İşletmelerde Bilgi Teknolojilerinin Uygulanması – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

İşletmelerde Bilgi Teknolojilerinin Uygulanması – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri

29 Mart 2023 Bilişim sistemi örnekleri Bilişim sistemleri hayatımızı nasıl kolaylaştırır İşletmelerde bilgi akışı 0
Hedefleri Koruma

İşletmelerde Bilgi Teknolojilerinin Uygulanması

Bilgisayarlar otuz yılı aşkın bir süredir ticari olarak, iş idaresinde ve bilgi sağlamak için kullanılmaktadır. Orijinal niyetler, veri işlemedeki (başlangıçta adı verilen) dikkat odağı ve veri işleme çabasının doğası bu dönemde önemli ölçüde değişti. Faaliyeti tanımlayan ifadenin kendisi, orijinal “veri işleme”den “yönetim bilgisi”ne geçerek daha uygun “bilgi işleme”ye dönüşmüştür.

Bilgisayarlar ilk kez ticari organizasyonlarda büro işlevlerini otomatikleştirmeye başladığından beri, bilgisayar tabanlı bilgi sistemlerinin geliştirilmesine büyük çaba sarf edildi. İşletmeleri resmileştirilmiş sistemlerle desteklemenin hafife alınacak bir görev olmadığı artık iyi bilinmesine rağmen, bu amaca en iyi nasıl ulaşılacağı yavaş yavaş anlaşıldı.

Görüş ve yaklaşımlardaki değişim ve dikkat odağındaki kayma kısmen ilgili teknolojideki hızlı ilerlemeden kaynaklanmaktadır. Ancak bugün deneyimlediğimiz değişen tutumlara, günün teknolojisini kullanmayla ilgili iyi ve kötü deneyimler de neden olmuştur.

Son yıllarda, tutumlardaki genel değişikliğe iki faktör daha katkıda bulunmuştur. Bilgisayarların kullanımı yoluyla daha tutarlı bilgiler elde edildikçe, bilgi gereksinimlerine ilişkin genel farkındalık düzeyi arttı.

Aynı zamanda, genel ekonomik eğilimler, özellikle işgücü maliyetindeki artış, bilgisayarla ilgili teknolojinin olumlu fiyat eğilimleriyle birleştiğinde, bilgisayar ve otomatik sistemlerin kullanılmasında kesin avantajlar sunmuş gibi görünüyordu. Bununla birlikte, teknolojinin varsayılan bu potansiyeli her zaman gerçekleştirilememiştir.

Bu bölüm, çeşitli gelişmeleri (teknolojinin kendisinin nasıl değiştiği, bilgi sistemlerini geliştirmeye nasıl gittiğimiz, bilgi sistemleri destek hizmetlerini nasıl organize ettiğimiz, sistemlerin rolünün nasıl değiştiği vb.) bilgi işlemin kısa tarihindeki eğilimler ve önemli dönüm noktaları vardır.

En önemlisi, gerçekte ne olduğunu açıklığa kavuşturmayı amaçlar, böylece bilgi teknolojisinin bu görünüşte karmaşık dünyasını ve uygulamalarındaki gelişmeleri daha iyi anlamak ve bunun çalışma hayatlarımızla nasıl bir ilişkisi olduğunu görmek için daha iyi bir konumda olur.

Yine de bir uyarı kelimesi. Olayları yorumlamaya çalışırken, her şeyin sorunsuz geliştiği gibi yanıltıcı bir izlenim vermemiz mümkündür. Çoğu zaman yapmadılar. Şu anda algıladığımız eğilimler, büyük olasılıkla o sırada dahil olanlar için farkedilemezdi. Onlara göre çeşitli gelişmeler, çoğunlukla bilgi sistemlerinin karmaşıklığına katkıda bulunan bağlantısız olaylar olarak görünebilirdi.

Veri İşleme

Bilgisayarların ilk kez kullanıma sunulduğu 1950’lerin başlarında, bilgisayarların ticari uygulamaları varsa bile çok az vardı. Bilgisayar, bilim adamları ve kod çözücülerle ilgili, devasa bir hesaplama makinesi olarak selamlandı. Ticari bilgi işlem ve veri işlemenin büyük ölçekte ortaya çıkması, ikinci ve üçüncü nesil bilgisayarlar piyasaya çıkana kadar değildi.

İlk ticari bilgisayarlar, esas olarak büyük idari departmanların rutin büro işlerini otomatikleştirmek için kullanılıyordu. Sistem geliştiricilerin dikkatini ilk çeken, büyük ölçekli idari işlemlerin ekonomileriydi. İlk bilgisayarların maliyeti ve daha sonra sistem geliştirmenin yüksek maliyeti, diğer herhangi bir uygulamayı ekonomik olarak imkansız hale getirdi veya gerekçelendirilmesi çok zor hale getirdi.

Bu ilk sistemler, delikli kartlar, kağıt bant ve yazıcılar gibi oldukça sınırlı giriş ve çıkış ortamlarını kullanan toplu sistemlerdi. Bilgisayarları bu şekilde kullanmak başlı başına büyük bir başarıydı. İşlemenin kartlar gibi birim kayıt ekipmanından aktarılması, bu pahalı makinelerde sürekli parti üretimine izin verdi.

Bu yeterli bir ekonomik gerekçeydi ve ilk etapta bir bilgisayara sahip olma önerisini gerçekten çok uygulanabilir kılıyordu. Bu dönemde geliştirilen sistemlerin tipik bir örneği, temelde iyi tanımlanmış büro işlemlerinin entegre versiyonları olan maaş bordrosu ve defteri kebir sistemleriydi.

Uygulamaları bu tür ekonomik ilkelere göre seçmenin, sistemler ve sonuçta ortaya çıkan uygulama portföyü üzerinde yan etkileri oldu. Sistemler, muhtemelen ilişkili olan diğer sistemler dikkate alınmadan geliştirildi ve çoğu şirketin sistem portföyü parçalandı.

Çeşitli sistemlerde, genellikle birbiriyle ilişkili verilerin tekrarlanmasından kaynaklanan makul miktarda tekrarlama vardı. Gelişen bilgi işlem sistemleriyle pratik deneyim temelinde gelişen geleneksel yöntemler bu durumu kolaylaştırmadı. Bu ilk yöntemler, otomatikleştirdikleri süreçleri rasyonalize etmekten çok bilgisayarı çalıştırmaya odaklanıyordu.

Paralel ancak ayrı bir gelişme, endüstri ve ticarette yöneylem araştırması (OR) ve yönetim bilimi (MS) tekniklerinin artan kullanımıydı.


Bilişim sistemi örnekleri
Bilişim sistemleri hayatımızı nasıl kolaylaştırır
Bilişim Sistemleri nelerdir
İşletmelerde bilgi akışı
Bilgi sistemleri ve özellikleri
Bilişim sistemi nedir
İşletmelerde Bilgi Sistemi Uygulamaları
Yönetim bilgi sistemi Nedir


Doğrusal ve doğrusal olmayan programlama, kuyruk teorisi, istatistiksel envanter kontrolü, PERT-CPM, istatistiksel karar teorisi ve benzeri teknikler üzerine teorik çalışma 1960’tan önce iyi kurulmuş olmasına rağmen, anketler OR ve MS aktivitesinde bir filizlenme olduğunu gösterdi.

Ameliyathane ve MS’deki endüstriyel ve akademik çalışmadaki artış, her zamankinden daha güçlü ve güvenilir bilgisayarların varlığı ve bulunabilirliğiyle ilgisiz değildi.

Genel anlamda, 1960’ların OR ve MS akademisyenleri ve uygulayıcıları teknik olarak yetkin, hevesli ve disiplinlerinin yönetimi bir sanattan bilime dönüştüreceğinden emindi. Geriye dönüp bakıldığında bu grup hakkında haklı olarak söylenebilecek bir başka genel yorum da, yaptıkları işin davranışsal ve örgütsel yönleriyle ilgili olarak saf olduklarıdır.

Bu gerçek ne yazık ki pek çok hevesli ve iyi niyetli çabanın oldukça çarpıcı bir şekilde başarısız olmasına neden oldu ve OR ve MS’yi talihsiz bir itibarsızlığa düşürdü ve bu da birçok durumda disiplinin gerekli yansımasını ve reformunu engelledi.

Veri işleyen insanlar aynı zamanda yaptıkları iş için kendi teorik temellerini geliştirmeye başladılar ve bu da yeni bir mesleğin yapılmakta olduğunun işaretlerini gösteriyordu. Sistem geliştirme sürecini oluşturan farklı faaliyetler tanınırlık kazandı ve sonuç olarak sistem analizi, İşletme ve Bakımdan farklı ve programlamadan ayrı bir kilit faaliyet olarak ortaya çıktı.

Bu noktaya kadar, veri işleyen insanlar temelde iki tür uzmanlık bilgisine sahipti: bilgisayar donanımı ve programlama. Bu noktadan itibaren, şimdiye kadar sistem geliştirmeden ayrı olarak gerçekleştirilen bazı faaliyetler bir araya getiren ayrı bir profesyonel sistem analisti ortaya çıktı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir