bilgi Teknolojisi Yatırımı
Kurumsal yatırım ortamı, yatırımın nasıl organize edildiği ve yürütüldüğü ve farklı BT yatırım tekliflerine hangi önceliklerin atandığı konusunda önemli bir etkiye sahiptir. Bu şunlardan etkilenir:
- organizasyon sanayi sektör baskılarının finansal sağlığı ve piyasa konumu
- örgütsel iş stratejisi ve yönü
- yönetim ve karar verme kültürü.
İkincisine bir örnek olarak, yapılan 1989-90 araştırması, perakende sektöründe BT yatırım önceliklerinin esasen daha zamanında bilgi elde etmeye, müşterilere daha kaliteli hizmet etrafında finansal hizmetlere ve karar verme için daha eksiksiz bilgilere dayalı üretime odaklandığını gösterdi.
Karar verme kültürüne gelince, üst yönetimin riske karşı tutumu muhafazakardan yenilikçiye, karar verme tarzları direktiften fikir birliğine dayalıya kadar değişebilir. Bir örnek olarak, muhafazakar fikir birliğine dayalı yönetim, büyük ölçekli BT yatırımı pek olası olmadığı için nispeten yavaş, artımlı bir yaklaşım benimseme eğiliminde olacaktır.
Burada üçüncü faktöre odaklanılacaktır, yani BT yatırımlarının örgütsel yön ile ilişkilendirilebileceği stratejik bir iklim yaratmaktır.
BT değerlendirmesinin yürütüldüğü bağlamı şekillendirmek, uygun değerlendirme tekniklerini ve yaklaşımlarını uygulamak için gerekli, sıklıkla ihmal edilen bir başlangıçtır. Bu bölüm, kuruluşa değer katan BT yatırım kararlarını kolaylaştırmak için pratikte işe yarayan birkaç değerli ipucuna ve yaklaşıma odaklanmaktadır.
Hizalama
Temel bir başlangıç noktası, iş/kurumsal ihtiyaçların, BT ile yapılanların ve insan kaynakları, kurumsal yapılar ve süreçlerin planlarının uyumlu hale getirilmesi ihtiyacıdır. Çokça duyurulan 1990 Landmark Çalışması, bunları iş, organizasyon ve BT stratejilerinin uyumlu hale getirilmesinde birleştirme eğilimindedir.
Daha basit bir yaklaşım, “strateji” kelimesinin yalnızca bu farklı planlar hizalandığında kullanılması gerektiğini önermektir. Böyle bir hizalamanın nadiren var olduğunu öne süren çok sayıda kanıt var. 86 Birleşik Krallık şirketi üzerinde yapılan bir çalışmada, yalnızca iki şirketin aynı hizada olduğu bulundu. Ayrıntılı araştırma, uyum eksikliğinin kamu sektörü bilişiminde yaygın bir sorun olduğunu da göstermektedir.
Bu uyum eksikliğinin bir sonucu, BT değerlendirme uygulamasının bir yandan iş ihtiyaçları ve planlarından, diğer yandan BT uygulamasını ve müteakip etkinliği etkileyebilecek kurumsal gerçeklerden ayrılma eğiliminde olmasıdır. Her ikisinin de BT değerlendirmesine dahil edilmesi gerekir ve aslında daha kapsamlı değerlendirme yöntemlerinde, özellikle bilgi ekonomisi yaklaşımında yer alır.
Diğer bir kritik uyum, BT ile yapılanlar ile kuruluşun bilgi gereksinimlerine nasıl uyduğu arasındaki uyumdur. Yönetimin dikkatinin çoğu, BT olarak adlandırılan şeydeki “bilgi” unsurundan ziyade “teknoloji”ye yönelmiştir.
Örneklerinde, bilgi konusunda tamamen gelişmiş ve kapsamlı bir stratejiye sahip tek bir şirket bulunamadı. Yine de, iş/organizasyon amaçları ve amaçlarıyla ilişkili olarak bilgi gereksinimlerini, bilgi ihtiyaçlarının önceliklendirilmesini ve örneğin şirketler arası bilgi akışlarının nasıl olması gerektiğini belirleyen bazı kurumsal kontrol çerçeveleri olmadan BT yatırımının anlamlı bir değerlendirmesini yapmak zor görünmektedir.
Bir bilgi stratejisi, BT yatırımını yönlendirir ve yatırımın değerlendirilebileceği politikalar ve öncelikler oluşturur. Bazı bilgi ihtiyaçlarının BT aracı olmadan karşılanabileceğinin belirlenmesine de yardımcı olabilir.
Bilgi teknolojisi Nedir
Bilgi Teknolojileri nelerdir
Bilgi teknolojileri örnekleri
Bilgi çağı teknolojisi nedir
Bilgi Teknolojileri PDF
Bilgi Teknolojileri ne is yapar
Bilgi Teknolojisi Bölümü
Bilişim Teknolojileri Nedir kısaca
BT Stratejisi
Grid, yönetimin dikkatini BT değerlendirme sorusuna odaklamak için çok kullanılan ancak yararlı bir çerçevedir: BT bize nerede katma değer sağlıyor ve sağlayacak?
Vakalar: İki üretim şirketi
Yazar tarafından bir ilaç firmasında bir grup üst düzey yönetici ile birlikte kullanıldığında, geri dönüş projelerine çok fazla yatırım yapılmasına izin verildiği tespit edildi. İş dünyasının gerilediği bir dönemde, son üç yıldaki yatırımın stratejik sistemlere yapılması gerektiği kabul edildi. BT değerlendirme uygulamasını sıkılaştırmaya ve yeniden odaklamaya karar verildi.
Ağırlıklı olarak basım/yayın endüstrisinde faaliyet gösteren oldukça merkezi olmayan çok uluslu bir şirkette, yirmi işletmenin çoğunun fabrika ve destek sistemlerine yatırım yaptığı görüldü. Durgunluk ortamında, rakipler konuyu diğer sistem türlerine dayatmıyordu, şirket BT bilgi birikimi konusunda güçlü değildi ve maliyet gerekçelendirmesine güçlü bir vurgu yaparak BT değerlendirmesinde riskten kaçınma politikasının benimsenmesine de karar verildi.
Stratejik ızgara, sistemleri sınıflandırmak ve ardından BT yatırımının nerede yapıldığını ve nerede uygulanması gerektiğini tartışma yoluyla göstermek için kullanışlıdır. BT yatırımlarının çekirdek sistemlere veya iş büyümesine veya rekabet edebilirliğe yapılmadığını göstermeye yardımcı olabilir.
Yatırım riskinin farklı sistemlere yayılması göz önüne alındığında, daha spekülatif girişimlerde BT yatırımı için yer olduğunu belirtmek de yardımcı olabilir. Ayrıca yönetimi BT’ye daha fazla veya daha az harcamaya da teşvik edebilir. Sık karşılaşılan sonuçlardan biri, farklı sistem türleri için hangi değerlendirme tekniklerinin daha uygun olduğunu yeniden değerlendirme talebidir.
Değer Zinciri
Değer zinciri analizine olan ihtiyacın belirlenmesinde de faydalı olmuştur. Bu, değerin kuruluş içinde nerede üretildiğine ve aynı zamanda örneğin tedarikçiler ve müşterilerle olan dış ilişkilerine de bakar.
Dolayısıyla, tipik bir imalat şirketinin birincil faaliyetleri şunlar olabilir: gelen lojistik, operasyonlar, giden lojistik, pazarlama ve satış ve hizmet. Destek faaliyetleri şunlar olacaktır: firma altyapısı, insan kaynakları yönetimi, teknoloji geliştirme ve satın alma vb.
Buradaki soru, bu faaliyetlerin içinde ve genelinde değer katmak için neler yapılabileceğidir. Her değer faaliyetinin hem fiziksel hem de bilgi işleme bileşeni olduğundan, katma değerli BT yatırımı fırsatlarının önemli olabileceği açıktır. Değer zinciri analizi, bunların nerede olacağına dikkat çekmeye de yardımcı olur.
BT yatırımını organizasyon/iş ihtiyaçları ile ilişkilendirmenin başka bir yöntemi geliştirilmiştir. Haritanın temel boyutlarına, 50’den fazla BT projesinde ortaya çıkan ana yatırım endişeleri incelendikten sonra ulaşıldı. Kuruluşa sağlanan faydalar, BT yatırımının en sık görülen özelliklerinden biri olarak da ortaya çıktı.
Bilgi çağı teknolojisi nedir Bilgi Teknolojileri Ne is Yapar Bilgi Teknolojileri Nelerdir Bilgi teknolojileri örnekleri Bilgi Teknolojileri PDF Bilgi teknolojisi Bölümü Bilgi teknolojisi Nedir Bilişim teknolojileri Nedir kısaca