HYPERTEXT VE WEB’İN GEÇMİŞİ – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
HYPERTEXT VE WEB’İN GEÇMİŞİ
Vannevar Bush (1945) hiper metni “memex”i tasavvur ettiğinde, o sırada aşırı bilgi yüklemesi sorununu çözmesine yardımcı olacak kişisel mikrofiş tabanlı bir sistem hayal etmişti. Onun “memex” vizyonu, referans yoluyla bilgiye hızlı ve sezgisel olarak erişmek için insan zihnini taklit eden bir sistem arayışının başlangıcını müjdeledi.
1965’te Nelson (1987) “hipermetin” terimini türetti ve onu metinsel bilgiyi sıralı olmayan formatta yapılandırmanın radikal yeni bir yolu olarak, Bush’un rüya “memex”inin bilgisayar tabanlı bir enkarnasyonu olarak sundu. Hipermetin tarihinin “ilk” yıllarında teknoloji, birçok fikrin gerçekleşmesi için yeterince karmaşık olmasa da, hipermetin öncüleri, hipermetin teknolojisinin sunabileceği özel bir şey olduğuna yürekten inanıyorlardı.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, yıllar geçtikçe, hipermetin sistemleri daha karmaşık hale gelir ve bilgisayar, hipermetin kavramının sadece duyulmasını değil görülmesini sağlayan teknolojidir. İnternetin artan popülaritesi ve ağ oluşturmadaki gelişmeler, Web gibi ağ bağlantılı hiper metin sistemlerinin doğuşunu gördü.
1990’da başlatılan Web projesi, ilk olarak CERN’de (Cenevre, İsviçre’deki Avrupa Nükleer Fizik Araştırma Merkezi) yüksek enerjili fizik araştırmaları için çevrimiçi bir bilgi aracı olarak oluşturuldu. Web’in yaratıcıları Berners-Lee ve meslektaşları, onu hiper metin paradigmasına dayalı olarak inşa ettiler. Örümcek ağına benzemesine bağlı olarak, bu hipermetin bağlantıları dünyasına Web de denir.
Web ilk olarak 1991’de kullanıma sunulmuş olmasına rağmen, ancak Ocak 1993’te Ulusal Süper Bilgisayar Uygulamaları Merkezi (NCSA) tarafından Mosaic’in yayınlanmasından sonra gerçekten önem kazandı. NCSA’nın Web istemcisi Mosaic, kullanımı kolay grafik arayüzü sayesinde Web’i geniş ve çeşitli bir kullanıcı topluluğu için erişilebilir hale getirdi.
Mosaic and the Web evrensel bir hipermetin oluşturmayı başardı. Netscape Navigator’ın 1994 yılında Mosaic’in orijinal yazarı tarafından ortaklaşa kurulan ticari bir şirket tarafından piyasaya sürülmesiyle, İnternet’teki son kullanıcı sayısı olağanüstü bir rakama yükseldi. Bugün, Web dünya çapında milyonlarca kişi tarafından kullanılmaktadır. İnterneti o kadar değiştirdi ki, internetin modern kullanımıyla neredeyse eş anlamlı hale geldi.
Aynı kullanılabilirlik sorunları hiper metin, hiper ortam, multimedya ve World Wide Web’de de ortaya çıktığından, özlü olmaları için hepsini “Web” olarak adlandıracağız.
DEVAM EDEN TASARIM VE KULLANILABİLİRLİK SORUNLARI
Halasz’ın Köprü Metni Konferansı’ndaki çığır açıcı makalesinden bu yana, hiper metin sistemlerinde yedi tasarım sorunu tespit edildi; bu konular aşağıdaki konularda çoklu araştırma gündemlerinin çekirdeğini oluşturdu: (a) arama ve sorgulama; (b) kompozitler; (c) sanal yapılar; (d) hipermetin ağında/üzerinde hesaplama; (e) sürüm oluşturma; (f) ortak çalışma; (g) genişletilebilirlik; ve (h) uyarlanabilirliktir.
Aradan geçen 15 yıl içinde bu konular birkaç kez yeniden gözden geçirilmiş ve birçok araştırma sistemi orijinal yedi konuyu ele almaya çalışsa da, hala daha iyi, kullanılabilir köprü metni uygulamaları üretmiyoruz.
1994 ve 1995’te Web’in katlanarak büyümesiyle, bu sorunlar özellikle akut hale geldi. Nielsen (1996), Web tasarımında en önemli 10 hatayı sıraladı: (1) çerçeve kullanımı; (2) en son teknoloji; (3) kayan metin, kayan yazılar, sürekli çalışan animasyonlar; (4) karmaşık URL’ler (Tekdüzen Kaynak Konumlandırıcılar); (5) yetim sayfalar; (6) uzun kayan sayfalar; (7) navigasyon desteğinin olmaması; (8) standart olmayan bağlantı renkleri; (9) güncel olmayan bilgiler; ve (10) aşırı uzun indirme süreleri.
Nielsen (1999) bu hataları üç yıl sonra tekrar gözden geçirdiğinde, 10 hatanın hepsinin hala hata olduğu sonucuna vardı. Daha az gezinme sorununa neden olan uzun sayfaları kaydırmanın yanı sıra, diğer dokuz hata hala önemli kullanılabilirlik sorunlarına neden olur ve modern Web sitelerinde bundan kaçınılmalıdır.
World Wide Web
World Wide Web giriş
World Wide Web ne Demek
World Wide Web ne zaman kuruldu
World Wide Web kim buldu
World wide
Dark web
Tim Berners-Lee
Mevcut çalışmayla ilgili bir araştırma, hiper metin/Web uygulamalarında aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasının hala devam ettiğini gösteriyor gibi görünüyor: (a) belgeler için yapılandırılmış arama yeterince desteklenmiyor; (b) Web sitelerinin özelliklerini kanıtlamak zor veya imkansızdır; (c) bakım resmi mekanizmalar tarafından desteklenmemektedir; ve (d) bilgilerin kişiselleştirilmesi veya kullanıcı gruplarına uyarlanması zor veya imkansızdır.
Sormak istediğimiz soru şudur: Bu iyi niyetli çabaların amacına ulaşamaması, yanlış veya eksik varsayımlara dayanarak yanlış veya uygun olmayan çözümler aranması olabilir mi?
Psikolojik bir sorunsa, tamamen son kullanıcıların bilgisayar ekranlarından, karmaşık bilgi yapılarından yararlanamamasından ve tasarımdaki hiçbir şeyin bunu iyileştiremeyeceğinden kaynaklanıyor olabilir. Dolayısıyla psikolojik bir sorun olarak hafifletilebilir ancak daha iyi tasarımla çözülemez.
Eğer bir mühendislik problemi ise kötü sistem tasarımından kaynaklanabilir ve kötü tasarım psikolojik problemlere neden olur. Bu nedenle “suç” yalnızca son kullanıcılara ait olmamalıdır!
YENİ TASARIM VE KULLANILABİLİRLİK SORUNLARI
Dünya, dünyanın dört bir yanından son kullanıcılarla küresel bir pazar haline geliyor. Bununla birlikte, Galdo ve Nielsen’e (1996) göre, uluslararasılaştırma ve yerelleştirmeye olan bu artan ilgi, henüz uluslararası son kullanıcılar için artan kullanılabilirliğe çevrilmemiştir.
Küreselleşme, kültür ve etikle ilgili yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Tasarımla ilgili olarak, standart insan-bilgisayar etkileşimi (HCI) yönergeleri yeterli olmayabilir. Değiştirilmeleri, genişletilmeleri veya sınırlandırılmaları gerekebilir.
Kültür ve Tasarım
Kültür, “düşünce ve duygulardan oluşan öğrenilmiş davranış” olarak tanımlanmaktadır. Son kullanıcıların tarama ve kültürler arası ihtiyaçlarını karşılamak için köprü metni/Web uygulamalarında çok az hüküm vardır.
Kültürel yönlerin ihmal edilmesinin bir nedeni, kullanılabilirlik başarısızlığının oldukça yaygın olması ve kültürel kullanılabilirlik konularını bu şekilde tanımanın zor olması olabilir, çünkü tasarımcılar dünyayı kendi kültürel bakış açılarından görmeden edemezler ve işleri hakkında savunmacı. Bu nedenle, sistem tasarımcıları için kültürel kullanılabilirlik sorunları, kültürel farklılıklardan ziyade cehalet sorunları veya basitçe “kullanıcı hataları” olarak gizlenebilir.
Renklerin yanı sıra, uluslararası son kullanıcılar için etkileşimli arayüzlerin tasarımını etkileyebilecek kültürel faktörler şunları içerir: sözlü ve yazılı diller; okuma/yazma yönü; renklerin anlamları ve tercihleri; ve kullanılan işaretlerin, resimlerin, sembollerin yorumlanması gerekir.
Kullanılabilir ve kullanışlı etkileşimli sistemler üretebilmek için tasarımcıların, son kullanıcıların kültürel tercihlerini göz önünde bulundurarak iyi tasarım özelliklerinin sistemlere dahil edilmesini sağlamaları gerekir.
Dark web Tim Berners-Lee World wide World Wide Web World Wide Web giriş World Wide Web kim buldu World Wide Web ne Demek World Wide Web ne zaman kuruldu