Bilişim Teorileri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Bilişim Teorileri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

23 Mart 2023 Bilgi Kuramı Ders NOTLARI PDF bilgi kuramı nedir bilgi kuramı nedir ? 0
Amortisman Süresi

Bilişim Teorileri

Teoriler, kompozisyonları bakımından büyük farklılıklar gösterir ve mikrodan makroya uzanan sosyal analiz düzeylerini temsil eder. Örneğin, ‘yeniden icat’ bireysel kullanımla ilgili bir kavramdır ve öncelikle yeniden icat sürecinin neden oluştuğunu açıklamak yerine açıklar.

Yapılanma teorisi, geçici bir faillik teorisi ve sistem dinamikleri gibi diğerleri, sosyal felsefelerle sınırlanan meta-teorik incelemelerdir. Yine diğerleri, özellikle etkileşim teorisi ve kümülatif etkiler, orta düzey teorilerdir. Sonuç olarak, sunulan açıklamaların birçoğu ölçülebilir değildir, bu talihsiz bir durumdur ancak bu alandaki söylemin olgunlaşmamışlığı göz önüne alındığında muhtemelen beklenebilir.

Açıklamaları biraz gelişigüzel dört kategoriye ayırdık. “BT tasarımı” kategorisindeki teoriler, farklı kullanım modellerini ve dolayısıyla farklı sonuç modellerini, bilgi teknolojisinin yarı-maddi özellikleri veya “fırsatları” açısından açıklar.

“Kullanıcı sahiplenme” kategorisindeki teoriler, kullanım kalıplarını insan failliği açısından, özellikle de BT kullanıcılarının bilgi teknolojisini nasıl yeniden keşfettiğini, uyarladığını, doğaçladığını, öğrendiğini ve onunla nasıl hareket ettiğini açıklar.

Üçüncü kategori, teknoloji kullanımı ile önceden var olan görevler ve rutinler, zihinsel modeller ve ödül sistemleri gibi somut örgütsel yapılar gibi örgütsel kullanım bağlamının diğer yönleri arasındaki karmaşık etkileşimleri vurgulayan teorileri içerir. Son kategori, teknoloji kullanımı ile kültürel inanç sistemleri ve politika dahil olmak üzere sosyal sistemler arasındaki karmaşık etkileşimleri vurgulayan teorileri içerir.

BT Tasarımı

BT kullanımı istenmeyen sonuçlara yol açtığında, ilk açık açıklama, teknolojinin tasarımcıların veya karar vericilerin niyetlerini ne kadar iyi gerçekleştirdiğini değerlendirmektir. Teknoloji, istenen sonuçlar için gereken özelliklerden ve işlevsellikten yoksunsa (kullanıcıların onu beklendiği gibi kullandıkları varsayılarak), teknolojinin kendisinin beklenmedik sonuçların bir nedeni olduğu göz ardı edilemez.

Farklı bir şekilde ifade edilirse, istenmeyen sonuçlar, ya tasarımcıların hedeflerini bir bilgi teknolojisi tasarımına dönüştürmedeki başarısızlıklarından ya da karar vericilerin hedeflerine ulaşan bilgi teknolojilerini seçmedeki başarısızlıklarından kaynaklanabilir.

Tasarım niyetleri ile gerçek teknoloji yetenekleri arasındaki sorunlu bağlantı, BT uygulama ve araştırmasının üstünlüğüne yol açar. Bilgi gereksinimleri analizi alanı, BT geliştiricilerinin başarması gereken eksiksiz veya “gerçek” hedefleri ayırt etme görevine ayrılmıştır.

Bilgi mühendisliği alanı, gereksinimlerin çalışma koduna güvenilir bir şekilde çevrilmesini sağlamaya çalışır. İnsan bilgisayar etkileşimi ve kullanılabilirlik çalışmaları, insan kullanıcıların hatalardan kaçınmasına ve istenen sonuçları gerçekleştirmesine olanak tanıyan BT özelliklerini hedefler.


Bilgi kuramı nedir
bilgi kuramı nedir
Bilgi Kuramı Ders NOTLARI PDF
Bilgi Teorisi
Bilgi Kuramı nedir Felsefe
Enformasyon teorisi
Bilgi Kuramı dersi
Enformasyon teorisi nedir tıp


Çoğu sosyal bilimci, BT’nin kendisinin BT kullanım modellerine ve sonuçlarına neden olmadığına inanmasına rağmen, birçok sosyal bilimci ve teknoloji uzmanı, bilgi teknolojisinin niteliklerinin (örn. kullanım kolaylığı), BT’nin kullanımı ve sonuçları üzerinde bazen derin bir etkiye sahip olabileceğine inanmaktadır.

Teknoloji “sağlayıcılıklarının” (yani, teknolojinin kullanıcıların yapmasına izin verdiği veya yapmalarını engellediği) etkili rolünün önemli bir savunucusu. Günlük şeylerden analojiler kullanarak, eserlerin su sürahisinin sapı gibi amaçlanan kullanımları öneren niteliklere sahip olduğunu ve kötü tasarlanmış eserlerin ya gerekli donanımlardan yoksun olduğunu ya da nasıl kullanılmaları gerektiği konusunda kullanıcıları yanılttığını açıklar.

Bir örnek, itilmesi gereken ancak çekme ihtiyacını düşündüren bir kolu olan bir kapıdır. Kötü tasarım, tasarımcıların cehaletinden veya yanlış yerleştirilmiş bir estetik anlayışından kaynaklanabilir. Bilgi sistemleri alanında, sistem özelliklerinin rolü tartışılmıştır.

BT özelliklerinin kullanım kalıplarını nasıl şekillendirebileceğine ve istenmeyen sonuçlara nasıl yol açabileceğine dair bir örnek, Microsoft Corporation ve Sun Microsystems’da elektronik takvim kullanımına ilişkin araştırmalarda bulunabilir. Elektronik takvim sistemleri, gizlilik varsayılan ayarlarında önemli ölçüde farklılık gösterir.

Microsoft’un SCHEDULE+ sistemindeki varsayılan ayar, başkalarının erişebileceği takvim bilgisi miktarını kısıtladı; Sun’ın Takvim Yöneticisindeki varsayılan ayar, ağdaki herkesin diğerlerinin takvimlerinin tüm içeriğini okumasına izin veriyordu.

Palen ve Grudin, kullanıcıların BT sistemlerinde varsayılan ayarları nadiren değiştirdiğini gösteren diğer araştırmalarla uyumlu olarak, her şirkette ankete katılan kullanıcıların %80’inden fazlasının varsayılan gizlilik ayarlarını koruduğunu tespit etti. Ayrıca, varsayılan gizlilik ayarlarına atfedilebilen BT kullanım kalıplarında “dikkat çekici” farklılıklar buldular.

Sun çalışanları, planlama sistemini yalnızca toplantıları planlamak için değil, aynı zamanda kuruluşlarında neler olup bittiğini öğrenmek için de kullandı. Ofisinde birinin olup olmadığını ve şehrin diğer ucundaki bir toplantıdan dönmek için zamana ihtiyacı olup olmadığını değerlendirebilirler.

Bir grup toplantısı planlamak için Sun çalışanları, katılımcıların takvimlerini inceleyerek ve diğerlerine normal bir e-posta mesajında belirli bir zaman önererek (toplantıyı ayarlamak için takvim sisteminin kendisini kullanmış olsalar da) olası bir zamanı belirleyecekti.

Buna karşılık, Microsoft çalışanları diğerlerinin uygunluk durumunu kontrol ettikten sonra önerilen bir saatle birlikte otomatik bir SCHEDULE+ mesajı gönderdi. Alıcılar daha sonra kişisel bir açıklama yapmadan bir tuşa basarak toplantıyı kabul eder veya reddeder.

Bu vur ya da ıskala (ve görünüşe göre kör) yaklaşımına göre, insanların takvimlerinde bulunan göreceli bilgi eksikliğine yanıt olarak gelişti. Bu örneğin ışığında, BT özelliklerinin şekillendirdiği kullanım kalıplarının nasıl istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini görmek kolaydır.

BT özelliklerinin ve olanaklarının kullanımına atıfta bulunan istenmeyen sonuçların açıklamalarının aksine, bazı sosyal bilimciler, tasarımcıların niyetleri ne olursa olsun, insanların teknolojileri kendi ihtiyaç ve çıkarlarına hizmet edecek şekilde nasıl ve neden yeniden icat ettiğine ve uygun hale getirdiğine odaklandılar. Burada, insanların BT’yi nasıl ve neden istenmeyen şekillerde sahiplendiklerini açıklayan beş teoriyi tartışacağız.

Yeniliklerin yayılması konusundaki klasik çalışmasında kullanıcılar tarafından yeniliğin yeniden keşfi kavramını popüler hale getirdi. Yeniliklerin yayılması üzerine yapılan araştırmaların çoğu, benimsenen nesnenin benimseyenler ve yenilik kullanımının bağlamları arasında sabit kaldığını varsayar.

Bununla birlikte, “yeniden icat” terimini, bir buluşun orijinal gelişiminden sonra benimseyen tarafından değiştirilme derecesini ifade etmek için kullandı. Böylece, kelime işleme, geliştiricilerinin hayal bile edemediği çeşitli amaçlara hizmet etmek için kullanımda yeniden keşfedilebilir.

Veritabanı sistemleri, kullanıcılar tarafından elektronik mesajlaşma sistemleri olarak yeniden keşfedilebilir. Veri ambarları ve ERP sistemleri bile kullanıcılar tarafından yeniden keşfedilebilir. Kullanıcılar, bilgisayar uygulamalarının özellikleri ve sınırlamaları konusunda yakın bir aşinalık geliştirdikleri için, özellikleri yeni amaçlar için uygun hale getirmek için en iyi konumda olabilirler.

Kullanıcılar, teknolojinin imkânları ve sınırlamaları tarafından kısıtlanmak yerine, bunları “etrafından çözmenin” yollarını bulur. Yeniden icat araştırmasında sonsuz çeşitlilikte geçici çözümler ve ince ayarlar anlatılıyor.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir