İş Modeli – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Kalıcı Bir Varlık Olarak İş Modeli
M-ticaret bir iş biçimidir ve aynı zamanda kalıcı ve doğal bir özelliktir. Modellememizde bir adım daha ileri giderek ısrarcı ama aynı zamanda değişken olanın iş modeli olduğunu söylüyoruz.
Fikrimiz, somut bir m-ticaret ortamında her zaman bir iş modeli vardır, ancak düzenleme alanına, kullanılan teknolojiye, kültüre ve diğer faktörlere bağlı olarak farklı olabilir ve olacaktır. İş modelleri, iş aktörleri tarafından tasarlanır. Onları öncelikle şirket olarak algılıyoruz.
Kalıcı Bir Olgu Olarak Sürekli Değişim
Tıpkı modern bilgi teknolojisinin diğer alanlarında olduğu gibi, m-ticarette de tek istikrarlı özellik değişimdir. Temel teknoloji, iş modelleri, kurallar ve yönetmelikler dahil olmak üzere somut unsurlar zaman içinde değişir.
Özellikle mobil telekom ağlarında devreye giren yeni teknoloji, m-ticareti mümkün kıldı ve iş modelleri ve ortaya çıkan ihtiyaçlar hızla pazarın temelini oluşturmaya başlasa da, en azından ilk aşamada bunun ana itici güç olduğunu düşünüyoruz.
Etkinleştirme teknolojisi kavramını tanıtarak, yeni bir teknolojiden yerleşik ve konuşlandırılmış bir teknolojiye doğru olan bu hareketi ele alıyoruz. Laboratuarlarda geliştirilen ve belki de gelecekte konuşlandırılacak olan teknolojidir.
Kısmen mevcut durumda gerekli olan teknolojidir (örn. güvenlik ve mahremiyetin korunması), kısmen keşif amaçlıdır (saniyede Gigabit, Gbps cinsinden ölçülen çok yüksek iletim kapasitesine sahip kablosuz iletim teknolojisi).
Somut bir olanak sağlayan teknolojinin m-ticarette fiilen kullanılmadan çok önce var olabileceğini (örneğin, mesaj şifreleme) veya m-ticaretin ortaya çıkan ihtiyaçlarına yanıt olarak kısa sürede geliştirilebileceğini belirtmekte fayda var. örneğin mobil dijital haklar yönetimi.
M-ticaret çerçevesinin temel yapısı sunulur; Bu çerçevenin bileşenleri aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Daha ayrıntılı bir tedavi sağlanır.
• Düzenleyici Çerçeveler: Yasaların, standartların ve tavsiyelerin organizasyonel ve teknik yönleri ile bunların tanımlarında yer alan organlar.
Buradaki ana aktörler, OECD ve AB gibi uluslararası kuruluşlar, hükümetler, standardizasyon kuruluşları (ISO, ANSI, ETSI) ve 3GPP ve Open Mobile Alliance gibi standartları geliştirmek için çeşitli endüstri sektörlerinin oluşturduğu çıkar gruplarıdır. Kalıcı varlıklar ve ilişkileri daha ayrıntılı olarak sunulur.
• İş Modelleri: İş dünyası oyuncuları, sağlanan hizmetler, iş protokolleri, gelir paylaşımı ve davranış kuralları dahil olmak üzere iş yönleri bu alandaki önemli eserlerdir. Bu alan ilgili iş yönlerini, kalıcı kavramları ve yapıları yakalar.
Belirli bir bölgedeki düzenleyici ortam, yerel (iş) kültürü, bireylerin ekonomik gücü ve şirketlerin farklılıkları nedeniyle dünyanın farklı yerlerinde ve her an iş modelleri farklı bir şekle sahiptir. Somut iş modelleri, yeni teknolojiler ve yeni iş fırsatları somut olarak uygulanabildiğinde zaman içinde değişir. Kalıcı varlıklar ve ilişkileri sunulur.
Is modeli Örnekleri
IKEA iş modeli
Is modeli analizi
Girişimcilik Is modeli nedir
Gelir ortaklığı iş modeli
Netflix iş modeli
İs modeli oluşturma
B2B is modeli
• Küresel Altyapı: Küresel altyapı küresi, gerçek hizmetlerin yanı sıra mobil ticareti kolaylaştıran küresel ağ ve somut terminallerle ilgilenir. Gerçek küresel altyapı, İnternet de dahil olmak üzere birçok kablosuz erişim ağının ve omurgasının bir yama çalışmasıdır. Herhangi bir zamanda farklı mimari düzeylerde heterojendir ve olacaktır. Bunun nedeni, dünyanın farklı yerlerinde gelişimin farklı hızlarda ilerlemesidir.
• Etkinleştirme Teknolojileri: Bu alan, yeni kriptografi, gizliliği koruyan teknolojiler, yüksek doğrulukta konumlandırma ve terminaller için yeni piller ve diğer enerji kaynakları gibi kullanıcı terminalleri ve ağ teknolojileri için gelişmekte olan teknolojileri içerir. Aynı zamanda standardizasyon ve ticari çıkar gruplarını ve bu gelişmekte olan teknolojileri geliştiren diğer organizasyonları da içerir. Tipik örnekleri, halen araştırılmakta olan 4G (ve ötesi) teknolojileridir.
M-ticaret ortamının bizim adlandırdığımız şekilde dört ilgi alanına bölünmesi, bu alanların çok kalıcı göründüğü ve yaşam sürelerinin herhangi bir somut bileşenden çok daha uzun olduğu gözlemiyle motive edilir. Nedenleri temelde basittir.
Düzenleyici çerçeveler, modelimizde iş ortamını, dağıtılan ağları ve yeni teknolojilerin geliştirilmesini düzenlemek için gerekli olan kurumsal yönleri ele alır.
Etkinleştirici teknolojiler bir bakıma her şeyin temelidir çünkü değişimleri, küresel altyapı ve iş modellerinde yeni teknolojilerin konuşlandırılması için gerekli bir koşuldur. Yeni teknolojilerin gelişimi durursa, bu üst alanlarda durgunluk anlamına gelir.
Küresel altyapı, belirli bir anda dağıtılan terminaller, erişim ağları, omurgalar, sunucular ve diğer bileşenlerin toplamıdır. Aynı zamanda somut m-ticaret işlemleri için teknik desteği, yani yerinde iş modelleri için uygulama desteğini içerir.
İş modelleri aynı zamanda, iş ortakları, para ve içerik akışı vb. dahil olmak üzere teknik düzeyden başka birçok yönü de ele alır. Kendi hayatlarını organizasyonlar içinde ve organizasyonlar arasındaki etkileşim kalıpları olarak yaşarlar.
Belirlenen varlıklar ve bunlar arasındaki kalıcı ilişkiler aşağıdaki diyagramlarda gösterilmektedir. Oradan elde edildi ve daha ayrıntılı olarak açıklandı.
Mobil ticaret ortamının en yaygın kalıcı özelliklerini tanımlamaya çalıştık. Bazıları istenmez ve onlardan kaçınmak isteniyorsa ortak eylem gerektirir. Diğerleri, bu bağlamda tanımladığımız şekliyle m-ticaret kavramının doğasında var olan özelliklerdir.
Çerçevenin ana katkısı belki de, kendi görece bağımsız gelişim kurallarına sahip olan, ancak yine de diğer alanlarla sıkı sıkıya bağlı olan, oldukça ısrarcı dört ilgi alanının ayrılmasıdır. Ayrıca, küreler içinde diğerlerinden daha kalıcı olan bazı varlıkları da belirliyoruz. Ancak bu, mevcut mobil ticareti anlamak için tek önemli varlıkların bunlar olacağı anlamına gelmez.
İlginç sorular, alanlar arasındaki ilişkiler ve bunların gelişimi ile ilgilidir. Örneğin, hangi düzenlemeler iş modelini, altyapıyı ve olanak sağlayan teknoloji geliştirmeyi engelliyor?
Hangisi onu teşvik ederdi? Mahremiyeti, alanlara nüfuz eden bir kavram olarak V eijalainen ve Weske’de (2003) tartıştık ve mahremiyetin korunmasını farklı alanlardaki farklı konuları ele alan bir gereklilik olarak ele aldık. Ayrıca, düzenleyici çerçeveler alanındaki şirketler ve diğer aktörler arasındaki somut karşılıklı bağımlılıklar nelerdir?
Yeni kolaylaştırıcı teknolojilerin gelişimini teşvik eden veya engelleyen bu tür somut iş modelleri nelerdir? Farklı alanların ekonomik parametreleri nelerdir: altyapı maliyeti ne kadardır, yeni teknolojilerin geliştirilmesi ne kadardır ve mobil ticaret ekonomik açıdan ne kadar getiri sağlamalıdır?
Önemli bir soru şudur: Rekabet altında şekillenen çeşitli alanlardaki bu oluşumlar ve konular nelerdir? Ticari aktörler ve düzenleyiciler arasında küresel veya bölgesel olarak hangi konularda anlaşmaya varılmalıdır?
B2B is modeli Gelir ortaklığı iş modeli IKEA iş modeli Is modeli analizi Girişimcilik Is modeli nedir İs modeli oluşturma Is modeli Örnekleri Netflix iş modeli