Elektronik Ticaret Potansiyeli
Elektronik Ticaret Potansiyeli
Son birkaç yılda, piyasa yapıcı firmalar tarafından kendi piyasalarında işlem etkinliğini ve verimliliğini artırmak için çeşitli elektronik piyasa sistemleri uygulamaya konmuştur. Elektronik pazaryerlerinin başarılı bir şekilde uygulanması birkaç sektörde bulunabilse de, bazı sistemler başarısız oldu veya bunların penetrasyon hızları tahmin edilenden daha yavaş, bu da önemli engellerin devam ettiğini gösteriyor.
Bu bölüm, elektronik piyasanın benimsenmesinin arkasındaki ekonomik güçleri ve engelleri piyasa sürecinin yeniden yapılandırılması perspektifinden analiz etmektedir. Bu analiz için ikisi başarılı ve ikisi başarısız olan dört elektronik piyasa benimseme vakası kullanılmıştır.
Ekonomik faydalar, bilgi teknolojisinin (BT) sağladığı pazar süreci yeniliğinin işlem maliyetlerini nasıl azalttığı ve pazar verimliliğini nasıl artırdığı araştırılarak incelenir. Benimseme engelleri, yeniden yapılandırmadan kaynaklanan işlem riskleri ve direnci analiz edilerek belirlenir.
Elektronik piyasa sistemlerinin başarılı bir şekilde konuşlandırılması, benimsemenin ekonomik yararları ile birlikte bu engellerin dikkate alınmasını gerektirir. Bu bölüm, piyasa yapıcı firmalar tarafından elektronik piyasa sistemlerinin analizi, tasarımı ve uygulanması ile ilgili bu örnek olay incelemelerine dayanan öneriler sunmaktadır.
Elektronik pazarlar, elektronik iletişim maliyetleri düştükçe ve karmaşık bilgileri ağlar yoluyla iletme yeteneği arttıkça, geleneksel ticaret biçimlerine giderek daha popüler alternatifler haline geldi.
Ticaret borsaları veya canlı hayvan müzayedeleri gibi piyasa yapıcı firmaların rolü, işlem yapma maliyetini azaltmaktır. Bu kuruluşlar, üye tüccarların işlemlerini kolaylaştırmak ve tesislerinde işlem yapanların hak ve görevlerini düzenleyen ticaret kurallarını oluşturmak için ortaya çıkmıştır.
Son on yılda, birçok piyasa yapıcı firma kendi piyasalarında işlem etkinliğini ve verimliliğini artırmak için elektronik piyasa sistemlerini benimsemiştir. Bu sistemler tarafından paylaşılan bir özellik, lojistiğin (ürün akışları) çevrimiçi ticaret yoluyla piyasa işlemlerinden ayrılmasıdır.
Piyasa etkinliğini ve işlem risklerini etkileyen temel ekonomik ve sosyal özellikleri araştırarak piyasa yapıcı firmaların elektronik ticareti benimsemelerini incelemektedir.
Elektronik pazar yerleri birçok endüstride başarılı bir şekilde benimsenmiş olsa da, teknik olasılıkların kurumsal gerçeklere dönüştürülmesi genellikle yavaştır veya başarısızlıkla sonuçlanır. Açıkça engeller olduğu kadar fırsatlar da var. Bu araştırmayı yönlendiren kilit sorular şunlardır: Piyasa yapıcı firmaların elektronik piyasayı benimsemelerini sağlayan başlıca ekonomik güçler nelerdir?
türkiye’nin ilk e ticaret sitesi
türkiye e-ihracat rakamları
E-ticaret ne Demek
e-ticaret nasıl yapılır
E-ticaret Türleri
E-ticaretin Avantajları
E-ticaret ne kadar kazandırır
e-ticaret ne satabilirim
Elektronik pazar benimsemelerinin ardındaki hangi riskler veya engeller başarılı uygulamayı sınırlıyor? Benimseme sırasında iyi bir şekilde belgelenen ekonomik faydalara rağmen, elektronik pazarlar neden genellikle başarısız oluyor? Piyasa yapıcı firmalar engelleri azaltmak ve benimseme başarısızlığından kaçınmak için hangi stratejileri kullanabilir?
Son yıllarda, elektronik hiyerarşiler ve elektronik pazarlarla ilişkili işbirlikçi stratejilerdeki ve endüstri yapılarındaki değişiklikler hakkında çok şey yazıldı. Malone, Yates ve Benjamin, elektronik ticaretin tanıtılmasının, BT işlem maliyetlerini düşürdüğü için hiyerarşilerden ziyade piyasaların daha fazla kullanılmasına yol açacağını öne sürdüler.
Bu elektronik pazar hipotezini, bilgisayarlı kredi organizasyon sistemlerine ilişkin bir vaka incelemesi kullanarak test etti. Firma sınırlarını incelemek için işlem maliyeti argümanını dahili bir acente maliyetiyle bütünleştirin.
Pek çok yazar, elektronik ticareti kullanan firmaların, basitçe firmaların pazarlara olan güvenini artırmak yerine, genellikle ağlar35 ve katma değerli ortaklıklar gibi yeni organizasyon biçimleri ürettiklerine dikkat çekmiştir.
Firmaların dış kaynak kullanımını artırdıklarında, artan fırsatçı ve operasyonel riskler nedeniyle bunu sınırlı sayıda uzun vadeli ticari ortakla yaptıklarını savundu. Satın alan firmaların neden tedarikçi sayısını sınırladığını açıklamak için koordinasyon maliyetlerine sözleşmesiz yatırımlar kavramını dahil etti.
Piyasa yapıcı firmalar için elektronik ticaret çalışması, bu önceki çalışmalardan farklı bir yaklaşım gerektirir. Ne ekonomik koordinasyon mekanizması sorunu (hiyerarşiler, ağlar veya pazarlar) ne de firma sınırları sorunu (üretim veya dış kaynak) alakalı değildir.
Analiz, geleneksel piyasa süreçlerinin anlaşılmasıyla başlamalı ve elektronik piyasanın benimsenmesinin bir sonucu olarak geleneksel işlem yöntemlerinin nasıl değiştiğini araştırmalıdır. Bu bölüm, elektronik pazar sistemlerinin gelişimini, pazar süreci yeniden yapılandırması (MPR) olarak adlandırdığımız bir yeniden yapılandırma perspektifinden incelemektedir. Yani, çevrimiçi ticaret sisteminin getirilmesini, piyasa yapıcı firmaların kurumsal pazarlarda işlem sürecini yenilemek için yaptıkları stratejik bir hareket olarak görüyoruz.
MPR’nin avantajı, elektronik pazar benimsemeleriyle ilgili hem fırsatları hem de engelleri analiz etmemize izin vermesidir. Bir yandan, BT tarafından etkinleştirilen yeni işlem sürecinin piyasa etkinliğini nasıl iyileştirdiği incelenerek ekonomik teşvikler incelenebilir.
Öte yandan, değişime karşı direncin analizi başarısız benimsemeleri açıklayabilir. Bu, çeşitli endüstrilerden elektronik piyasanın benimsenmesine ilişkin dört vakayı incelemektedir.
Bu sistemlerin tümü, geleneksel pazar süreçlerine yenilik getirmek için mevcut veya yeni pazar yapıcı firmalar tarafından tanıtıldı. CALM ve AUCNET, hizmetlerinin başlangıcından bu yana başarılı olmuştur.
Diğer iki sistem, yalnızca bir veya iki yıl sonra faaliyetlerini durdurdu. Hem başarılı hem de başarısız vakaları analiz ederek, elektronik piyasa sistemlerinin benimsenmesinin arkasındaki ekonomik güçlerin yanı sıra engelleri de inceliyor ve piyasa yapıcı firmaların elektronik ticaret uygulamalarını benimsemedeki başarısızlık risklerini sınırlamaları için öneriler ve stratejiler geliştiriyoruz.
Piyasa yapıcı firmaları, belirli bir türden çok sayıda meta borsasının düzenli olarak yer aldığı, alışverişi yöneten kurumsal kurallar tarafından kolaylaştırılan ve yapılandırılan sosyal kurumlar olarak görüyoruz.
Piyasa işlemleri, sözleşmeye dayalı anlaşmayı ve mülkiyet haklarının değiş tokuşunu içerir; piyasa yapıcı firmalar bu faaliyetleri yapılandırmak, organize etmek ve meşru kılmak için mekanizmalar sağlar. Bir piyasa yapıcı firma örneği, bir fiyat üzerinde anlaşmaya varmak için belirli bir yöntemin, adetin veya rutinin kullanılmasını içeren bir müzayede piyasasıdır.
Müzayede organizasyonu, tanıtım, büro işleri, teklif yeri, depolama alanı vb. ek olarak, teklif verme sürecini ve ticaret anlaşmasını yapılandıran ticaret kuralları sunar. Böylece, piyasa yapıcı firmalar sadece takas yerleri sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kendi tesislerinde yapılan mübadeleleri standartlaştırmak ve meşrulaştırmak için kurumsal kurallar da sağlar.
E-ticaret Nasıl Yapılır E-ticaret ne Demek E-ticaret ne kadar kazandırır e-ticaret ne satabilirim E-ticaret Türleri E-ticaretin Avantajları türkiye e-ihracat rakamları türkiye'nin ilk e ticaret sitesi