Proje Yönetimi Hedefleri

bestessayhomework@gmail.com * 0 (312) 276 75 93 *Her bölümden, Ödev Yaptırma, Proje Yazdırma, Tez Yaptırma, Rapor Yaptırma, Makale Yaptırma, spss ödev yaptırma, Araştırma Yaptırma, Tez Önerisi Hazırlatma talepleriniz için iletişim adreslerini kullanın. Makale YAZDIRMA siteleri, Parayla makale YAZDIRMA, Seo makale fiyatları, Sayfa başı yazı yazma ücreti, İngilizce makale yazdırma, Akademik makale YAZDIRMA, Makale Fiyatları 2022, Makale yazma, Blog Yazdırma, Blog Yazdırmak İstiyorum, Ücretli Ödev Yaptırma, Parayla Ödev Yaptırma, Tez Yazdırma, Proje YAPTIRMA siteleri, Mühendislik proje yaptırma, Bitirme projesi YAPTIRMA, Ödev YAPTIRMA programı, En iyi ödev siteleri, Parayla ödev yapma siteleri, Ücretli ödev YAPTIRMA, Ücretli Proje Yaptırma, Tez Yaptırma

Proje Yönetimi Hedefleri

28 Mayıs 2023 Proje paydaş yönetiminde bulunması gereken Adımlar Yazılım proje yönetim süreçler 0
Biçimcilik Etkileri

Proje Yönetimi Hedefleri

Proje yönetimi hedefleri, bireysel olarak proje yöneticisinin hedefleriyle örtüşmez (örneğin, tanınmak, daha fazla para kazanmak, iş tatmininden zevk almak). Bunlar, yöneticinin projede oynadığı rol bağlamındaki hedefleridir.

Daha önce tanımladığımız bu rol, proje çalışma sistemi ve çevresi arasındaki arayüzde oynanıyor. Bu, projenin yönetimi yoluyla ulaşılması gereken iki küresel hedefin belirlenmesine yol açar: biri proje çalışma sistemini ele alır (yani, projeyi iyi yönetir) ve diğeri çevresini ele alır (yani, proje ortamıyla iyi bir şekilde işlem yapar). 

Bununla birlikte, herhangi bir projenin başarılı bir şekilde tamamlanması, her zaman, kaynakları aracılığıyla projeye dahil edilen ve proje çalışmasıyla zenginleştirilen ve geliştirilen teknik ve yönetimsel deneyime bağlıdır.

Uzmanlığı ilerletmek olan üçüncü bir küresel hedef, yöneticilere, proje üzerinde çalışarak ve proje deneyimini belgeleyerek teknik ve/veya yönetsel becerilerini artırabilecek şekilde kaynaklarının kullanımını planlamada rehberlik edebilir. Gelecekteki projelerde kullanım için değerli bir referans (örneğin, sorunları tahmin etmek, teşhis etmek için). Bu hedef, yöneticiye mevcut projenin ötesine bakma ve kendi organizasyonunun uzun vadeli hedeflerine katkıda bulunma konusunda rehberlik eder.

Az önce tartıştığımız üç küresel hedef (yani, proje ortamıyla iyi bir şekilde işlem yapmak, proje çalışma sistemini iyi yönetmek ve uzmanlığı ilerletmek) çok geneldir ve bunlardan herhangi birinin aşil olarak nasıl gerçekleştirilebileceğini belirlememizi sağlar. proje yöneticisinin faaliyetleri.

Bu, bunların başarılması toplu olarak oluşturdukları küresel hedefin gerçekleştirildiğini gösterebilecek daha spesifik hedeflere rafine edilmesini gerektirir. Bu ayrıntılandırmanın sonuçlarını, bu bölümde tartışacağımız yedi özel hedef halinde gösterir.

Küresel hedefleri bu şekilde netleştirmenin ve bunları birer birer listelemenin, gerçekte, her bir hedefe ulaşılabilecek araçların, başka bir hedefe ulaşılabilecek araçlardan bağımsız olduğu anlamına gelmediği vurgulanmalıdır. 

Örneğin, bir yönetici bir proje planı oluşturma ve uygulama hedefini gerçekleştirmeye çalıştığında, aynı zamanda, sırf iyi bir proje planının varlığı proje çalışmasını kolaylaştırdığı için, proje çalışmasını kolaylaştırma hedefine ulaşmayı da bulacaktır. onları sanki bağımsızlarmış gibi listelemek, başarılarının neyi gerektireceğine dair daha ayrıntılı bir tartışma sağlar.

Aynı zamanda, bir faaliyeti tetikleyen hedefler (yöneticinin düşüncelerinde ön planda olan hedefler ve belirli bir faaliyeti gerçekleştirme motivasyonu) ile iş hayatında yan etkiler olarak bu faaliyetler aracılığıyla gerçekleştirilen hedefler arasındaki ayrıma dikkat çeker. 

Proje Ortamı ile İyi İşlem Yapmak

Bu hedef kapsamında ele alınan proje ortamı, projenin dış paydaşlarından (müşteri, yüklenici kuruluş bünyesindeki diğer yöneticiler gibi) oluşuyor mu? projenin karşılaması gereken gereksinimler hakkında kimden bilgi aldığı ve proje çalışmasının sonuçlarının tüketicileri olarak kime hedeflendiği.

Bu nedenle proje yöneticisinin, projenin çevresi ile arayüzünde ikili bir aracı rolü vardır: (a) proje gereksinimlerini çevresinden getirmek ve (b) projenin ürünlerini çevreye geri döndürmek. Proje yöneticisi ile proje ortamı arasındaki ilişkinin bu ikili doğasını, proje ortamıyla işlem yapma hedefini, dış gereklilikleri açıklığa kavuşturma ve dış paydaşları tatmin etme amaçlarına göre rafine ederek ifade ediyoruz.


Proje hedefleri örnek
Proje hedefleri nasıl belirlenir
Proje Yönetimi
Proje yönetim Süreçleri
Proje paydaş yönetiminde bulunması gereken Adımlar
Proje yönetiminin sağladığı yararlar
Proje yönetiminin temel işlevleri
Yazılım proje yönetim süreçleri


Proje İçin Dış Gereksinimlerin Netleştirilmesi

Proje için dış gereksinimler iki ana kaynaktan kaynaklanmaktadır: (a) belirli bir yazılım ürününe olan arzusu projeyi başlatan müşteri kuruluş ve (b) projeyi kabul etme ve yürütme isteğini kabul eden yüklenici kuruluş söz konusudur.

Bu kuruluşlar, projenin neyi başarması gerektiği veya bunu nasıl başarması gerektiği konusunda farklı görüşlere sahip olabilir, bu nedenle proje yöneticisi ve genel olarak proje üzerinde genellikle çelişkili talepler empoze eder. Ayrıca, gereksinimleri resmi belgelerde veya toplantılarda açıkça belirtilebilir veya belirtilmeyebilir veya açıkça ifade edilenler, tüm paydaşların beklentilerinin karşılanmasını sağlayacak gereksinimlerle tam olarak ilişkili olmayabilir.

Bu nedenle, proje için dış gereksinimleri ortaya çıktıkça ve ortaya çıktıklarında netleştirmek, genellikle ilgili paydaşlarla (müşteri kuruluş ve/veya kendi kuruluş) müzakere yoluyla teşvik edilen proje yürütücüsü için ana hedeftir. Başarılmadığı takdirde, projenin başarılı olma şansı çok düşüktür, çünkü dış hissedarları memnun etme hedefi de karşılanmayacaktır.

Bu hedefle motive edilen tipik proje yönetimi faaliyetleri şunları içerir: risklerin analiz edilmesi, gereksinimlerin belirlenmesi, gereksinimlerin ve çıktıların onaylanması, değişikliklerin müzakere edilmesi ve irtibat kurulması.

Projedeki Dış Paydaşlar

Proje için dış gereksinimlerin açıklığa kavuşturulması, proje ve çevresi arasındaki arayüz boyunca başarılı yönetimin yalnızca bir yönüdür. Dış paydaşları memnun etmek, yalnızca belirtilen gereksinimleri karşılayan çıktılar üretmekten daha fazlasını içerir; teslimatlar paydaşların beklentilerini karşılamalı veya aşmalıdır ve kanıtlanabilir şekilde olmalıdır. 

Örneğin, proje yöneticisine gereksinimlerin karşılandığını gösteren raporlar, rapor edilen sonuçların müşterinin anlamadığı bir dilde ifade edilmesi durumunda yeterli olmaz, bu da projeyle ilgili olarak dış paydaşlar arasında yanlış anlamalara ve karışıklıklara yol açar.

Ayrıca, müşteri tarafından tamamen kabul edilebilir bir biçimde bile gerekli çıktıları üretmek, dış paydaşları tatmin etme hedefine tam olarak ulaşmak için genellikle yeterli değildir: müşteri ile iyi ilişkiler, hem müşteri hem de kendi bünyesindeki diğer yöneticilerle iyi niyeti sürdürmek. organizasyon ve benzeri şeyler bu amaca ulaşmanın önemli unsurlarıdır.

Tanıtım, özellikle halk için iyi bir imajın sürdürülmesinde önemlidir, böylece dış paydaşların projeye desteklerini veya proje ekibi tarafından ihtiyaç duyulan istenen kaynakların sağlanmasını haklı göstermelerini kolaylaştırır. Bu hedefe ulaşılamazsa, en iyi planlama bile iptal edilmiş bir projeden başka bir şey ifade etmeyebilir.

Bu hedef, yöneticinin düşüncelerinde her zaman mevcuttur. Neredeyse tüm faaliyetlerinin başarısının veya başarısızlığının geçtiği bir tür filtre sağlar. Tüm yönetim faaliyetleri en azından kısmen bu hedef tarafından yönlendirilir ve motive edilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir