Kullanılabilirlik ve Öğrenilebilirlik – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Kullanılabilirlik ve Öğrenilebilirlik
Kullanılabilirlik ve öğrenilebilirlik ile ilgili yukarıda belirtilen yaklaşımlara dayalı olarak yazarlar tarafından gerçekleştirilen iki çalışma. Açık ve uzaktan öğrenme (ODL) ortamının kullanılabilirliğini ve öğrenilebilirliğini değerlendirmek için 10 buluşsal eksenden oluşan birleşik bir liste oluşturdular. Dolayısıyla, Web tabanlı ODL ortamlarının kullanılabilirlik/öğrenilebilirlik uzman tabanlı değerlendirmesi için önerilen nihai sezgisel liste aşağıdaki gibidir.
1. İçerik: İçeriğin miktarı, kalitesi ve değeri kabul edilebilir mi? “Öğrenci merkezli” ve “açık” olarak nitelendirilebilir mi?
2. ODL adaptasyonu ve entegrasyonu: Program mekansal özgürlük ve zamansal esneklik sağlıyor mu? ODL ilkeleri söz konusu mu?
3. Kullanıcı arabirimi: Nielsen’in kullanılabilirlik buluşsal yöntemleri söz konusu mu?
4. Teknolojilerin kullanımı: Çevre, öğrencilerin performansını hiçbir şekilde engellemeden, temeldeki sistemin potansiyelinden tam olarak yararlanıyor mu?
5. Eğitim materyali ile etkileşim: Navigasyona uygunluk ve doğru multimedya öğeleri var mı? Ortam uyarlanabilir mi ve işbirlikçi çalışmayı destekliyor mu?
6. Öğrenci desteği: Öğrenci için yeterli rehberlik ve destek var mı? Destekleyici öğelere kolayca erişilebiliyor mu?
7. İletişim kanalı: Senkron ve asenkron iletişim mümkün mü? Eğitim seansları ve öğretmen var mı?
8. Bilgi edinimi: Kolayca edinilen bilgi ve kişisel stiller ve bilişsel düzeyler için destek. Bilginin doğrulanmasının desteklenmesi.
9. Projeler ve “yaparak öğrenme”: Yeterli alıştırma ve uygulamalı uygulama var mı? Keşfederek öğrenme destekleniyor mu?
10. Değerlendirme ve öz değerlendirme: Öğrenci ODL ilkelerine göre değerlendiriliyor mu? Öz değerlendirme araçları var mı?
Burada sunduğumuz literatür taramasından ve yaptığımız çalışmalardan elde edilen genel izlenim, yöntemin uygulanabilir olduğu ve genel olarak buluşsal değerlendirmenin avantajları olan bazı büyük avantajlar sağladığıdır: ucuz, hızlı, kolay uygula; uzmanlar, yerlerini belirlemedeki zorluklara rağmen, kullanıcılardan daha kolay bir araya getirilir; ve ihtiyaç duyulan çaba ve kaynaklarla ilgili olarak keşfettiği sorunlara göre de çok verimlidir.
Bununla birlikte, yöntemin uygulanabilirliği ile ilgili olarak, onunla çalışırken akılda tutulması gereken bazı önemli endişeler vardır.
Belki de en önemli endişe, buluşsal yaklaşımın bazen belirli görevler ve kullanıcı grupları için ortaya çıkan kullanılabilirlik sorunlarına izin vermeyebileceğidir. Ayrıca, ODL öğrencilerinin bireysel özellikleri, finansal sınıflandırma, azınlıklar ve kültürel farklılıklar veya ODL sınıfının uyumlaştırılmasına ilişkin iyi bilinen sorun gibi sosyal açıdan ilgili konuları belirleyemez ve dikkate alamaz.
Bu sorunlar, bir değerlendiricinin herhangi bir görüşünün, ikinci bir görüşün karşıt ifadesi tarafından reddedilebileceği anlamında, sistemin kullanılabilirliği ve öğrenilebilirliğinin değerlendirilmesini uç noktalara götürebilir; bu durumda paradoks, her ikisinin de haklı olmasıdır.
Ampirik değerlendirmelerde de bu sorun ortaya çıkar; alan üzerine bugüne kadar yayınlanan antagonistik çalışmalardan bahsettiğimiz için kısaca sunduk.
Bu nedenle, öğrencilerin ortak bir profili olan ODL sınıfının uyumlaştırılmasına ilişkin bir varsayımda bulunulması gerektiği açıktır, ancak bu, “ortak sınıfın” birçok özelliğini kapsamak için normalden daha geniş ve esnek olmalıdır. Bazı araştırmacılar “ortak kullanıcı” diye bir şeyin olmadığını savunsalar da ODL öğrencisi” de mümkün değildir.
Bilginin Web üzerinden iletilmesi ve birçok kişinin bir ağ üzerinden işbirliği yapmasıyla ilgili olarak, mahremiyetin korunması gibi sosyal açıdan ilgili sorunlar da ortaya çıkar. Bilgi teknolojisi, çok büyük miktarda ve çeşitte bilgiyi depolayabilir, iletebilir ve manipüle de edebilir.
ODL ortamları yapıları gereği izinsiz girişlere son derece yatkındır ve izinsiz girişlere karşı korunmanın net bir yolu henüz bulunamamıştır. Bütüncül bir şekilde değerlendirme metodolojileri hakkında gelecekteki araştırmalar, bu endişe noktasını da dikkate almalıdır.
Web tabanlı açık ve uzaktan öğrenme ortamlarının değerlendirilmesinde genel olarak uzman tabanlı metodolojilerin ve özel olarak buluşsal değerlendirmenin başarılı bir şekilde uygulanabileceğini iddia ediyoruz. Genel olarak, değerlendirilmekte olan sitenin birçok sorunu keşfedilebilir ve genel izlenim, buluşsal değerlendirmenin sonuçlarıyla, değerlendirilen alan için birçok somut iyileştirme önerilebilir ki bu da her değerlendirmenin de nihai amacıdır.
Kullanılabilirlik Nedir
Kullanılabilirlik ölçütleri
mobil ortam söz konusu olduğunda, “kullanılabilirlik” terimi nasıl tanımlanabilir?
Beklenti Tasarımı Nedir
Usability
OEE
Her sistemin nihai değerlendirmesinin kullanılabilirliğine göre yapılması gerektiğini savunun. Her yazılımın toplam kodunun %48’inin arayüzle ilgili olduğunu hesapladı; bu sayıyı %70’e çıkarırken, birçok durumda arayüzün sistemin kendisi olduğunu iddia etmektedir. Bu pozisyona tamamen katılmıyoruz; buluşsal metodolojinin belirli bir arayüzün kullanılabilirliğini ve öğrenilebilirliğini değerlendirmek için güçlü bir araç sağladığına inanıyoruz; ancak, ODL ortamları gibi karmaşık ortamlarda, saha içi değerlendirmelerle de birleştirilmelidir.
Bu konuda sahadaki araştırmacıların az çok bir tesadüfü de vardır. Bu nedenle, sezgisel yaklaşımı ortamın ilk tasarım aşamalarının biçimlendirici değerlendirmesi için güçlü bir araç olarak da görüyoruz; ancak, sistem olgunlaştıkça, sistemin kullanılabilirliği ve öğrenilebilirliğinin derinlemesine bir analizini sağlayabilen daha kullanıcı merkezli yaklaşımlar lehine kaybolmalıdır. Yine de, ampirik değerlendirmelerin kısıtlamalarının ve hepsinden önemlisi, sistemi gerçek koşullar altında değerlendirecek gerçek kullanıcıların bulunmasındaki sorunun farkında da olunmalıdır.
- Yapılandırmacılık: Öğrencinin, alanla nasıl etkileşime gireceğine dair belirli davranışları “edinmek” yerine, alan üzerinde kendi bilgisini “inşa ettiğini” savunan bir eğitim teorisi.
- Eğitimsel Değerlendirme: Bir eğitim yazılımı parçasının eğitimsel değerinin değerlendirilmesi.
- Ampirik Değerlendirme: Kullanıcıların sistemle etkileşime girdiği değerlendirme metodolojisi.
- Uzman Tabanlı Değerlendirme: Belirli sistem yönlerini değerlendirmek için çoğunlukla farklı bilişsel alanlardan uzmanların kullanıldığı değerlendirme metodolojisi.
- Buluşsal Yöntem: Doğrudan uygulamadan türetilen kurallar veya kriterler. Genellikle bilimsel bir şekilde “kanıtlanmış” değillerdir, ancak genel olarak kabul edilebilirler.
- Öğrenilebilirlik: Bir sistemin bilgiyi “doğal” bir şekilde aktarabilme derecesi. Bu bağlamda “doğal”, “kullanıcının bilgiyi elde etmek için kullandığı yoldur”.
- Kullanılabilirlik: Bir sistemin kullanıcılarıyla “doğal” ve “şeffaf” etkileşim kurma yeteneği. Bu bağlamda “doğal”, “kullanıcının alışkın olduğu davranış şekli” ve “şeffaf”, “gerçekleştirilen göreve müdahale etmeme” anlamına da gelir.
"kullanılabilirlik" terimi nasıl tanımlanabilir? Beklenti Tasarımı Nedir Kullanılabilirlik Nedir Kullanılabilirlik ölçütleri mobil ortam söz konusu olduğunda OEE Usability