Ders Materyallerinin Kullanılabilirliği – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Ders Materyallerinin Kullanılabilirliği – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

9 Şubat 2023 Dijital materyal Örnekleri Dijital materyaller nelerdir 0
Bilgisayar Tabanlı Sistemler

Ders Materyallerinin Kullanılabilirliği

İnsan-bilgisayar etkileşimi (HCI), diğerlerinin yanı sıra kullanıcıların ihtiyaçlarına ve ergonomik ilkelere odaklanan yüksek kullanılabilirliğe sahip etkileşimli sistemler (IS’ler) tasarlamayı ve geliştirmeyi amaçlar. Bir IS’nin kullanılabilirliği, kullanımının ve öğrenmenin ne kadar kolay olduğunu ifade eder. Benzer şekilde, yazılım mühendisliği (SE), programa, bütçeye, iletişime ve üretkenliğe odaklanan yüksek kaliteli IS’ler tasarlamayı ve geliştirmeyi amaçlar.

Bir IS’nin kalitesi, sistemin tam olarak talep edileni yerine getirip getirmediğini doğrulayarak, sistem istemcilerinin ve/veya kullanıcılarının ne kadar memnun olduklarını ifade eder.

Hem IS kullanılabilirliğini hem de kaliteyi elde etmek için, HCI kavramlarını bir IS geliştirme yöntemine entegre etmek gereklidir. HCI kavramları, kullanıcıların (tercihleri, dili, kültürü ve sistem deneyimi gibi) ve kullanım bağlamlarının (ortamın kolay erişilebilirliği ve iyi parlaklığı gibi) özellikleri olabilir. Çevrimiçi öğrenme bağlamında, HCI kavramlarını bir çevrimiçi öğrenme sistemi geliştirme yöntemine entegre etmek gerekir.

Bir çevrimiçi öğrenme sisteminin pedagojik kullanılabilirliği, bir öğrencinin sistemi kullanarak bir şeyler öğrenmesinin ne kadar kolay ve etkili olduğu ile ilgilidir. Bu nedenlerden dolayı, sadece IS kalitesi hakkında değil, kullanılabilirliği hakkında da düşünmek önemlidir.

Bu metinde, Web üzerindeki bir çevrimiçi öğrenme sistemi, işbirlikçi bir öğrenmeyi destekleyen araçlar ve bu ortam aracılığıyla kullanıcılara sunulan çevrimiçi ders materyalleri içeren bir sanal öğrenme ortamından (VLE) oluşmaktadır. Bu nedenle, yalnızca VLE kullanılabilirliği hakkında değil, aynı zamanda çevrimiçi ders materyali kullanılabilirliği hakkında da düşünmek önemlidir.

Çevrimiçi öğrenme sistemlerinin başarılı bir şekilde uygulanmasını sağlamak için bazı sorunlar belirledik:

• Öğrenme kalitesinden yoksunluk: Birçok akademik personel, çevrimiçi ders materyallerinin tasarımı konusunda endişe duymuyor. Yüz yüze bir kursun materyali neredeyse hiç çevrimiçi ders materyaline uyarlanmaz. Ne zaman bir kurs internette yayınlanacaksa, sanal kursu yazılım olarak tasavvur etmek önemlidir. Bu şekilde, yazılımın planlandığı ciddiyette bir kursun geliştirilmesi beklenmektedir.

• Uyarlanabilir araç ve yönergelerin eksikliği: Öğrenme sistemleri çok faydalıdır, ancak çoğu uyarlanabilir değildir ve kullanıcı modeli de önceden tanımlanmamıştır. Ayrıca, bu tür sistemlerin kullanıcı arayüzleri genellikle yönergeler dikkate alınmadan belirlenir.

• İşbirlikçi teknolojiler ve yöntemler konusunda eğitim eksikliği: Herhangi bir akademik personelin (öğretmen gibi) mesleki gelişiminin bir parçası olarak sürekli eğitime ihtiyacı vardır. Bu tür eğitimler genellikle uyarlanabilir ve işbirlikçi süreçlerle başa çıkabilen teknolojiler kullanılmadan gerçekleştirilir. Bütünleşik bir pedagojik-teknolojik içeriği benimseyerek bu ihtiyaçların karşılanması gerekmektedir.

Tüm bu sorunların, çevrimiçi öğrenme sistemlerinin kullanılabilirliği ve kalitesi üzerinde kritik bir etkisi vardır. Bu nedenle, bu tür sistemler için, öğrenme sürecinin kalitesini artırmak ve kullanıcı arabirimi (UI) kullanılabilirliğini artırmak için dikkate alınması gereken kavramları göstermeyi amaçlayan genel bir mimari geliştirdik.

Bu makalenin geri kalanı şu şekilde yapılandırılmıştır: Bir sonraki bölümde, bu tür genel mimariyi geliştirmemize yardımcı olan ana kavramları açıklıyoruz. Ardından, kullanılabilirlik konusuna odaklanarak bir IS’nin geliştirme döngüsünde kullanılan en iyi uygulamaları sunuyoruz. Son olarak, bu metnin ana noktalarını özetliyoruz.


Öğretim materyali hazirlama İlkeleri
Dijital materyal Örnekleri
Dijital materyaller nelerdir
Öğretim materyali Nedir
Materyal Tasarımı İlkeleri
Öğretim materyalleri
Materyal Tasarımı Örnekleri
Öğretim materyalleri örnekleri


ÇEVRİMİÇİ KURS MALZEMELERİ ARKA PLAN

Daha önce de belirttiğimiz gibi, bir çevrimiçi öğrenme sistemi bir VLE ve çevrimiçi ders öğretim materyallerinden oluşur. Bir VLE, öğrencilere mekansal özgürlük ve zaman esnekliği sağlamalıdır. Her öğrencinin kendi beceri ve yeteneklerinden yararlanabilmesi, daha önce geliştirdiği kendine özgü özelliklerini (bilişsel, sosyal veya duygusal) kullanabilmesi ve daha önce edindiği deneyim ve uzmanlığını uygulayabilmesi için yeterince esnek olmalıdır. 

Bir VLE’de bulunan bazı araçlar şunlardır: öğreticilere ve ders materyallerine bağlantılar, işbirliği araçları (tartışma forumları, sohbetler gibi), değerlendirme araçları ve yönetim araçları.

Öğretim materyalindeki ana odak noktası: içerik, alıştırmalar ve çözümler ile proje ve ders notlarıdır. Çevrim içi ders materyali özel bir hazırlık gerektirir: hedef ve beklenen sonuçlar belirtilmeli, anahtar kelimeler sağlanmalı ve her bölümün başında ve sonunda bir inceleme bulunmalıdır.

Bazı yazma araçları, öğretmenlerin kendi öğretim materyallerini geliştirmelerine izin verir. Belirli programlama dilleri (HTML, FLASH, SVG) için olanlar gibi diğer araçlar yalnızca uzman ekipler tarafından kullanılır.

ÇEVRİMİÇİ ÖĞRENME SİSTEMLERİNDE KULLANILABİLİRLİK İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

Burada önerilen genel mimari, farklı alanlarda (insan-bilgisayar etkileşimi, bilişsel bilimler, ergonomi, yapay zeka ve pedagoji) çalışılan bazı kavramları dikkate alarak VLE ve çevrimiçi ders öğretim materyallerinin geliştirilmesini amaçlamaktadır.

Bu şekle göre, bir çevrimiçi öğrenme sisteminin kullanılabilirliği, bileşenleri kaliteli bir şekilde oluşturulduğunda ve kullanıcıların ihtiyaçları dikkate alındığında garanti edilebilir.

Bir bileşenin kalitesi şu anlama gelir: (i) uygulamadaki kalite, sisteme dahil olan bilgi ve bilgiyi ifade eden içeriğe karşılık gelir. Bilgi (öğrenme öyküleri ve nesneleri gibi) öğretim materyallerinin geliştirilmesiyle ilgilidir ve bilgi (vakalar gibi) özellikle forumlardaki işbirlikçi uygulamalarla ilgilidir, örneğin; (ii) sistemin etkileşimli bilgilerinin (pencereleri, düğmeleri vb.) iyi bir şekilde belirtilmesine atıfta bulunan kullanıcı arabirimindeki kullanılabilirlik; ve (iii) farklı ortamlarla (ses, metin, görüntü) etkileşimi kamera, mikrofon vb. cihazlar aracılığıyla mümkün kılan etkileşim araçları aracılığıyla kullanılabilirlik.

Kullanıcının kalitesi, yeni etkileşim araçlarını ve teknolojilerini kullanma becerisine, bilgisayar tabanlı sistemlerle deneyimine ve söz konusu alana aşinalığına işaret eder.

Bir çevrimiçi öğrenme sisteminde kullanılabilirlikle ilgili kavramlar şunlardır:

• Öğrenme uygulamalarının modellenmesinde esnekliği sağlamak için ontolojinin kullanılması. Ontoloji kavramı, sistemde “mevcut olanı” temsil tamamen belirlediğinden, tek bir bilgi temsili ile resmi terimler kümesi olarak tanımlandığı yapay zeka alanından gelmektedir.

Bir uygulama modellemesi sırasında, modeller (kullanıcı modeli gibi), bilgi (vaka çalışmaları gibi) ve öğrenme hikayeleri ve bunların bir öğretim materyaliyle ilişkilendirilen öğrenme nesneleri, ontoloji kullanılarak temsil edilebilir.

Bu gösterimi kullanmanın avantajı, ontolojinin bir kez tanımlanabilmesi ve gerektiği kadar kullanılabilmesidir (evrimsel yaklaşım). Ek olarak, ontoloji, öğrenme nesneleri oluşturmak ve yeni bir kurs başlatıldığında bunları yeniden kullanmak için kullanışlıdır.

• Öğrenilebilirliği (etkili etkileşim ve maksimum performans) ve esnekliği (kullanıcı ve sistem bilgi alışverişinin çok sayıda yolu) sağlamak için yönergelerin ve insan faktörlerinin kullanılması. Öğretmenlerin inançları gibi insan faktörleri ve grafik yönleri ve kullanıcıların özellikleri ve kullanım bağlamları ile ilgili yönergeler dikkate alınmalıdır.

Yönergeler, yalnızca gerekli bilgileri göstermek veya kullanıcının sistem iletişim kutusunu kontrol etmesine izin vermek gibi arayüzlerin ergonomik yönleriyle ilgili önerilerdir. Bir sistemin arayüz tasarımı sırasında yönergelerin dikkate alınması, tasarımcının kullanıcılara bilgilerin en iyi şekilde sağlanacağını belirlemesine ve sistemin optimum erişilebilirliğini sağlamasına olanak tanır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir