Bütünsel Modeller – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Bütünsel Modeller – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptıarma Ücretleri

22 Şubat 2022 Bütünsel Model örnekleri Bütünsel sınıf yönetimi modeli Sınıf yönetimi modelleri Sınıf yönetimi Modelleri örnekleri 0

Bütünsel Modeller

Bütünsel modele yönelik destek, yüksek öğretim e-öğrenme stratejilerinde hala ortaya çıkmaktadır. Yapılandırmacı yaklaşımlarda olduğu gibi, yansıtma, aktif inşa etme ve işbirliğine dayanır (Teo Siew Chin & Williams, 2006). Yaşam boyu mesleki gelişime uygun, daha geniş, daha uzun bir bakış açısıyla bunları temel alır. Uygulama ve deneyimden öğrenme, belirli bir eğitim kursuna kayıt öncesinde, sırasında ve sonrasında teknolojik destek gerektiren tutarlı bir bütün olarak görülmektedir.

Bunun iyi bir örneği, kurum tabanlı eğitimden ayrılan ve kariyerleri boyunca kaynak sağlamak için bir dizi iletişim teknolojisini kullanan profesyonellere hitap eden uygulama topluluklarıdır. 

Second Life’da durum, bir kaza ve acil durum hastanesi gibi belirli bir yönü simüle etmek için eğitmenler tarafından oluşturulmuş olabilir veya kullanıcının kendisi tarafından oluşturulmuş olabilir. Her iki durumda da simülasyon, eğitim kurumunun dışında devam eder ve belirli bir kursa kayıtlı olanlardan daha geniş bir kitleden yorum ve etkileşimi davet edebilir.

Doğası gereği, bir öğrenme etkinliğinin uzun vadeli yönlerini belirli bir modülün zaman aralığı içinde değerlendirmek imkansızdır. Bunların, öğrencilerin, personelin ve diğerlerinin, konum veya kurumlardan ziyade ilgi alanlarına dayalı gruplara dahil olduğu ders dışı etkinliklerle desteklenmesi daha olasıdır.

SL, öğrencilere ilgi alanlarına dayalı, eğlence amaçlı olabilen veya sanal işletmelere dönüşebilen sanal etkinlikler oluşturma fırsatları sunar. SL’de başarılı bir girişim için gereksinimler, ilk kurulum maliyetlerinin tipik olarak önemli ölçüde daha az olması dışında, gerçek dünyadaki herhangi bir girişime benzer. Üyelerin dünya çapında çeşitli fiziksel konumlarda bulunabileceği uluslararası operasyonlar kurmak da çok daha kolaydır.

Sanal Dünya Eğitim Sorunları

Sanal dünyaların ve Second Life’ın eğitimde kullanımına ilişkin temel konu, mevcut provizyonda genişletilebileceği veya iyileştirilebileceği alanları belirlemektir. Herhangi bir yeni teknoloji için tipik bir model, erken benimseyenlerden gelen aşırı coşkunun ardından eşit derecede aşırı eleştirinin gelmesidir.

Özellikle Second Life, birçok farklı alanda hem iyiye hem de kötüye etkisi nedeniyle abartılı iddialardan zarar gördü. Basit bir özellik listesine bakıldığında, bir şekilde alternatif bir uygulama tarafından desteklenmeyen belirli bir faktöre işaret etmek zordur. Ancak, keşif, sosyal etkileşim ve yaratıcılık için benzersiz eğitim fırsatları sunan simülasyonun genişliği, ölçeği ve çeşitliliğidir.

Aşağıdakiler, önemli olanaklardan birkaçıdır:

• Telepresence, kullanıcının bakış açısını 3B dünyaya yansıttığı ve zihinsel olarak bağlama daldığı. Bu, öğrenme materyalleriyle etkileşimi artırmak için kullanılabilir.
• İletişim–ses, yerel sohbet ve anlık mesajlaşma, kişiden kişiye ve kişiden gruba iletişime izin vererek birden fazla eşzamanlı iletişime olanak tanır.
• Yaparak öğrenme – SL içinde yapılandırmanın kolaylığı, öğrencilerin kendi öğrenme materyallerini veya gösterilerini oluşturmalarına yardımcı olmayı mümkün kılar.
• Olarak öğrenme – SL, avatarları kolayca özelleştirmek için araçlar sağlar. İlk ciddi eğitim faaliyetlerinden biri, bir Jane Austin romanındaki karakterlerin rol aldığı bir İngilizce dersiydi.
• Association–SL, ilgili e-öğrenme ve sosyal ağ portalları aracılığıyla raporlama ve yansıtma için bir bağlam ve içerik sağlar.


Bütünsel sınıf yönetimi modeli
Bütünsel Model örnekleri
Bütünsel model
Sınıf yönetimi modelleri
Sınıf yönetimi Modelleri örnekleri
Önlemsel model nedir
Önlemsel model örnekleri
Sınıf Yönetimi Modelleri KPSS


Aşağıdaki kontrol listesi, Second Life’ın bir öğrenme etkinliği için uygunluğunu değerlendirirken daha pratik öneriler sunar:

1. Öğrenme hedeflerini belirleyin – öğrenciler hangi beceriyi/bilgiyi öğrenecekler?
2. Değerlendirme kriterlerini belirleyin – beceri/bilgi nasıl gösterilecek?
3. Teknolojik ihtiyacı belirleyin – SL öğrenme çıktılarının tümü için mi yoksa bazıları için mi uygun bir araç?
4. Altyapıyı değerlendirin – SL laboratuvarda mı yoksa öğrencilerin ev bilgisayarlarında mı çalışacak?
5. Öğrenci motivasyonunu değerlendirin – SL’yi gerçekten kim ister/kim ister, öğrenci talebi veya ilgisizliği var mı?
6. Öğrenci yeteneğini değerlendirin – bu bazıları için SL’de bir ilk mi? Mentor/grup lideri olarak hizmet edebilecek deneyimli SL öğrencileri var mı?
7. Mevcut zamanı değerlendirin – öğrencilerin çevreyi tanımak için harcayacakları yeterli zaman var mı?
8. Bir soruna yaklaşım çeşitliliğine izin veren ama aynı zamanda öğrencilerin temel öğrenme çıktılarını karşılamasını gerektiren bir değerlendirme stratejisi planlayın.
9. Forumları, blogları ve diğer sosyal ağ yazılımlarını kullanarak süreç ve aktivitelerin yanı sıra nihai yapıtları yakalamak için raporlama olanakları oluşturun.

Yakın tarihli bir çalıştayda (MML08) genel oturum, Second Life’ı eğitimde kullanma konusunda birçok uygulayıcıyı bir araya getirdi ve aşağıdakiler, genel anlaşmaya varan birkaç noktayı özetledi:

• SL, MySpace veya FaceBook değildir ve genellikle gençler ve okuldan ayrılanlar arasında kullanılmaz ve hatta bilinmez, bu nedenle mevcut bir kullanıcı tabanından fazla bir şey beklemeyin.
• İlk girişte öğrencilerin en az %50’si özellikle Second Life’ı sevmiyor, bu nedenle teknolojinin kendisinin öğrencileri cezbetmesini beklemeyin.
• Bazı öğrenciler SL’yi sever ve diğer çevrimiçi deneyimler gibi, muhtemelen diğer çevrimiçi oyun uygulamalarının çoğundan daha az olsa da bağımlılık yapabilir.
• Tümevarım – ilk izlenimler gerçekten önemlidir. Herhangi bir giriş oturumunun (hem çevrimiçi hem de sınıfta) yardımcılarla yeterince donatıldığından, kullanılan bilgisayarların yeterince yetenekli olduğundan ve SL kullanma gerekçesini dikkatlice düşündüğünüzden emin olun.

Sonraki iki bölüm, ortamın uygun olduğu faaliyet türlerini ve değerlendirmeleri gösteren Second Life uygulamamıza dayalı vaka çalışmalarını göstermektedir.

Sanal Dünyalar Grup Çalışması Projesi Vaka Çalışması

Anglia Ruskin Üniversitesi, bu araştırma projesini 2006 yılında kendi Üniversite Öğrenme ve Öğretme Merkezi’nden (UCLT) anlamayı genişletmek ve öğretim uygulamalarını bilgilendirmek için özel özet ile finanse etti. Sanal dünyalar üzerine yapılan önceki çalışmalar, bu sistemlerin pedagojik sonuçları hakkında önemli bilgiler sağlamıştır. Bu proje, bu tür sistemlerin süregelen değerlendirilmesine katkıda bulunur ve etkin kullanımları için tekniklerin oluşturulması sürecini başlatmayı amaçlar.

Second Life’ın işbirlikçi doğasına karşılık geldiği için grup çalışması alanını ilk hedef olarak seçtik. SL ortamı bağlamında, durumsal öğrenme modeli, grup becerilerinin gelişimi için özellikle uygun görünmektedir. Proje tarafından belirlenen paylaşılan deneyim ve grup hedefleri, grup içinde bağımsız ve işbirlikçi öğrenmenin geliştirilmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Çevrenin topluluk yapısı, aşağıdakileri içeren aktivitenin öğrenme çıktılarını destekler:

1. Başkalarıyla etkili bir şekilde etkileşim kurun
2. Kooperatif çalışma ilişkilerini sürdürmek
3. Grup/takım faaliyetlerinde faydalı bir rol oynayın
4. Grup ortamında kendinize güvenin
5. Sizden istendiğinde bir liderlik rolü üstlenin

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir