BİT Çağında Dijital Okuryazarlık  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

BİT Çağında Dijital Okuryazarlık  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

5 Mart 2023 Dijital Okuryazarlık Ders Notları Dijital okuryazarlık türleri 0
BİT Çağında Dijital Okuryazarlık  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

BİT Çağında Dijital Okuryazarlık 

Dijital okuryazarlık, Bilgisayar Aracılı İletişimin (CMC) önemli bir yönüdür ve bu bölümde, okuryazarlığın dile nasıl yerleştirildiğine ilişkin çıkarımlarla birlikte, yazılı dili okumanın ve işlemenin yeni yolları da dahil olmak üzere, dijital okuryazarlığın belirli unsurlarına odaklanıyorum. 21. Yüzyılda okumak artık basılı kitapları okumakla sınırlı değildir.

Pek çok basılı materyalin elektronik versiyonları World Wide Web’de kullanıma sunulmuştur. Elektronik veya dijital materyaller kullanmanın avantajlarından bazıları, zaman ve mekan açısından göreceli erişilebilirlik ve esnekliktir. Elektronik malzemeler, basılı kitaplarda sunulamayan ses ve video klipleri gibi çoklu ortam öğelerinin de dahil edilmesine olanak sağlar.

Bu ve diğer faktörler, dünya genelindeki akademik kütüphanelerde e-kitap ve e-dergi edinme oranlarının artmasına katkıda bulunmuştur. Dünyanın her yerindeki kentsel alanlar giderek daha kalabalık hale geldikçe, dijital kütüphanelerin yerden tasarruf etme özelliği, akademik ve halk kütüphanelerindeki kütüphane tesislerinin kullanıcılarının yayınların elektronik versiyonlarını okumaya teşvik edilmesinin daha da çekici bir nedenidir.

Kütüphaneler dijital kaynakların kullanımını teşvik ederken, dikkate alınması gereken göze çarpan bir konu, bu materyallerin kullanıcılar tarafından gerçekten kabul edilebilirliğidir. Dijital materyaller basılı materyallere mi tercih edilir yoksa basılı kitaplar mı daha sık kullanılır? Dijital kaynaklar gelecekte basılı kaynakların yerini alacak mı? 21. yüzyılda insanlar hala kitap okumaya devam edecek mi?

Burada, akademik kütüphanelerdeki basılı ve dijital kaynaklara yönelik kullanıcı tercihlerini bu bakış açılarından keşfetmeye başlayacağız. Bunu, öğrencilerle ilgili bir vaka çalışması aracılığıyla yapacağım, ancak ABD gibi dünyanın diğer bölgelerindeki diğer çalışma ve araştırmalarla ara sıra karşılaştırmalar ve bunlara göndermeler yapacağız.

Elektronik kitapların fiziksel basılı kitaplara göre avantajları ne kadar takdire şayan olsa da, basılıdan dijital kütüphane kaynaklarına bir paradigma kayması başarılı bir şekilde gerçekleştirilmeden önce her durumda kullanıcı tercihlerinin dikkatlice analiz edilmesi gerektiğini göstermek isteriz.

Bölüm şu şekilde düzenlenmiştir. İlk kısım, dijital okuryazarlık kavramıyla ilişkili olarak dijital kütüphanelerin doğasını tartışır ve ardından, sonraki bölümde sunulan kullanıcı tercihlerinin incelenmesine yol açar.

Daha sonra, bir grup lisans öğrencisiyle yapılan bir anketten ve sekiz öğrenci ve iki kütüphaneciyle yapılan derinlemesine görüşmelerden elde edilen önemli bulguları açıklayacağım. Bunu takiben, dijital kütüphane kabul edilebilirliği ile ilgili olarak anket sonuçlarında gözlemlediğimiz çeşitli sorunları vurguluyorum. Olası çözümler ve önlemler de önerilmiştir. Sonuç bölümünde, bölümün ana konularını özetliyorum.

DİJİTAL OKURYAZARLIK VE DİJİTAL KÜTÜPHANELER

Bu bilgi teknolojisi çağında, “okuma ve yazma yeteneği” olarak anlaşılan geleneksel “okuryazarlık” kavramı yeterli olmaktan uzaktır. 21. yüzyılda okuryazarlığı yeterli bir şekilde karakterize etmek için, tanımın okuryazarlık ve yeni teknolojiler arasındaki ilişkiyi yakalaması gerekir.

Bu tür ilişkilerden biri, elektronik bilgileri işleme yeteneğidir. Bu bölümde, literatürdeki dijital okuryazarlık kavramını ve bununla ilgili kavramları tartışacağım. Dijital okuryazarlık ile dijital kütüphane veya dijital kütüphaneler konusundaki mevcut çalışmamız arasındaki ilişki de tartışılmaktadır.


Dijital okuryazarlık ders notları pdf
Dijital okuryazarlık türleri
Dijital okuryazarlık örnekleri
Dijital okuryazarlık pdf
Dijital Okuryazarlık Ders Notları
Dijital okuryazarlık Nedir
Dijital okuryazarlık becerileri
Dijital okuryazarlık sunum


Okuryazarlığı Yeniden Kavramsallaştırmak

Hızlı teknolojik değişimlerin olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bilgi toplumunun ihtiyaç ve taleplerine cevap verebilmek için okuryazarlık kavramının rafine edilmesi gerekmektedir.

Örneğin, okuryazarlığın ‘çoğulluğundan’ söz eder, madeni paraya, ‘okuryazarlıklara’ odaklanır ve okuryazarlığın zaman ve mekana göre değişen dinamik bir kavram olduğunu vurgular. Ayrıca geleneksel okuryazarlık kavramındaki sorunu tanır ve okuryazarlığı ‘iletişim ve bilgi işleme için dilbilimsel ve diğer sembolik sistemleri kodlama ve deşifre etme yeteneği’ olarak yeniden tanımlar.

Ayrıca, okuryazarlık çalışmalarına bağlama duyarlı yaklaşımların bir örneği olan bilgi çağında değişen dil biçimlerine ilişkin çalışmalarında okuryazarlığa ‘teknolojiye duyarlı’ bir yaklaşım önermektedir. Bağlam duyarlılığı kavramının oldukça geniş olabileceği ve BİT’lerin okuryazarlık üzerindeki etkisini gerçekten anlamak için teknolojiye duyarlı bir yaklaşımın belirlenmesinin gerekli olduğu tartışılmaktadır.

Hong Kong’daki dijital okuryazarlık uygulamalarına, özellikle de Hong Kong gençlerinin e-postayı ve kullanıcıların çevrimiçi ‘sohbet’ etmesine olanak tanıyan bir anlık mesajlaşma programı olan ICQ’yu kullanma biçimine ilişkin derinlemesine bir çalışma sağlar.

Dijital okuryazarlığın kavramsallaştırılması, yeni iletişim araçlarının etkisi altında ortaya çıkan çeşitli yeni okuryazarlık biçimlerinden biridir. Kavram, ‘bilgisayarlar aracılığıyla sunulduğunda çok çeşitli kaynaklardan gelen bilgileri birden çok biçimde anlama ve kullanma yeteneği’ olarak tanımlanır.

Bu nitelendirme, bilgi işlemede yer alan becerilerin çokluğunu da kabul ettikleri için, eleştirel okuryazarlık çerçevesindeki çalışmalarla karşılaştırılabilir. Çoklu okuryazarlık fikrini araştırıyorlar. Hatta multimedya materyallerinin işlenmesiyle ilgili tartışmasında “çok modluluk”tan bahsediyor.

Bu teknolojik dinamizm bağlamında üretilen diğer ‘yeni’ okuryazarlıklar, bilgisayar okuryazarlığı, görsel okuryazarlık, bilgi okuryazarlığı ve BT okuryazarlığını içerir. Tüm bu kavramlar günümüz toplumunda, özellikle eğitim alanında, pedagojide BİT kullanımının artması nedeniyle yaygın hale gelmiştir. Bu bölümde, akademik kütüphanelerde dijital materyallerin yükselişiyle bağlantılı olarak dijital okuryazarlık kavramını tartışacağım.

Dijital Okuryazarlık ve Dijital Kaynakları Okumak

Bilgi ve beceriler, bilgiye dayalı bir toplumda okuryazarlığın nitelendirilmesinde vazgeçilmez kavramlardır. Dijital okuryazarlık, ‘bilgiyi anlama becerisi’ ve bilgisayarın sunabileceği birden çok formattaki bilgileri değerlendirip bütünleştirme becerisiyle ilgilidir.

E-kitap teknolojisinin ve bununla ilgili okuma uygulamalarının ortaya çıkışı, dijital okuryazarlığın iyi bir göstergesi olacaktır. Bu teknolojinin artan mevcudiyeti, birçok üniversite kütüphanesinin dikkatini en az iki nedenden dolayı çekmiştir: (i) elektronik materyaller, öğrencilerin bu materyallere uzaktan erişebilmeleri açısından uygundur; ve (ii) e-kitaplar yerden tasarruf sağlayabilir.

Bununla birlikte, çevrimiçi olarak yayınlanan bir kitabı okuma deneyimi, basılı bir kitabı okumaktan oldukça farklıdır. İlgili beceriler kesinlikle daha karmaşıktır. Kabul edildiği gibi, “kitap okuyoruz ama internette geziniyoruz”. “Okuyucu” ile e-kitap arasındaki etkileşim artık durağan değil. Okuyucu, Web sayfalarını ve köprüleri tıklatarak ve göz atarak okuma sürecinde daha “aktif” hale geldi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir