BİLGİ YÖNETİMİ STRATEJİSİ – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
BİLGİ YÖNETİMİ STRATEJİSİ
Bilginin elde edilmesi ve yayılması için bilgi teknolojisinin potansiyelini ilk fark edenlerden biri olarak yönetim danışmanlarını belirledi. Kuruluşların bilgi yönetimi için çok farklı iki strateji kullanma eğiliminde oldukları bulundu.
Bunlardan biri, teknoloji kullanımını en üst düzeye çıkarmanın, bilgiyi kodlamaya ve şirketteki herkesin erişebileceği veritabanlarında depolamaya güçlü bir odaklanma gösterdiği “kodlama stratejisi”dir. Kişiden kişiye iletişim yoluyla paylaşılan bilgiyi görüntüleyen ikinci yaklaşım, “kişiselleştirme stratejisi” olarak tanımlanır.
Araştırmalarından, “sipariş üzerine monte edilen bir ürün veya hizmet stratejisi izleyen kuruluşların bilginin kodlanması ve yeniden kullanılmasına vurgu yaptığını” buldu. Son derece özelleştirilmiş hizmet teklifleri veya bir ürün inovasyon stratejisi izleyenler, esas olarak kişiden kişiye bilgi paylaşımına yatırım yaptılar.
Hangi strateji kullanılırsa kullanılsın, kaçınılmaz olarak diğer stratejinin bir unsuru bir destek mekanizması olarak dahil edilir. Hansen ve ark. 80:20’lik bir bölünme öneriyor, yani “bilgilerinin %80’i bir stratejiyi, %20’si diğerini izleyerek paylaşıyor.” “Her iki stratejide de başarılı olmaya çalışan yöneticilerin her ikisinde de başarısız olma riski vardır” demeye devam ediyorlar.
Yazısında, en hızlı bilgi aktarım araçlarından söz edilerek, eserle ilişkilendirilmiştir. Zımni/zımni aktarım hızlıdır, çünkü “insanlar ekipler halinde birlikte çalışırken birden çok sensör kullanır”. Açık/açık aktarımın aktarımı için elektronik ortamın kullanılması da hızlı olabilir.
Bununla birlikte, “zımni/açık aktarımların yavaş olduğuna, çünkü zımni bilgiyi ortaya çıkarmak ve dikkatlice ifade etmek için uzman becerilerine ihtiyaç duyulduğuna” dair kanıtlar vardır. Açık/zımni aktarımların benzer şekilde konumlandığını belirtmekte ve örgün eğitim örneğini vermektedir.
Dünya çapındaki ağların kuruluşlar tarafından kullanılmasına atıfta bulunuldu ve yeni teknolojinin “tüm kuruluşları bildiklerini, bu bilgiyle ne yaptıklarını ve buna sürekli olarak nasıl değer kattıklarını (ya da katmadıklarını) yeniden değerlendirmeye zorlayan katalizör” olduğunu söyledi.
Bu yorumu yapmasından bu yana teknoloji önemli ölçüde ilerledi ve önümüzdeki yıllarda gelişmeye devam ederek organizasyonel operasyonların daha fazla zenginleştirilmesini sağlayacak. Teknolojik gelişmelere “ayak uydurmanın” maliyeti, teknolojiye güçlü bir şekilde bağlı olan kuruluşlar için her zaman bir sorun olsa da, diğerleri sahip olduklarıyla daha akıllıca çalışmaları gerektiğinin farkındadır.
Teknoloji sadece bir kolaylaştırıcıysa, kuruluşa değer katan nedir? Bilgi yönetimi (KM) yatırımları sorununu ele aldı. Ortaya çıkan, KM uygulamalarını tanımladığı ve bunları “KM spektrumunun unsurlarını oluşturmak için altı ortak kategoriye” yerleştirdiği KM spektrumudur.
Bilgi yönetimi spektrumunun unsurlarını sağlamak için literatürden altı kategori tanımlanmıştır: işlemsel, analitik, varlık yönetimi, süreç, gelişimsel ve yenilik ve yaratma.
Daha sonra KM uygulamalarını öğelerle eşledi:
1. İşlemsel—Sipariş girişi uygulamaları; yardım masası uygulamaları
2. Analitik—Veri ambarı, müşteri ilişkileri yönetimi, DSS, MIS
3. Varlık yönetimi—Belge yönetimi, fikri mülkiyet
4. Süreç—TKY, süreç otomasyonu, kıyaslama
5. Gelişimsel—Beceri geliştirme, eğitim
6. Yenilik ve yaratma—Topluluklar, sanal ekipler, ağ oluşturma
Sürecin bir sonraki aşaması, teknolojilere olanak sağlayan çeşitli unsurlara eklendi:
1. İşlemsel—Uzman sistemler, olasılık ağları
2. Analitik—Akıllı aracılar, veri analizi ve raporlama araçları
3. Varlık yönetimi—Belge yönetimi araçları, bilgi haritaları
4. Süreç—İş akışı yönetimi, süreç modelleme araçları
5. Gelişimsel—Bilgisayar tabanlı eğitim, çevrimiçi eğitim
6. Yenilik ve yaratma—Arama motorları, sesli posta, grup yazılımı
Bilgi Yönetimi Bölümü
bilgi yönetimi (2 yıllık)
Bilgi ve bilgi yönetimi
Bilgi yönetimi Nedir
Bilgi Yönetimi ne is Yapar
Bilgi Yönetimi Dersleri
Bilgi yönetimi önlisans Mezunu ne is yapar
Bilgi Yönetimi is ilanları
KM Spectrum, kuruluşlara mevcut pozisyonlarını belirleme ve gelecekteki yatırımlarını bilgi yönetimine eşlemek için çerçeveden yararlanmak için araçlar sağlar. Yukarıda verilen örnekler, kuruluşlar için mevcut olan çok çeşitli uygulamaları göstermektedir ve potansiyel ve değerleri, giderek daha rekabetçi bir ortamda etkili karar verme amacıyla kullanımlarını en üst düzeye çıkararak ortaya çıkmaktadır.
Teknoloji, bilgi çağının büyümesi için itici güç sağlamıştır, ancak baskın bir ortak olarak görülmemelidir. “KM’nin BT üsleri, KM’deki insan faktörlerinin merkezi rolünü küçümseme eğilimindedir … Kendisi bir kütüphane, ofis veya sınıftan daha fazla bilgi yaratmaz”.
Ancak, belirtildiği gibi, bilgi ve bilgi teknolojisinin birleştirilmesi stratejik planlama formülasyonunda önemli bir başarı faktörüdür. Gelecek, bilgi aramak, yaratmak ve paylaşmak için yeni keşif yolları sağlayan teknolojide daha sofistike ilerlemeler getirecektir.
Teknoloji sadece bir kolaylaştırıcı mı, yoksa aynı zamanda bir değer mi? Literatürden, teknoloji, önemli olarak kabul edilirken, bir değerden ziyade bir kolaylaştırıcı olarak görülme eğilimindedir. Yine de, Binney’in KM spektrumunda gösterildiği gibi, teknolojik ilerlemedeki sürekli hareket, işin işleyişini geliştirmek için teknolojide gerçekleşen gelişmeleri açıkça tanımlamaktadır.
İnsanlar bilgilerinin uygulanması yoluyla değer sağlar, ancak bunu yapma yetenekleri teknolojinin mevcudiyeti ile önemli ölçüde artırılır. Teknoloji, bilgi yayma ve paylaşma ve karar verme için bilgiye erişme araçlarını sağlayarak fırsatları zenginleştirir.
Teknolojinin rolü, bilgiye erişmek için kolaylaştırıcı olarak görülebilirken, değer verileri birleştirme, anlamlı bilgilere koyma ve en iyi kararı belirlemeden önce çeşitli senaryolara manipüle etme yeteneği ile eklenir.
Teknoloji, kuruluşların bunu yapmasına izin vererek değer katıyor. Organizasyonlar için mevcut teknoloji yelpazesi olmasaydı, işlerini etkili bir şekilde yönetme yeteneklerinde önemli ölçüde kısıtlanacaklardır. Bu nedenle, teknoloji bir değer topluluğu olarak tanımlanmalıdır.
- Değer ekleme: Bu, beklenen bir şey veriyor, örneğin bir müşteriye bir ürün satmak ve daha sonra ondan maksimum fayda sağlama veya ürünle ilgili güvenlik sorunları hakkında tavsiyelerde bulunma hakkında ek bilgi veriyor.
- Kodlama: Bilgiyi başkaları için erişilebilir kılan bir forma, örneğin bir formül yazmak.
- Grup Yazılımı: Farklı konumlardaki grupların, ekiplerin ve kişilerin birlikte çalışmasına ve bilgi paylaşmasına izin veren bilgisayar yazılımı.
- Bilgi Yönetimi (Yönetim Perspektifi): Bu, bilginin kuruluş için rekabet avantajı sağlamayı başardığı süreçtir.
- Bilgi Yönetimi (Teknoloji Perspektifi):
- Örgütsel düzeyde bilgi oluşturulmasını ve değişimini kolaylaştıran uygulamalar ve teknolojiler.
- Bilgi Yönetimi (KM) Spektrum: Bu, bilgi yönetimi seçenekleri hakkında bilgi veren ve mevcut birçok uygulama ve teknolojinin değerlendirilmesine yardımcı olan kuruluşlar için bir yönetim aracıdır.
- Bilgi Yönetim Sistemi: Kuruluşun yararına toplanmasını, organize edilmesini ve paylaşılmasını sağlamak için bilgiyi sistematik olarak yönetmek için teknolojiyi kullanma.
- Verimlilik: Kaynakların girdisinin mal ve hizmetlerin çıktısına dönüştürülmesinde üretim sürecinin performansının bir ölçüsü.
Bilgi ve bilgi yönetimi bilgi yönetimi (2 yıllık) Bilgi Yönetimi Bölümü Bilgi Yönetimi dersleri Bilgi Yönetimi is ilanları Bilgi Yönetimi Ne is Yapar Bilgi yönetimi Nedir Bilgi yönetimi önlisans Mezunu ne is yapar