Elektronik Piyasalar – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Elektronik Piyasaların İşletme Mühendisliği için Simülasyon
Elektronik pazarların (e-pazarlar) oluşturulmasını desteklemek için bilgi ve iletişim teknolojisi (BİT) uygulanmaktadır. Elektronik veri değişimi (EDI), farklı kuruluşların bilgi sistemleri arasında yapılandırılmış veri alışverişidir. EDI genellikle e-pazarlara doğru atılan ilk adım olarak kabul edilir.
Zamanla EDI genişletildi ve elektronik pazar yerleri oluşturmak için kuruluşlar arası bilgi sistemleri (IOS) kullanıldı. IOS, alıcılar ve satıcılar arasında aracı görevi görür. Muhtemelen en iyi bilinen IOS örnekleri, genellikle sınırlı sayıda katılımcıya sahip kapalı sistemler olan havayolu rezervasyon sistemleridir.
İnternet e-pazarlarının gelişiyle birlikte, küresel bir kitleyi düşük maliyetlerle hedeflemek, iş yapmanın yeni bir yolu olarak ortaya çıktı. Bir e-pazar sistemi, katılan alıcıların ve satıcıların fiyatlar ve ürünler hakkında bilgi alışverişinde bulunmalarına izin veren kuruluşlar arası bir bilgi sistemidir.
Günümüzün e-pazarları, her türlü ürünü ve hatta hizmeti satmak için kullanılabilir ve tipik olarak, girişin bazı koşullara göre sınırlandırılabildiği, halka açık ağlar etrafında kurulur.
E-piyasalar temel pazar işlevleri sunar ve mevcut temel, yönetim bilgilerini, risk yönetimi ihtiyaçlarını karşılamayı ve bilgi sistemlerinin entegrasyonunu sağlamayı amaçlayan yetenekleri vurgulamaya başlar.
İşletmeler arası durumlardaki e-pazarlar, daha yeni pazar yapılarına doğru bir evrime tanık oluyor. Elektronik pazarının tam etkilerinin ne olduğu, nasıl ortaya çıktığı ve sonunda hangi pazarların sektörde en başarılı olacağı hala belirsiz.
E-pazarların değer önermeleri genellikle iki temel boyuta odaklanır. İlk boyutlar, pazar parçalanmasının üstesinden gelmek için talep ve/veya arzın birleştirilmesiyle ilgilidir (arama maliyeti etkinliği, fiyat şeffaflığı ve ürün maliyeti tasarrufları, pazar likiditesi, ağ dışsallıkları ve müşteri bağlılığı aracılığıyla).
İkinci boyut, daha iyi tedarik zinciri performansı için firmalar arası işbirliğini ele alır (aerodinamik iş akışları ve süreç maliyeti tasarrufları, müşteri bağlılığı ve iş süreci entegrasyonu aracılığıyla).
Spot piyasa nedir
Finansal piyasalar Nedir
Sermaye piyasası Nedir
Elüs ne demek
Finansal piyasa Türleri
Finansal Piyasalar
Elüs yatırım hesabı nasıl açılır
Elüs nasıl alınır
Tasarım kararları, likiditeyi, oynaklığı ve paydaşlara iş tekliflerini etkileyen piyasa mikro yapısını belirledikleri için kritik öneme sahiptir. E-pazarların geliştirilmesi ve tanıtılması, geliştiricinin çeşitli tasarım alternatiflerinin olası etkilerini dikkatli bir şekilde tanımlamasını, değerlendirmesini ve anlamasını gerektirir çünkü bunlar pazarın mikro yapısını belirler.
Bir işletme mühendisliği metodolojisi, mevcut pazar ve potansiyel e-pazarlar hakkında içgörü sağlayarak ve potansiyel pazarların sonuçlarını değerlendirerek e-pazarları tasarlamaya ve geliştirmeye yardımcı olabilir.
Simülasyon, bir işletme mühendisliği metodolojisinde mevcut ve olası “olacak” durumların performansını karşılaştırmak için kullanılabilir. Bu makalenin amacı, işletme mühendisliği için e-pazarların simülasyonuna ilişkin araştırma konularını tartışmaktır.
E-piyasalar, talep ve arzı koordine etmek için çok çeşitli koordinasyon mekanizmalarını ve piyasa yapılarını kullanabilir. Tüccarların muadillerini nasıl aradıklarına dayalı olarak piyasa yapılarının bir taksonomisi gösterilmektedir. Uygulamada tacirlerin ilgisine göre her türlü piyasa yapısı ve eşleştirme mekanizması kullanılabilir.
E-piyasaların özü, bilgi, anlaşma ve uzlaşma aşamalarında özerk kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen çeşitli birbirine bağlı faaliyetlerin koordinasyonudur.
Koordinasyon konusunda iki karşıt görüş vardır. Görevlerin koordinasyonu yaklaşımında süreçlerin tasarımı, görevler arasındaki bağımlılıkları yöneten koordinasyon mekanizmalarına bağlıdır.
Taahhütlerin koordinasyonu yaklaşımı, kuruluşların kasıtlı konuşma eylemleri yoluyla oluşturduğu taahhüt ağlarını vurgular. Bu koordinasyon yaklaşımı, insan taahhütlerinin yerine getirilmesini vurgular ve faaliyetleri sözleşmeler ve vaatler açısından tanımlar.
Bu iki koordinasyon bakış açısının birleşimi, bir e-pazarın, özerk kuruluşlar tarafından satın alma, satış ve kuruluşların bilgi sistemleri arasında veri alışverişi yaparak gerçekleştirdiği birbirine bağlı faaliyetlerin koordinasyonu olarak tanımlanmasına yol açar ve kuruluşların taahhütler üzerinde anlaşmalarına ve yerine getirmelerine olanak tanır.
E-pazarlardaki tacirlerin gereksinimleri kolayca ortaya çıkarılamaz ve yenilikçi mekanizmalar veya bilinçli takaslar talep edebilir. Tüccarlar arasında bilgilerin zamanında paylaşılması genellikle önemli bir sorundur.
Bilgi paylaşımı, tacirlerin süreçlerinin verimli koordinasyonu için gereklidir, oysa örneğin satıcılar, bilgilerin daha düşük fiyatlar için pazarlık yapmak için kullanılmasını veya rakiplerle paylaşılmasını önlemek ister.
Alıcılar ve satıcılar farklı ve hatta karşıt gereksinimlere sahip olabileceğinden, e-pazar iş mühendisliğindeki bir başka tipik konu da eşleştirme mekanizmalarının seçimidir. Örneğin, bir tacir işlem süresini en aza indirmek isterken, diğeri seçilen bir ticaret ortağının güvenilirliğini en üst düzeye çıkarmak isteyebilir.
En göze çarpan karşıt koşul, alıcıların mümkün olan en iyi ticaret koşullarında en düşük fiyata sahip olmak istemeleri, satıcıların ise geliri maksimize etmek için mümkün olan en yüksek fiyata sahip olmak istemeleridir.
Kısacası, verimli ve etkili bir e-piyasa kurulmadan önce çok sayıda diğer değiş tokuş ve kararların alınması gerekir. İşletme mühendisliği sorunlarının bir listesi gösterilir.
Teknolojinin en son durumundan ve pazar ve/veya ürün özelliklerinden kaynaklanan bazı sınırlamalar vardır; diğerleri, ilgili tarafların karşıt gereksinimlerinden ve ihtiyaçlarından geliyor.
E-pazarların işletme mühendisliği için simülasyonu, karar vericilerin bu konulara ilişkin içgörü kazanmasına yardımcı olabilir. Bu, onları gerçek hayatta pahalıya mal olabilecek ve hatta müşteri kaybına neden olabilecek denemeler yapmak zorunda kalmadan bilinçli seçimler yapma konusunda desteklemelidir.
İŞ MÜHENDİSLİĞİ İÇİN SİMÜLASYON
E-pazarlar doğası gereği yalnızca sınırlı bir şekilde uygulanabilen karmaşık ve analitik yöntemlerdir. Analitik teknikler denge durumundaki piyasa mekanizmalarını analiz eder ve genellikle adil ve etkin piyasa mekanizmasına odaklanır.
Bu yaklaşımlar, eşleştirme mekanizmalarının anlaşılmasına ve tasarımına katkıda bulunsa da, pratik bir durum için e-pazarların etkisini değerlendirme konusunda karar vericilere yardımcı olmuyor. Bir e-piyasa, uygulanmadan önce maliyetler, kullanım, işlem süresi, teslimat süresi, teklif sayısı, eşleşme şansı vb. kriterler açısından değerlendirilmelidir. Analitik yaklaşımlar, iş süreçlerini yürüten aktörler arasındaki etkileşimden kaynaklanan zamana bağlı dinamikleri de kavrayamaz.
İş süreçlerinin simülasyonu, iş sistemlerinin özünü anlamamıza, değişim fırsatlarını belirlememize ve önerilen değişikliklerin temel performans göstergeleri üzerindeki etkisini değerlendirmemize izin verdiği için, operasyonel araştırmanın en yaygın kullanılan uygulamalarından birini oluşturur.
Bir işletme mühendisliği yaklaşımının arkasındaki felsefe, mevcut pazarın bir simülasyon modelini geliştirmek, bu modelle deneyler yapmak ve alternatif pazar durumları ile deneyler yapmaktır.
E-pazarların analizi, geleneksel pazar süreçlerinin anlaşılmasıyla başlamalı ve e-pazarın benimsenmesinin bir sonucu olarak geleneksel işlem yöntemlerinin nasıl değiştiğini araştırmalıdır.
Animasyon genellikle simülasyonun standart bir özelliğidir. Bir animasyon modeli, bir problem durumunun grafiksel bir temsilidir ve nesnelerin zamana bağlı dinamiklerinin, statik bir arka planın, performans göstergelerine genel bir bakışın ve bir kullanıcı arayüzünün görselleştirilmesini içerir.
Animasyonun amaçları, karar vericilerin modellenen sistemin dinamik etkileşimleri, “olduğu gibi” ve “olması gereken” durumun performansı hakkında fikir edinmesini kolaylaştırmak ve dinamik bir modelleme çalışmasında yer alan taraflar arasındaki iletişimi kolaylaştırmaktır.
Elüs nasıl alınır Elüs ne demek Elüs yatırım hesabı nasıl açılır Finansal piyasa Türleri Finansal Piyasalar Finansal piyasalar Nedir Sermaye piyasası Nedir Spot piyasa nedir