Sanal Kuruluşlar – Ödev Hazırlatma – Proje Yaptırma – Tez Yaptırma Fiyatları – Sunum Örnekleri – Ücretli Ödev Yaptırma – Ödev Yaptırma Ücretleri
Sanal Kuruluşlar
Bir sanal girişimin (VE), sürekli değişen müşteri talepleri ve teknolojik yeniliklerle karakterize edilen dinamik bir ortamda rekabetçi ve başarılı olabilmesi için, müşteriye teslim etmek için gereken süreyi ve maliyeti azaltmak üzere hızlı ayarlama yeteneğine sahip olması gerekir.
Çevik rekabette başarı doğal olarak VE’nin etkin çalışmasına bağlıdır. Güven, son zamanlarda dijital ekonominin temeli olarak kabul ediliyor.
E-iş ortamı aşağıdakilerle karakterize edilir:
a) çevrimiçi ortamın kişisel olmayan doğası;
b) yüz yüze işlemlerin aksine iletişim teknolojisinin yaygın olarak kullanılması;
c) işlemler için açık bir teknolojik altyapı kullanmanın zımni belirsizliği; Ve
d) işlem ortamının yeniliği.
Bu nitelikler göz önüne alındığında, VE’lerde güven gelişimi önemli zorluklar sunar çünkü ortakların güvenilirliğini onlarla hiç tanışmadan değerlendirmek zordur. Ayrıca, birçok sanal ekibin ömrü nispeten sınırlı olduğundan, güvenin hızla gelişmesi gerekir.
Yine de, sanal ekip projelerinin başarılı bir şekilde tamamlanması için güven geliştirmenin çok önemli olduğu kabul edilmektedir. Bu bölümün amacı, VE’de güven oluşturmanın temel koşullarını belirlemek ve güvenin VE’nin operasyonları ve yönetimi üzerindeki muhtemel etkisini değerlendirmektir. Çalışma, gelecekteki araştırmalar tarafından keşfedilecek bir dizi konuyu gündeme getiriyor.
Güven, etik, ahlak, duygular, değerler ve doğal tutumlar kadar çeşitli yapıları kapsar. Ayrıca güven, felsefe, bilgisayar bilimi, ekonomi ve örgütsel davranış gibi disiplinler arası alanları kapsar. Sonuç olarak, güvenin sayısız tanımı vardır.
Aşinalığa dayalı güvenin ikili görüşü, çok sayıda potansiyel ortağı içeren VE ortamının gerçekliğine kolayca karşılık gelmediğinden, yazar, güveni, bir üyenin etik davranış beklentisi olarak tanımlamayı önermektedir.
Bu tanım, örgütsel ilişkilerde güvenin önemini vurgular ve ortaklar arasında ortak iş hedefleri ve uygulamaları konusunda bir anlayış düzeyi olduğunu ima ederek ortak girişim fikrini içerir.
Tanımda ima edilen diğer bir faktör de etik davranışın rolüdür. Etikteki herhangi bir değişiklik, eylemlerde bir değişikliğe neden olacak ve böylece güveni etkileyecektir. Son olarak tanım, VE’lerin nihai sonuca katkıda bulunmayı ortaklaşa üstleneceklerini ima eder.
Geleneksel araştırmalara göre güven kademeli olarak oluşur ve zamanla birikir. Bununla birlikte, VE iş ilişkileri, geçmiş bir geçmişi veya geleceğe yönelik herhangi bir ortaklık planını gerektirmeyen proje odaklı ilişkilerle karakterize edilir. Bu geçici ilişkilerde zaman, güven oluşturma sürecinde hayati ama çoğu zaman anlaşılması zor bir bileşendir.
Ancak bu, geçici gruplarda güvenin belirgin olamayacağı anlamına gelmez. Aksine, ilk ilişkilerde güvenin çoğu zaman yüksek olabileceğini göstermişlerdir. Ayrıca, geleneksel kontrol ve koordinasyon mekanizmalarının yerini aldığı için güvenin yeni ve geçici kuruluşlarda azami düzeyde önemli olduğunu savunun.
Bir VE oluşturmak, bilgi teknolojisinden daha fazlasını gerektirir. Bilgi teknolojisi ve yönetimi konularında yapılan bir araştırma, BT’nin uzun vadeli sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayan seçenekler sunduğuna dair hiçbir kanıt olmadığı sonucuna varmıştır.
BT’nin gerçek faydaları, yeni, daha esnek kuruluş biçimlerine yönelik eğilimi destekleyen, BT’nin kuruluş kültürüyle yapıcı birleşiminden kaynaklanmaktadır. Bilgi teknolojisinin gücü, organizasyonu nasıl değiştirdiği değil, insanların kendilerini değiştirmelerine izin verme potansiyelindedir.
Bununla birlikte, bu değişiklikleri yaratmak, yeni bir dizi insan sorunu sunar. Bu zorlukların en büyüğü, VE’deki ortak kuruluşlar arasındaki güven sorunudur. Aşağıdaki bölüm, bir VE’de güven gelişimi için temel koşulları tanımlar.
Sanal organizasyonlar nedir
Sanal organizasyon Örnekleri
Sanal organizasyon türleri
Sanal organizasyon Özellikleri
Merkez Bankası Ödeme kuruluşları
Elektronik Para KURULUŞLARI
Tcmb Elektronik Para kuruluşları
BDDK ödeme kuruluşu lisansı şartları
GÜVEN GELİŞİMİNİN TEMEL KOŞULLARI
Literatürden, VE’de güven gelişimi için temel koşullar şu şekilde özetlenebilir:
Ortak İş Anlayışı
Araştırmacılar, herhangi bir ticari işbirliğinde önemli bir unsurun ortak iş anlayışının oluşturulması olduğuna dikkat çekiyor. Daha önceki bir çalışma, sanal bağlamda ortak bir iş anlayışının kurulması için gerekli üç özelliğin olduğunu öne sürüyor.
İlki, net bir ürün özelliğidir: ürün veya hizmetin tasarımı, kalitesi ve işlevselliği. İkincisi, son tarihler, yükümlülükler, fiyatlar, kar tahsisi ve personel ve kaynak girdisi hakkında anlaşmayı gerektiren işbirliği seviyesinin belirlenmesidir.
Üçüncüsü, sanal ortaklar arasındaki anlaşmaların resmi bir özelliğidir. Sanal bir organizasyonda, ortak bir iş anlayışına ulaşmak için bu özelliklerin ortaklar arasında net bir şekilde iletilmesi gerekir. Bununla birlikte, üyeler arasında her zaman değişen bir belirsizlik vardır.
Bu nedenle, fırsatçı davranışlara karşı korunma ihtiyacı eşler arasında farklılık gösterir. Bu, üyenin potansiyel bir kayıp olarak katlanmaya hazır olduğu riske ve ayrıca partnerin fırsatçı sömürü korkusuna ve davranışlarının belirsizliğine bağlıdır.
Üç spesifikasyon (üretim, işbirliği ve ortaklar arasındaki anlaşmalar), sanal organizasyonun oluşumuna, işleyişine ve tasfiyesine rehberlik eden ilişkisel sözleşmelerin müzakere edilmesiyle elde edilebilir ve böylece işbirliği sağlayan güven düzeyinde bir artış kolaylaştırılır.
VE’ler, diğer kuruluşlar gibi, açıklığa kavuşturulması gereken mali ve yasal sorunlar yaratır, ancak resmi bir yasal çerçeveden yoksundurlar. Bu nedenle, kuruluşun işleyişi için kendi yönergelerini geliştirmek kuruluş üyelerinin görevidir.
Bu tür anlaşmalar, üyelerin görev ve sorumluluklarının açıklığa kavuşturulmasını, sözleşmeler üzerinde anlaşmayı, fon tahsisini, potansiyel sorumluluğu ve üyelerin uzmanlıklarına nasıl katkıda bulunacağını içerebilir. Bu anlamda, ortaklığın erken bir aşamasında dile getirilen açık yönergeler, yanlış algılamaları azaltmaya ve güven tesis etmeye hizmet eder.
VE’lerde ortak bir iş anlayışı oluşturmaya yönelik diğer mekanizmalar arasında bir organizasyon el kitabının geliştirilmesi, ortak bir internet sitesi tasarımı, sohbet odası teknolojisi ve e-posta için ekip adreslerinin kullanılması yer alır.
Siemens tarafından standart bir bilgisayar arayüzü üzerinden ortak bir iş anlayışı oluşturulmasını sağlamak için seçilen bir yazılım olan özel bir örnektir.
Bu nedenle, ortak iş anlayışı kavramı, üyelerin örgütleriyle ilişkilendirdiği bir dizi ayırt edici ve kalıcı özellik olarak tanımlanabilecek örgütsel kimlikle benzerlikler paylaşır. Ayrıca, kimliğin kısmen paydaş ağlarının doğası tarafından belirlendiğini ileri sürmüşlerdir.
BDDK ödeme kuruluşu lisansı şartları Elektronik Para KURULUŞLARI Merkez Bankası Ödeme kuruluşları Sanal organizasyon örnekleri Sanal organizasyon Özellikleri Sanal organizasyon türleri Sanal organizasyonlar nedir Tcmb Elektronik Para kuruluşları