Erişilebilirlik Yönergeleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Erişilebilirlik Yönergeleri – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

22 Şubat 2023 Engelli standartları Yönetmeliği Erişilebilirlik mevzuat ve standartları 0
Destek Gereksinimleri

Web İçeriği Erişilebilirlik Yönergeleri

1994 yılında kurulan World Wide Web Konsorsiyumu (W3C), ilk olarak Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) tarafından organize edilmişti.

W3C, özellikle engelli insanlar için Web’e erişimin nasıl genişletileceği sorusunu ele almak için Nisan 1997’de Web Erişilebilirlik Girişimi’ni (W AI) başlattı. Şubat 2000’de WAI, Web İçeriği Erişilebilirlik Kılavuzları 1.0 (WCAG) ve Yazma Aracı Erişilebilirlik Kılavuzları 1.0 (AT AG) ve Kullanıcı Aracısı Erişilebilirlik Kılavuzu 1.0’ı (UAAG) yayınladı.

WCAG, Web içeriği geliştiricilerinin buluşması için üç öncelikli kontrol noktası belirler. Yönergeler, üç öncelik içinde 14 ayrı yönerge altında düzenlenen 64 kontrol noktasını içermektedir.

• Öncelik I. Geliştiriciler, minimum düzeyde erişilebilirlik elde etmek için Öncelik I kontrol noktalarına uymak ZORUNDADIR. Aksi takdirde, bir veya daha fazla grup bilginin bir kısmına erişmeyi imkansız bulacaktır.
• Öncelik II. Geliştiriciler, daha yüksek düzeyde erişilebilirlik için Öncelik II kontrol noktalarına UYMALIDIR.
• Öncelik III. Geliştiriciler MA Y, maksimum erişilebilirlik ve kullanılabilirlik için Öncelik III kontrol noktalarını ele alır.

Kılavuzların konuları arasında resimler, programlama komut dosyaları, gezinme, multimedya, formlar, çerçeveler ve tablolar yer alır. Yönergeler, ilgili bir kontrol listesiyle ayrıntılı ve önceliklendirilmiştir. WCAG 1.0, uluslararası topluluk tarafından kabul edilen erişilebilirlik standartlarının temeli haline geldi.

Diğer Ülkelerdeki Yasalar, Düzenlemeler ve Politikalar

World Wide Web’in sınırları yoktur, bu nedenle “her yerde uluslar elektronik ve bilgi teknolojisine erişilebilirliği artırmak için politikalar ve standartlar geliştiriyor”. Bu ülkeler arasında Avrupa ülkeleri, Kanada, Avustralya ve Japonya bulunmaktadır. Avrupa Topluluğu, kurucu bir katılımcı olarak WAI’ye mali destek sağlar.

Bu ülkeler arasında Avustralya ve Kanada yasa çıkaran iki ülkedir. Önde gelen Avustralya yasal standartları arasında 1992 tarihli Engelli Ayrımcılığı Yasası (DDA) ve 1977 tarihli Yeni Güney Galler Ayrımcılık Karşıtı Yasası yer alır. engelliler için erişim eşitliği.

Kanada’da, Kanada Kamu Hizmeti Komisyonu’nun (PSC) Eşitlik ve Çeşitlilik Müdürlüğü “herhangi bir ülkede Web sayfalarını değerlendirmek için kullanılan bir dizi Web erişilebilirlik yönergesi oluşturan ilk hükümet kurumuydu”. Hazine Müsteşarlığının İnternet Danışma Komitesi tarafından 1998 yılında oluşturulan Ortak Görünüm ve His Çalışma Grubu, resmi hükümet politikasına temel teşkil edecek standartlar ve yönergeler oluşturmakla görevlidir.

WEB ERİŞİMİ İLE İLGİLİ SORUNLAR

Erişilebilir Web tasarımının uygulanmasında karşılaşılan mevcut sorunlar, yalnızca tasarım sorunlarından kaynaklanmadığı gibi, yasa, yönetmelik ve hükümetle ilgili standartların eksikliğinden de kaynaklanmamaktadır, ancak yasalarda cevaplanmamış sorular olmasına rağmen, uygulamada zorluk yaratmaktadır. 

Karşı karşıya olduğumuz mevcut sorunlar, yasal gereklilikleri yerine getirme zorunluluğunun olmaması ve kaynak erişilebilirliğini sağlamanın yasal bir zorunluluk olduğunun farkında olmamamızdır. Birçok Web geliştiricisi, Web sayfalarının engelli kişiler için ne ölçüde erişilebilir olduğuna odaklanmamıştır.

Bu durum, kurumların erişilebilir Web tasarım tekniklerini uygulamaya yeni başladıklarını ve erişilebilir Web sayfaları tasarlamanın aciliyetinin farkında olmadığını ortaya koymaktadır.

Uygulamaya engel teşkil eden birincil sorun, elektronik ve bilgi teknolojisi erişilebilirliğine yönelik mevcut yasal çerçevenin aslında bazı ortamlarda belirli teknoloji kategorilerini, diğer ortamlarda diğer kategorileri kapsayan, ancak hiçbir yerde bir sorunların veya çözümlerin gözden geçirilmesi veya kapsamlı değerlendirmesi gerekir.

Yasal gerekliliklerin yerine getirilmesinde yükümlülüklerin olmaması, uygulama sürecini daha da karmaşık hale getirmiştir. Çoğu durumda, yükümlülüklerin bulunmaması, erişilebilir Web siteleri oluşturmaya ilişkin yasal sorumluluğa aşina olunmamasından kaynaklanmaktadır.

Minimum uyumluluk ile maksimum erişilebilirlik arasındaki çelişkili görüşler, bu sorunları bir araya getiriyor. Çoğu Web tasarımcısının ya yasa ve yönetmeliklerden habersiz olduğu ya da erişilebilirlik gerekliliklerini göz ardı ettiği ya da sadece yasal gerekliliklerin bir parçası olarak bunlara dikkat ettiği yönünde bir eğilim vardır.


Erişilebilirlik standartları
TSE erişilebilirlik Standartları
Erişilebilirlik mevzuat ve standartları
Engelli standartları Yönetmeliği
engelli rampası yönetmeliği 20-19
ERİŞİLEBİLİRLİK KILAVUZU pdf
Bina erişilebilirlik Yönetmeliği
Erişilebilirlik YÖNETMELİĞİ


Günümüzün ağ ortamı tarafından yaratılan sorunun bir kısmı, yardımcı teknoloji yazılım çözümlerini kullanan bağımsız iş istasyonlarının artık yeterli olmamasıdır, çünkü Web ortamında, bir birey ile bir bütün olarak İnternet topluluğu arasındaki bağlantı ele alınır ve bu ağlara erişim sağlanır. Web, yardımcı teknolojiye sahip iş istasyonları kullanılarak duruma göre ele alınamaz.

Erişilebilirlik konusuna yaklaşırken Herkes için Erişilebilirlik: Erişilebilirlik Gereksinimlerini Anlamak kitabının yazarı John Mueller, konuya evrensel tasarım açısından yaklaşılması gerektiğine işaret ediyor: “Uygulama oluşturduğunuz, kullanıcının makineye bağlamış olabileceği herhangi bir donanımla eşit derecede iyi çalışmalıdır.

Yardımcı teknoloji, daha temel düzeyde, yani içeriğin sunulduğu formatta oluşturulan engelleri tek başına aşamaz. Örneğin, elektronik formlar kullanıldığında, form engelli kişilerin gerekli bilgileri doldurmasına ve çevrimiçi işlemi tamamlamasına olanak tanımalıdır.

Uygun bilgilerin nereye girileceği talimatı verilmezse, en akıllı ekran okuyucu bile giriş kutusuyla ne yapacağını bilemez, dolayısıyla görme engelli veya kör olan kullanıcı da ne yapacağını bilemez.

Erişilemeyen tasarımın yarattığı erişim engelleri, en gelişmiş yardımcı teknolojilerle bile aşılamaz. Ayrıca, yardımcı teknoloji uyumsuzluk sorunlarına da yol açabilir. Bu nedenle Web ortamı, Web tasarımında bilgisayar iş istasyonunun ötesine geçen potansiyel engellerin incelenmesini zorunlu kılar.

UYGULAMA

Sayfalara nüfusun büyük bir bölümünün erişebilmesini sağlayan evrensel Web tasarım ilkelerinin uygulanmasından kaynaklanan faydalar ortaya çıkmaktadır. Yardımcı teknolojide bulunan işlevsellikler, dijital mimarimizi düzene sokabilir ve engelli kişiler tarafından Web tasarımında ihtiyaç duyulan işlevsellik, Web tabanlı işlemlerin dinamik gereksinimlerini karşılayabilir.

Evrensel bir Web tasarımı, özellikle bireysel bilgisayar iş istasyonlarına yönelik yardımcı teknolojinin maliyetini büyük ölçüde azaltacak ve kullanıcılara her yerden her zaman evrensel erişim sağlayacaktır. Geniş anlamda, evrensel bir Web tasarımı, ayrılmış, bölümlere ayrılmış ve ad hoc bir yaklaşımla erişilebilirlik elde etmek yerine engelli topluluğunun bir bütün olarak yararlanmasına olanak tanır.

Evrensel olarak erişilebilir Web sayfaları oluşturmanın ezici faydalarına neredeyse hiç itiraz edilemez. Ancak, erişilebilirlik engelleri genellikle sistematiktir. Eğitim, politika ve tasarımımızda erişilebilirlik konularını ele almanın pratik ve yasal nedenleri vardır. Yeni Web uygulamalarının hızlı gelişimi devam ederken, engellerin kendilerinin genişlemeye devam etmeyeceğinden emin olmak gerekir. Uygulama sürecinde muazzam çabaların devam ettiğini gördük.

Web erişilebilirliği sorunları, erişilebilirlikle ilgili yasaların anlaşılması ve toplumumuzdaki büyük eşitsizliklerin sonuçları hakkında farkındalık yaratmaya yönelik eğitim, çözüme yönelik ilk adımdır. Engelli kişilerin erişilebilirlik çözümlerinin satın alınmasına ve/veya geliştirilmesine dahil edilmesi çok önemlidir.

Böylece, uyumluluk ve erişilebilirlik sorunları stratejik planlama aşamasında öngörülebilir ve ele alınabilir. Sorunların belirlenmesi ve onarımların uygulanması, Web sitesi erişilebilirlik değerlendirmesinin iki ayrılmaz unsurudur.

Değerlendirmenin yapılabilmesini sağlamanın bir yolu, değerlendirmenin kurumun Web planlama ve tasarım sürecine dahil edilmesini önermektir. Bir diğeri, kurumun kendi kontrol listelerini geliştirmesi veya W3C tarafından yayınlanan en güncel yönergeleri takip etmesidir.

Değerlendirme, erişilemeyen ihlal alanlarını ve içeriği belirtmelidir. Değerlendirmeye dayalı olarak, bulguları ve değişim önerilerini entegre etmek için bir plan yapılmalıdır. Erişilebilir Web tasarımını kolaylaştırmak için araçlar geliştirmek, erişilebilir bir Web sitesinin nihai başarısının anahtarıdır.

Evrensel tasarım ilkelerine ulaşılmalı ve nihai sonuç olarak aracılık ve şifre çözme için yardımcı cihazların aracına büyük ölçüde bağımlı olunması görüşünden yararlanılmalıdır. Erişilebilirliğin kullanılabilirliğin ayrılmaz bir parçası olduğu anlayışıyla kullanılabilirlik çalışmaları yapmak, kapsayıcılığı teşvik etmeye yardımcı olacaktır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir