CSE ile Metin İçinde Kaynak Tekrarı

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

CSE ile Metin İçinde Kaynak Tekrarı

7 Mayıs 2025 Akademi Delisi Bitirme projesi YAPTIRMA Ödev YAPTIRMA siteleri Online sınav yaptirma Üniversite ödev YAPTIRMA 0

Akademik metinler, bilgiye dayalı düşünce sistemlerinin ürünüdür ve bu sistemlerin temel yapı taşı da kaynaklardır. Özellikle bilimsel yazımda, bir kaynağın metin içinde birden fazla kez kullanılması oldukça yaygındır. Ancak bu tekrarların tutarlı, net ve CSE (Council of Science Editors) stiline uygun şekilde yapılması, akademik yazının kalitesi açısından oldukça önemlidir.

Peki, CSE formatına göre bir kaynak metin içinde birden fazla kez geçtiğinde nasıl gösterilmelidir? Aynı yazarın aynı yıl içindeki farklı eserleri nasıl ayrılır? “et al.” ifadesi ne zaman tekrarlanabilir? Bu yazıda, CSE stilinde metin içinde kaynak tekrarı ile ilgili tüm teknik detaylar, örneklerle birlikte sistemli olarak açıklanacaktır.


1. CSE Formatında Atıf Sistemleri

CSE stilinde üç temel kaynak gösterme yöntemi bulunur:

  • Name-Year (Ad-Yıl): (Kaya 2020)

  • Citation-Sequence: [1], [2]

  • Citation-Name: Yazar soyadına göre numaralandırılır, metinde numara ile kullanılır

Bu yazıda Name-Year sistemi üzerinden ilerlenecek çünkü kaynak tekrarları bu sistemde en belirgin biçimde yönetilir.


2. Aynı Kaynağın Metin İçinde Birden Fazla Kez Kullanımı

CSE Name-Year sisteminde, aynı kaynağı birden fazla kez kullanırken her kullanımda atıf tekrar edilir.

2.1 Temel Kullanım

İlk kullanım:

(Yıldız 2020)

İkinci kullanım:

(Yıldız 2020)

Farklı bölümlerde tekrar geçse bile ilk kullanım ya da sonraki kullanımda fark yoktur. Kısaltma, “önce belirtildiği gibi” gibi ifadeler kullanılmaz.


3. Aynı Yazara Ait Aynı Yıl İçindeki Farklı Kaynaklar

Bu durum, özellikle üretken akademisyenlerin referans alındığı çalışmalarda yaygındır. CSE’ye göre çözüm: Yıl sonuna harf eklenmesidir.

3.1 Örnek:

(Demir 2019a), (Demir 2019b)

Kaynakça kısmı:

  • Demir S. 2019a. Mikrobiyal çeşitlilik. Biyoloji Dergisi. 13(2):112–119.

  • Demir S. 2019b. Genetik mühendisliği uygulamaları. Genetik Araştırmalar. 5(1):21–30.


4. Aynı Cümlede Birden Fazla Kaynak Tekrarı

Eğer farklı kaynaklar aynı noktada tekrar kullanılıyorsa, CSE’de alfabetik sıraya göre araya noktalı virgül (;) konur.

(Arslan 2018; Kaya 2019; Yıldız 2020)


5. Aynı Kaynağın Aynı Paragrafta Farklı Yerlerde Kullanımı

Paragraf içinde iki cümle arasında aynı kaynağa atıf yapılacaksa her cümlede tekrar yazılmalıdır.

Yanlış:

Yöntem bu çalışmadan esinlenilerek tasarlanmıştır. (Kaya 2021) Bulgular da benzerlik göstermektedir.

Doğru:

Yöntem bu çalışmadan esinlenilerek tasarlanmıştır (Kaya 2021). Bulgular da benzerlik göstermektedir (Kaya 2021).


6. “et al.” Kullanımı ve Tekrar

Üç veya daha fazla yazarlı kaynaklarda, CSE’ye göre ilk yazar soyadı + “et al.” yazılır. Bu kullanım, tüm metin boyunca aynıdır.

Örnek:

(Öztürk et al. 2022)

Metin boyunca aynı kaynağa her atıfta aynı ifade kullanılır. Ancak farklı kaynaklar aynı şekilde yazılıyorsa, ayırıcı yazar isimleri eklenmelidir.


7. Farklı Atıf Biçimlerinin Karışmasından Kaynaklanan Hatalar

Hatalı Kullanım Açıklama
(Kaya, 2021) CSE’de virgül yoktur
(Yılmaz v.d., 2020) v.d.” ifadesi CSE’de geçersizdir
Önceki kaynakta belirtildiği gibi (Yıldız) Tekrar kullanımda özel tanım yapılmaz
(Kaya 2020; 2021) Yıl tekrarı yapılmazsa belirsizlik oluşur

Akademi Delisi, eğitim ve akademik destek alanında kapsamlı hizmetler sunan öncü bir platformdur. Öğrencilerin akademik başarılarına yön verirken, onları bilgiyle buluşturmayı ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmayı amaç edinmiş bir ekibiz. Sitemiz bünyesinde ödevlerden projelere, tezlerden makalelere kadar geniş bir yelpazede destek sağlıyoruz. Alanında uzman yazarlarımız, öğrencilere özgün içerikler sunarken, aynı zamanda onlara araştırma, analiz ve yazım konularında rehberlik ederek kendilerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.
Akademik hayatın zorluklarıyla başa çıkmak artık daha kolay. Akademi Delisi olarak, öğrencilere sadece ödevlerinde değil, aynı zamanda araştırma projelerinde, tez çalışmalarında ve diğer akademik gereksinimlerinde de destek sağlıyoruz. Sunduğumuz kaliteli hizmetler sayesinde öğrenciler zamanlarını daha verimli bir şekilde kullanabilirler. Uzman ekibimiz, her bir öğrencinin ihtiyaçlarına özel çözümler üreterek, onların akademik hedeflerine ulaşmalarına katkı sağlar.
Gelişmiş kaynaklara erişimden akademik yazım kurallarına, araştırma yöntemlerinden kaynakça oluşturmaya kadar her aşamada öğrencilere destek sunan Akademi Delisi, eğitimde yeni bir perspektif sunuyor. Amacımız, öğrencilere sadece geçici çözümler değil, aynı zamanda uzun vadeli öğrenme ve başarıya giden yolda rehberlik etmektir.

yazar avatarı
İçerik Üreticisi

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir