Proje Veri Modeli
Proje Veri Modeli
Proje veri modelinin kapsamını tanımlama
İçinde, proje yöneticileri tarafından proje çalışma sistemi ve proje ortamındaki ilgili nesneleri tanımlarken yaygın olarak benimsenen dört referans perspektifi tanımladık. Bu dört bakış açısı şu şekilde belirlendi:
(1) bir bütün olarak projenin işleviyle ilgili olan proje işlevi perspektifi;
(2) amacına ulaşmak için proje kapsamında yürütülmesi gereken işle ilgili faaliyet perspektifi;
(3) zaman açısından ve projenin amacına ulaşmada araç olan fiziksel kaynaklar açısından projenin kaynak yönleriyle ilgili olan zaman ve kaynak perspektifi; Ve,
(4) çeşitli rollerde çalışan insanlar olarak görülen insan kaynaklarının kaygılarıyla ilgili olan personel perspektifi.
Her perspektif, proje veri modelinde varlıkların belirtimi ile temsil edilmesi gereken nesneler hakkında yapılandırılmış bir görünümün tanımlanmasına ve sağlanmasına yardımcı olur, çünkü bunlar yöneticinin faaliyetlerinin ve dolayısıyla PMAC’ler içinde modellenen operasyonların konusu olacaktır.
Bununla birlikte, her biri belirli bir perspektifte görülebilen varlıkları içeren, proje veri modelinin ayrı bölümlerini oluşturmayı önermiyoruz.
Proje çalışma sisteminin ve proje ortamının aynı gerçek dünyası üzerinde farklı bakış açılarının benimsenmesinden farklı bakış açıları ortaya çıktığı gibi, bakış açıları da proje veri modelini oluşturan varlıklar kümesi ve bunlar arasındaki ilişkiler hakkında sanal görünümler sunabilir. .
Proje veri modelindeki tüm varlıklar, proje yöneticisi tarafından benimsenen perspektiflerin her birinde görünmeyecektir, ancak bir varlığın farklı nitelikleri farklı perspektiflerde ortaya çıkacak olsa da varlıkların çoğu birden fazla perspektifte görünür olacaktır.
Bu nedenle, proje veri modelinin kapsamını belirlerken, onu oluşturan varlıkların her birini, tüm bakış açılarını benimsemenin bir sonucu olarak sahip olduğu görülebilecek tüm nitelikler (özellikler ve ilişkiler) açısından karakterize etmekle ilgileneceğiz. proje yöneticisi.
Ortaya çıkan proje veri modeli, elbette, proje çalışma sistemi ve proje ortamı üzerinde herhangi bir tek bakış açısı alındığında görülebilen eşdeğer bir modelden daha karmaşık olacaktır.
Bu, kendi başına, proje yöneticisi için proje veri modelinin içeriğini incelerken bir sorun yaratır: insanlar, doğası gereği sınırlı bilgi işleme kapasiteleri nedeniyle, oldukça karmaşık temsilleri bütünlükleri içinde kavrayamazlar.
Proje veri modellemesinde yerleşik olanlar gibi karmaşık temsillerin tam olarak anlaşılmasını istiyorlarsa, tutarlı ve tutarlı bir yapılandırılmış kısmi ve dolayısıyla bu tür herhangi bir temsil hakkında daha az karmaşık görüşlerin sağlanması gerekir.
Ayrıca, bu görüşlerin her birinin, izleyicinin (yani proje yöneticisinin) sezgisel olarak anlayabileceği bir şekilde yapılandırılması ve izleyicinin temsil ettiği gerçek dünya nesneleri ile yaptığı işlemler yoluyla aşina olduğu dil ve temsil kavramlarını kullanması gerekir. görüntülenen varlıklar.
Bu nedenle, proje veri modeli varlıklarının karmaşık temsillerini perspektif içinde görüntüleme araçları geliştirmek mantıklıdır. Daha sonraki bölümlerde, bunun pratikte nasıl başarılabileceğini inceleyeceğiz.
Yine de burada, perspektiften bakılan karmaşık varlıkların, her biri kısmi tanımların bir kolajı olarak sentezlenen (yani, bir veya birkaç farklı özelliğin tümünü değil, bazılarını içeren) sanal varlıklar olacağını belirtmeliyiz. proje veri modelinde belirtilen varlıklar).
Bu tür herhangi bir sanal varlığın kendi başına, proje veri modeli içinde belirtilmiş, belirli bir kimliği olmayacaktır. Bunun yerine, yalnızca proje yöneticisi tarafından şu anda benimsenen proje veri modeli perspektifinde görüntülenmek amacıyla geçici olarak sentezlenir.
Kavramsal veri modeli nedir
Mantıksal veri modeli
Veri modeli çeşitleri
Veri modeli örnekleri
Fiziksel veri modeli nedir
Veri modeli nedir
İlişkisel veri modeli
Soyut Veri modeli
Proje Verilerinin Varlık-İlişki ile Modellemesi
Proje veri modeli içinde önceden resmi bir şekilde modellenen herhangi bir varlık için kullandığımız varlık-ilişki modelleme kuralları aşağıdaki gibidir.
Bir varlık sınıfı, sınıf adının (sınıf içindeki her bir örneğe verilen) dairenin içine yazılı olduğu, kalın bir çerçeveyle çizilmiş n daire ile temsil edilir. İç içe daireler, varlık sınıfının alt sınıflardaki uzmanlaşmalarını temsil eder. İç içe daireler içindeki yazılar daha sonra her bir uzmanlığın doğasını tanımlar. Örnek olarak, proje veri modeli sınıf varlığı Kaynak’ı, içinde yuvalanmış İnsan kaynağı uzmanlığıyla birlikte gösterir.
Bir varlık sınıfı, kendisine iliştirilmiş herhangi bir sayıda sınıf özniteliğine sahip olabilir. Her öznitelik, verilen sınıf adına sahip proje veri modeli varlığının tüm örneklerini değişen derecelerde ve çeşitli değerlerle karakterize etmelidir.
Öznitelikler iki türe ayrılır: varlık sınıfının içsel özelliklerini tanımlayan özellik öznitelikleri ve varlık sınıfındaki örneklerin proje verileri içindeki başka bir varlık sınıfının belirli örnekleriyle nasıl ilişkilendirilebileceğini tanımlayan ilişki öznitelikleri önemlidir.
Nitelikler, uygulandıkları sınıfı tanımlayan daireye iliştirilmiş bölümlerle temsil edilir. Bir özellik özelliği durumunda, segment başka bir sınıfa yönelik değildir ve bu nedenle tanımlandığı sınıfta sona eriyor olarak gösterilir.
Örneğin Ad, Kaynak varlık sınıfının bir özniteliğidir: sınıf içindeki farklı örnekler için farklı değerler alabilir, ancak her değer, Kaynak örneğinin çağrıldığı (belirli) adı tanımlayacaktır.
Nitelik nitelikleri İnsan Kaynaklarının bir özelliği olarak gösterilir, ancak genel olarak Kaynakların özelliği olarak gösterilmez. Bu, insan kaynaklarının proje veri modelinde temsil edilen kendi bireysel adlarına ve niteliklerine sahip olabileceği, ancak proje veri modelinde temsil edilen diğer (insan dışı) kaynakların kendi bireysel adlarına sahip olabileceği, ancak temsil edilen niteliklerin (en azından) olabileceği anlamına gelir. Jenerik proje veri modeli içinde değil, şu anda pek çok kuruluş ve kurum makinelere vb. nitelikler verme alışkanlığına sahip değil)?
Yönlendirilmiş segmentler aracılığıyla sevilen iki varlık sınıfı örneği verir. Orada, Görev adlı varlık sınıfı, özellik öznitelikleri açıklamasına, fiili başlangıç tarihine ve planlanan bitiş cesaretine sahip olarak gösterilir. Ayrıca, Product adlı varlık sınıfına yönelik bir segment tarafından gösterilen, ilişki özniteliğinin ürettiği olarak gösterilir.
Bir sınıf çiftindeki belirli örnekler arasındaki ilişkinin önemi bire bir, birden çoğa veya çoktan çoğa olabilir. İçinde, Ürün varlık sınıfına yönelik ilişki özelliğindeki çift ok, birçok Ürün örneğinin tek bir Task örneği tarafından üretilebileceğini gösterir.
Fiziksel veri modeli nedir İlişkisel veri modeli Kavramsal veri modeli nedir Mantıksal veri modeli Soyut Veri modeli Veri modeli çeşitleri Veri modeli nedir Veri modeli örnekleri