Proje Perspektifleri
Proje Perspektifleri
Proje çalışma sistemi ve proje ortamının ilgili yönleri hakkında bilgi olmadan hiçbir proje yönetim faaliyetinin başarılı bir şekilde yürütülme şansı yoktur. Bununla birlikte, bu sistemlerin mevcut gerçekliğini tanımlayabilen materyaller, gerçek dünyada çeşitli konumlarda bulunacaktır.
Herhangi bir yerde bulunabilecek malzeme, bu gerçekliğin belirli bir bölümünden sorumlu olan kişinin amaçlarına uygun bir biçimde düzenlenmiş olabilir. Örneğin, A kişisi, belirli bir zaman diliminde belirli işlevleri yerine getirmesi gereken X görevi üzerinde çalıştığını biliyor.
Malzemenin bu şekilde düzenlenmesi, A kişisinin çalışma amaçları için yeterlidir (böylece ne zaman ne yapması gerektiğini bilir), ancak yalnızca yöneticinin amaçları için yeterlidir, çünkü onun için yalnızca iş hakkında bilgi yapılandırır. A kişisinin X görevindeki ilerlemesi gerekir (örneğin, fiili başlangıç tarihi, planlanan bitiş tarihi, o ana kadar tamamlanan görevin yüzdesi hakkında bilgi sağlar).
Yöneticinin proje çalışma sistemi ve proje ortamının gerçek dünyasındaki bilgileri organize etme şekli, bu materyalin kendi iç organizasyonu, tüm projeye yayılan kendi sorumlulukları ve sonuç kaygıları tarafından şekillendirilir.
Proje yöneticisinin ulaşmak istediği hedefler, hem gerçekleştirmeye karar verdiği faaliyetleri şekillendirir hem de kendi faaliyetleri için gerekli bilgileri toplaması ve yorumlaması için proje çalışma sistemi ve proje ortamı hakkında edindiği görüşleri yönlendirir.
Tersine, proje çalışma sistemi ve proje ortamı hakkında alınan her görüş, ilgili bilgileri proje yöneticisinin faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütebilecek ve hedeflerine ulaşabilecek şekilde düzenlemelidir.
Yöneticinin özel çalışma sistemi ve proje ortamı hakkında alması gereken görüş fikrini yansıtmak için burada perspektif kavramını kullanıyoruz. Bu kavram, görsel algıdan gelen analojiden yararlanır: projesini inceleyen proje yöneticisi, herhangi bir zamanda, proje çalışma sisteminin ve içinde bulunduğu çevrenin tam işleyişi hakkında yalnızca kısmi bir görüş alabilir. yer almaktadır. Ancak, bakılan şey perspektifte görülür.
Burada kullanılan perspektif kavramı esasen geometrik değildir. Yani, üç boyutlu bir fiziksel sistemin iki boyutlu bir izdüşüm düzlemine atıfta bulunmaz. Bunun nedeni, burada söz konusu sistemlerin fiziksel modellenmesinden çok kavramsal modellenmesiyle ilgilenmemizdir. Bununla birlikte, analoji, perspektif kavramının ima ettiği belirli özellikler açısından tutması bakımından yararlıdır.
Çizgi perspektifi
Perspektif Nedir
Renk perspektifi
Resimde perspektif
Perspektif Çeşitleri Nelerdir
Tek kaçışlı perspektif
Çift KAÇIŞLI perspektif nedir
Renk perspektifi Nedir
Şunları sağlar:
(a) Perspektifte görülen karmaşık bir sistemin görünümünün tanımının, tüm sistemin tanımından daha az karmaşık olması nedeniyle, karmaşıklığın azaltılması. Yine de, bazı boyutlardaki bilgilerin tamamen hariç tutulması yerine (karmaşık bir sistemin bir bölümünde olduğu gibi), bilgi sistemin tüm boyutlarında seçici olarak kaybolur.
(b) Perspektifte temsil edilen bir sahnede, ön plandaki nesnelerin (yani, gözlemcinin bakış açısına daha yakın) orantısız bir şekilde büyük miktarda görüş alanı kaplamasıyla ön planın belirginliği. Perspektif fikrinin geometrik olmayan yorumunda bu, belirginlik terimleriyle ifade edilebilir.
Yani, proje yöneticisinin mevcut kaygıları nedeniyle öne çıkan proje çalışma sistemi ve proje ortamındaki nesneler onun için daha belirgin olma eğilimindedir. Bununla birlikte yönetici, daha göze çarpan nesnelere odaklanırken, yönetim faaliyetlerinin amaçlarına ulaşması için dikkate alınması önemli olabilecek diğer nesnelerin dikkate alınmasını bunların maskelediği gerçeğini gözden kaçırabilir.
(c) Bakış açısını değiştirerek bilgi edinme. Uygulamada, bir proje yöneticisinin bir yönetim faaliyetini yürütürken başlangıçta benimsediği bakış açısı, genellikle o faaliyeti seçmedeki acil hedeflerine bağlı olacaktır.
Bununla birlikte, proje çalışma sistemi ve proje ortamı hakkında tek bir bakış açısının benimsenmesi, her zaman bu sistemlerde belirli nesneler üzerindeki operasyonların önceliklendirilmesine ve diğerlerinin ihmal edilmesine yol açacaktır. Bununla birlikte, yöneticinin bakış açısını değiştirmesi ve böylece mevcut yönetim faaliyetinin ele aldığı sahnede yeni bir bakış açısı kazanması oldukça mümkündür.
Bu yeni perspektif, birinci perspektifte “başka bir açıdan görülebilen” nesneler hakkında, bu nesnelerin farklı özelliklerine atıfta bulunan bilgiler gibi ek bilgiler sağlayabilir. Yeni perspektif, birinci bakış açısından “görünmez” olan ilgili nesneler hakkında da bilgi sağlayabilir.
Bir sistemi incelerken alınabilecek sonsuz sayıda bakış açısı olduğu için teoride herhangi bir sayıda bakış açısı mümkün olabilse de, bu kitabın önceki bölümlerindeki tartışma dört referans bakış açısına işaret ediyor. Proje çalışma sistemi ve proje ortamındaki ilgili nesneleri tanımlarken yöneticiler tarafından yaygın olarak benimsenen.
Bu dört referans perspektifi şunlardır:
(1) projenin nihai sonucu olan ürün, ürünle ilgili müşteri memnuniyeti ile ilgili konular, yüklenici kuruluşun itibarı dahil olmak üzere bir bütün olarak projenin işleviyle ilgili proje işlevi perspektifi ürün kalitesi, sözleşme ve ürünün işlevsel özellikleri, teslimat süresi, beklenen kalite standartları, mevcut bütçe vb. ile ilgili yansıttığı bağlayıcı koşullar;
(2) projenin amacına ulaşması için proje çalışma sistemi içinde yürütülmesi gereken işle ilgili faaliyet perspektifi (yani, proje işlevi perspektifinde tanımlanan kısıtlamalar dahilinde belirli ürünler ve çıktılar üretmek);
(3) zaman açısından (takvim açısından ve çaba açısından) ve finans, personel, makineler ve makine zamanı, alan vb. gibi fiziksel kaynaklar açısından projenin kaynak yönleriyle ilgili zaman ve kaynak perspektifi. (proje işlevi perspektifinde tanımlanmış olanı başarmak için araçsal); Ve,
(4) proje çalışma sistemi içinde kendilerine tahsis edilen rolleri yerine getirirken insan kaynaklarının endişeleriyle ilgili personel perspektifi (örneğin, diğer belirli insanlarla çalışarak yaşayabilecekleri memnuniyet veya strese odaklanmak, belirli bir görevler dizisi vb.).
Bu bakış açıları, proje yöneticisinin ilgilendiği sistemin gerçek dünyasında örgütlenmemiş biçimde var olabilecek bilgiler için düzenleme ilkeleri olarak işlev görür. Dördü de, proje yönetimi faaliyetlerini yürütmek için ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri sağlayabilir. Her perspektiften neyin görülebileceğini gösterir. Ancak tartıştığımız nedenlerden dolayı, dört bakış açısının hepsinin hem proje çalışma sistemini hem de proje ortamını içermesi gerekmez.
Proje işlevi perspektifinde, proje çalışma sistemi, proje ortamından gelen gereksinimler ve proje ortamına teslim edilecek ürünler açısından görüntülenebilir.
Bu anlamda, proje işlevi perspektifi, proje çalışma sisteminin ve proje ortamının yönlerini ele alır, böylece yönetici, proje ortamında belirlenen gereksinimleri proje çalışma sisteminden beklenen çıktılarla karşılaştırabilir. Genel olarak, bu bakış açısının benimsenmesi, yöneticiyi hem proje çalışma sistemi hem de proje ortamı ile işlemlerde içeren tüm proje yönetimi faaliyetlerini bilgilendirir.
Çift kaçışlı perspektif Nedir Çizgi perspektifi Perspektif Çeşitleri Nelerdir Perspektif Nedir Renk perspektifi Renk perspektifi Nedir Resimde perspektif Tek kaçışlı perspektif