Elektronik Pazarın Ekonomik Gücü

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Elektronik Pazarın Ekonomik Gücü

22 Mayıs 2023 E-Ticaretin ekonomik Hayatta etkilediği Faaliyetler E-ticaretin ekonomiye etkisi 0
Yapay Veri Kümesi

Elektronik Pazarın Ekonomik Gücü

Dört vakanın bu tartışması, piyasa sürecinin yeniden yapılandırılmasına (elektronik piyasaların geleneksel piyasa işlem süreçlerine nasıl yenilik getirdiği) ve bunun sonucunda elde edilen ekonomik kazanımlara (artan piyasa etkinliği) odaklanmaktadır.

Elektronik piyasa sistemleri tarafından sağlanan işlem etkinliği ve verimliliğinin iyileştirilmesi, yukarıda tartışılan üç işlem süreci boyutu boyunca araştırılır: bilgi toplama, sözleşme oluşturma ve ticaret anlaşması.

Alım satım kalemleri, geleneksel işlem yöntemleri, piyasa yapıcılığı başlatan firmalar, faaliyet süresi, sistem genelinde, yeni fiyat bulma yöntemleri ve bunların değerlendirmeleri açısından dört vakayı karşılaştırır. Elektronik pazar benimsemelerinin gözlenen değerleri özetlenmiştir.

Örnek :

Pastoral endüstri, dünyanın en büyük sığır eti ihracatçısı ve herhangi bir ülkenin en büyük koyun nüfusuna sahip olan Avustralya için önemini koruyor. Avustralya’nın şu anda yaklaşık 26 milyon sığır, 121 milyon koyun/kuzu ve 2,7 milyon domuz nüfusu var. 1995 yılında yaklaşık 10 milyon sığır, 34 milyon koyun/kuzu ve 5 milyon domuz 4,1 milyar ABD doları değerinde işlem gördü.

Pastoral endüstrinin karlılığı, hayvancılıkta etkin ve verimli ticarete bağlıdır. Birçok hayvanın yaşamları boyunca birkaç kez satılması ihtiyacı, pastoral değer zincirinde etkin canlı hayvan ticaretinin önemini artırmaktadır.

Canlı hayvan ticareti yerel üreticiler arasında yapılır; ayrıca, gezici alıcıların yerinde üreticilerle sözleşme müzakereleri yaptığı ‘çiftlik kapısı’ ticareti de vardır. Bu, üreticiye kolaylık sağlar, ancak mutlaka rekabetçi bir fiyatla sonuçlanmaz. Bu nedenle, uzun yıllardır canlı hayvan satışına yönelik baskın mekanizma, çiftçilerin ürünlerini yüz yüze müzayedeler yoluyla pazarlayabildikleri satış ticareti olmuştur.

Avustralya genelinde 100’den fazla açık artırma vardır. Tedarikçiler, genellikle ürünlerini satış için müzayedelere getiren yerel çiftçilerdir. Alıcılar genellikle et ihracatçıları/işleyicileri, toptancılar, et perakendecileri (süpermarket zincirleri) ve müşteri çiftçileri için mağaza stoklarını satın alan acentelerdir.

1980’lerin başında, Avustralya’da ve denizaşırı ülkelerde canlı hayvan pazarlamaktan sorumlu bir endüstri yasal otoritesi, canlı hayvan ticareti süreci için bir yeniden yapılandırma projesi başlattı.

Japon tüketiciler genellikle ikinci el arabaları lisanslı satıcılardan satın alırlar. Karmaşık bir tapu kaydı ve düzenleme ağı, bireyler arasında kullanılmış arabaların doğrudan ticaretini zorlaştırır.

Gizli kusur risklerinden kaçınmak ve finansal krediler almak da Japon tüketicilerin güvenilir ve önemli kullanılmış araba satıcılarıyla çalışmayı tercih etmelerine neden oluyor. Bir tüketicinin istediği bir araç envanterinde yoksa, ikinci el araba satıcıları rakiplerinin envanterine güvenmek yerine genellikle açık artırmalara gider. 1995 yılında, Japonya’da 144 otomobil müzayedesinde 1482 milyar Yen (15 milyar ABD Doları) değerinde 3,6 milyondan fazla kullanılmış araba satıldı.

Geleneksel otomobil müzayedesinde, araçlar, alıcılar ve satıcılar müzayede yerlerinde toplanır. Tüccarlar genellikle müşterileri için araç arayan veya takas satmak isteyen kullanılmış araba satıcılarıdır. Müzayede alanına arabalar teker teker getirilir ve alıcılar el kaldırarak teklif verir. Arabalar müzayededen önce oto tamircileri tarafından incelense de, alıcıların tahminen yüzde 80 ila 90’ı müzayededen önce arabaları bizzat inceliyor. Böylece ürün akışı, açık artırma süreci ile birleştirilir.


E-ticaretin ekonomiye etkisi
E-Ticaretin ekonomik Hayatta etkilediği Faaliyetler
e-ticaretin faydaları nelerdir
Elektronik pazarlama Nedir
E-ticaret Kullanıcı sayısı
Mesafe Ekonomisi nedir
Deloitte e-ticaret Raporu


AUCNET, 1986 yılında, bilgisayarların ve gelişmiş iletişim teknolojisinin araba aramak için harcanan muazzam zamanı ortadan kaldırabileceğini fark eden girişimci bir kullanılmış araba satıcısı tarafından tanıtıldı. AUCNET sistemi, arabaların video görüntüleri, karakter tabanlı veriler ve standart bir müfettiş derecelendirmesi kullanılarak satıldığı merkezi bir çevrimiçi toptan satış pazarıdır.

Satıcılar araçlarını, hasarı değerlendiren ve kalite sıralamasını tek bir rakamla (1’den 10’a kadar) özetleyen AUCNET teknisyenlerine kontrol ettirmelidir. AUCNET aracılığıyla satılan bir araba, işlem tamamlanana kadar satıcının bulunduğu yerde kalır. Ardından, bir nakliye şirketi genellikle ürünü doğrudan alıcıya teslim eder. Elektronik müzayede sırasında, satıcılar ve alıcılar AUCNET’in merkezi ana bilgisayarına uydu aracılığıyla bağlanır.

AUCNET’in geleneksel otomobil müzayedelerine göre avantajı, bayilerin bilgi toplamasına yardımcı olma becerisidir. Geleneksel otomobil müzayedelerine katılmak zaman alıcıdır. Belirli arabaların ne zaman satılacağına dair kesin bir program olmadığı için, bir bayi bir veya iki araba için teklif vermek için bütün bir günü geleneksel bir müzayedede geçirebilir.

Kullanılmış araba satıcıları genellikle satış elemanı olduklarından, geleneksel müzayedelere katılarak satış fırsatlarını kaybederler. AUCNET müzayede programı önceden dağıtıldığından, kullanılmış araba satıcıları uydu ağı aracılığıyla teklif edilen arabaların verilerini ve görüntülerini indirebilir ve müzayede sürecinde harcadıkları zamanı yalnızca satın almak istedikleri arabalarla sınırlayabilirler. Bayiler ayrıca bilgileri müşterilere gösterebilir ve müşterilerin isteklerine göre bu arabaları teklif listelerine dahil edebilir.

Japonya’daki geleneksel otomobil müzayedelerinin çoğu, kullanılmış araba satışları için park yerlerinin giderek seyrekleştiği ve pahalılaştığı metropol bölgelerinde düzenleniyor. Bu nedenle geleneksel müzayedeler, satışa sunabilecekleri kullanılmış araba sayısıyla sınırlıdır.

AUCNET, tek bir park yeri kullanmadan en büyük otomobil müzayedesini yarattı; 1995’te 230.000’den fazla kullanılmış araba listeledi. AUCNET, önümüzdeki beş yıl içinde tahmin edilen yüzde 15’lik beklenen yıllık büyüme oranı ile artan satış hacmini kolaylıkla karşılayabilir. Sonuç olarak, AUCNET’teki alıcılar, bölgesel otomobil müzayedelerinde mevcut olandan daha fazla araç seçeneğine sahiptir ve bu nedenle daha yüksek ortalama fiyatlar ödemeye isteklidir.

Ayrıca, geçmişte kullanılmış araba satıcıları, bir arabayı müzayede alanına taşımak ve eğer satılmazsa tekrar geri getirmek için önemli nakliye masraflarına katlanmak zorundaydı. Otomobil müzayede sitelerine getirilen arabaların yaklaşık yüzde 45’i satılmadı. AUCNET, lojistiği piyasa işlemlerinden ayırarak bu tür maliyetleri ortadan kaldırdı.

Geleneksel otomobil müzayedelerine göre bu avantajlarla AUCNET’in iş hacmi, ilk faaliyete geçtiğinden bu yana yıllık bileşik büyüme oranı yüzde 26 arttı. 1995 yılında, AUCNET 230.000’den fazla kullanılmış araba listelediğinde, şirket yalnızca 136 çalışanla 6.1 milyar Yen (61 milyon ABD Doları) satış üzerinden 1.8 milyar Yen (18 milyon ABD Doları) işletme karı kaydetti. Bayiler arasındaki üyelik ağı her çeyrekte yaklaşık 100 oranında artarak 1995 yılı sonunda 4.150’ye ulaşmıştır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir