Bilgisayar Öz-Yeterliği
Bilgisayar Öz-Yeterliği
Sosyal bilişsel teori, bireylerin davranışlarını etkileyen iki ana bilişsel faktöre işaret eder: öz yeterlilik ve sonuç beklentileri. Geliştirilen sosyal bilişsel teorinin bir uygulaması, BT kullanımı bağlamındadır. Sosyal bilişsel teoriye dayanarak, insanların yeterlikleri hakkında sahip oldukları algılar, sonuç beklentilerini etkiler.
Bu nedenle, öz-yeterlik düzeyi yüksek olan bir kişinin, başarı resmini tasavvur etmesi daha olasıdır. Öz yeterlik ile sonuç beklentisi arasındaki pozitif ilişki, bilgisayar kullanımı, bilgi paylaşımı ve internet kullanımı bağlamında uygulanmaktadır.
Öz yeterlik, bir kişinin belirli bir işi yapma becerisine ilişkin sahip olduğu inancı ifade eder. Öz yeterliliği, bireyin söz konusu davranışı gerçekleştirme konusundaki güveni olarak tanımladılar. Yüksek düzeyde öz yeterliliğe sahip olan bir kişi, davranışla ilgili sorunların kolayca yönetilebileceğine inanır.
Daha spesifik olarak, bilgisayar öz yeterliliği, bireylerin bir bilgisayarla veya herhangi bir özel programla çalışabilme yeteneklerine olan güvenleri olarak tanımlanır. Bilgisayar öz-yeterliğinin, kullanıcıların bilgisayar kaygısını gidermedeki etkisiyle bilgisayar kullanımını etkilediğine dair yeterli kanıt olması, HIT sistemlerinin doktorlar tarafından düşük kabul edilmesinin nedeninin, sistemi uygulamadaki hata ve aksaklıklardan kaynaklandığını göstermiştir.
Belirtildiği gibi, doktorların yeni bir teknolojiyi (teletıp gibi) kabul etme kararları, nispeten düşük bilgisayar okuryazarlıkları nedeniyle sorunlu olabilir. Başka bir deyişle, bilgisayar okuryazarlığı genellikle BT sistemleri ile bireyler arasındaki etkileşimde güçlü bir silah oynar ve sağlık sektöründe sağlık profesyonellerinin HIT ve e-sağlık sistemleri ile etkileşim kurmasına yardımcı olabilir.
Sağlık profesyonelleri tıp pratiğinde profesyonel olmalarına rağmen, HIT ve e-sağlık uygulamalarıyla nasıl iyi çalışacakları konusunda bilgi eksikliği yaşıyorlar. Bilgisayar öz yeterliliği, sağlık profesyonellerinin yeni HIT ve e-sağlığın kodlarını, kurallarını, düzenlemelerini ve mekanizmalarını daha iyi bilmelerine yardımcı olur. Sonuç olarak, sağlık profesyonellerinin mesleki özerkliklerini tehdit eden HIT ve e-sağlığı kullanma olasılıkları düşük olabilir, ancak bu korku bilgisayar öz-yeterlikleri tarafından azaltılabilir.
Kavramsal Çerçeve ve Önerme Geliştirme
Gösterildiği gibi, yeni teknolojiyi kullanma niyeti, yeni bir teknolojiyi kabul etmeye yönelik bireysel istekliliği ifade eden bağımlı değişkendir.
Bu çalışma, sağlık profesyonellerinin yeni HIT ve e-sağlık kullanmanın kendi süreçleri ve içerikleri üzerindeki kontrollerini azaltacağına inanmaları halinde, yeni sistemleri kullanma olasılıklarının daha düşük olacağını önermektedir.
Etkileşim Algısına Karşı Profesyonel Özerkliğe Yönelik Algılanan Tehdit
İnsan bilgisayarının algıladığı etkileşimi açıklayan etkileşim teorisine dayanarak; yüksek düzeyde bir etkileşim, kullanıcılar ve sistem arasında anında, reaktif ve sürekli bilgi alışverişi ile kendini gösterebilir.
HIT ve e-sağlık ile daha yüksek algılanan etkileşim düzeyi, sağlık profesyonellerinin sistemle etkileşim sırasında algıladıkları yüksek derecede kontrole yol açacaktır. Sonuç olarak, mesleki özerkliklerine yönelik daha az algılanan tehditle sonuçlanacak ve son olarak sağlık profesyonellerinin yeni HIT ve e-sağlığı kullanma olasılığı daha yüksek olacaktır.
CPAP 100 KU
Bilgisayar Teknik Servis Mesleki yeterlilik Belgesi
Bilgisayar Donanım Elemanı (Seviye 5)
KUSIS
CPAP ku
CPAP Koç
Kusis Öğrenci belgesi
Panopto ku
Bilgisayar Öz-Yeterliğinin Düzenleyici Rolü
Bu çalışmada, Bilgisayar öz-yeterliği, “kişinin bilgisayar kullanma yeteneğine ilişkin bireysel yargısına” atıfta bulunur. Bilgisayar okuryazarlığı, insan ve bilgisayarlı sistemlerin uygulamaları arasındaki etkileşimdeki kaygıyı azaltabilir. Ayrıca kullanıcıların sistemlerle kolayca etkileşime girmesine yardımcı olur.
Bu nedenle, sağlık uzmanları bilgisayar bilgilerine, becerilerine ve klinik yönergeleri, kuralları ve düzenlemeleri yürütme becerilerine inandıklarında, yeni HIT ve e-sağlık ile etkileşim üzerinde daha fazla kontrol algılarlar. Sonuç olarak, yeni HIT ve e-sağlık tarafından verilen yönerge ve prosedürlerden algılanan tehditleri hafifletilecek ve yeni HIT ve e-sağlığı kullanmaya daha istekli hale geleceklerdir.
Algılanan Yararlılık ve BT Kullanım Niyeti
Literatür temelinde, algılanan faydanın, yeni BT kullanma niyetinin en güçlü yordayıcılarından biri olduğu bulunmuştur. TAM, bu değişkeni “bir kişinin belirli bir sistemi kullanmanın iş performansını artıracağına inanma derecesi” olarak yerleştirir. Bu nedenle, yeni HIT ve e-sağlık mekanizmaları yararlı araçlar olarak algılandıkça, sağlık profesyonelleri bunları kabul etmeye ve kullanmaya isteklidir.
TAM, kullanıcının BT’yi benimseme davranışını açıklayan başka bir anahtar yapı olarak algılanan kullanım kolaylığının önemini gösterir. Bu yapı, kullanıcıların yeni sistemleri kullanmak için göstermeleri gereken çaba miktarı ile ilgilidir.
Tıbbi bağlamda sağlık profesyonellerinin, kullanımının ne kadar kolay olduğundan çok yeni HIT’in yararlılığıyla ilgilendiğini belirtmişlerdir. Bu nedenle, algılanan kullanım kolaylığının sağlık çalışanlarının yeni HIT ve e-sağlığı kullanma niyetini etkilemediğini ve yalnızca algılanan kullanışlılık üzerinde doğrudan bir etkiye sahip olabileceğini de öneriyoruz.
Çalışmanın Çıkarımları
Sağlık endüstrisi uygulamalarının tasarımı, yeni HIT ve e-teknolojiler tarafından da dönüştürülmüştür. Bununla birlikte, bu sistemlerin tanıtılmasıyla ilgili zorluklar hala ortaya çıkmıştır. Kanıtlar, sağlık uzmanları tarafından bu sistemlerin benimsenmesindeki sorunlar nedeniyle HIT ve e-sağlık tam potansiyellerinin yerine getirilmesinde boşluklar olduğunu da göstermektedir.
Bu çalışmanın teorik katkısı, TAM’ı kökleri sağlık profesyonellerinin özelliklerine ve yeni sistemlerle etkileşimine dayanan yeni kavram ve teorilere entegre ederek bu karşılanmamış ihtiyacı karşılamaktır. Bu nedenle araştırma, BT benimseme bilgi birikimine katkıda bulunur ve sağlık hizmetleri bağlamında BT benimseme davranışı alanındaki mevcut anlayışı da genişletir.
Bu çalışma ayrıca BT uygulayıcıları ve hastane yönetimi için bazı pratik çıkarımlar önerecektir. Çalışma, uygulayıcının genel kabul oranını iyileştirmek için sağlık profesyonelleri için kabul edilebilir olacak şekilde gelecekteki HIT ve e-sağlık sistemlerini tasarlamasına da yardımcı olur.
Ayrıca bu çalışma, profesyonel özerkliğe yönelik algılanan tehdidin olumsuz etkisini azaltmak için hastane yönetimine yönelik geleceğe yönelik stratejik politikalar önermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma gelecekteki etkileşimli HIS ve e-sağlığın nasıl geliştirileceğini ve eğitim programları sunarak sağlık çalışanlarının bilgisayar öz-yeterliğini geliştirmek için yönetim uygulamalarının nasıl tasarlanması gerektiğini de önermektedir.
Bilgisayar Donanım Elemanı (Seviye 5) Bilgisayar Teknik Servis Mesleki yeterlilik Belgesi CPAP 100 KU CPAP Koç CPAP ku KUSIS Kusis Öğrenci belgesi Panopto ku