Coğrafi Bilgi Sistemlerini Kullanma  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Coğrafi Bilgi Sistemlerini Kullanma  – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

14 Şubat 2023 CBS kullanım Alanları Coğrafi Bilgi Sistemleri Ne iş Yapar Coğrafi Bilgi sistemleri özellikleri 0

Coğrafi Bilgi Sistemlerini Kullanma

Bu makale, coğrafi bilgi sistemleri (GIS) teknolojisinin, yerel sorunları ele almak için çeşitli topluluk düzeyindeki verileri entegre etmek için bir araç olarak nasıl kullanılabileceğini açıklamaktadır. Makalenin amacı, başkaları tarafından çoğaltılabilecek bir yaklaşım sunmaktır.

Bu yaklaşım, yerel bölge nüfusunun sağlığını ve esenliğini artırmak amacıyla kaynakların, verilerin ve araştırma uygulamalarının topluluk çapında işbirliğine dayalı paylaşımına dayanmaktadır. Kullanılan örnek sağlıkla ilgili olsa da, yaklaşım toplumdaki herhangi bir “olay” veya bir dizi olayla başa çıkmak için kullanılabilir.

Bir GIS, coğrafi veya mekansal verileri veya olaylar, insanlar veya çevresel özellikler gibi coğrafi konumla bağlantılı olabilecek herhangi bir bilgiyi girmek, depolamak, yönetmek, görüntülemek ve analiz etmek için bir dizi donanım ve yazılımdır.

Bir bilgi sistemi olarak CBS’nin avantajları, mekansal verileri işleme yeteneği ile ilgilidir; birçok kaynaktan gelen verileri entegre edin; farklı veri katmanlarını üst üste bindirerek ve verileri farklı toplama düzeylerinde görüntüleyerek uzamsal modelleri ve ilişkileri ortaya çıkarın; ve hipotezleri test etmek ve tahminlerde bulunmak için mekansal analizler yapmak gerekir.

Son 20 yılda GIS ve mekansal istatistik alanındaki önemli gelişmeler, araştırmacıların çok çeşitli uygulamaların mekansal bileşenini daha kapsamlı bir şekilde incelemelerini sağlamıştır. Bir CBS’nin görselleştirme ve analitik yetenekleri, kullanıcının ev satışlarından suç faaliyetlerine ve meme kanserine kadar uzanan çeşitli olaylarda mekansal ve mekansal olmayan etiyolojik faktörler arasındaki karşılıklı ilişkiyi incelemesine ve modellemesine olanak tanır.

American Community Survey, ABD Sayım Bürosu tarafından yürütülen devam eden bir ankettir. Veriler aylık olarak toplanır ve American Indian Reservations gibi küçük devlet birimleri için yüksek örnekleme ile yaklaşık %2,5’lik bir örneğe dayalı olarak mevcut nüfusun yıllık olarak düzeltilmiş tahminlerini sağlamak için kullanılır. Anketin tam olarak uygulanması 2004 yılında başlayacaktır. ACS verileri, mevcut çalışma için nüfus verilerinin kaynağını oluşturmaktadır.

ACS’nin tam popülasyon sayımları sağlamamasına rağmen, her popülasyon alt grubundaki göreli oranları vurgulayarak topluluk profillerini türetmek için kullanılabilir. On yıllık nüfus sayımı sayıları arasındaki aralıkta nüfustaki değişimleri ve eğilimleri ölçmek için bir mekanizma olarak da kullanılabilir.

Massachusetts, Springfield’deki Baystate Tıp Merkezi’ndeki Sağlık Coğrafyası Programı, CBS kullanan hizmetlerin, araştırmaların ve topluluk uygulamalarının uygulanmasına kapsamlı bir yaklaşım getiriyor. Topluluk ve hastane verilerine erişim sağlayan işbirliği nedeniyle, program, Amerikan Topluluğu Anketinden yıllık olarak düzeltilmiş verilerin faydasını göstermek için iki vaka çalışması üstlenmek üzere ABD Sayım Bürosu tarafından ihale edildi.

Burada açıklanan vaka çalışması, meme kanseri müdahale programlarını geliştirmek için bir CBS’deki ACS popülasyonunu ve barınma verilerini kullanır. Önceki araştırmalar, artan mamografi taraması ile geç evre hastalık oranını düşürerek meme kanseri mortalitesinin azaltılabileceğini açıkça ortaya koymuştur.

Ayrıca, meme kanseri taramasında sosyoekonomik ve kültürel eşitsizliklerin var olduğuna dair kanıtlar vardır. Birçok araştırmacı geçmişte meme kanseri ve geç evre meme kanserinde etiyolojik faktörleri belirlemek için CBS ve mekansal analiz uygulamıştır.

CBS YAKLAŞIMI

CBS’nin temel işlevleri veri entegrasyonu, görselleştirme, keşif, istatistiksel analiz ve modellemedir. Bu işlevler, sorunları çözmek için sistematik bir yaklaşımda birleştirilebilir.

Bu yaklaşım şu şekilde özetlenebilir:

1. Birden çok kaynaktan gelen verileri entegre edin
2. Verileri haritalarla görselleştirin
3. Mekansal istatistiklerle kalıpları daha fazla keşfedin
4. Hipotezler oluşturun
5. Hipotezleri matematiksel modelleme ile test edin

Bu yaklaşımın yukarıda atıfta bulunulan vaka çalışmasına nasıl uygulandığını açıklayacağız.


Coğrafi Bilgi sistemleri özellikleri
Coğrafi Bilgi Sistemleri Nedir
Coğrafi Bilgi Sistemleri Bölümü
CBS kullanım Alanları
Coğrafi Bilgi Sistemleri Ne iş Yapar
Coğrafi Bilgi Sistemleri (Açıköğretim)
Coğrafi Bilgi Sistemleri Ders Notları
Coğrafi Bilgi Sistemleri PDF


VAKA ÇALIŞMASI: GEÇ EVRE MEME KANSERİNİN ARAŞTIRILMASI

Çalışmanın amacı, daha fazla meme kanseri taramasına ihtiyaç duyan toplulukların bir profilini oluşturmaktı. Spesifik olarak, şehrin ileri evre hastalık oranlarının yüksek olduğu kısımlarını ve ayrıca geç evre hastalıkta sosyoekonomik ve demografik faktörleri belirlemek istedik.

Bu bilgi, müdahale çabalarını yüksek riskli alanlara odaklayarak kaynak tahsisine yardımcı olacaktır. Ayrıca, “kültürel açıdan uygun” tarama programlarının tasarlanmasına olanak sağlayacaktır.

CBS yaklaşımını uygularken, ilk adım üç farklı kaynaktan veri toplamak ve entegre etmekti. Coğrafi veriler, Spring Şehri Saha Planlama Departmanından elde edildi. Bu, daha sonra açıklanan coğrafi kodlama sürecinde kullanılacak olan coğrafi sınırlar ve sokak konumlarından oluşuyordu.

ACS barınma ve nüfus verileri, polis sektörü tarafından 40 yaş üstü kadınların demografik ve sosyoekonomik özelliklerine ilişkin toplu bilgiler sağlamıştır. ACS verilerinin mevcut olduğu en küçük coğrafi birim burası olduğu için bu vaka çalışması için polis sektörleri kullanıldı.

Springfield’da dokuz polis sektörü var. Springfield’ın iki hastane onkoloji kayıtlarından alınan meme kanseri vaka verileri, bu iki hastanede teşhis konulan tüm hastalar için teşhis ve ev adreslerindeki tarihler ve aşamalar hakkında bilgi verdi. Birlikte, bu kayıtlar şehirdeki tüm meme kanseri vakalarının %95’ini yakalar.

Vakalar, Amerikan Ortak Kanser Komitesi’ne göre evrelendirildi. Vakalar Evre 2 veya üzeri ise “geç evre” olarak tanımlandı. Bu tanım, mamografi yapılmış olsaydı daha önce saptanması gereken tüm vakaları kapsar. 1995-1999 yılları arasında toplam 891 meme kanseri vakası teşhis edildi ve bunların 194’ü geç evre olarak tanımlandı.

Çalışmaya ait tüm veriler GIS’e okunmak üzere dBASE IV formatına dönüştürülmüştür. Coğrafi veriler, ArcView şekil dosyaları biçimindeydi. Coğrafi ve tablo verileri, ArcView kullanılarak GIS’e aktarıldı. Tüm CBS fonksiyonları için ArcView kullanılmıştır.

Vaka konumlarının coğrafi kodlaması, referans veri tabanı olarak City of Springfield sokakları şekil dosyası kullanılarak hastanın sokak adresine dayanıyordu. Vaka yerlerinin haritalanması, hastanın ev adresine dayanıyordu. Hasta mahremiyetini korumak için hasta adreslerinin haritadan belirlenememesi için yeterince küçük ölçekte haritalama yapılmıştır.

CBS yaklaşımındaki bir sonraki adım, verileri görselleştirmekti. Bu, verileri ArcView’da eşleyerek yapıldı. Geç evre hastalık vakalarının coğrafi dağılımını göstermek ve yoğunlaşma alanlarını belirtmek için bir nokta haritası seçilmiştir.

Bu, ham vaka sayılarının nerede en fazla olduğunu ve daha fazla kaynağa ihtiyaç duyulduğunu, örneğin mobil mamogram ünitelerinin ve eğitimsel veya diğer müdahale programlarının en yüksek verime sahip olabileceği yerleri gösterecektir. 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir