Birleştirilmiş Modelleme Dili – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Birleştirilmiş Modelleme Dili
Olgun mühendislik disiplinleri, genellikle kendi konularıyla ilgili tüm yapıtları tanımlamak için kabul edilmiş yöntemsel standartlarla karakterize edilir. Bu tür standartlar sadece uygulayıcıların işbirliği yapmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tüm disiplinin gelişimine de katkıda bulunur. Semantik ve notasyon düzeyinde var olan çok sayıdaki nesne yönelimli sistem mühendisliği yaklaşımlarını birleştirmek için bir araya geldiler.
Çabaları, görselleştirme, tanımlama, belirleme ve belgeleme için iyi bilinen, genel amaçlı, araç destekli, süreçten bağımsız ve endüstride standardize edilmiş bir modelleme dili olan Birleşik Modelleme Dili’ne (UML) yol açtı. sistem artefaktları. UML’nin kökenini ve kökenini tasvir eder.
UML, yazılım mimarisi gerçek zamanlı ve gömülü sistemler, iş uygulamaları, üretim sistemleri, elektronik ticaret sistemleri, veri ambarı, biyoinformatik ve diğerleri dahil olmak üzere yazılım ve yazılım dışı alanlara uygulanabilir.
Dil, sistemin yapısını ve davranışını belirtmek için birden çok görünüm kullanır. Son sürüm UML 1.5, dokuz farklı diyagram türünü destekler. Her diyagramın ana kavramlarına genel bakış, aşağıda daha ayrıntılı bir açıklama verilmiştir.
UML’nin belirtimi genel kullanıma açıktır ve Nesne Yönetim Grubu (OMG) tarafından sürdürülür. OMG’nin standardizasyon süreci resmileştirilmiştir ve çeşitli teklif, revizyon ve nihai uygulama faaliyetlerinden oluşur. UML diyagramlarının geliştirilmesini destekleyen modelleme araçları, bir dizi ticari satıcıdan ve açık kaynak topluluğundan temin edilebilir.
Modelleme literatüründe çok fazla terminolojik karışıklık vardır. Bir modelleme dili veya dilbilgisi, bir sistemi modellemek için yapıların nasıl birleştirileceğini belirten bir dizi yapı ve kural sağlar.
Soyut bir sözdizimi ile somut bir sözdizimi veya bir dilin gösterimi arasında ayırt edilebilir. Soyut sözdizimi, dilin yapıları arasındaki kavramsal ilişkileri belirtirken, somut gösterim, soyut yapıları temsil eden sembolleri tanımlar.
Buna karşılık, bir modelleme yöntemi, bir dilin kullanılabileceği prosedürleri sağlar. Tutarlı ve uygun bir modelleme yöntemleri kümesine metodoloji denir. Model, belirli bir modelleme dili kullanan bir alanın açıklamasıdır.
UML spesifikasyonu, tüm UML diyagramları için soyut bir sözdizimi ve somut bir gösterimin yanı sıra yapıların semantiğinin gayri resmi bir tanımını sağlar. UML’nin dil belirtimi, Common Data Warehouse Model, XML Metadata Interchange veya Meta Object Facility gibi diğer OMG standartlarından bağımsızdır ancak bunlarla güçlü bir şekilde ilişkilidir.
Bir modelleme yöntemi veya bir modelleme metodolojisi UML standardı tarafından tanımlanmamıştır. Bu nedenle, dil süreçten bağımsızdır ve farklı yazılım geliştirme süreçlerinde kullanılabilir.
Kavramsal modellemenin uzun bir geçmişi vardır. Varlık-İlişki Modeli veya akış şemaları gibi pratikte bir dereceye kadar kabul gören diğer modelleme yaklaşımları, UML’den çok daha sınırlı bir kapsama sahiptir.
Bu yaklaşımlar, sistem spesifikasyonunun sadece bazı yönlerini, yani veri ve süreç görünümünü ele alır. Buna karşılık, UML dinamik yönlerin yanı sıra statik özellikleri de destekler. Benzer kapsamdaki diğer yaklaşımlar, örneğin Açık Modelleme Dili, uygulamada geniş çapta kabul görmemektedir.
YAPISAL ŞEMALAR
Yapısal veya statik diyagramlar, bir sistemin nesnelerini sınıflar, nitelikler, işlemler, ilişkiler ve arayüzler açısından tanımlar.
(1) Sınıf diyagramı. Bir sınıf diyagramı, statik ilişkilerle birbirine bağlanan birkaç öğenin grafiği olarak görülebilir. Ana öğe bir sınıftır. Sınıflar, modellenen sistemdeki kavramları temsil eder ve benzer yapı, davranış ve ilişkilere sahip bir dizi nesne için tanımlayıcılardır.
Bir nesne, bir sınıfın belirli bir örneğini temsil eder. Her sınıfın, belirli bir kapsam (genellikle bir UML paketi) içindeki diğer sınıflar arasında benzersiz bir adı vardır.
Bir sınıf birkaç nitelik ve işlem içerebilir. Özniteliklerin adları vardır ve tamsayı, dize ve Boolean gibi basit veri türlerinin yanı sıra karmaşık türler (ör. diğer sınıflar) olabilen belirli türlere aittir. İşlemler, sınıfın bir örneği tarafından sunulan hizmetlerdir ve çalıştırma sırasında diğer nesneler tarafından talep edilebilir. Sınıflar arasında farklı ilişkiler tanımlanabilir.
Bankacılık sistemleri için bir sınıf diyagramını gösterir. Bir hesap, “sayı” ve “bakiye” öznitelikleriyle tanımlanır. “Para yatırma”, “para çekme” ve “dondurma” işlemleri bir hesap tarafından sunulur. Her hesap bir “şube” tarafından tutulur ve bir “sahibine” atanır.
“Mevduat hesabı” ve “cari hesap” sınıfları, “hesap” sınıfının (miras ilişkisi) yapısını ve davranışını yeniden kullanır. Ek olarak, özel hesap sınıfları daha fazla özelliği tanımlar; örneğin, “cari hesap” sınıfındaki bir nesne, “kredili mevduat hesabı” özelliği tarafından tanımlanır ve cari borç bakiyesini hesaplama işlemi sunar.
(2) Nesne diyagramı. Bir nesne diyagramı, bir sınıf diyagramının bir örneğidir ve sistemin durumunu belirli bir zamanda gösterir (örneğin, birkaç nesnenin belirli bir konfigürasyonu). Özniteliklerin gerçek değerlerini ve nesne referanslarını açıklayan bağlantıları içeren nesneleri içerir.
Sistem geliştirme ve modelleme
UML Diyagramları PDF
Nesne Yönelimli PROGRAMLAMA
Nesne yönelimli Programlama dilleri
Nesne tabanlı programlama Nedir
OOP Dersleri
Sınıflara ait nitelikler programlamada hangisi ile ifade edilir
Nesne Yönelimli programlama polymorphism
DAVRANIŞ ŞEMALARI
Davranış diyagramları, etkileşimler, işbirlikleri ve durum geçmişleri açısından bir sistemin nesneleri arasındaki dinamikleri tanımlar.
(1) Kullanım örneği diyagramı. Kullanım durumu, kullanıcının bakış açısından bir uygulamadaki görevleri veya işlemleri yerine getirmek için bir sistem içindeki eksiksiz bir olay kümesini belirtir. Bir kullanım durumu diyagramında, bir dizi kullanım durumu, aktörler ve bu öğeler arasındaki ilişkiler gösterilmektedir.
İsteğe bağlı olarak birkaç kullanım durumu, kapsayıcı sistemin sınırını temsil eden bir dikdörtgenle çevrelenebilir. Bir aktör, modellenen sistemin bir insan veya insan olmayan kullanıcısının belirli bir rolünü tanımlar.
(2) Dizi diyagramı. Sıra diyagramları, farklı nesneler arasındaki etkileşimleri tanımlar. Bir etkileşim, o etkileşimin katılımcıları tarafından değiş tokuş edilen, kısmen sıralanmış bir dizi mesajdan oluşur. Sıra diyagramlarının iki boyutu vardır: yatay boyut, etkileşimin katılımcılarını temsil eder; dikey boyut zamanın akışını temsil eder (genellikle zaman yukarıdan aşağıya doğru ilerler).
(3) İşbirliği şeması. İşbirliği ve sıralama diyagramları aynı temel bilgileri kullanır ve kolayca birbirine dönüştürülebilir.
Sekans diyagramları, nesneler arasındaki iletişim sırasını vurgularken, işbirliği diyagramları, bir etkileşimin katılımcılarının rollerini ve aralarındaki ilişkileri gösterir. Bir sıra numarası, bir etkileşimdeki mesajların akışını belirtir, dolayısıyla bu şemada zaman boyutuna gerek yoktur.
Basit iletişim kalıpları, işbirliği şemalarıyla gösterilebilir; dizi diyagramı, gerçek zamanlı sistemler için karmaşık mesaj alışverişlerini veya gereksinimleri daha iyi belirleyebilir.
(4) Statechart diyagramı. Nesne davranışı, tüm bir nesnenin veya tek bir yöntemin davranışını belirtebilen durum çizelgesi diyagramlarıyla temsil edilir. Bir durum, bir nesnenin ömrü boyunca bir durumu tanımlar. Geçişler, bir nesnenin durumunun birinci durumdan ikinci duruma değişebileceğini açıklayan iki durum arasındaki ilişkilerdir.
Bir durumun değişmesi, modellenen sistemde meydana gelen bir olay tarafından tetiklenir. İki özel durum türü vardır: ilk durum, bir nesne oluşturulduğunda davranışın başladığı noktayı tanımlar, son durum ise davranışın sona erdiği noktayı (nesnenin ömrünün sonu) tanımlar.
(5) Etkinlik diyagramı. Statechart diyagramları tek bir nesnenin davranışını belirtmek için kullanılırken, aktivite diyagramları nesne sınırlarını aşan davranışı tanımlayabilir. Geleneksel akış şemalarına benzerler ve genellikle (iş) süreçlerini veya bir kullanım durumu içindeki dinamikleri belgelemek için kullanılırlar.
Paralel olarak yürütülebilen faaliyetleri tanımlamak için çatal çubuklar kullanılır. Paralel faaliyetler, sözde birleştirme çubukları tarafından senkronize edilir. Korumalar, yalnızca belirli koşullar sağlandığında yürütülen koşullu çatalları belirtmek için kullanılır.
Nesne tabanlı PROGRAMLAMA Nedir Nesne Yönelimli PROGRAMLAMA Nesne yönelimli Programlama dilleri Nesne Yönelimli programlama polymorphism OOP Dersleri Sistem geliştirme ve modelleme Sınıflara ait nitelikler programlamada hangisi ile ifade edilir UML Diyagramları PDF