KAYNAK HARİTASI – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Akıllı Kaynakların Değerlendirilmesi
Kuruluşların hayatta kalabilmesi için çevreleri hakkında, örneğin müşteriler, rakipler, tedarikçiler, hükümetler veya her türlü sosyoekonomik ve teknolojik eğilimler hakkında bilgi üretmesi ve işlemesi gerekir. Bu bilgiyi elde etme süreci genellikle rekabetçi istihbarat olarak adlandırılır.
Rekabetçi istihbarat sürecindeki önemli bir aşama toplama aşamasıdır. Bu aşamada, ilgili kaynakları belirlemek, bunlara erişmek ve onlardan veri almak gerekir.
Her veri sınıfı için birçok olası kaynak mevcuttur ve doğru olanları belirlemek genellikle zordur. Ayrıca kaynaklara erişim ve veriye erişim çok fazla çaba gerektirebilir ve sorunlu olabilir.
Bu bölümde, kaynakların etkili ve verimli kullanımını desteklemek için bir araç sunuyoruz: kaynak haritası. Özünde, bir kaynak haritası veri sınıflarını kaynaklara bağlar ve bu bağlantılar hakkında bilgi içerir. Bu bilgi, erişim kolaylığı, geri alma kolaylığı ve alınan verilerin yararlılığı açısından kaynakların yeterliliğini gösterir. Bir kaynak haritası, uygun kaynakların seçimini destekleyebilir ve mevcut kaynakların genel yeterliliğinin değerlendirilmesini destekleyebilir.
Rekabet istihbaratı süreci genellikle dört aşamalı bir döngü olarak tanımlanır.
Bu döngü, (a) yönlendirme aşamasını (kuruluşun çevre verilerinin hangi yönleriyle toplanması gerektiğini belirlediği), (b) toplama aşamasını (kaynakların belirlendiği ve verilerin toplandığı), (c) analiz aşamasını içerir. (verilerin stratejik amaçlar için yararlı olup olmadıklarını değerlendirmek üzere analiz edildiği) ve (d) yaygınlaştırma aşaması.
Toplama aşaması en çok zaman alan aşama olarak kabul edilir ve dikkatli yapılmadığı takdirde birçok zorluk ortaya çıkar. Toplama faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütmek için, hangi kaynakların ne tür veriler içerdiği ve bu kaynaklara nasıl yaklaşılacağı (verilerin toplanmasına ilişkin üst bilgi) hakkında bilgi sahibi olmak çok yardımcı olacaktır. Bu bölüm, bu meta verileri yapılandırmak ve ele almak için bir araç sunar: kaynak harita.
Çevre hakkında veri toplamak için kişinin yapması gerekir:
1. olası kaynakları tanımlayın,
2. kaynağın değerini yargılayın (farklı kriterler; örneğin ilgili verileri içeriyor mu? Bu kaynağı kullanmanın maliyeti nedir?
3. Uygun kaynakları seçmek için değer yargılarını kullanın.
Pek çok yazar, mevcut çeşitli kaynaklara işaret ederek Adım 1’i tartışır. Tipik kaynaklar arasında İnternet, çevrimiçi veritabanları, satış temsilcileri, dahili veya harici uzmanlar, CEO’lar, dergiler, fuarlar, konferanslar, elçilikler ve benzeri yer alır.
Literatür, değerleme adımını daha dolaylı olarak ele almaktadır. Açık ve kapalı kaynaklar, dahili ve harici kaynaklar veya birincil ve ikincil kaynaklar gibi kaynaklarla ilgili ayrımları tartışır.
Bu ayrımlar zımni olarak kaynakların değerlendirilmesinde kullanılan kriterlere atıfta bulunur. Açık kaynaklara karşı kapalı kaynaklar arasındaki ayrım, dolaylı olarak, örneğin toplama kolaylığı veya alaka düzeyi gibi kriterlere atıfta bulunur. Birincil kaynaklara karşı ikincil kaynakların ayrımı, dolaylı olarak verilerin güvenilirliği kriterine atıfta bulunur.
Görüşümüze göre, değerleme kriterleri bu ayrımlar biçiminde zımnen değil, açıkça belirtildiğinde kaynaklara daha kesin bir şekilde değer vermek mümkündür.
Seçim adımı literatürde (ve uygulamada) daha da zor. Bu adım, gerekli verileri toplamak için uygun kaynakları seçmek üzere değer yargılarını birleştirir. Kaynak seçimi için çok az yöntem tasarlanmış gibi görünmektedir.
Bu makalede, kaynakların değerlendirilmesini ve seçimini yapılandırmak ve desteklemek için bir araç öneriyoruz: kaynak haritası. Bu araç, istihbarat haritaları ve bilgi haritaları üzerine kuruludur. Kaynak haritasının amacı, uygun kaynakların hızlı bir şekilde belirlenmesine ve mevcut kaynaklardaki zayıflıkların tespit edilmesine yardımcı olmaktır.
Dünya jeotermal haritası
türkiye’de jeotermal enerji haritası
Türkiye Enerji Kaynakları Haritası
Türkiye enerji Hatları Haritası
Türkiye Jeotermal su Haritası
Türkiye jeotermal
Türkiye termik santral Haritası
MTA harita
ARAÇ OLARAK KAYNAK HARİTASI
Kaynak Haritası Nedir?
Bir kaynak haritası, verileri (veya veri sınıflarını), istenen verilerin toplanması için (en) uygun kaynakların seçilebileceği şekilde kaynaklara bağlar. Bir matris olarak bakıldığında, sütun girişleri veri sınıflarına (örneğin, rakip X tarafından geliştirilmekte olan ürünler) ve satır girişleri olası kaynaklara atıfta bulunabilir.
Daha sonra her sütun, istenen verileri toplamak için hangi kaynakların kullanılabileceğini gösterir (örneğin, bir patent veri tabanı, ekonomik dergiler veya rakip X’in İnternet sitesi). Hangi kaynakların (en) uygun olduğunu belirlemek için, kaynak haritasının uygunluk kriterleri ve bunların değerlendirilmesi hakkında bilgi içermesi gerekir.
Kaynak haritasındaki hücreler (veri sınıflarını kaynaklara bağlayan) bu bilgiyi içermelidir. Bu bilgiyi elde etmek için, (a) ilgili kriterlerin ne olduğu, (b) bunlara nasıl bir değer verilebileceği ve (c) kaynakların uygunluğuna ilişkin genel bir yargıya bunların nasıl entegre edileceği açık olmalıdır. Sonraki iki bölüm bu konuları ele almaktadır.
Kaynak haritayı veri sınıfları verilen toplama aktivitelerini desteklemek ve yapılandırmak için bir araç olarak ele aldığımızı unutmayın. Verilerin (sınıfların) yönlendirme aşamasında (zeka döngüsünün ilk aşaması) zaten tanımlandığını varsayıyoruz.
Kaynakları Değerlendirme Kriterleri ve Puanları
Kaynakların uygunluğunu değerlendirme kriterleri, kaynakları ele almak için gereken üç faaliyetle bağlantılıdır. Bu faaliyetler şunlardır.
1. Kaynağa erişim. Erişmek, tam konumu belirlemek ve geri almaya hazırlanmak için kaynağa yaklaşmak anlamına gelir.
2. Verilerin kaynaktan alınması (kaynakla etkileşim halinde).
3. Alınan verileri daha sonraki işlemlerde kullanmak (yani istihbarat üretimi için).
Bu faaliyetlere atıfta bulunarak, kaynakların uygunluğu dört boyuta bağlıdır: (a) erişim kolaylığı, (b) erişim kolaylığı, (c) alınan verilerin içeriğinin kullanışlılığı ve işlem kolaylığı ve (d) maliyet etkinliği.
Erişim ve Alma Kriterleri
Erişim ve geri alma ile ilgili kaynakların uygunluğunu değerlendirmek için, bir kaynağı kullanmanın önündeki engeller kriter olarak işlev görebilir.
Bu engellere örnekler aşağıdaki gibidir.
• Bir dil engeli.
• Kültürel bir engel (yani toplayıcı ile kaynak arasındaki kültür farkı).
• Kurumsal bir engel. Bazı (bürokratik) kuruluşlarda, belirli kişi ve belgeleri bulmak ve onlara yaklaşmak çok zor olabilir.
• Kişisel bir engel. Kişisel özellikler, birine yaklaşmayı ve onunla etkileşim kurmayı zorlaştırabilir.
• Coğrafi bir engel. Bazı kaynakların yerinde ele alınması gerekir.
• Teknolojik bir engel. Bazı kaynaklara erişmek ve bunlardan veri almak bazen ancak belirli bilgi ve beceriler gerektiren belirli bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla mümkün olabilir.
• Bir ücret engeli. Bazı kaynaklara erişmek ve/veya veri almak için ücret alınabilir.
• Bir zaman engeli. Bazı kaynaklar için yanıt süresi çok yavaş olabilir.
• Netlik bariyeri. Bu engel, kişinin kaynaktan gelen verileri anlamlandırmak için göstermesi gereken çabayı ifade eder. Bu engeli artıran faktörler, belirli bir jargon kullanımı ve verilerde (istenen) yapının olmamasıdır.
• Bir denge bariyeri. Bu engel, kaynağa erişimin istikrarını ifade eder (bazı kaynaklar sona erebilir, bazıları beklenen anda mevcut olmayabilir, diğerleri hizmetlerini vermeyi durdurmaya karar verebilir, vb.).
Dünya jeotermal haritası MTA harita Türkiye enerji Hatları Haritası Türkiye Enerji Kaynakları Haritası Türkiye jeotermal Türkiye Jeotermal su Haritası Türkiye termik santral Haritası türkiye'de jeotermal enerji haritası