Çok Kanallı Destek – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Çok Kanallı Destek – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

12 Şubat 2023 Çok Kanallı PAZARLAMA Nedir Uzun Kuyruk pazarlama Nedir 0
Amortisman Süresi

Yakınsama ve Çok Kanallı Destek Dahil Teknolojik Yönler

Dağıtılmış ve mobil uygulamalar için temel altyapıyı ve erişim cihazlarını sağlamaya yönelik çok sayıda rekabet eden teknoloji vardır. Bu konuyu ele alırken merkezi bir unsur, çok sayıda teknik platformda sistemlerin geliştirilmesi için bir temel olarak kullanılabilecek kadar güçlü, ancak yine de ortak noktaları yalnızca tek bir yerde temsil edecek kadar genel olan model tabanlı spesifikasyon tekniklerinin geliştirilmesidir. 

Object Management Group (OMG) içindeki önemli bir girişim, iyileştirme teknikleri ve platformdan bağımsız ve platforma özel notasyonlar arasındaki eşlemeler dahil olmak üzere hem platformdan bağımsız hem de platforma özel modelleme notasyonlarının belirtildiği model güdümlü mimariler (MDA’lar) üzerinedir.  Meta modelleme teknikleri ve alana özgü modelleme (DSM), cep telefonu yazılımının tasarımı için özel bir uygulama bulmuştur.

Mobil bilgi sistemlerinin, alana özgü modellemeyi kullanmak için özellikle iyi bir ortam olduğu iddia edilebilir:

  • Yazılım (istemci tarafında) kısmen yerleşiktir ve bu nedenle geleneksel yazılımdan daha yüksek bir güvenilirliğe ihtiyaç duyar ve modelleme kuralları ve kod oluşturma eklenerek seçimlerin kısıtlanmasıyla desteklenebilir.
  • Aynı uygulamanın çok benzer birçok çeşidine ihtiyacınız var.
  • Uyulması gereken bir dizi standart vardır ve teknoloji ve standartlar hızla değişmektedir.

Model tabanlı geliştirme, güvenilirlik analizlerini desteklemek için kullanılabilir, yani risk analizleri, olasılıklı güvenlik değerlendirmesi, test etme, resmi gözden geçirme, simülasyon, animasyon gibi güvenilirliği iyileştirmek ve tahmin etmek için yöntem, teknik ve araçların kullanımdır.

Mobil bilgi sistemlerinde bulunan içerik ve ortam arasındaki yeni ayrım, büyük bir zorluk olarak hizmet ediyor. Genel olarak, bağlama ve bağlam izlerinin kullanımına uyum sağlamak için açık olan çok sayıda olasılığa genel bir bakış sağlamak, bunları analiz etmek ve simüle etmek için bağlam açıkça modellenmelidir.

Mobil uygulamaların daha genel kullanımı için, bu sistemleri eldeki kullanıcıya uyarlayabilmek de önemlidir, böylece uyarlamaya rehberlik edecek basit kullanıcı modelleri için bir durum ortaya çıkar. Anlamsal modellemenin bu açıdan önemini vurgular.

Son zamanlarda, kullanıcı arayüzü modellemesi kapsamındaki çalışmalar, giderek artan bir şekilde mobil kullanıcı arayüzlerine odaklanmıştır. Bu genellikle hem mobil hem de daha geleneksel kullanıcı arabirimleri için belirli düzeyde ortak modelleri kolaylaştırmak için yapılır.

Buradaki merkezi unsur, ihtiyaç duyulan çok sayıda platformda kullanıcı arayüzlerinin geliştirilmesi için temel oluşturacak kadar güçlü, ancak yine de ortak noktaları tek bir yerde temsil edecek kadar genel olan model tabanlı yaklaşımların geliştirilmesidir. Bir yaklaşım, güçlü yapı taşları olarak genel kullanılabilirlik ilkelerine sahip kullanıcı arayüzü modellerini tanımlamaktır.


Çok Kanallı PAZARLAMA Nedir
Uzun Kuyruk pazarlama Nedir
Kitle pazarlama Nedir
Doğrudan PAZARLAMA Nedir
Niş pazarlama Nedir


Kurumsal Getiri Sağlamak için Geliştirme Metodolojisi

Uygulama odaklı önemli bir araştırma alanı olarak m-ticaret iş modellerinin geliştirilmesini vurgulayın. M-ticaretin başarılı olması için, ilgili tüm uygulama ve hizmetlere kolaylıkla ve az maliyetle erişilebilmesi hayati önem taşımaktadır.

Bu nedenle, iş modellerini bağımsız bilgi işlem tarzında dışsallaştırmanın yanı sıra, örneğin verimli faturalama için dahili sistemlere olan bağlantıları tam olarak belirlemek amacıyla bu modelleri dahili kurumsal modeller ve kurumsal mimari ile entegre etmek önemlidir. Sağlanan hizmetlerin sayısı Mobil bilgi sistemleri genellikle radikaldir ve bu nedenle, geliştirme aşamasının başlarında fikir üretmeye daha fazla odaklanmayı ödüllendirir.

Bu aynı zamanda, olduğu gibi analizi müstakbel tasarım için bir başlangıç noktası olarak kullanmak gibi sorun analizi çabalarını demirleyecek hizmetler veya durumların her zaman mevcut olmadığı anlamına gelir. Alandaki teknoloji hala hızla gelişmektedir, bu da fikir üretiminin mevcut teknolojilerle sınırlandırılmaması gerektiği anlamına gelir.

Bunu hesaba katmak için senaryo modelleme tekniklerinin geliştirilmesi gerekir. Yeni teknolojinin uygulamaları, müşteri tarafında yeni kullanıcı arayüzü sistemlerini, yeni ve mevcut arka uç sistemlerini ve ayrıca yeni köprüleme sistemlerini (diğer sistemler arasında bilgi taşıyan) içeren yüksek oranda dağıtılmış sistemler gerektirir.

Bu nedenle yeni teknolojiler, ilkeli, uzun vadeli IS mimarisi yönetimine ve mimari yönetimi yazılım geliştirme metodolojileriyle entegre etmeye duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Çoğu zaman, yeni iş akışını etkinleştirmek için mevcut kurumsal sistemler ve mimarilerle arayüz oluşturmaya ihtiyaç vardır.

Diğer bir husus, daha önce tartışılan kullanıcı arayüzü modellerinin, gereksinimlerin ve tasarım modelinin diğer bölümleriyle, örneğin varlık modeli, süreç modeli ve hedef modeli ile nasıl entegre edileceğidir.

Hem süreç hem de kullanıcı arayüzü tarafında, zorluklar, modellemeye yönelik mevcut yaklaşımları genişleterek ele alınabilir, ancak genişletilmesi gereken teknikleri ve bunların yeni problem alanlarına en iyi nasıl uyarlanabileceğini araştırmak için araştırmaya ihtiyaç vardır.

Mevcut genel mobil bilgi sistemleri çerçevesi ve çözümleri için mimariye baktığımızda, genel mimarinin verilerin, iş süreçlerinin ve görevlerin, olayların ve davranışın, kuralların, kullanıcı arayüzlerinin ve genel bağlam bilgilerinin modellenmesine yönelik olduğunu fark ediyoruz.

M-ticaretin büyük ölçekli uygulaması emekleme aşamasındadır ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, kullanılabilir m-ticaret sistemleri veya kullanılabilir m-ticaret sistemlerinin model tabanlı gelişimi ve evrimi üzerinde şimdiye kadar sınırlı çalışma yapılmıştır.

Öte yandan, yaklaşmakta olan 3G- (UMTS-) altyapısı, daha yüksek bant genişliği ve neredeyse her yerden ağa sürekli bağlantı sağlıyor ve bu nedenle, m-ticaret uygulamalarının sayısı ve kullanıcı sayısı artacağı tahmin ediliyor. mobil platformda karmaşık uygulamalar. Bu nedenle, sistem geliştirmede en iyi uygulamanın geliştirilmesi ihtiyacı giderek daha önemli hale gelecektir.

Burada, gelecekte kullanılabilir m-ticaret sistemlerini sağlamak için modellemeye dayalı yaklaşımları uyarlama ve genişletme ihtiyacını vurguladık.

Açıkçası, bu işe sıfırdan başlamıyoruz, kullanılabilirlik, kullanıcı arayüzü ve modelleme alanlarındaki mevcut çalışmaları, özellikle işlevsel ve işlevsel olmayan gereksinimlerin modellenmesi, süreç modellemesi, kullanıcı merkezli teknikler üzerine inşa etmek mümkündür. tasarım, model güdümlü mimariler, web uygulamalarının gereksinim özellikleri, alana özgü modelleme ve güvenilirlik analizidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir